borstonderzoek publicatie in alle wegener dagbladen op 1 okt

5 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4198
borstonderzoek publicatie in alle wegener dagbladen op 1 okt

Met medewerking van een Amazone die zichzelf wel meldt als ze gekend wil zijn :wink:

Vrouwen moeten hun borsten niet zelf onderzoeken op
kanker. Het geeft onnodige onrust, leidt tot zinloze
medische ingrepen en sterfte door borstkanker neemt er
niet door af. Dat is de nieuwe mening van KWF
Kankerbestrijding. Artsen en patiënten winden zich op.
„Hoe kan iemand er op tegen zijn dat een vrouw zelf haar
borsten onderzoekt?”
door Hélène van Beek

Het geplastificeerde kaartje waarop staat hoe je de borsten zelf op kanker kunt onderzoeken, nam ze als student mee van kamer naar kamer.
Daarna hing het in de douche van haar huis. „Ik wist precies wat ik moest doen en hoe mijn borsten er uit zagen”, zegt Annemarie Vink (41). Een dag na de bevalling van haar dochter voelde ze iets raars in haar borst. „Een strengetje, een dik pinkje.” Omdat ik in het ziekenhuis lag, zei ik het meteen tegen de verpleging. Niemand was gealarmeerd. Het zou wel een ontstoken melkklier zijn.” Maar de streng verdween niet en dus ging een bezorgde Annemarie
naar haar huisarts. „Die vond het evenmin zorgelijk en zei dat ik moest terugkomen als het na een maand nog niet weg was.” Zo ging het maar door. Drie vervangende huisartsen en anderhalf jaar verder kreeg Annemarie de diagnose borstkanker. „Van de soort met de
meest agressieve delingsfactor in de tumor, HER-2 positief.” Annemarie windt zich nu op over het feit dat KWF Kankerbestrijding vrouwen sinds kort ontraadt om hun borsten maandelijks te onderzoeken op kanker. Omdat het alleen maar zou leiden tot onnodige
‘medicalisering’ van ongeruste vrouwen en geen winst oplevert.
Decennialang promootte KWF het maandelijkse zelfonderzoek. „Maar we hebben een andere mening gekregen”, stelt woordvoerder Marjolijn Swart. „Uit diverse grote studies blijkt dat door zelfonderzoek borstkanker niet vroeger wordt ontdekt en het ook geen sterfte voorkomt. We wisten het al, maar omdat we zelfonderzoek altijd hebben gestimuleerd, moesten we de koers beetje bij beetje verleggen.”
Geen vertrouwde folders dus meer van KWF, en geen T-shirts of badhanddoeken waarop het
controleren van de borsten wordt geadviseerd. Swart: „We ontraden het nu omdat we willen voorkomen dat vrouwen die borstkanker hebben, zichzelf verwijten maken en schuldig voelen als ze niet maandelijks hun borsten hebben onderzocht.”
Onderwijzeres Annemarie Vink is ernstig gedupeerd vanwege het feit dat ze noch door haar huisarts, noch door andere artsen serieus is genomen. Nadat ze zelf ‘dat strengetje’ voelde, werd ze nog zestien maanden afgewimpeld. Toen ze daarna ook nog een knobbel onder haar oksel voelde en dat meldde, zei de radioloog zelfs tot tweemaal toe dat het wel een cyste of een goedaardige tumor zou zijn.
Inmiddels heeft Annemarie zes chemokuren gehad en zit ze nog in een vijfjarige anti-hormoonbehandeling waarvan ze in de overgang is geraakt. Beide borsten zijn er af. De ene met tumor, de andere preventief. „Prima zo. Niemand gaat mij meer vertellen wat goed voor me is of niet.” Haar hele leven staat op z’n kop. „Ik moet natuurlijk heel blij zijn dat ik leef. Maar ik ben nog steeds boos omdat niemand van de medici me serieus nam. En heel erg verdrietig. Omdat ik na mijn dochter geen kind meer kon krijgen.” Als geen ander weet Annemarie hoe cruciaal zelfonderzoek is, als het serieus wordt genomen. Voor haar is het daarom onbegrijpelijk dat KWF het nu ontraadt, maar wel adviseert ‘je eigen lichaam goed te kennen en bij veranderingen om medisch advies te vragen’.

Prof. dr. Sybren Meijer, oncologisch chirurg in het VU Medisch Centrum in Amsterdam, is vooral over het laatste kwaad: „Hoe kan een vrouw nu weten of haar borsten anders zijn, als ze haar verbieden die maandelijks te onderzoeken?
Dit snapt toch niemand?” En dus geeft hij, gesteund door de Borstkanker Vereniging Nederland, publiekelijk tegengas. „KWF laat zijn oren hangen naar nieuw onderzoek dat zegt dat het ‘niet wetenschappelijk is bewezen’ dat er door het borstzelfonderzoek minder vrouwen aan borstkanker sterven.” Meijer en zijn collega’s hebben echter flinke kritiek op dit onderzoek en gaan dus ook gewoon door met voorlichtingsbijeenkomsten over het zelf bestuderen van borsten. „Omdat een vrouw die zichzelf onderzoekt, het beste weet wat er met haar borsten aan de hand is.” De argumenten dat het leidt tot onterechte angst en tot ‘medicalisatie’ ofwel onnodig veel medisch ingrijpen, wuift Meijer weg: „Vrouwen worden echt niet zo maar hysterisch om niks. Artsen en andere hulpverleners moeten hun gezonde verstand gebruiken en maar leren goed om te gaan met vrouwen die iets voelen. Het merendeel van de gevonden borstkanker komt na zelfonderzoek aan het licht. En als je in een vroeg stadium erbij bent, is de behandeling die moet volgen lichamelijk minder zwaar dan wanneer borstkanker laat wordt ontdekt. Dat is wetenschappelijk in ieder geval bewezen.”

De schrijfster Karin Spaink, zelf borstkankerpatiënte, is het met Meijer eens. Ze veegde in het blad Medisch Contact en op de website van de Amazones, de vereniging voor jonge vrouwen met borstkanker, de vloer aan met KWF: „Dat juist zij zich publiekelijk tegen zelfonderzoek verzetten. Ze moeten vrouwen beter instrueren om de borsten te onderzoeken in plaats van het ze af te leren. Huisartsen kennen de anatomie van de borst goed. De vrouw weet het beste of er iets vreemds aan de hand is, er een deuk in de borst zit of dat ze steken voelt. In die combinatie kom je juist veel verder.” Spaink heeft zelf altijd haar borsten onderzocht. Ruim twee jaar geleden werd bij haar borstkanker ontdekt. „Op enig moment voelde ik een bobbel. Er bleken drie tumoren te zitten. Terugdenkend weet ik dat ik een paar maanden daarvoor al mijn borst een beetje lobbig vond aanvoelen, klonterig.” Enkele maanden geleden kreeg Karin Spaink haar eerste uitnodiging voor het landelijke Bevolkingsonderzoek op Borstkanker dat vrouwen tussen 50 en 75 jaar door middel van een röntgenfoto (mammografie) op borstkanker controleert. Spaink: „Als ik netjes op mijn screeningsoproep had gewacht, was ik nu al dood.”

Een publicatie van het Cochrane Centrum in Kopenhagen stelt dat maandelijks zelf de borsten onderzoeken geen zin heeft. KWF Kankerbestrijding raadt op basis hiervan plotseling het zelfonderzoek af in plaats van aan. Maar het Deense onderzoek, dat eigenlijk niets anders is dan nog eens nauwkeurig kijken naar eerdere studies, krijgt veel kritiek. Onder andere van oncologisch chirurg prof. dr. Sybren Meijer: „Wetenschappelijk moest bewezen worden of vrouwen na zelfonderzoek eerder of juist later doodgaan aan borstkanker. Omdat het doen van zo’n studie in de westerse samenleving onethisch zou zijn, moesten wetenschappers uitwijken naar China of Rusland. Het onderzoek in Shanghai naar zelfcontrole van borsten is twintig jaar geleden in fabrieken gedaan. Na de dood van Mao Zedong heerste daar honger en ellende. Er was geen goede voorlichting, geen kankerregistratie en geen mammografie. Die situatie is natuurlijk niet vergelijkbaar met die in onze westerse wereld.” De Deense wetenschappers hadden zelf ook veel kritiek op de onderzoeken en keurden enkele studies af. Toch trekken ze er nu verregaande conclusies uit. Voor Meijer is het onbegrijpelijk dat KWF op basis van deze Cochranepublicatie zelfonderzoek van borsten ontraadt. Meijer: „Iedereen is het er over eens dat de sterfte aan borstkanker de laatste jaren afneemt. Zeker is ook dat de ‘breast-awareness’, waar borstzelfonderzoek onderdeel van is, daartoe een grote bijdrage heeft geleverd. Alles moet tegenwoordig wetenschappelijk worden bewezen. Maar soms kan dat niet. In dit geval kun je ook je gezond verstand gebruiken. En dan weet je dat het gewone handwerk van de vrouw bij opsporen van borstkanker doorslaggevend is.”

afbeelding van goudblok
Berichten: 3600

Wat een prachtig stuk!

Al lezende herkende ik het verhaal van de betreffende Amazone natuurlijk meteen en ook haar gevecht met het KWF net als die van Spaink.

Ik wil nog even toevoegen dat het kwf zich zorgen maakt om vals positieven. Vrouwen die zich onterecht zorgen maken en dat er na een puncitie niets aan de hand blijkt te zijn. Feit blijft dat bij jonge vrouwen zoals wij het aantal ontdekkingen door zelf borstonderzoek natuurlijk vele male groter is dan 50%. Al was het alleen maar om het feit dat wij inderdaad niet opgeroepen worden voor een jaarlijkse mammo.

Ik dwaal af.

Mooi stuk.
Ik hoop dat het de discussie op doet waaien.

Offline
Berichten: 743

Goed verwoord idd voor het grote publiek.

Zelfonderzoek mag dan niet 'de' oplossing zijn, het is het enige instrument dat vrouwen zelf in handen hebben om als het ware een soort 'nulmeting' te kunnen uitvoeren; de kennis wordt uiteindelijk niet van moeder op dochter overgedragen, dus je bent afhankelijk van externe instructie en alertheid van anderen als het ware, en dat maakt ons vrouwen weer kwetsbaarder dan nodig is.

Hoe kun je bij 'ongerustheid bij veranderingen' zelf beoordelen of het de moeite waard is om ermee naar de huisarts te gaan, als je niets hebt om mee te vergelijken. En dat geldt dan ook voor huisartsen...

En zo'n stelling dat borstonderzoek de mortaliteit toch niet doet dalen...ach....als je vrouwen met klachten maar lang genoeg negeert....ja dan gaat die stelling zichzelf bevestigen! Zo lust ik er nog wel een paar.

Natuurlijk zijn de vals positieve situaties verre van ideaal, maar achteraf had ik liever 10 keer ivm een vals positiefje onderzocht geweest, dan 1 keer genegeerd worden, maar dat is achteraf.

Offline
Berichten: 802

Loesje schreef:
.
Natuurlijk zijn de vals positieve situaties verre van ideaal, maar achteraf had ik liever 10 keer ivm een vals positiefje onderzocht geweest, dan 1 keer genegeerd worden, maar dat is achteraf.

Zo ist maar net!!! [kiss]

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4302

Geweldig stuk !!!!! Complimenten voor zoveel helderheid !!!