Meer, minder of evenveel energie als voorheen?

15 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 264
Meer, minder of evenveel energie als voorheen?

Hallo dames,

Ik vroeg mij af hoe jullie je energie ervaren. Hebben jullie meer, minder of evenveel energie ala voor je ziekte / behandelingen?

Ik ben zelf nog nooit zo fit geweest. Ik heb genoeg energie maar misschien wel omdat ik dat nu beter kan verdelen. Ik heb wel het idee dat die moeheid toch altijd een beetje op de loer ligt om ineens genadeloos toe te slaan.

Graag jullie ervaringen.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik heb minder energie. En veel meer tijd nodig om te herstellen van griep en zo.

Offline
Berichten: 255

Ik heb minder energie dan voor mijn diagnose (51).

Deels komt dat natuurlijk door de behandelingen (operatie, bestraling, en nog steeds hormoontherapie). Deels verwacht ik dat het ook te maken kan hebben met het ouder worden op zich (ben nu 54).

 

Het is keuzes maken, en proberen balans te houden. Dat is niet zo makkelijk....

Offline
Berichten: 62

Ik heb heel lang minder energie gehad. Maar na ongeveer 3 jaar na alle behandelingen was ik weer op mijn oude (misschien wel iets betere zelfs ivm sporten) energie niveau. 

Maar het heeft veel tijd nodig, geef jezelf ook die tijd en rust.

Offline
Berichten: 155

Ik kom nu na vier jaar weer een beetje in de buurt van mijn oude niveau, maar dat komt ook doordat ik nu meer sport dan voorheen. Maar het blijft balanceren. Ik kan nog niet alles op sociaal gebied wat ik voorheen deed naast het werken. Maar ik wil ook niet meer terug naar mijn overbelaste leven van voor de diagnose als dat al zou kunnen...steeds keuzes maken. Dat vind ik soms wel lastig. En heel soms heb ik nog ineens een vermoeidheidsklapje.

Offline
Berichten: 154

Voor mij is het best lastig om te bepalen. Voor het ziek worden ben ik lang erg moe geweest. Mijn werkende leven beperkte zich tot een uur of 15 per week, in uurtjes versnipperd over de hele week. Dat kon omdat ik er een tijdlang een airbnb-verhuur bij deed in huis, en later omdat ik een dikke beurs met toeslagen kreeg. Ik stopte al voor de diagnose met de verhuur, en mede daardoor ontstond de noodzaak om meer te gaan werken. Daar ben ik dan mee begonnen in september 2016, een dikke maand na de laatste bestralingen, in een baan die ik nog nooit eerder had gehad, dus het was nogal de vraag hoe het me zou bevallen. Ik werkte vanaf dat moment gemiddeld zo'n 20 uur per week schat ik, in de kinderopvang. 

Ik doe dat nog steeds, en heb op zich wel de energie om dit vol te houden. Maar het holt me ook uit. Als ik thuis ben/thuis kom heb ik nauwelijks energie over voor andere dingen. Toch denk ik dat mijn energiepeil stukken beter is dan voor de diagnose. Er gaat alleen veel naar de baan nu. En dat zal voor veel mensen zo gelden. Terwijl mijn echte interesse in heel andere dingen zit, dus dat is wel een permanente frustratie. Ik probeer de energie die ik over heb om te zetten in vergeestelijking: ik schrijf meer dan ooit. En dat gaat heel goed. Ik hoef mijn bed er niet voor uit, lekker met de laptop op schoot, kussens in de rug, theetje erbij, en tikken maar; ondanks fysieke vermoeiheid toch een hoop werk kunnen verzetten. Dat is mijn troost en vrijheid.

 

Offline
Berichten: 626

Minder. Bij mij ligt vermoeidheid wel op de loer. Kan ik aardig onder controle houden door genoeg te bewegen elke dag en meer te slapen. Voor de behandelingen deed ik aan hardlopen, dat lukt nu niet meer door oa last van achillespees en heup.

Ik denk ook dat het komt door het ouder worden (was 38 toen ik borstkanker kreeg en ben nu 43), maar heb ook het idee dat ik een 10 jaar ouder lichaam heb gekregen door de chemo's.

Vraag aan de mensen die zeggen 'meer' of 'ik ben weer op het oude niveau': heb je ook chemo gehad? Voor mijn gevoel is dat de boosdoener geweest.

Offline
Berichten: 255

Lucky, de gevolgen van ouder worden op je energieniveau is doorgaans nog niet merkbaar als mideen 40-er? Ik denk dat dat bij jou dan toch echt wel ligt aan de behandelingen & de gevolgen daarvan.

Offline
Berichten: 154

Ik ondervind zeker de gevolgen van de chemo op mijn energiepijl denk ik, maar ik eet totaal anders, en daar dicht ik het huidige energiepijl toch aan toe. Het is het "problematische" van de lichamelijke terugslag door chemo, de versnelde veroudering en de overgang/menopauze aan de ene kant proberen te compenseren door die (tamelijk strenge) voeding en beweging aan de andere kant. 

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Voor mijn gevoel ben ik in 2 jaar tijd 20 jaar ouder geworden.

Offline
Berichten: 155

Ik denk zeker dat de chemo de boosdoener is van de vermoeidheidsklappen die ik af en toe nog heb. Maar ik ben ook voor een deel anders gaan leven, anders gaan eten. Meer gaan sporten. Ik denk dat als ik zo geleefd zou hebben voor de diagnose dat ik dan niet zou zeggen dat ik weer bijna op mijn oude niveau zat maar nog ver eronder . En ik kan het ook niet helemaal toeschrijven aan de chemo.  Ik heb daarna ook nog een herseninfarct gehad. Wat ook erg veel energie heeft gekost. En mij gedwongen heeft anders te gaan leven. Ik vind nu ook de niet ophoudende opvliegers erg vervelend. Wordt daardoor zeker 10 keer per nacht wakker. Dat helpt ook niet... En wat de effecten zijn van de letrozol en de bloedverdunners op mijn energie niveau weet ik ook niet.

Offline
Berichten: 264

Vroeger sportte ik nooit en dus in die zin ben ik nog nooit zo fit geweest. Ik slik Tamoxifen en daardoor sta ik op als een oud dametje. Na yoga en sport ben ik weer 37.

Toch heb ik het idee dat ik minder kan hebben als vroeger. Misschien ook uit keuze. En ik ben nog niet volledig psychisch hersteld. Af en toe van die ptss achtige klachten. 

Offline
Berichten: 626

Hoe uit zich dat dan Mora? De PTSS achtige klachten? Ben ik wel benieuwd naar.

Offline
Berichten: 264

Hoi Lucky,

Het uit zich bij mij in concentratieproblemen, slaapproblemen en soms weinig stress kunnen hebben. Ook heb ik af en toe een huilbui.

Ik moet zeggen dat het een stuk minder is als in het begin. Het gaat steeds beter en er valt prima mee te leven. Voor de concentratieproblemen gebruik ik een notitieboekje dat ik altijd bij me draag. Het heeft iets weg van jouw bullet journal. Alles wat ik niet mag vergeten schrijf ik er in op.

Offline
Berichten: 3979

ik had twee keer eerder borstkanker en beide keren was ik binnen een a twee jaar volledig fit en energiek (ik kreeg beide keren chemo en operaties, en één van beide keren ook hormonen).

Zelfs nu met de uitzaaiingen hou ik mijn energielevel bij milde behandelingen op niveau. Na chemo is dat uiteraard anders, maar ook deze keer (een jaar na de laatste chemo) ben ik heel redelijk hersteld.

Je krijgt niet helemaal een goed beeld hier omdat veel vrouwen die langer blijven hangen ook meer klachten hebben. Als het goed gaat na borstkanker dan verdwijnen vrouwen uiteindelijk hier uit beeld.