Obesitas en borstkanker

32 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 846
Obesitas en borstkanker

Kiztatou schreef:
Infact ik voelde me pissig erover..nu had ik het dus weer zelf gedaan, had ik maar op mijn gewicht moeten letten.

En nu? Ga dr bijna blij van worden dat er (waarschijnlijk) een erfelijke verdenking aan mijn kanker ten grondslag ligt, zou dr anders bijna een complex van krijgen, eigen schuld dikke bult (in je tiet)?? (en ja ik was jong zwanger, half jaar borstvoeding, rook niet, drink amper, eet redelijk "normaal" enz..)pffff

Groetjes Kiztatou

Heb dáár dus zoveel moeite mee!! Ik weet spijt komt ná de daad. Maar ik voel me dus vreselijk schuldig. Zet mijn BMI hier niet. Maar is dus echt véél te hoog.

Zijn er meer amazones die hier mee worstelen? Ik zou hier wel een topic van willen maken. maar durf mezelf ook niet zo goed op deze manier op de kaart te zetten....

gezocht amazone met obisitas. en hoe ga je er mee om? :lol: :oops: :wink: al deze emoties zijn van toepassing....

Ik ga vast spijt krijgen van deze posting.... :oops: Het liefst poste ik deze anoniem hi hi nog anoniemer dan nu..... dus ook anoniem voor jullie snappen jullie me nog?? :-w

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Geen spijt van krijgen, Papillon! Goed onderwerp en er zijn vast Amazones die het herkennen. Ik heb je bericht afgesplitst van het mediatopic over WCRF en het nu in diagnostiek en onderzoek gezet. Het zou ook bij vraag verder kunnen, afhankelijk van hoe de discussie verloopt.

Ik hoop dat je je nu vrij voelt om verder te discussiëren. Er zijn hier wel meer gewichtige Amazones, je bent niet de enige!

Maisa
moderator

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Wat is er eng aan lieverd? Er zijn zoveel amazones met een behoorlijk overgewicht (en vast ook Amazones met een behoorlijk ondergewicht.....) Wij gaan je echt niet veroordelen hoor!

Kijk, ik heb behoorlijk overgewicht, maar nog geen Obesitas. Maar als je naar de risicofactoren kijkt die genoemd worden voor het krijgen van borstkanker dan kan ik ook een heel lijstje aanvinken ook dingen waar ik wat aan had kunnen doen. Bijvoorbeeld het niet hebben van kinderen (en dus ook geen borstvoeding hebben geven). Ga ik mij daar schuldig over voelen? NEE.

Ik denk dat wij allemaal gewoon pechvogels zijn. Ook vrouwens die alles 'goed' hebben gedaan in hun leven krijgen borstkanker.

Offline
Berichten: 212

Ik heb ook overgewicht. Maar ik voel me niet schuldig. De artsen hebben mij gezegd dat ik pech heb. Net zoals zo velen hier!
Lieve papillon ik veroordeel je absoluut niet, vind het alleen jammer dat je er zo'n schuldgevoel bij hebt. Je bent net zo goed een pechvogel dat je dit moest krijgen.
Dikke knuffel

Offline
Berichten: 846

Dank jullie zoooo veel! snik snik Stom hè?

Ik ben benieuwd hoeveel amazones te dik zijn. Weet je ik heb erover gedacht om deze oproep te plaatsen op een forum voor stevige mensen. Ik heb tijden op een afval forum gezeten. Was twee jaar terug 23 kg. lichter.....

Als het écht zo is dat obese mensen 3x meer kans hebben op bk dan zou ik daar toch destijds achter zijn gekomen? Ik bedoel alleen al hier in de straat zijn er helaas 3 vrouwen met bk. Op het forum voor dikke mensen heb ik er niemand over gehoord....???

Offline
Berichten: 375

Lieve Papillon je hebt gewoon domme pech gehad.

Bijna alles op het lijstje is niet op mij van toepassing en toch heb ik borstkanker gekregen.
Ik ben niet dik, ben laat ongesteld geworden, onder 30, wel veel lichaamsbeweging gehad, altijd redelijk gezond gegeten, niet overmatig drinken, gelegenheidsroker (dus af en toe). Laat krijgen van kinderen en borstvoeding waren eigenlijk nog niet op mij van toepassing. Dus wat zegt het dan eigenlijk.

Heel goed dat je dit topic bent gestart. Belangrijk onderwerp! Niet bang zijn, gewoon doen

afbeelding van mama3
Offline
Berichten: 10

Goed van je hoor om dit bespreekbaar te maken. Ik ben zelf ook veel aangekomen de laatste jaren en nu met dit warme weer is het vreselijk,kaal(nou ja...stekeltjes dan!),geen borsten meer en te dik. Ook het vele vocht van de tamoxifen maakt je niet mooier. En dan die overgangklachten met dat warme weer.(heerlijk ff klagen)
Hoe kun je in godsnaam afvallen met 3 tabletten(in mijn geval) waar je dik van wordt dat zou ik die dr. Frank weleens willen vragen!!
Daarbij moet je jezelf echt niet de schuld geven. Het kan iedereen overkomen...
Ik heb ook altijd het idee dat mensen naar me kijken zo van die is veel aangekomen!Toch maken we er wat van meiden.
Laten we nu eigenlijk ook leren dat het om hele andere dingen gaat in het leven....

Offline
Berichten: 616

Hé Papillon, Ook ik heb ernstig overgewicht. Ik woog voor de borstkanker al 105kg met een lengte van 1,75m. Na de chemo nog 10 kilo gegroeid. Ik heb ook wel eens begrepen dat overgewicht na de overgang een rol kan spelen. Maar voor mij kwam het al voor de overgang. En dan nog... Op mijn overgewicht na, heb ik geen ondeugden, ik rook niet, ik drink niet.... En ik voel me absoluut niet schuldig, niet naar mezelf en niet naar mijn gezin. Mijn man is de gezondste man van Nederland. Hij is 1,86m lang, al vanaf zijn puberteit 75kg, sport 4 keer in de week. Hij rookt niet, hij drinkt niet.... Wat is bij hem dan de boosdoener?? Misschien heeft hij wel lymfeklierkanker gekregen 7 jaar geleden, omdat hij niet meer naar de kerk gaat.... Nee hoor, ik geloof echt niet in eigen schuld, dikke bult als het gaat om het krijgen van kanker... Het is gewoon domme pech, ook als je erfelijk belast bent....
Voel je niet schuldig (makkelijker gezegd dan gedaan hoor), knuffel van mij...

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Nu kan ik het toch niet laten om wel even te zeggen dat obesitas, maar ook roken natuurlijk wel nadere aantoonbare risico's voor de gezondheid veroorzaken. Borstkanker zal ik echt niet snel koppelen aan Obesitas. Maar ik werd bijvoorbeeld wel een beetje verdrietig van al die mensen die in het ziekenhuis lagen op de longafdeling met voornamelijk COPD. Ik heb hierover gesproken met de verpleging en de meeste patiënten hadden hun COPD toch echt te danken aan roken. Als je wilt stoppen met roken, breng dan maar eens een nachtje door op een kamer met allemaal COPD patiënten! Je schrikt je rot hoe die mensen soms erbij liggen en dat hadden ze wel kunnen voorkomen door niet te roken.
Natuurlijk was ik extra vatbaar voor deze emotie omdat ik daar als niet-roker met kanker in mijn longen/lijf lag......

Offline
Berichten: 1108

Hoi Papilon,
Je hebt zo'n pech gehad. Je kreeg borstkanker en daar kon je niets aan doen. Ik geloof niet in al die lijstjes....je krijgt het of niet. Ik had geen 1 risicofactor maar helaas toch borstkanker. Kan altijd heel pissig worden als ik zoiets lees van als je dit eet of doet dan heb je zoveel procent minder kans. Niet doen meid. Loslaten als je het kunt.

En weet je die onderzoeken worden misschien nog wel ooit achterhaalt. Hoe lang is niet gezegd dat je door zonnebaden huidkanker krijgt. En wat blijkt nu.....helemaal niet waar waarschijnlijk. In ieder geval niet de gevaarlijke vorm en uit de zon blijven is vele malen gevaarlijker.

Van roken en longkanker is de relatie wel heel duidelijk aangetoont maar van verder nog helemaal niets dus laat je niet gek maken.

Liefs Kaatje

Offline
Berichten: 846

Oh meiden wat hou ik veel van jullie!!!! Dank je wel... ik zat er echt helemaal stuk van. Almaar je dikke lijf ontbloten met die ene zware borst. Het is ook geen pan. (geen gezicht betekend dat ha ha)

Weet je wat ik ook bedacht heb? Als het écht zo is.... waarom is er dan geen lingerie verkrijgbaar in mijn maat???

Ik heb me trouwens wel aangemeld bij de sportschool..... (heb net een mail gestuurd) Ik ga er voor!!!!!

Verder hoop ik dat obese amedinnen zich melden hier, kunnen we elkaar tips geven over goede kleding en protheses. Heb die van mij net weer uitgegooid.... hij is zoooo groot piept over mijn bh heen.

Ik zag gisteren een man in mijn shirt kijken.... :lol: :lol: je zag hem denken: oh het is opvulling, dáárom zijn ze zo groot. Mijn dochter zag het ook. Ze wilde er wat van zeggen. maar we hebben gekozen voor ons gevoel van humor!!!!!

Zo blij dat ik toch "uit de kast ben gekomen" :lol: want nu durf ik wél naar een bijeenkomst te komen van jullie!!!!

Nogmaals DANK JULLIE WEL.

Offline
Berichten: 846

Esmuis schreef:
Nu kan ik het toch niet laten om wel even te zeggen dat obesitas, maar ook roken natuurlijk wel nadere aantoonbare risico's voor de gezondheid veroorzaken. Borstkanker zal ik echt niet snel koppelen aan Obesitas. Maar ik werd bijvoorbeeld wel een beetje verdrietig van al die mensen die in het ziekenhuis lagen op de longafdeling met voornamelijk COPD. Ik heb hierover gesproken met de verpleging en de meeste patiënten hadden hun COPD toch echt te danken aan roken. Als je wilt stoppen met roken, breng dan maar eens een nachtje door op een kamer met allemaal COPD patiënten! Je schrikt je rot hoe die mensen soms erbij liggen en dat hadden ze wel kunnen voorkomen door niet te roken.
Natuurlijk was ik extra vatbaar voor deze emotie omdat ik daar als niet-roker met kanker in mijn longen/lijf lag......

Het is gewoon vreselijk wat jou is overkomen en begrijp jouw extra lading hierbij als geen ander!!!!! Echt. Ik zou het ook toejuichen als ze jou op een andere afdeling zouden verplegen, dan bij de COPD patiënten.

Offline
Berichten: 1175

Hai Papillon ik vind het hardstikke goed van je dat je het in de groep gooit dat je je schuldig voelt over je overgewicht en bang bent dat het de boosdoener was in je bk
Zelf geloof ik niet dat er een schuldige is aan te wijzen behalve de pechfactor of erfelijkheid maar dat is geloof ik ook maar 3 procent
wel snap ik je schuldgevoel want dat heb ik zelf ook na 3 keer kanker
Eerst borstkanker , toen ging een vleesboom bij mij kwaadaardigheid ontwikkelen en huidkanker dus ik heb ook van die gevoelens van wat doe ik verkeerd en wat kan ik zelf doen?
ja niks dus !!! wel houd ik mijn vit D tekort in de gaten maar verder kan ik zelf helemaal niks doen terwijl ik zo graag zou willen weten hoe het kwam maar het is ook gewoon domme pech!!

Ik vind het heel goed van je dat je nu ook naar een meeting gaat want het is hardstikke fijn om met lotgenoten te praten
dus doen!!
Knuffel Erica

ps Ook ik had geen overgewicht

Offline
Berichten: 586

Papillion, ik vind het echt heel goed dat je het in de groep gooit, net als de anderen... Ik heb geen overgewicht, heb m'n hele leven behoorlijk gezond gegeten, enorm veel therapie gehad (dus geestelijk moet het ook wel goed zitten ;)...), niet gerookt... En toch... Toch is mijn gezondheid een drama, met grote hoofdletters, écht een drama... Ik heb lange tijd gedacht 'wat had ik nou anders moeten/kunnen doen'? Zijn er dingen die nog kunnen, ligt het aan mij? Ik geloof best dat er bij sommige ziekten omstandigheden zijn die het er niet beter op maken... Maar bovenal geloof ik dat het een kwestie is van ongelooflijke pech, genetische aanleg (soms) en andere omstandigheden die buiten je om gaan...

Offline
Berichten: 1161

Papillon, goed onderwerp :roll:
Ik heb het ooit al eens geschreven, ik ben er tijdens de behandelingen ooit eens over aan gesproken dat het met mijn gewicht ook niet zo raar was dat ik kanker had gekregen :shock:

Nu ben ik eens naar een lezing geweest over de risicofactoren voor BK en daar werd een aantal risicofactoren opgenoemd, ook overgewicht.
MAAR er werd meteen bijgezegd dat dit alleen geld voor de postmenopauzale vrouwen en dan ook nog dat het extra risico ZEER KLEIN is.

Ik heb toen geconcludeerd dat het gewoon vette pech is dat ik BK heb gekregen.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hi Papillon
Zeker een goed onderwerp! Ik had voor de Bk diagnose al een "vrouwelijk" :-)) figuur. Nu 25 kilo verder en still going strong. Eet en drink niet overmatig. En toch door de behandelingen (en stoppen met roken) zwaarder geworden. En dan vind ik het wel moeilijk om te lezen dat overgewicht bk in de hand zou werken, terwijl de behandelingen mede het overgewicht veroorzaakt hebben. You're damnd if you do, and if you don'.t Heb een verwijsbrief voor de dietist in huis, maar er nog niets mee gedaan.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hoihoi,
Een levendige discussie kun je het noemen!. Volgens mij zijn er heleboel factoren met "kan", dus niet "veroorzaakt'of "krijg je bk van".Hebt je een van de genoemde factoren, dan is het nog niet gezegd dat het daardoor ook komt. Bij een hoop kankersoorten zijn aardige waslijsten, en je maakt je er aan een ervan waarschijnlijk wel schuldig. Anders leef je als een kasplantje..... Naar mijn inziens is het gewoon nog pech hebben. Ik ben ook veel te zwaar, maar ik eet gezond, conditie is goed, rook en drink niet, geen stress, maar wel bk. En ook een CVA..... Ook pech. Maar we gaan vrolijk door, afvallen is haast niet te doen met al die medicijnen. Dan moet ik echt zo streng gaan leven, dan zou het voor mij niet meer hoeven. Al denkt ieder het zijne ervan, ik beweeg en eet beperkt, maar gezond. Minder gaat niet, ik zit op 1200 Kcal per dag, en daar voel ik me goed bij. Nee, bk is voornamelijk gewoon pech hebben, of het moet erfelijk zijn, maar ook dan kun je er niets aan doen! [wink]

Offline
Berichten: 281

Mijn reactie hier liep uit de hand, dus ik heb 't maar in mijn weblog gezet. Zie hierzo

Offline
Berichten: 846

Dit topic openen was goed!

Lieve dames met een maatje meer; big girl you beautiful... tralala.

Maar om big girl te zijn met BK is niet makkelijk. Waar zijn de gordijntjes gebleven, waarachter je je mag uitkleden. Nee hoor.... die zijn er niet meer! Gewoon 'en plein public' uitkleden. Zoooo genant. Went bij mij niet... (nog niet tenminste) en dan heb ik ook nog eens een knappe maar ook een bijzonder lieve chirurg die 15 jr. jonger is :oops: Ik schaam me kapot.

5 jaar geleden liep ik 4x in de week 10 km hard!!! Helaas raakte ik geblesseerd en mocht een jaar niet rennen. daarna is er enorm veel gebeurd in mijn leven. Ik heb toen troost gezocht in eten. En met succes. Ik ben overeind gebleven. Mijn huisarts was bij mij in het ziekenhuis vorige week, en zei; 'laat iemand die jou bekritiseerd maar eens een kilometer in jouw schoenen lopen!!" [troost] Dát vond ik zo lief.

Offline
Berichten: 555

Laten we het er maar op houden dat we er niets aan kunnen doen dat we bk hebben ontwikkeld.
Ik zei zelf ook, als ik de lijstjes ter preventie van KWF las, ik kan op geen enkel punt zeggen dat ik dat overtreden heb. :roll:
Ben slank, eet gezond,ook wel biologisch, beweeg veel, sporten 3 keer per week en dan het werk op de boerderij/minicamping, mn werk in de zorg, waar ik onnoemelijk veel afstanden loop, nooit roken, nooit drinken.
Zie hier toch is het spook opgedoken......dus meiden we kunnen er niets aan doen. :-w
Pas een mevrouw aan de telefoon vd KWF , ze noemde ook de punten op die bk zouden knnen verminderen, toen heb ik het maar eens verteld, ze schrok er enorm van en......bleek er uiteindelijk ook niet veel van af te weten, toch maar een extra donatie gedaan. :wink:

Offline
Berichten: 149

Papillon62,

Zoals mijn nickname al doet vermoeden ben ik ook niet één van de lichtsten. Mijn BMI is zorgwekkend maar ik voel me best goed. De kilo's zijn er aangevlogen na stoppen met roken en tijdens mijn zwangerschappen.

Ik kreeg laat kinderen maar heb lang borstvoeding gegeven. Ik houd het op domme pech.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Papillon62 schreef:
Kiztatou schreef:
Infact ik voelde me pissig erover..nu had ik het dus weer zelf gedaan, had ik maar op mijn gewicht moeten letten.

En nu? Ga dr bijna blij van worden dat er (waarschijnlijk) een erfelijke verdenking aan mijn kanker ten grondslag ligt, zou dr anders bijna een complex van krijgen, eigen schuld dikke bult (in je tiet)?? (en ja ik was jong zwanger, half jaar borstvoeding, rook niet, drink amper, eet redelijk "normaal" enz..)pffff

Groetjes Kiztatou

Heb dáár dus zoveel moeite mee!! Ik weet spijt komt ná de daad. Maar ik voel me dus vreselijk schuldig. Zet mijn BMI hier niet. Maar is dus echt véél te hoog.

Zijn er meer amazones die hier mee worstelen? Ik zou hier wel een topic van willen maken. maar durf mezelf ook niet zo goed op deze manier op de kaart te zetten....

gezocht amazone met obisitas. en hoe ga je er mee om? :lol: :oops: :wink: al deze emoties zijn van toepassing....

Ik ga vast spijt krijgen van deze posting.... :oops: Het liefst poste ik deze anoniem hi hi nog anoniemer dan nu..... dus ook anoniem voor jullie snappen jullie me nog?? :-w

waar is dit topic begonnen?
zou graag het stukje van kiz willen lezen wat de aanleiding was om dit topic te starten

Offline
Berichten: 846

WCRF: Overtollig lichaamsvet één van hoofdoorzaken kanker. Ik weet niet hoe je zo'n mooi linkje moet maken. Maar zo heette het hoofdstuk.

Offline
Berichten: 1161

Kellly schreef:
waar is dit topic begonnen?
zou graag het stukje van kiz willen lezen wat de aanleiding was om dit topic te starten

:arrow: klik hier

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Papillon62 schreef:
WCRF

We hebben het hier al vaker over die organisatie gehad. Het is een héél dubieus clubje. Niks van aantrekken...

Offline
Berichten: 138

Papillon62 schreef:
WCRF: Overtollig lichaamsvet één van hoofdoorzaken kanker.

tja deze conclusie is ook makkelijk te maken, je kunt er ook neerzetten,
overtollig lichaamsvet een van de hoofdoorzaken van: hart en vaat problemen, diabetes, gewrichtsklachten, etc etc .(wie heeft er nog meer suggesties)...... :)
het lijkt mij op een verband leggen tussen zaken die wel erg voor de hand liggen maar niet goed onderzocht zijn. :x
niet iedereen krijgt klachten met overtollig lichaamsvet, dus ik zou het, als Dees al aangeeft, gewoon naast me neerleggen.

MiB
afbeelding van MiB
Offline
Berichten: 130

Hier nog een BK dame MET overgewicht (30 kilo minder zou beter voor me zijn) die nog nooit gerookt/geblowt/gesnoven/gespoten heeft. En pas is gaan drinken (op vakantie aan de cuba libre/fruitpunch) NA de BK.
Eet gezond en afwisselend. Vaak biologisch bij pa uit de tuin. Niet de hele week junkfood (er zijn hele families die leven van de kookkunsten van de chinees/pizzabakker/frituur en die lopen niet echt meer risico naar het schijnt)
En toch kreeg ik BK op mijn 40 ste.
Mijn mening... iedereen heeft cellen met aanleg voor Kanker maar bij de ene zet het door en bij de ander niet.
En waarom... geen idee... tis een loterij. Maar persoonlijk had ik liever de staatsloterij gewonnen!!! (das dus weer vet mislukt met de koninginnedag.... :twisted: )

Gr. Miranda

Offline
Berichten: 464

Enne..mijn BMI is 26 (heb ik net ff berekend online), dat betekent overgewicht, maar geen obesitas. Ten tijde van de diagnose woog ik trouwens hetzelfde, maar ging ik wel al een paar jaar 3 keer per week naar de sportschool. Bovendien heb ik niet gerookt, eet ik redelijk ''normaal'' enz. Dus tja..waar zal het aan liggen? Ik voel me happy bij dit gewicht, ben ook al heel lang 75 kg. Dit is naar mijn idee het gewicht wat bij me hoort. Bovendien houd ik van lekker eten en mezelf niets ontzeggen, dus dit is de consequentie. Ik heb zoiets van ''ach, er zijn ergere dingen, waarom zou ik niet van mezelf houden zoals ik ben, ik heb al genoeg ellende mee gemaakt''.

Niet jezelf de schuld geven Papillon. Wie weet als je 30 kg lichter was had je het ook gekregen, dat weet je toch nooit.
Richt je energie op je behandelingen en ga alleen afvallen en/of sporten als je dat doet om voor jezelf een beter gevoel te krijgen, niet omdat anderen vinden dat het nodig is! Lekker in je vel zitten is heel wat meer waard dan strak in je vel zitten. En lekker in je vel zitten kan óók bij overgewicht.
Knuff van Kiztatou

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Kiztatou schreef:
Lekker in je vel zitten is heel wat meer waard dan strak in je vel zitten.

wat een goede uitspraak is dit Kiz!

Offline
Berichten: 616

En zo is het maar net.....

Offline
Berichten: 846

Echt heel goed Kiz! Dank je wel.
Inmiddels sport ik 3x in de week (deed ik altijd al) Hier was ik mee gestopt omdat ik anderhalf jaar geleden fulltime++ :lol: ben gaan werken. Ik ken iedereen dus nog op de sportschool vind het wel moeilijk tussen al die gezonde mensen. En vandaag met die stomme strepen boven mijn shirt uit (voor de bestraling) moest ik ook weer een drempel over. Ik startte met sjaaltje om. Maar dat staat natuurlijk ook belachelijk tijdens het sporten dus; hup sjaaltje af en gaan....

Offline
Berichten: 464

YOU GO GIRL!!!! =D> =D>