Snel groeiende plekjes in borst

22 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Popje
Offline
Berichten: 2
Snel groeiende plekjes in borst

Hallo dames,

Ik hoop dat jullie mij misschien wat advies kunnen geven. Ik heb vorige maand meerdere 'plekjes' in mijn linkerborst opgemerkt. Aan de linkerkant zit een soort hobbelige strook en boven mijn tepel zat toen een heel klein bultje. Ik ben hier toen mee naar de huisarts gegaan en zij voelde het ook en stuurde mij door voor een echo. Omdat ik 28 ben kreeg ik geen mammografie. De arts die de echo deed zei al na 5 seconden dit is gewoon borstweefsel toen hij over de zijkant ging, ik heb hem wel gevraagd of hij ook goed keek naar het bultje aan de bovenkant keek, maar volgens hem was dat ook goed. Dus ik ging opgelucht weg. Maar nu een paar weken verder is het bultje aan de bovenkant zeker vijf keer zo groot geworden en het hobbelige gebied aan de zijkant is ook groter geworden...dus stress en weer de huisarts gebeld, ik heb daar morgen een afspraak, maar zij zei dat het zeer waarschijnlijk mastopathie zou zijn, maar zou er nog eens naar kijken.
Nu is mijn vraag of het uberhaupt wel mogelijk is dat je ineens last hebt van mastopathie? Ik heb een mirena spiraal en ben al heel lang niet ongesteld geweest en heb gevoelsmatig ook geen tot nauwelijks hormoonschommelingen (voor ik een spiraaltje had ervaarde ik wel hormoonschommelingen). Dus de theorie van de huisarts dat het mastopathie is door wisselende hormonen vind ik zelf onwaarschijnlijk. Maar hoe waarschijnlijk is het dat het wel kwaadaardig is en het niet op de echo te zien was?
Hoop dat jullie mij wat advies kunnen geven over wat ik moet doen, dacht er zelf aan om om een punctie te vragen

Groetjes

afbeelding van Choc
Berichten: 182

Popje wat vervelend ! Ik kan geen antwoord geven op je vraag over mastopathie maar ik zou wel uitsluitsel willen over groeiende plekjes op je borst. Leeftijd is helaas geen graadmeter. Wellicht zijn ze wel bereid tot een punctie ik zou het zeker vragen. Sterkte!

afbeelding van Popje
Offline
Berichten: 2

Dank je Choc, hopelijk stuurt de huisarts me door morgen

afbeelding van Yazzie
Offline
Berichten: 4

Ik zal mezelf eerst voorstellen: Hey, ik ben Yasmine en ik ben sinds 1 maandje 20 jaar oud.

Hieronder mijn verhaal:
Op 7 april 2014 (5 weken geleden) kreeg ik ineens een donkerrode vlek met een verharding op mijn borst. Gelijk die avond nog naar de HAP gegaan. Was een lymfeklierontsteking (1 dag later naar mijn HA gegaan, die zei dat het een borstontsteking/mastisis was). Kreeg antibioticakuur 1 weekje, 4x per dag. De roodheid ging wel weg er bleef alleen een rozige/bruinige plek over, maar de schijf eronder bleef. Ik ben toen weer naar de HA gegaan omdat ik ook in mijn andere borst (dit keer de rechter borst, de schijf zat in de linkerborst; de schijf had een grootte van 6 bij 4 cm zei die) knobbeltjes zaten, 2 maar liefst. HA heeft me doorgestuurd voor een echo. Heb de echo laten maken, radioloog lachte me bijna uit toen ik zei dat ik bang was voor kanker.. Bleek dus een cyste van 8 mm in mijn l-borst (waar de schijf zit) te zijn en verder geen maligne kenmerken bij beide borsten.
Nou OK goed.. Ik wachten, 3 weken later de schijf werd nog niet kleiner. Was er totaal niet gerust op.. Weer naar de HA (hij vond me een aansteller want was nog zo jong etc) maar goed hij heeft me nadat ik bijna had gesmeekt een doorverwijzing gegeven. Ben toen naar de mammapoli in het Maxima medisch centrum geweest in Eindhoven. Nou heb alleen met de mammacare verpleegkundige gesproken, weer een echo laten maken, zelfde op te zien (weer aangegeven dat ik bang was voor borstkanker.. miss zeldzamere vorm inflammatoir, maar iig wilde duidelijkheid). Ben toen boos geworden omdat ik alleen de verpleegkundige sprak, wilde chirurg zien. Chirurg kwam er daarna bij. Conclusie: mastopathie.

Heb het foldertje even doorgebladerd, heb geen pijnlijke borsten dus herkende me er niet in. Zou hormonaal zijn volgens radioloog/chirurg nou OK.. (toen ik de ontsteking kreeg op 7 april was ik ongesteld) dus ik wachten.. weer ongesteld geworden niks veranderd schijf niet kleiner geworden.. nou goed. Ik was het dus helemaal zat, het is nu dus 5 weken later en er is geen verbetering opgetreden. Heb ook ingetrokken tepels gekregen (maar ze komen er wel uit als ik het koud heb/opwinding..) Heb weer gesmeekt bij mijn huisarts voor een doorverwijzing. Ben nog 1x langsgegaan hij heeft toen mijn okselklieren gevoeld, niks te voelen.. Maar in mijn hals l-kant zit wel een klein knobbeltje (weet niet of dit ermee te maken heeft) heeft die iig niet gevoeld.. Maar die man had een arrogantie en voelde me totaal niet serieus genomen.. Dus weer gevraagd om een doorverwijzing, wilde hij absoluut niet geven. Pas tot ik begon te janken zei hij dat ik over 3 weken terug mocht voor een doorverwijzing. Schijf is inmiddels zelfde gebleven (6 cm) alleen nu ook met bobbeltjes erop, schijf is trouwens ook beweegbaar en de bruine vlek zit er nog steeds (precies op de plek waar de verharde schijf zit). Nou heb ik dus over 3 weken een doorverwijzing.. Wilde naar het Daniël den Hoed maar toch maar gekozen voor het Alexander Monro ziekenhuis (op sites gelezen dat het heel goed scoorde en gespecialiseerd in borstkanker en de borst in het algemeen). Nou is het wachten voor mij gewoon killing.. :( Ik ben natuurlijk nog jong maar wat ik hier lees op de site... Pff ben er zo NIET gerust op. Ik voel me zo slecht kan echt aan niks anders denken en dan het idee dat ik dit nog 3 weken moet volhouden.. Dat is al in totaal 2 maanden na de ontsteking, dan zou er toch wel iets van verbetering moeten optreden?? :( Ben echt ten einde raad.

Herkent iemand iets in dit verhaal? Sorry voor het lange verhaal!

Welkom Yazzie, ik heb je verhaal hierheen verplaatst, zodat we het forum overzichtelijk houden.

Moderator ellen48.

afbeelding van mamavan2meiden
Offline
Berichten: 2

Hallo meiden.

Ik heb me zojuist hier aangemeld. Dit omdat ik me heel erg onrustig voel en niet weet wat ik nu serieus moet nemen en denken.

Het volgende speelt :

Sinds een maand of 3 voel ik met enige regelmaat steken in mijn linker borst. Ik ben wat gaan voelen en onderzoeken en kwam een klein plekje tegen in de plooi van mijn borst.
Het voelde niet hard, dus maakte ik me geen zorgen. Mijn gedachten gingen uit naar iets hormonaals.
Vervolgens begon ik enorm af te vallen zonder reden en ik ben constant verschrikkelijk moe.
Tijdens een telefoongesprek met een vriendin kreeg ik weer die steken in mijn borst. Ze vond dat ik de volgende dag de huisarts moest bellen. Ze vond me er slecht uit zien en dit was voor haar de druppel.
Dus gebeld en kon 3 dagen later terecht.
Eenmaal bij de huisarts bleek dat kleine plekje inmiddels een strengetje te zijn die je gemakkelijk vast pakt en bijna tot in de oksel loopt.
De huisarts heeft een mail naar de mammapoli gestuurd en ik zou binnen 5 dagen post hebben met daarin een afspraak. Dat verliep even anders. Diezelfde dag om een uur of 5 ging de telefoon. Assistente vanuit het ziekenhuis. Er was spoed bij, dus gelijk na het weekend kon ik terecht voor een mammografie, echo en eventuele punctie. Alleen het weekend zat er dus maar tussen...

Paniek in mijn hoofd was het resultaat. Ik voelde me enorm raar en bang. Dit kon dus niet goed zijn.
Eenmaal in het ziekenhuis vanmorgen voelde ik me helemaal rustig. Ik moest de onderzoeken gewoon ondergaan en ik zou wel zien wat eruit kwam.
Ik werd opgeroepen door chirurg nr1. bibber... maar oke... kom op... niet zeuren. Ze voelt en zegt meteen: Mastopathie ! Ze klad het op een briefje en ik word doorgestuurd naar naar de rontgen voor de mammografie.
Eenmaal daar in de wachtkamer word ik opgehaald door een mevrouw die me even komt vertellen dat de mammo overgeslagen wordt omdat ik te jong ben (29). Ik word er tussen gepropt voor een echo.
Daar ontmoet ik weer een andere arts. Een oudere man, waar ik geen goed gevoel bij had toen hij de kamer binnen kwam lopen.
Hij keek al naar me met zo'n blik van; daar heb je weer zo'n jong ding met een knobbeltje die denkt dat ze dood gaat.
2 tellen met het echo apparaat gekeken en de conclusie was : VET ! Het is gewoon vet op een hoopje.
Ik word weg gestuurd met de woorden: Je gaat naar nu naar de oncoloog die het allemaal even aan je uitlegt. Uhh oke, prima. Eenmaal daar zie ik weer een andere arts. Deze heeft me niet onderzocht of iets dergelijks en vertelde dat het vet was en dat was normaal. Maak je niet druk en ga lekker naar huis. Ik gaf aan dat ik alles behalve gerust was.
Ja maar er is niks, kreeg ik te horen. Dus maak je niet druk.

Thuis de huisarts gebeld omdat het wel heel erg aan me bleef knagen. De assistente zou er voor zorgen dat mijn huisarts me terug zou bellen. Niet gedaan dus. Morgen maar weer bellen. Voel me in de zeik gezet. Ik ga nooit naar een dokter. Neem me dan ook serieus als ik kom. Wat is jullie mening en ervaring met gelijk soortige situaties ?

@hoi mamma van 2 kids, ik heb je bericht hierheen verplaatst, zodat we het forum overzichtelijk houden.

Moderator ellen48

afbeelding van mamavan2meiden
Offline
Berichten: 2

Hallo Geertsen.
Dat is inderdaad balen... Ik ben nu wel heel benieuwd wat je erop te zeggen had ;)

Offline
Berichten: 29

Hallo allemaal. Ben ik weer hihi.

Ik heb volgens mijn arts dus mastopathie omdat ik meerdere knobbels in beide borsten heb. Heb er gelukkig bijna geen last van qua pijn. Wel is zelfonderzoek daardoor een stuk lastiger. Maar nu heb ik de vraag of die knobbels altijd blijven zitten, en ook tijdens en na de menstruatie dus. En horen bij mastopathie ook branderige steken? Dit heb ik sinds 2 maanden ong. De laatste dagen worden ze erger. Bovenin de borst Voornamenlijk. Heb ook het idee dat ik een nieuwe knobbel erbij heb. Maakt me best onzeker omdat ik niet voor elk wissewasje aan de bel wil trekken en die onderzoeken slopend zijn...maar nu die onzekerheid is ook niks natuurlijk. Graag hoor ik weer van jullie.
Groetjes

Offline
Berichten: 2286

Met masthopathie is inderdaad erg lastig om je borsten zelf goed te controleren. Wat mij geadviseerd werd is om 1 x per maand te controleren en dan niet vlak voor of tijdens de menstruatie want dat is het helemaal lastig.
Ja, steken had ik ook en ook nog erg pijnlijke!
Misschien lukt het je om 1x per maand of 2 x per maand je borsten te controleren maar het blijft erg lastig...

Ga nou niet mijn verhaal lezen want ik heb inmiddels geen bosten meer maar dat heeft echt helemaal niets met masthopathie te maken maar met een familiaire erfelijkheid.

Offline
Berichten: 29

Hoi hoi. Ik controleer ze ong. Een week na de menstruatie dus weet inmiddels wel hoe ze horen te voelen. Ik heb verder nooit echt pijn of gespannen borsten gehad, sinds nu ong. 3 weken dan. En veelal in de linker. Ook zit er links in mijn oksel een pijnlijke plek bij aanraking en er loopt een soort van blauwe verdikte ader of iets vanaf mijn tepel naar beneden de borst. Maar ben blij dat het bijna Dinsdag is en dan weer te horen krijg dat dat toch van de mastopathie af komt...

Offline
Berichten: 29

Hallo iedereen, ben vanmiddag op controle geweest en echo van de borst gehad. Toen kwam ineens de radioloog en wou zelf ook nog kijken en besloot een biopsie te doen. Ook nog de oksel nagekeken en zag ik zelf ook zo'n zwarte Ronde bobbel zitten, hij maakte daar ook een foto van maar zei erna dat er niks bijzonders te zien was? Donderdag de uitslag...

Offline
Berichten: 4240

Fijn dat de radioloog al aangaf niets raars te verwachten. Ze nemen liever het zekere voor het onzekere he, door dat biopt te nemen. Toitoitoi voor donderdag in elk geval.

Offline
Berichten: 29

Dank je wel verdampt, Zal ook wel niks zijn...

Offline
Berichten: 29

Hoi hoi....uitslag was weer goed. Reden van biopsie was omdat de knobbel teveel bloedvaatjes aangemaakt had en een andere vorm had.... volgend jaar weer terug en dan kijken ze hoe ze mij het beste kunnen blijven checken omdat ik echt heel veel knobbels heb en er steeds meer bij krijg! Dus voor nu weer even een jaar rust: -)

Offline
Berichten: 397

Fijn Mammied. :D

Offline
Berichten: 29

goedemiddag dames, even mijn hart luchten hoor... ben dus in juli nog geweest voor de borst...was niks bijzonders verder, maar die borst wordt steeds pijnlijker....stomme mastopathie. maar sinds een paar dagen merk ik in de andere borst een deuk als ik de armen omhoog heb. duidelijker aanwezig dan de andere kant (ben vrij dun en kleine borsten) maar de andere zere borst is wel voller zeg maar, zoals normaal.... wat moet ik doen? gewoon afwachten of toch maar weer bellen? ik vind dit zo lastig, om de haverklap voel je wel weer iets anders... en die knobbels gaan ook echt niet weg bij mij.... echt niet leuk dit....wie heeft raad voor mij? groetjes

Offline
Berichten: 193

Ik zou gewoon bellen. Je maakt je zorgen, dus dan is het goed om te bellen en een afspraak te maken voor nog een foto/echo. Beter een keer teveel gebeld dan een keer te weinig. En als ze je lastig vinden, dan is dat maar mooi hun probleem ;).

Offline
Berichten: 29

maak me niet echt zorgen, maar het is meer dat er dan gezegd wordt door anderen om het na te laten checken want je weet maar nooit...en dan ga ik twijfelen ook... maar kijk het nog wel aan voor een week of 2. als ik t dan nog heb bel ik even... dank je wel voor je reactie..

afbeelding van Troi
Offline
Berichten: 1

Wow, dames, ik heb sinds 2008 dit forum door zitten lezen. Wat een verhalen allemaal.
Ik zal me even voorstellen, Troi, 44 jaar en al sinds mijn twintiger jaren last van stekende pijn en bobbels in mijn borsten.
Toen ik zwanger was van mijn tweeling (2003) was de pijn enorm. Na mijn zwangerschap ontdekte ik knobbels in mijn borsten en is er een echo gemaakt. Daarbij zijn er een aantal cystes leeggezogen, chocoladecystes noemden ze die toen, kennen jullie die term? De diagnose was mastopathie.
Vier jaar later, na iedere maand voor mijn menstruatie hevige steken in mijn borsten, ontdekte ik weer knobbels. Dit keer werd er geen echo gemaakt, maar een mammografie (oei zo pijnlijk) en zijn er weer cystes weggezogen. Drie volle buisjes toen. De diagnose na deze tweede keer was weer mastopathie.
Ik heb heb er na deze tweede keer weinig aandacht aan gegeven omdat bij mij man een maand later dodelijke darmkanker werd geconstateerd. Na een heel zwaar jaar is mijn man overleden (mijn meiden waren toen 5 jaar) en had ik wel iets anders aan mijn hoofd.
Inmiddels zijn we 5 jaar verder en heb ik na al die jaren weer opnieuw enorme steken en pijnen en mijn borst(en). De linker is erger dan de rechter. Mijn vriend, die ik inmiddels heb, vind dat de zere borst "steviger" aanvoelt dan de ander. We voelen niet echt knobbels. Het lijkt meer een grote knobbel in de zere borst.
Ik weet nu niet zo goed wat te doen. Mijn ervaring is dat de pijn weg trekt als ik ongesteld word. Het punt is dat is dat ik drie jaar geleden de binnenwand van mijn baarmoeder heb laten "wegbranden" (google op novasure) waardoor ik niet meer menstrueer en dus geen idee heb van mijn cyclus.
Maar goed, de pijn is nu ineens weer superheftig. Ik slik al sinds 10 jaar 2 capsules teunisbloemolie per dag. Mijn vriend en mijn dochters willen heel graag dat ik naar de huisarts ga, vooral mijn dochters, omdat ze na hun papa niet ook hun mama aan kanker willen kwijtraken. Ik ben alleen zo bang voor een mammografie, mijn borst doet nu zo veel pijn, aahh neee, nu even niet. En ik weet uit ervaring dat het "alleen maar" mastopathie is...
Graag jullie advies!!!

Offline
Berichten: 29

hoi hoi Troi,

wat naar dat je er zoveel pijn van hebt! Maar van chocoladecystes heb ikzelf nog nooit gehoord en gelezen. Maar mijn advies, en wat heel veel anderen ook zeggen, is (wat ikzelf ook moet doen) naar je eigen gevoel luisteren en bij twijfel toch een afspraak te maken. Je weet maar nooit toch. succes

Offline
Berichten: 29

hallo troi,

ben benieuwd of je inmiddels een afspraak hebt of ben je hopelijk van je klachten af?
groetjes

afbeelding van sams
Offline
Berichten: 1

Lieve dames,
Sinds vorige week heb ik ook de diagnose mastopathie gekregen. Mijn partner en familie zijn hier dolgelukkig mee, elke denkbare vorm van kanker hebben wij onderhand gezien in de familie. Bij iedereen zat de schrik er dan ook goed in toen ik (na 2 weken te hopen dat het vanzelf weg ging) aangaf een knobbel te voelen, daarbij was deze bij aanraking ook gevoelig. Alles ging vrij snel, dinsdag dokter, woensdag echo en mammografie, vrijdag uitslag. Ook ik zou alleen maar blij moeten zijn toen de dokter mastropatie als boosdoener aangaf, maar het voelt niet goed.
Ik schaam me bijna omdat ik niet alleen maar blij ben.

De dame van de mammografie was super lief maar de radioloog gaf me een rotgevoel. Ik ben pas 27, dus "te jong" dat was ook de blik die hij gelijk gaf. Wat me achteraf ook niet lekker zit is dat de huisarts een verdikking in de lymfklier onder m'n oksel voelde. Hier heeft de radioloog niet naar gekeken.
Ik sta heel nuchter in het leven en ga altijd van het beste uit. Zou nu ook alleen maar moeten denken "zie je wel, niks aan de hand"......

Ben ik onnodig ongerust of moet ik vertrouwen op mijn gevoel? Behalve dat de bult (1,5 cm volgens de dokter) goed voelbaar en gevoelig is bij aanraking, heb ik verder geen enkele klacht die je wel veel ziet/leest van mastopathie.

Alvast heel erg bedankt voor het luisteren/lezen.
Het is zo ontzettend moeilijk om dit met iemand te bespreken. Wat je hoort immers gelukkig te zijn met de uitslag en weer door te gaan.....

Offline
Berichten: 541

Up