Voor de zekerheid bioptie?

11 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
Voor de zekerheid bioptie?

Hallo,
Tijdens het surfen kwam ik op deze website terecht. Ik word verdrietig van alle verhalen, maar ik ben ook zeer onder de indruk van de kracht van jullie. Graag wil ik een vraag voorleggen:

2 maanden geleden ontdekte ik na een stoeipartijtje met mijn zoontje een knobbel in mijn borst. De huisarts verwees me direct door en na een week mocht ik bij het mamma-spreekuur komen.
Eerst werd er een mammo gedaan, maar die was niet zo duidelijk, het leek op een kleine cyste met verdikt klierweefsel eromheen de echo bevestigde dit beeld.
Het gesprek met de chirurg was duidelijk: maak je geen zorgen het ziet er goed uit. Maar toen hij de knobbel voelde wilde hij toch een punctie doen. Als ik niets zou horen moest ik een maand later terugkomen en als het niet goed zou zijn zou hij binnen een week bellen. Ik ben niet gebeld en na een maand ben ik weer op gesprek gegaan.
Volgens de chirurg was de knobbel iets gegroeid en hij stelde voor om een bioptie te nemen. Hij vertelde mij dat ik me niet ongerust hoefde te maken dat het alleen voor de 100% zekerheid was.
Omdat mijn zoontje net ernstig ziek is geweest en volgende week weer geopereerd moet worden vroeg ik of dit ook na de zomer kon. De chirurg gaf aan dat dat kon maar dat ik niet te lang moest wachten.
Inmiddels heb ik een heel klein knobbeltje in mijn oksel gekregen. Dat heb ik al veel vaker gehad en dat waren altijd ontstekingen, maar nu maak ik me wel een beetje extra zorgen.
Ook als ik de ervaringsverhalen van anderen lees, lees ik toch dat een bioptie alleen wordt gedaan als men het verdacht vindt.
Nou ja nu ik dit allemaal opschrijf besef ik dat er niet een echte vraag in mijn mail zit....
Maar heb ik nu een (te) grondige chirurg? Moet ik de bioptie toch sneller doen? Moet ik nog bellen over het knobbeltje in mijn oksel?
Wat vinden jullie...
Alvast bedankt voor de reacties.
Groetjes,
Bianca

Offline
Berichten: 434

Hoi Bianca,

Allereerst welkom hier.
Om heel eerlijk te zijn, zou ik die bioptie wel laten doen, en niet al te lang wachten. Niet al te lang betekent meestal ± 2 à 3 maanden maximum. Een bioptie geeft natuurlijk wel uitsluitsel, en dan niet alleen wat het wél zou zijn, maar ook wat het níét zou zijn.
Het kan je (hopelijk) geruststellen, want je hebt je aandacht natuurlijk volop nodig voor je zoontje.
Mocht het onverhoopt toch niet goed zijn, kunnen er in elk geval stappen ondernomen worden... en ook al wordt het dan erg zwaar, ook daar heeft je zoontje baat bij, duidelijkheid. De meeste kinderen (ik weet niet hoe oud hij is) voelen onrust bij hun moeder feilloos aan, maar dat wist je natuurlijk wel.

Sterkte bij je besluit!
Ivonne

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hoi Ivonne,
Bedankt voor je snelle reactie. Je hebt gelijk hoor en ik heb aangegeven dat ik vanaf eind augustus beschikbaar ben voor de ingreep, dus na 1,5 maand in totaal. Maar de komende 3 weken moet ik me echt richten op de operatie en herstel van mijn zoontje van 2,5 jaar. Ik kan ook niet in 2 ziekenhuizen tegelijk zijn :wink:
Groetjes en een goede nacht,
Bianca

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Eind augustus kan vast geen kwaad. Anders zou de chirurg er toch ook niet meer accoord gaan?
Maar weet je helemaal niet wat er uit die punctie is gekomen?

een beetje meer informatie kan je onzeker maken maar ook juist meer duidelijkheid en rust geven. Jij moet voor je zelf bepalen wat in jouw geval het meeste weegt.

Een biopt nu laten nemen en dan pas na de uitslag bedenken hoe en wat is ook nog een optie.

Maar dan moet je afwegen wat wil ik. De duidelijkheid (die rust brengt) en dan de zekerheid dat het goed is (dat is mooi natuurlijk) of die zelfde duidelijkheid maar dan dat je weet dat het niet goed is. Wat wil je dan, kan je dan nog al je energie in je zoontje steken.
Of liever niets weten en dan na de operatie pas het biopt laten nemen.

het klinkt vervelend maar jij bent de enige die daar een goede beslissing over kan nemen. Laat het over je heen komen, denk er nog eens over en dan zal je merken dat je gedachten vanzelf een bepaalde kant op gaan. Dat is dan voor jou de goede.

En of dat nou wachten is of toch eerst het biopt, je kan hier altijd terecht voor een luisterend oor.

Offline
Berichten: 1113

Ik heb ook een vraagje :D
Zusje staat natuurlijk onder controle vanwege mijn diagnose en zij heeft iedere keer wel een knobbel of cyste op de mammo. Dan is hij gegroeid en dan is hij weg en nu zit er dus weer een knobbel.
Echo en mammo zijn gemaakt en de diagnose is een vetbult.
Kan die diagnose zo gesteld worden of kan dat alleen na weefselonderzoek???

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Dat kan inderdaad alleen na weefselonderzoek. De kans is natuurlijk groot dat het inderdaad goed is, maar ik ben een van die mensen bij wie een tumor van 6 bij 7 bij 10 cm niet te zien was op echo en mammografie maar wel op de MRI...

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

ik kreeg ook pas slecht nieuws na "het is een fibroadenoom (spelling??) maar voor de zekerheid doen we een mri" :-)

Bij mijn zusje zien en voelen ze de knobbel wel, maar ik vraag me af waar de diagnose op gebaseerd is.
Ik ga haar aanraden de huisarts nog een keer te bellen, met bovenstaande vraag.

Offline
Berichten: 762

Ik zou aandringen op punctie! Een fibroadenoom of een vetbult is dat pas als dat door weefselonderzoek bevestigd is! Mijn eerste fibroadenoom bleek idd ook echt een fibro te zijn, de tweede knobbel "die dan ook wel een fibro" zou zijn, bleek na punctie toch BK.
Geen risico nemen voor je zus!

afbeelding van pippielangkous
Offline
Berichten: 1

hoi ik heb vorige week een echo en mammafoto gehad maar de uitslag was goed niks te zien maar de arts zei dat mijjn tepel rood en er omheen zat wat eczeem maar morgen moet ik een bioptie ondergaan waarom doet hij dat eigenlijk is er een vermoeden van ik heb zelf niks gevraagd ik was eigenlijk verbaasd en zei alleen ja en amen.waarom een bioptie

Offline
Berichten: 207

Een bioptie wordt niet alleen gedaan om kanker vast te stellen of uit te sluiten.
Er kunnen meerdere redenen zijn om weefsel goed te onderzoeken.

Wil je meer weten, vraag het je arts even, die kan het beste uitleggen waarom hij bij jou een biopt wil nemen.
Sterkte met de bioptie en het wachten op de uitslag.

Offline
Berichten: 2277

omhoog