Stijve spieren na bestraling

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Meisje1980
Offline
Berichten: 10
Stijve spieren na bestraling

Hallo Allemaal,

 

In oktober ben ik bestraald bij mijn sleutelbeen, volledige linkerborst en mijn oksel. 

 

Ik merk nu dat de spieren bij m'n sleutelbeen en m'n nek heel stram en stug aanvielen.  Ook heb ik tintelingen in m'n vingers door de stijve spieren bij m'n oksels en schouder.  

De bestraling op m'n borst en oksel was met een siliconen flap, mijn sleutelbeen is zonder flap bestraald.  

Door de Corona kan ik niet naar de Fysio. 

 

Voor wie is het herkenbaar? En wie heeft er tips??

Offline
Berichten: 4238

Ik wilde al schrijven fysio/oedeemtherapeut, maar dat kan inderdaad niet. Kun je niet met je fysio overleggen welke oefeningen je thuis kunt doen?

Offline
Berichten: 52

Schakel jouw partner of een goede vriend(in) in! Ik doe met mijn vrouw dagelijks strekoefeningen met haar armen. Net na een wandeling. Mijn vrouw heeft ook een Frozen shoulder overgehouden aan de bestralingen en de andere arm is ook stijf. De dagelijkse oefeningen helpen goed en hulp van de partner maakt dat je het dagelijks volhoudt. De oefeningen zijn door de fysiotherapeut en de oedeem therapeut aangeraden. 

Offline
Berichten: 476

Hoi hoi, wat rot dat je nu niet even naar de fysio kan. Rek- en strekoefeningen helpen heel goed. Misschien kan een fysio zoals Ellen zegt je oefeningen toesturen? En inderdaad hulp van een ander kan ook helpen, een voorzichtige massage kan ook ontspanning geven.

Ik doe zelf elke dag minimaal een half uur yoga. Als ik dat laat versloffen, krijg ik direct weer meer last van die schouder. Kennelijk werkt het gewoon heel lang door, die bestraling. 

Sterkte!

afbeelding van Leentje76
Offline
Berichten: 12

Wat heel goed helpt (ik heb precies hetzelfde) is oefeningen met katrolletje aan de deur. Daarmee trek je je arm net wat verder dan je zelf kunt strekken omdat je hem kunt ontspannen. Ik heb ook een strakke hals etc. Wat helpt is met je slechte arm net doen of je je bh los wil maken achter. En dan je hoofd naar je goede schouder kantelen. 

Ik heb telefonische afspraak nu en dan stuurt ze me oefeningen.

Verder is oksel nu ook keihard.... 

Dus gewoon super lastig en pijnlijk.