Tintelende vingers

32 berichten / 0 nieuw
afbeelding van poehtje32
Offline
Berichten: 9
Tintelende vingers

Ik kan er zo 1,2,3 niets over vinden, dus plaats ik maar en Topic. Mocht het ergens wel staan dan wordt ik vanzelf doorgelinkt.

Vorig jaar mei ben ik geopeerd en hebben ze mijn linkerborst weg gehaald (er zat een tumor van 5 x 7 cm, waar gelukkig na 6 TAC kuren nog weinig van over was) en alle lymfeklieren. Daarna heb ik 25 bestralingen gehad.
Ik heb niet echt veel last van vocht, ik heb een hele goede therapeut.

Nu begon zo'n 3 maanden geleden mijn handpalm te tintelende. Alsof je lang op je hand gezeten hebt.
Dat is nu weer weg, maar nu heb ik tintelende vingertoppen: pink, ring- en middelvinger. Mijn middelvinger voelt af en toe tot aan mijn vingerkootje , ook dood aan.
Duim en wijsvinger (nog?) niet.
De chirurg zegt dat het te maken kan hebben met het bestraalde gebied. Hij stuurde me door naar de Neuroloog. Die denkt dat het uit mijn pols komt :? . Dat denk ik dus zelf niet.

Zijn er meer vrouwen die hier last van hebben (gehad)??

Offline
Berichten: 4238

Ik heb het 4 jaar geleden na de amputatie gehad.
dubbelzijdig.
Ik dacht zelf dat doordat alles trekt (littekens en zo) mijn nekwervels overbelast waren. Vaak in bed tintelde het helemaal vanuit mijn rug tot mijn vingertoppen.
Ik heb heel goed op houding en soepelheid gelet en het is langzaam bijna helemaal weggetrokken. Soms heb ik er nog last van (veel scheef voor mijn laptop hangen is niet goed....., gek zeg).

Offline
Berichten: 415

Ik heb precies hetzelfde!
Ik ben ervoor naar de neuroloog geweest, maar die kon geen afwijking vinden. Sommigen zeggen dat het een overgangsverschijnsel is, of het carpal tunnel syndroom (schrijf ik dat goed?)
Het lijkt ietsjes minder te worden, maar het kan ook zijn omdat ik er aan wen. Het is niet echt erg, maar wel raar.

Offline
Berichten: 434

Babo schreef:
Ik heb precies hetzelfde!
Ik ben ervoor naar de neuroloog geweest, maar die kon geen afwijking vinden. Sommigen zeggen dat het een overgangsverschijnsel is, of het carpal tunnel syndroom (schrijf ik dat goed?)
Het lijkt ietsjes minder te worden, maar het kan ook zijn omdat ik er aan wen. Het is niet echt erg, maar wel raar.

Het kán een beknelling zijn...

afbeelding van poehtje32
Offline
Berichten: 9

Babo: een overgangsverschijnsel zal t niet zijn.
Ik slik wel nog Tamoxifen, maar volgens mijn laatste bloeduitslagen was ik NIET in de overgang (heb verder ook geen klachten, behalve dat ik pas 1x ongesteld ben geweest, tot nu toe).

De neuroloog zei bij mij dat t waarschijnlijk ook dat Tunnel syndroom is, maar dan vanuit mijn elleboog. ik heb een Electro Myo gram gehad (dan testen ze met stroomstootjes je zenuwen :( ), daar krijg ik dan maandag de uitslag van. Dus we zullen zien.

Het lijkt wel of, wanneer ik op het gebied onder mijn oksel druk (zij kant borstkas, zeg maar), dat t dan iets erger is op dat moment.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik heb precies hetzelfde, met name 's nachts krijg ik echt enorm tintelende vingers, maar ik heb het ook als ik even sta te bellen (ja even is een rekbaar begrip, want ik kan nu eenmaal niet echt kort bellen).

Ik heb geen okseltoilet gehad en bovendien, het is zowel links als rechts. Het voelt precies als het Carpaal Tunnel Syndroom dat ik had toen ik zwanger was (en het halve jaar daarna). Ging vanzelf over.

Waar zou het toch van komen???
Zowel Babo als ik hebben bestraling van de oksel gehad. Ik heb al vaker het gevoel gehad dat mijn zenuwen een beetje beschadigd zijn..... (maar hoe kan het dan dat het aan de andere kant ook zo is...?)

Offline
Berichten: 762

Ik heb het ook.... en ik heb geen bestraling gehad... Wel een okselkliertoilet. Maar bij mij ook links én rechts... 's Nachts heb ik er last van, dan voelt het of ik een zenuw afgekneld heb, maar overdag ook en dan vooral als ik achter de computer zit, maar weer aan beiden armen. Dus ik kan het niet direct herleiden naar verkeerd gebruik van mijn arm.

Overigens hoorde ik gisteren op de open dag van de fysiotherapieopleiding in Utrecht, waar ik met mijn dochter was, dat veel RSI klachten ook een psychische oorzaak kunnen hebben, dus behalve het verkeerd belasten van armne/schouders/ellebogen werkt dan ook mee dat je bijv. je schouders vast zet onder stress.(Zij hadden het daar over als je bijv. een slechte werkverhouding hebt op je werk met je chef oid, maar wij als borstkankerpatienten hebben zo onze eigen stress... Een duveltje wat dan niet op je schouder zit, maar d'rin....)

En dat zou een verklaring kunnen zijn voor de klachten die dus verschillende van ons ondervinden....

Offline
Berichten: 227

Dit is voor mij ook heel bekend, ik kreeg het na het okselklier toilet.( ik had geen bestraling) Ik heb daarnaast ook last van zenuwpijn en een oedeem arm. Zelf heb ik het aan beschadigde zenuwen toe geschreven. Ik heb het nu bijna een jaar en het lijkt niet minder te worden.....

Offline
Berichten: 719

het kan natuurlijk van alles zijn, als de okselklieren zijn verwijderd kun je het idd in die hoek zoeken, maar het carpaal tunnelsyndroom heb ik aan beide handen gehad, en ook aan beide handen geholpen
meest voorkomende kenmerken, begint met tintelende muis van de hand met daarna uitbreiding naar de vingers, vooral in de ochtend, krachtverlies en veel pijn in de vingers (ik kon niet eens een sigaret uitdrukken, ken je nagaan) die test om dat uit te zoeken is vrij eenvoudig, en de operatie is ook vrij eenvoudig (vond ik tenminste) nogmaals ik kan niks zeggen over hoe het is als je okselklieren zijn verwijderd

Offline
Berichten: 719

oh ja, als je s'morgens wakker wordt met een slapende hand, maar dan nog erger, en dat duurt dan wel een behoorlijke tijd voordat het weer een beetje wegtrekt

Offline
Berichten: 1161

Ook ik heb last van tintelende hand/vingers maar op 2 manieren

1, gekregen tijdens de Taxol kuren, een tintelend gevoel in de vingertoppen, tenen, bal van m'n voet. Dit valt onder zenuwpijn door beschdiging van zenuwuiteinden door de Taxol.

2, alleen m'n linkse hand, daar waar de okselklieren zijn verwijdert. een tintelend gevoel in m'n hand vanaf de pols, voelt hetzelfde als ik heb gehad tijdens m'n zwangerschappen en destijds gediagnostiseert als Carpaal Tunnel Sundroom. Ik denk dat dit laatste te maken heeft met lymfoedeem want het is erges als ik ook een dikke arm heb.

Offline
Berichten: 288

ik heb ook tintelende handen
maar ik heb geen bestaling gehad en ook heb ik mijn okselklieren nog
ik heb wel hormoonkuur trouwens ook tintelende voeten

Els
Offline
Berichten: 60

Ik heb het gehad voor ik borstkanker kreeg. Volgens de huisarts tunnelsyndroom en bij mij is het zo goed als over gegaan. Heb ongeveer eenhalf jaar veel last gehad en nu af en toe met iets vastpakken nog dat het niet lukt.
Mij is toen gezegd dat je er eventueel een spalk voor kan laten aanmeten die je 's nachts kan gebruiken zodat je dat geen spanning en afknelling kan krijgen terwijl je slaapt. En eventueel operatief.
Het is een reactie op een (beginnende) overgang heb ik me wijs laten maken.
Sterkte, Els

Offline
Berichten: 719

ik ben nu 46 en de operaties aan beide handen is zo'n 10 jr geleden, dus geen overgangsverschijnsel, mijn dokter zei toen " we noemen het de huisvrouwenkwaal" zegt genoeg lijkt me, en de operatie is echt simpel, ik had 2 weken een gipsspalk en kon daarna bijna alles weer doen en met de linkerhand (ik ben rechts) heb ik gewoon doorgewerkt

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Uit de richtlijn Carpaal Tunnel Syndroom (http://www.cbo.nl/product/richtlijnen/folder20021023121843/rl_cts_2006.pdf )

CTS komt vaker voor bij vrouwen en vertoont een piek tussen de 40 en 60 jaar. Als mogelijke risicofactoren voor CTS worden genoemd: overgewicht, zwangerschap, ovariëctomie, diabetes mellitus, hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, reumatoïde artritis en andere, meer
zeldzame, aandoeningen van het spier-skeletstelsel die anatomische afwijkingen van de carpale tunnel kunnen veroorzaken. Arbeidsgerelateerde risicofactoren zijn: hoog-repeterend
(kort-cyclisch) werk, krachtsuitoefening, hand-armtrillingen, ongunstige werkhoudingen en een combinatie van bovenstaande factoren.

Tja.... Heel verhaal.... Ik vind vooral de pijn in mijn polsen vervelend. Met name 's nachts heb ik daar last van. Weer zo'n klachtje. Als iemand me vraagt hoe het gaat, roep ik: "Goed, nergens last van...." maar ondertussen heb ik een heel lijstje klachtjes, dingen die ik nu wel heb en die ik vroeger niet had. Niet erg genoeg om over te zeuren, maar toch....

Offline
Berichten: 639

Da´s wel heel toevallig..lees dit topic vandaag voor het eerst en heb toevallig vandaag info lopen zoeken mbt het Carpaal Tunnel Syndroom, aangezien ik ook sinds een paar weken zo´n last heb van mijn pols met uitstraling naar elleboog. Dit heb ik alleen op mijn werk, waar ik met de muis werk. Sinds verleden week heb ik al zo´n speciale muismat maar dat helpt geen zier :oops: Maar even aankijken en anders dus ook maar eens naar de HA :(

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Meteen even een anekdote... Ik had tijdens mijn zwangerschap ook zo'n last van het Carpaal Tunnel Syndroom en ik sliep inderdaad met dubbelgeklapte handen. Had ik ergens gelezen dat je dan pollepels aan je polsen moest binden, een soort spalken.... Nou, ik heb het geprobeerd, je kunt wel raden hoe dat eruit zag... Ik kon de klink van de deur niet eens meer vastpakken en ook het lichttouwtje niet. Ik heb het dus welgeteld 1 uur volgehouden en toen opgegeven..... hahaha....

Offline
Berichten: 639

[bigsmile] [bigsmile] Maf mens!!

Offline
Berichten: 762

Een vriendin van me had inderdaad door de arts aangemeten "spalkhandschoenen" . Maar ook dat heeft ze niet al te lang vol gehouden om echt te dragen ;) Overigens bood bij haar de operatie aan haar ene arm zo weinig verlichting dat ze de andere arm tot nu toe maar heeft laten zitten.
Toevallig lees ik in het citaat van Dees dat ook eierstokverwijdering mee kan spelen, en dat heeft zij dus gehad.

Voor mezelf ben ik er nog niet over uit of deze klachten wijzen op carpaal tunnel syndroom. Feit is wel dat het pas ontstaan is nadat ik (véél!!) aangekomen ben bovenop de al aanwezige chemo en tamoxifenkilo's, doordat ik gestopt ben met roken, nu 9 maanden geleden... Maar ik heb ook veel last van de schouders (aan de operatiekant tot 3 x toe een slijmbeursontsteking) en mijn ellebogen voelen gewoonweg onstoken aan van de gewrichtspijn. Morgen mag ik op voor mijn jaarlijkse mammo en de week erop bij de arts, dus ik zal e.a. nog eens aankaarten. (Wat nu met wat te maken heeft?)

Offline
Berichten: 4238

Een vriendin van mij heeft ook borst amputaties en eierstokverwijdering laten doen. Zij slaapt wel al een heel poos met spalken omdat het anders niet te doen is.

afbeelding van keesje
Berichten: 22

Volgens mijn onco kunnen" tintelende vingers " een bijwerking zijn van de Femara, wat ik slik. Het zou met een half jaar gebruik kunnen verminderen, evenals mijn stijve en stramme benen, en inderdaad worden de klachten minder. Ik hou dus maar moed.
gr. Keesje

afbeelding van Coller
Berichten: 62

Hahaha, die spalken Dees, ik heb dat in mijn zwangerschappen ook geprobeerd met verf-roerstokken, met even weinig resultaat overigens.

Volgens de uitgebreide informatie die ik vanochtend bij het toedienen van mijn eerste TAC cocktail kreeg, horen tintelende vingers / handen en tenen/ voeten bij de bijwerkingen.
Sommige van die nevenverschijnselen kunnen toch nog een hele tijd later optreden?

afbeelding van Nainen_7610
Offline
Berichten: 183

Heel herkenbaar.
Heb gisteren een onderzoek gehad, heb ook het Carpaal Tunnel Syndroom, aan de kant van het okselkliertoilet zit het dicht, aan andere kant is het iets minder erg.
Ik word 's nachts wakker van de tintelingen.

Offline
Berichten: 719

Woman schreef:
Heel herkenbaar.
Heb gisteren een onderzoek gehad, heb ook het Carpaal Tunnel Syndroom, aan de kant van het okselkliertoilet zit het dicht, aan andere kant is het iets minder erg.
Ik word 's nachts wakker van de tintelingen.

maar dat hoeft niet te liggen aan het feit dat je aan die kant geen okselklieren meer hebt, ik heb nog wel de okselklieren en ben ruim 10 jaar geleden al aan beide handen geholpen
na de behandeling gelijk van de tintelingen af

Offline
Berichten: 91

en ik heb gemerkt dat toen ik een eetpatroon met weinig snelle koolhydraten volgde ik minder vocht vasthield en ook duidelijk minder last had van dove handen en tintelingen vooral 's morgens bij het wakker worden.
Ik heb geen eierstokken meer en gebruik Aromasin.

Offline
Berichten: 2277

swinge schreef:
Mijn handen en voeten zijn gisteren ingepakt met vries handschoenen....de vorige keer had ik meteen dezelfde dag na inbreng van taxotere last van tintelende vingers...ik moet zeggen dat ik er nu nog geen last van heb.(gister weer een kuur gekregen)
Misschien een tip om de handschoenen aan te vragen bij de oncoloog.
prettig is anders...want de temperatuur is - 20...maar heb het er graag voor over!
afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik had ook heel erg last van tintelingen in mijn vingers, voeten en benen, tijdens maar vooral de eerste dagen na de chemo. Echt heel erg vervelend.
Ik heb tijdens het stamceloogsten hier ik dacht magnesium en kalk tegen in het infuus gekregen. Dat heb ik later tijdens de laatste 2 chemo's toen gewoon geslikt.

Een prikkend gevoel alsof je voet/been slaapt en dan ga je er op lopen. Zo'n gevoel.

Offline
Berichten: 85

Tja, ik had ook veel last van tintelingen en dode vingers de laatste tijd. Toch maar een van de chirurgen er naar laten kijken, en wat blijkt, rechts heb ik in ieder geval een Carpaal Tunnel Syndroom (CTS). Opereren kan maar wat in de regel goed helpt is een Kenacort-injectie en die heb ik gisterne gehad. Tot nu toe goede resultaten, dus hopen dat het zo blijft, want dan hoef ik niet onder het mes.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik heb er veel goede dingen van gehoord Marieke dus ik hoop dat het bij jou net zo goed werkt.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Omhoog in verband met een vraag.

Offline
Berichten: 4

Ik lees dat ik toch niet de enige bent met tintelende vingers. Afgelopen week heb ik het erg druk gehad en veel met mijn handen gedaan. Nog een paar dagen op een buiten op een beurs gestaan in de kou, dat is ook niet echt bevordelijk.
Pijnlijke steken in de nacht, ik kon wel janken. Nu is het iets minder, mijn man doet ze elke avond masseren en dat helpt wel. Maandag heb ik maar echt rust genomen en ik geloof dat dat toch ook helpt. Ik ben nu 2 maanden aan de Tamoxifen en dacht dus echt wel dat het daarvan was. Ik heb het ziekenhuis ook nog gebeld en die zeiden het ook.
Balen is de afspraak verzet van eerste controle, weer week later. Nu is het na de operatie pas.(2de borst wordt preventief geamputeerd) Ik heb toch wel een hoop vragen. Zeker met die handen. Ik ben geen zeurkous maar pijn vind ik wel erg. De dooie tenen/voeten daar kan ik wel mee leven dat doet geen zeer.
Ik ben nu voor het eerst bij de fyshiotherapie, wie weet dat dat helpt. Heeft er iemand nog meer tips?

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Na chemo, amputatie links en bestraling nu tamoxifen.

Ik had tijdens de chemo lichte gevoelsstoornis (koud/warm voelde ik aan vingertoppen niet) waarna de oncoloog van de laatste gift de dosering heeft aangepast, dwz. dat ik alleen TC kreeg ipv TAC, om blijvende problemen te voorkomen. Als je dit tijdens de chemo hebt goed melden dus!
TC ipv TAC is overigens zo'n verademing!
de klachten zijn verdwenen.

Na de bestraling nu wel lichte tintelingen linker hand. Ik denk zelf door verlittekening in het bestraalde gebied. Alles voelt daar ook strak sinds operatie, en bestraling heeft dit geen goed gedaan.
Blijven oefenen oefenen oefenen, want dat stimuleert de doorbloedeing en geeft de zenuwen meer ruimte voor mijn gevoel.
Chlorella, vit E en vit D helpen ook je cellen in hun herstel.
Sterkte allemaal!