op foto, echo en bij punctie tumor te zien. Op Mri niet?

11 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 32
op foto, echo en bij punctie tumor te zien. Op Mri niet?

Hallo,

Ik heb me al voorgesteld bij het topic voorstellen, maar doe het aangezien ik nieuw ben, hier ook maar even.
Ik ben dus Desiré, 41 jaar (hoor je dan nog bij "jonge vrouwen met kanker?? :) ). Woon samen en we hebben 2 kinderen. 1 dochter van 12 en een zoon van 8.
Op 14 december is bij mij borstkanker vastgesteld. Heb een tumor van +/- 2 cm in mijn linkerborst. Word als alles goed gaat op 10 januari borstbesparend geopereerd.
Ik had in 1e instantie de keuze tussen borstbesparend en borstamputatie. Bij een borstbesparende operatie werd een MRI geadviseerd. Die heb ik afgelopen maandag gehad. Vandaag kreeg ik de uitslag en op de MRI is dus niets te zien!! Volgens mijn arts is dit hoogst uitzonderlijk en komt dit maar heel weinig voor. Er bestaat zelfs een heeeeele kleine kans volgens haar dat het dus geen borstkanker is. Er is vanmiddag nog een biopsie gedaan om zeker te weten dat het over een tumor gaat en daar krijg ik maandag de uitslag van.
Is er iemand die dit ook heeft meegemaakt? Dan hoor ik het graag.

Groetjes, Desiré

afbeelding van Maisa
Berichten: 3835

Welkom Bliksem (en ja, tuurlijk is 41 'jong' en al was je ouder, dan ben je nog welkom hier!).

Andersom komt vaker voor: wel zichtbaar op MRI, niet op mammo/echo. Liet de punctie wel kankercellen zien? Misschien krijg je nog reacties van Amazones die hiermee wel ervaring hebben.

Offline
Berichten: 32

Hallo Maisa,

Bedankt voor je reactie!
Ja ook bij de punctie waren kankercellen te zien. De arts had het er nu over dat bij een heel klein percentage vrouwen het eigenlijk geen tumor is maar een "trauma" door bijvoorbeeld hard stoten van je borst? Ze heeft bij mij nog steeds het idee dat het gewoon om een tumor gaat. De radiologe gaf aan dat in 2 % vd gevallen waarbij gedacht wordt aan een tumor ("bewezen door mammografie, echo en punctie) het toch geen tumor is. Ik ga er vooralsnog maar vanuit dat het toch "gewoon" een tumor is, tot evt. het tegendeel bewezen wordt. De kans is zo klein dat het toch geen borstkanker is, maar het is wel heel raar!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3835

Als je je borst zo hard stoot dat je daarbij een trauma oploopt, dan zou je je dat toch moeten herinneren... Ik kan me wel herinneren dat die vraag mij destijds ook is gesteld, volgens mij ook omdat ze het zo raar vonden, zo´n jonge vrouw met een knobbel. Maar ik viel en val nooit op mijn borst :mrgreen:

Ik hoop met je mee dat het meevalt. Je klinkt ook realistisch en de aanwijzingen zijn inderdaad dat het heel goed wel borstkanker kan zijn.

Offline
Berichten: 32

Ik snap er ook helemaal niks van en was ook zo verbouwereerd dat je dan pas thuis de juiste vragen bedenkt! (Die neem ik dus morgen maar weer mee :-)) Zo ver ik weet heb ik inderdaad nog nooit zo hard mijn borst gestoten. Ik ga er dus zelf ook nog steeds vanuit dat het borstkanker is. Op de mammografie en de echo was de tumor duidelijk te zien. Morrgenmiddag maar afwachten, want elke keer als ik denk dat we alles nu wel hebben gehad, loopt het toch weer anders. Ik vind het nog steeds vreemd dat de MRI geen tumor laat zien. Het is er toch 1 van een centimeter of 2. In mijn beleving van het gesprek kon de arts het ook niet echt verklaren. Ze had het ook nog aan de radioloog gevraagd en die kon het ook niet verklaren. Ze konden alleen aangeven dat dit heel af en toe gebeurd. Maar waarom??? Kan er op internet verder ook niks over vinden (tja, als het zeldzaam is, zal dat ook wel moeilijk of niet te vinden zijn). Er waren verder op de MRI geen andere tumoren gevonden. Ik heb nog gevraagd of daar dat hetzelfde mee gebeurd kon zijn. Volgens haar zouden die gewoon zichtbaar moeten zijn op de MRI, maar er zijn geen andere tumoren volgens haar. Niet op de MRI en ook niet op de foto of de echo. Nou ja, dan moeten we daar maar vanuit gaan. Het zal me benieuwen morgen!

Offline
Berichten: 1109

Hoi Bliksem,

Oh wat vervelend die onzekerheid. Kan me heel goed voorstellen dat je pas thuis aan een aantal vragen denkt. Dit verwacht je ook niet.
Het is inderdaad heel uitzonderlijk. Maar ook een mri is natuurlijk niet onfeilbaar. Wat ik me afvraag is heb jij helemaal geen punctie gehad dan? Op grond waarvan is dan gezegd dat je borstkanker hebt? Een mammo en een echo maken een afbeelding en kunnen aangeven dat iets er verdacht uitziet. Alleen een punctie kan 100% aangeven dat het om borstkanker gaat. Ik hoop dat je vanmiddag wat meer duidelijkheid krijgt. Mijn eerste reactie, toen ik je verhaal las, was: ik zou zeker met de radioloog gaan praten die jouw beelden geanalyseerd heeft. Dit soort dingen kun je het beste uit eerste hand horen. En het is toch zijn vakgebied. En die mri toch een keertje over laten doen. Want dan weet je in ieder geval zeker dat daar niets mis mee is gegaan.
Heel veel sterkte.

Liefs Kaatje

Offline
Berichten: 32

Hallo Kaat,

Bedankt voor je reactie.
Ik heb zeker een punctie gehad en hier kwam al uit dat het om kwaadaardige cellen ging. Ik heb vandaag de uitslag gehad van het biopt en het gaat zover de patholoog nu had kunnen zien om een lobulaire tumor. Ik word 10 januari borstbesparend geopereerd. Daarna weten we dus zeker hoe of wat.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3835

Bliksem, over een lobulaire tumor (en MRI) is al een ouder topic ( :arrow: hier), maar gek genoeg is de ervaring van die Amazones juist dat hun lobulaire tumor niet op mammo en wel op MRI was te zien.

Hoe verklaart de radioloog het?

Offline
Berichten: 1109

Ik dacht ook dat een lobulaire tumor wel te zien was op mri. Hoe was je gesprek? Ben ook heel benieuwd naar hoe de radioloog het verklaart. Ik wens je heel veel sterkte.

Offline
Berichten: 32

Beste Kaat en Maisa,

Dat de tumor lobulair zou zijn is een voorlopige conclusie. De patholoog had nog niet alle onderzoeken gedaan. Mijn eigen arts is op vakantie, maar ze wilde toch graag dat ik de uitslag al kreeg van het biopt (wel of niet kanker) omdat het op de MRI dus niet zichtbaar was, het dus alleen via een biopt officieel aan te tonen was en het voor mij dus ineens allemaal zo onzeker werd. Ze vond dit vervelend, vandaar dat vrijdag het biopt was afgenomen en ik dus de maandag erna al voor de uitslag mocht (anders had ik pas a.s. maandag bijvoorbeeld gekunt, dan is ze terug van vakantie). Ik ben nu dus bij de nurse practioner geweest voor de uitslag. De radioloog waar de nurse practioner de ochtend voor mijn uitslag nog overleg mee had gehad, had aangegeven dat die er zeker van was dat het een tumor was, ook al was dit niet op de MRI te zien. Anders had hij zijn hoed opgegeten zei hij :) . Zowel de arts, als nu de nurse prationer gaven aan dat de MRI echt goed gedaan was. De radiologe die ik bij de bioptafname sprak gaf aan dat het een enkele keer gebeurt dat het niet te zien is op een mri, ik heb toen niet doorgevraagd naar een verklaring.
Voor nu maakt het volgens mij voor mijn operatie niks uit. De tumor was erg goed te zien op zowel mammografie als echo. Verder is er niks te zien. Ik kan me nu wel helemaal zenuwachtig gaan maken dat de MRI misschien nog wel meer heeft gemist en waarom de tumor nou niet zichtbaar was, maar daar los ik nu niks mee op helaas. Het is zoals het nu even is.... Mijn MRI zal volgens de arts uitvoerig besproken worden elke keer dat er een MDO is. Voor nu is mijn eerste doel: de tumor die moet eruit! Nog een week wachten tot de operatie..... zucht....

Offline
Berichten: 1109

Hoi Bliksem,
Een uitzondering zijn is in dit geval helemaal niet leuk en brengt extra onzekerheid met zich mee. Heel herkenbaar. Je hebt helemaal gelijk, de tumor moet eruit. Voor je operatie maakt het niets uit hoor. Ik wens je heel veel sterkte met de operatie volgende week.
Liefs Kaatje