namen tumor en behandelingen

15 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 135
namen tumor en behandelingen

Ik zit hier alles eens te lezen en zie dat jullie allemaal weten wat voor tumor je hebt/had, welke gradatie, en de naam van de behandelingen.
Ik weet dat helemaal niet.
Krijg je dat pas te horen bij de mamacare-verpleegkundige of zo? Omdat de arts geen tijd heeft?

Ik weet alleen hoe groot/klein het ding was en dat het hormoongevoelig is, dat ik bestralingen krijg en heel misschien ook chemo.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Peaches, je krijgt het soms pas te horen als je het vraagt :-w . En dat kun je best aan de arts vragen, die weet dat echt wel. Of aan de verpleegkundige als je die eerder ziet.

Die dingen (gradatie, hormoongevoeligheid) staan in het verslag van de patholoog. Dat kun je opvragen (zoals ik doe), je kunt ook vragen wat erin staat (en dan schrijf je mee in je schriftje).

Aangezien jij hormoontherapie krijgt, zal je tumor hormoongevoelig zijn. Er wordt bij jou niet over herceptin gesproken, dus ik denk dat je her2-negatief bent. En wel of geen chemo laten ze mogelijk afhangen van de gradatie van de tumor: hoge graad en sneldelend is dan wel chemo, lage graad en langzaamdelend is geen chemo.

Offline
Berichten: 135

thanks en ik ga het zeker vragen dinsdag !

Offline
Berichten: 4229

Gewoon vragen inderdaad. Is jouw lichaam tenslotte!! Bovendien hen je wettelijk het recht op inzage en zelfs een kopie van je dossier.

Maar niet iedereen wil alles weten. Dus vraag je dat ook af vantevoren: wil je het weten? Of word je eerder angstig van alle details en vertrouw je liever 'blind' op je artsen?

Offline
Berichten: 135

Ik en wel zo iemand van: oke, wat heb ik, wat kunnen we eraan doen en wanneer gaan we dat doen. Zelfs de arts verbaasde zich daarover en vindt me supersterk.
Maar wat al die namen betreft enz. heeft hij me nog niets verteld.
Ik wil graag weten waar ik aan toe ben zodat ik me er op voor kan bereiden.

daarom overviel me die mededeling ook ineens dat ik misschien chemo moet, daar had ie daarvoor nooit over gehad. En daar houdt ik dus niet zo van.
Gewoon eerlijk zijn en direct, zo ben ik ook.

En ik kies dan zelf wel of ik een behandeling wel of niet wil ;-)

Offline
Berichten: 1108

Hoi Peaches, ik zou zeker vragen waarom doc chemo voorstelt. Gewoon blijven zitten tot je alle antwoorden hebt :mrgreen: dokters hebben de gewoonte op te staan als zij klaar zijn met hun verhaal is mijn ervaring. Dan kun je beter een keuze maken.

Veel sterkte!

Liefs Kaatje

Offline
Berichten: 170

Wel of geen chemo hangt idd vaak samen met soort en grootte van de tumor. Bij mij was ie hormoon gevoelig, snel groeiend en op de dag van de operatie 6 cm. Reden om bestralingen en chemo te krijgen. Dit is mij toen tijdens het eerste gesprek al mee gedeeld (na uitslag biopties) , dat ik er dus rekening mee moest houden dat het chemo etc zou worden.

Offline
Berichten: 135

Mijn tumor was 1,5 cm en bij de operatie is alles weggehaald en alles, ook klieren, waren helemaal schoon.
Mijn arts had het over de chemo omdat ik nog zo jong ben.
Das leuk maar ik wordt in april 49......heel lief om dat te zeggen en ik voel me ook wel 35 ;-) maar laten we eerlijk zijn, over een jaartje wordt ik gewoon 50 en dat is toch de leeftijd waarop vrouwen de mammografie-molen in gaan....

Daarom vond ik het zo raar maar idd, wat je zegt Slootje, hij zegt zijn ding en terwijl een assistente de hechtingen eruit haalde was meneer al weer buiten.

Dat gebeurt dinsdag dus ff anders...ik wil precies weten waarom en zo ja, welke chemo ik dan moet krijgen volgens hem en of ik zelf nog de keuze heb of ik dat wel of niet wil doen. Ik voel me nu uitstekend en zal ik me dan doodziek laten maken omdat ik volgens hem nog zo jong ben???
De chemo van mijn vader staat me nog erg vers in mijn geheugen....

Offline
Berichten: 91

Altijd goed natuurlijk om je goed te informeren. Je kunt in ieder geval vragen of er een mammaprint(heet het geloof ik) gedaan is. Dat is een test om te kijken of jouw tumor neiging tot uitzaaien heeft- een belangrijk gegeven.
Als dat wel zo is zou ik altijd voor chemo gaan- je krijgt met borstkanker maar één kans hé- als het uitzaait kan je niet meer beter worden.
En de keuze om een chemo wel of niet te doen ligt ten allen tijde bij jou- geen enkele arts kan(en wil) je dwingen!
Succes in het verzamelen van genoeg info waarop je je keus goed kunt maken!

Offline
Berichten: 170

Ik ben ook 49. Vind het eerlijk gezegd raar dat je okselklieren ook weg gehaald zijn als deze schoon zijn. Ook een tumor van 1,5 cm komt doorgaans niet in aanmerking voor vervolg behandelingen. Althans, das de info die ik van mijn oncoloog heb. Bij mij was de poortwachtersklier besmet, maar zodanig weinig dat men er van uit gaat dat de andere klieren schoon zijn. Deze zijn dus niet verwijderd, maar wel 25 bestralingen gehad op o.a. oksel voor de zekerheid, gevolgd dus door 6 chemokuren.

Offline
Berichten: 135

Tijdens mijn borstbesparende operatie nemen ze schijnbaar standaard ook de schildwachtklier weg, dat is bij mij gebeurt. Die was schoon.
Er zijn nooit uitzaaiingen gezien, ook niet bij de MRI in UMC toen ik meedeed aan die nwe behandeling.
Ook n de operatie zei de arts dat alles schoon en weg was.
Ik wist dat ik nog bestraald moest worden, ook weer standaard bij een borstbeparende operatie.

En de mamaprint wordt nu uitgevoerd en daar hoor ik dinsdag dus de uitslag van. Mits mijn verzekering dit vergoed want die deden lastig hoorde ik.

Offline
Berichten: 170

Ah maar dan heb je geen okselkliertoillet gehad zoals ik het nu begrijp. Bij mij hebben ze dus voor de operatie de schildwachtklier weg gehaald en getest. Dit zodat ze weten of ze tijdens de borstamputatie wel/niet de overige klieren weg moeten halen. De overige klieren konden dus blijven zitten gelukkig. Omdat jij borstbesparend heb gehad, zal dit ook de reden zijn om nog na te behandelen zodat ze zeker zijn dat het hele gebied schoon is. Dus meer preventief zeg maar.

Offline
Berichten: 135

Ja dat klopt. Preventief.......maar die chemo ineens snap ik gewoon even niet. maar goed, waarschijnlijk dinsdag wel ;-)

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Het kan zijn dat je ondanks de kleine tumor al wel bloedvatvorming had. Dat is ook een reden om chemo te geven omdat er dan via de bloedbaan kans op uitzaaiingen is. Dat soort info staat dus in het rapport van de patholoog, al weet ik niet of je dat nog kan zien met de nieuwe techniek die ze bij jou hebben gebruikt?? Zit niks anders op dan dinsdag afwachten dus ;-)

Offline
Berichten: 232

Weet je de gradatie van je tumor? Hier geven ze chemo bij een tumor groter dan 1 cm, gradatie 3. Groter dan 2 cm gradatie 2 en groter dan 3 cm gradatie 1.
Vraag het maar goed allemaal na dinsdag. Heb hier ook de ervaring, dat artsen over het algemeen niet de meest communicatief vaardigen zijn.