Borstparend opereren bij vroege borstkanker beter?

12 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4222
Borstparend opereren bij vroege borstkanker beter?

"After adjusting for confounding factors and compared with mastectomy, BCS-RT improves 10-year OS in early breast cancer and improves 10-year distant metastasis–free interval in the T1N0 subset of patients with early breast cancer."

Oftewel: in patienten met vroege borstkanker zorgt borstsparend opereren plus bestralen voor een betere overall prognose dan amputatie zonder bestralen, voor de groep met T1N0 stadium borstkanker verbetert het ook de borstkankerspecifieke ziektevrije overleving.

Dit is de conclusie van een klinische trial in Nederland waarin over een periode van 10 jaar is gekeken naar zowel ziektevrije als overall overleving. Zie Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27344114

Offline
Berichten: 541

Vooral de T1, N0 belangrijk, inderdaad..

Offline
Berichten: 4222

Zangeres, die T1N0 (tumor kleiner dan 2cm zonder besmette klieren) heeft minder risico op uitzaaiingen binnen die 10 jaar, maar daarbij is voor de gehele groep early BK (wat daarvan in deze studie ook de definitie was, vaak is dat t/m 3a) een betere overleving gezien na 10 jaar. Ook al leidt het uiteindelijk niet tot meer genezing, iedere bkpatient die een jaar langer 'gezond' blijft en gewoon kan functioneren is toch meegenomen?

Offline
Berichten: 58

Je zou toch ook amputatie (op eigen verzoek) kunnen laten doen, en dan ook nog bestraling?!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Mijn oncoloog gaf aan dat dat niet gedaan wordt, als poortwachtklier en snijranden schoon zijn. Er is na volledige borstverwijdering immers geen punt om te bestralen als alles weggehaald is.

Offline
Berichten: 4222

Bestraling na amputatie is mogelijk, maar daar zijn zoals Stoere Leeuw aangeeft richtlijnen voor. Het hangt dan inderdaad af van drie dingen: - snijdranden (on)voldoende schoon, - grootte tumor en - aantal besmette klieren en of er sprake is van 'extranodale groei' (tumor vanuit de klier dorogebroken verder de oksel in.

truus
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Akris, een amputatie vragen? Nou?.....Ik weet zeker, dat mijn chirurg echt niet doet, als hij dat niet nodig vindt, dan zou ik voor een second opinion gaan. Ik zei ook snij alles maar eraf, het is ook meestal een schrikreactie, maar bij mij had het ook achteraf helemaal geen zin gehad.

Offline
Berichten: 58

Bij borstbesparing wordt toch ook de hele tumor weggehaald en een stukje weefsel eromheen. Als er dan geen sprake is van besmette klieren, heb je volgens mij toch hetzelfde risico of dezelfde genezing als bij amputatie. Waarom dan bij borstbesparing wel bestralen?

Offline
Berichten: 1109

Bij een amputatie wordt de hele borst weggehaald. Bij een borstbesparende operatie wordt alleen de tumor en een klein randje gezond weefsel erom heen weggehaald, het is altijd mogelijk is dat er toch nog kankercellen achter gebleven zijn in de borst. Daarom krijg je na de borstsparende operatie radiotherapie (bestralingen).

Offline
Berichten: 13

Hm kan deze resultaten niet echt verklaren. Zou dit ook gelden als je voor tweede keer borstkanker krijgt?

Offline
Berichten: 13

Hm kan deze resultaten niet echt verklaren. Zou dit ook gelden als je voor tweede keer borstkanker krijgt?

Offline
Berichten: 21

Ik heb het toevallig aan de arts gevraagd gisteren. De kans dat in mijn geopereerde borst (binnenkort bestraling) de kanker weer terugkomt is 2,5%. De andere kant heeft statistisch gezien evenveel kans als de gemiddelde Nederlandse vrouw.