Actief risicodragers borstkankergen binnen familie opsporen

1 bericht / 0 nieuw
Offline
Berichten: 115
Actief risicodragers borstkankergen binnen familie opsporen

Het actief opsporen van mensen die risicodrager zijn van het borstkankergen BRCA1 en -2 is van levensbelang. Dit illustreert het verhaal van lid van Borstkankervereniging Nederland (BVN) Aad Klaassen en zijn dochter die in 2013 de diagnose uitgezaaide borstkanker kreeg. Deze diagnose had mogelijk voorkomen kunnen worden als vader en dochter hadden geweten dat zij beiden erfelijk belast zijn met de BRCA genmutatie. Het verhaal van Aad en zijn dochter staat niet op zichzelf. BVN kent meerdere verhalen van patiënten die niet goed of te laat werden geïnformeerd.

Volgens BVN kunnen risicodragers veel beter worden bereikt als een medische professional de patiënt van begin tot eind begeleidt bij het informeren van familieleden. Deze zogeheten actieve cascadescreening wordt in de praktijk te weinig uitgevoerd. BVN en KWF willen graag in gesprek met de beroepsgroep om te onderzoeken op welke wijze het actief opsporen en informeren van risicodragers van de BRCA genmutatie verbeterd kan worden. Volgens onderzoek van het AMC naar de effectiviteit van cascadescreening bij een andere erfelijke aandoening, wordt bij actieve cascadescreening 90% van de risicodragers bereikt, tegenover 40% bij passieve cascadescreening (dan heeft de medisch professional een veel minder actieve rol).

Media-aandacht
Vanmorgen verschijnt in nrc.next en vanmiddag in NRC Handelsblad een artikel over dit onderwerp. Het is ook te vinden op de website van Medisch Contact en vanavond zal Nieuwsuur (22:00, NPO2) een reportage brengen waarin directeur Lieke Steinmeijer namens Borstkankervereniging Nederland een reactie zal geven op dit onderwerp.

Meer info en het volledige artikel lees je :arrow: hier