Schade bestralingen

11 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Rijkie
Offline
Berichten: 2
Schade bestralingen

4 jaar geleden werd bij mij borstkanker geconstateerd, "gelukkig" was ik er op tijd bij, borstbesparende operatie en alleen bestraling. Nu na 4 jaar hoest ik al enige tijd bloed op( zo'n 2 jaar) en pas vroeg ik mijn longarts of het wat te maken zou kunnen hebben met de bestraling van mijn rechterborst, hij zei tegen mij dat het best zou kunnen. Ben er 2 keer aan geholpen via een cateter, maar het blijft niet echt lang weg, na 3 maanden begon het weer.

Heeft iemand hier ervaring mee? Zo ja, wat is de behandeling, als die er uberhaupt is. Ik word er heel erg onzeker van, durf amper wat te doen omdat het ieder moment weer terug kan komen.

Groetjes Marijke

Offline
Berichten: 4066

Rijkie, ik heb er nog nooit van gehoord zelfs, dat de schade leidt tot bloed ophoesten. Ik kan me voorstellen dat je er helemaal tureluurs van wordt. Kan het kwaad als je er niks aan doet? Komt er veel bloed? en wat doen ze dan: dicht branden?

afbeelding van Rijkie
Offline
Berichten: 2

Ik weet niet of het kwaad kan,er komt soms wat behoorlijk veel bloed vrij.

Ze gaan met een catheter je lies binnen opzoek naar het lekkende adertje, zodra ze die gevonden hebben schieten ze er een balletje in om het lekkende adertje te dichten. Blijkbaar heeft het maar een tijdje geholpen of het is weer een ander lekkend adertje.

De longarts weet ook niet zeker of het daarvan komt, maar de mogenlijkheid blijkt er wel te zijn.

X

Offline
Berichten: 255

Afgelopen oktober was ik aanwezig bij de UMBRELLA patientendag. daar sprak ook een cardioloog. Zij zei dat je ook pas na jaren na de bestraling, nog klachten kan krijgen aan hart en longen.

Wellicht dat jouw longarts hierover bij UMBRELLA navraag kan doen?

Offline
Berichten: 255

Nadira schreef:

 

Afgelopen oktober was ik aanwezig bij de UMBRELLA patientendag. daar sprak ook een cardioloog. Zij zei dat je ook pas na jaren na de bestraling, nog klachten kan krijgen aan hart en longen.

 

Wellicht dat jouw longarts hierover bij UMBRELLA navraag kan doen?

 

Hier staat de presentatie van de cardioloog: http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Afdelingen/Radiologie/Umbrella/Umbrella-patientendag

Hoewel het hierin niet expliciet staat benoemd, kwam tijdens de presentatie ook beschadiging aan de longen aan de orde.

Offline
Berichten: 493

Hoi Rijkie, ik kan je geen nuttige informatie geven. Maar ik voel wel erg met je mee. Het lijkt me een onwijs vervelend iets. En ik denk dat je ook best wel schrikt als je dit overkomt en je weet niet wat het is.

Ik heb zelf na de bestralingen longschade opgelopen, wat een maand of twee na de afloop leidde tot een bestralingslongontsteking. Na 8 maanden waren de ergste klachten verholpen. Van te voren had ik nooit gedacht dat de bestraling zoveel gevolgen zou hebben. Ik was dan ook de slechtst geinformeerde kankerpatiënt van Nederland (ik heb me nergens in vediept en de dokters het denkwerk laten doen, ik heb op die manier mijn krachten gespaard om overeind te blijven). Geen spijt hoor, het niet doen was geen optie voor me geweest. Maar ik had echt geen idee wat het allemaal teweeg kon brengen.

Ik hoop dat de tip van Nadira je verder kan brengen en misschien dat zich nog andere mensen melden die het zelfde hebben. Succes Rijkie!

 

afbeelding van Alexarts
Offline
Berichten: 6

Vandaag mijn tweede bestraling gehad van in totaal 22 keer. Na de eerste keer was ik erg hoesterig en vandaag voel ik een druk op mijn borst en een vol gevoel in mijn hoofd. Soort wattenhoofd. Is dat herkenbaar?

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Topic gekoppeld en titel aangepast.

Offline
Berichten: 716

Hoi Alex, voor mij is bestraling te lang geleden dat ik me precies kan herinneren welke symptomen ik had. Het viel bij mij wel mee zover ik me herinner. Een beetje verbrande huid, en moe van elke dag op en neer. Hoe zijn de rest van de bestralingen deze week gegaan?

Offline
Berichten: 4066

Alexarts dat herken ik totaal niet, maar ik vind het nadrukkelijk wel iets dat je meteen moet melden aan je bestralingsarts. Niet afwachten hoor!

Offline
Berichten: 299

Alexarts, ook ik herken je klachten totaal niet. Ik ben 21 keer bestraald. Rode huid en vermoeidheid waren mijn klachten. 

Ik sluit me aan bij het advies van Ellenk en stel voor dat je gelijk maar even belt.