Denk jij wel eens: had ik maar niet zo veel gedronken in mijn leven?

20 berichten / 0 nieuw
afbeelding van annelefmagazine
Offline
Berichten: 2
Denk jij wel eens: had ik maar niet zo veel gedronken in mijn leven?

Beste dames,

Mag ik jullie iets vragen? Ik ben journalist voor Lef Magazine (www.lef-magazine.nl), een blad voor mensen in herstel van een eetstoornis of verslaving. We komende elke 2 maanden uit met een magazine vol levensverhalen, achtergrondverhalen en reportages.

Momenteel schrijf ik een artikel over de link tussen alcohol en borstkanker. Aanleiding: negentig procent van de Nederlanders weet niet dat alcohol drinken het risico op borstkanker flink vergroot.

Uit onderzoek van TNO (2014) blijkt dat naar schatting 7,7 procent van alle borstkankergevallen in Nederland kan worden toegeschreven aan het gebruik van alcohol (dat zijn 1024 vrouwen per jaar). Eén glas alcohol per dag verhoogt het relatieve risico op borstkanker met ongeveer 7 tot 10 procent, bij 3 à 6 glazen dagelijkse glazen ligt het risico al 40 procent hoger.

Het is een pijnlijk onderwerp en ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar wat ik graag zou willen weten van vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad: wisten jullie dit? Wat zeggen artsen hierover als je in behandeling bent? En als je dit nog niet wist, wat doet deze info met je als je borstkanker hebt (gehad)?

Reacties hieronder zou ik graag willen gebruiken in mijn artikel. Eén op één praten kan ook, mail dan even naar

en dan maken we een telefonische afspraak.

Degenen die het nodig hebben, wil ik heel veel beterschap toewensen.

Hartelijk dank alvast!

Groet,
Anne van den Berg
anne@lef-magazine.nl

PS: Ik heb toestemming van Borstkanker Vereniging Nederland om deze oproep te plaatsen.

Offline
Berichten: 255

Volgens mij heb ik borstkanker doordat ik vroeg was met menstrueren, ik ben bewust kindvrij  en heb dus ook geen borstvoeding heb gegeven, de pil heb geslikt en ook nog Primolut. En ja ik mag ook graag een wijntje drinken.

 

Ik denk dat met name het gebruk van de pil zwaar wordt onderschat als risicoverhogend voor borstkanker. Misshcien moet je daar eens een artikel over schrijven.  En nee, van geen van bovenstaande wist ik niet dat dat risico verhogend is, en dat weten die 90% waar jij aan refereert ook niet, lijkt mij.

Misschien een ideetje om dat in zijn geheel mee te nemen?

afbeelding van inkyaquamama
Berichten: 210

Ik heb borstkanker en ik ben helaas alcoholist,nee ik wist dit niet tot ik borstkanker kreeg.

Heel veel mensen zijn stiekeme drinkers dus ik verwacht niet dat je erg veel reacties gaat krijgen.

Ik was al goed aan het minderen maar stress van al het gedoe heeft gezorgd dat ik even niet verder ga met minderen.

Groot nadeel is dat als je er open en eerlijk over bent je per direct niet meer serieus word genomen en dat doet pijn.

Ik ben eerst ik en geen wandelende lallende wijnfles.

Maar wat ik mensen wel wil mee geven meld het zeker als je onder narcose gaat het is vreselijk belangrijk dat ze dat weten.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Als antwoord op de topic-aanhef : nee dat denk ik nooit. Ik verloochen mezelf niet en geloof niet in het eigen-schuld-dikke-bult-syndroom.

Offline
Berichten: 214

Het vervelende van dit soort vragen is dat je niet aan kan tonen dat alcohol daadwerkelijk bij jou persoonlijk de borstkanker heeft veroorzaakt. Je praat over aantallen, maar die gaan niet over personen. Net zoals overlevingspercentages niet over jou gaan maar over de groep. Jij hebt pech of geluk. Alcohol is uitermate giftig voor een lijf.  Dat weten we al jaren, maar net als de tabakslobby destijds is de alcohol zorgvuldig in onze maatschappij geïnfiltreerd. Met zelfs een advies dat het goed voor je zou zijn om elke dag te drinken. Vraag aan producenten van alcohol voor consumptie of zij zich schuldig voelen over alle doden die ze inmiddels hebben veroorzaakt net als de tabaksindustrie. In plaats van individuele vrouwen te vragen of zich schuldig voelen over iets wat zorgvuldig uit het nieuws is gehouden door de machtige industrie.  

@Nadira. Ik ben heel laat gaan menstrueren, heb zeer kort de pil geslikt. Heb mijn kinderen allebei bijna een jaar aan de borst gehad. Ik had toch een 100% hormoongevoelige tumor.

@ Inkyaquamama respect voor jou.  Dat je zo open en eerlijk bent. Er zijn inderdaad zoveel mensen die teveel alcohol nemen maar daar nooit voor uitkomen. En ook voor jou is het niet bewezen dat jij borstkanker hebt gekregen door alcohol. 

@stoere leeuw zo is dat. Wij doen niet aan eigen schuld dikke bult. 

Offline
Berichten: 4152

Ook ik doe niet aan eigen schuld dikke bult. In een Brabants dorp werd en wordt onder de jeugd flink ingenomen in het weekend. Ik deed vrolijk mee. Voel ik me daarover schuldig? Nee beslist niet. Ik heb gelukkig veel plezier gehad in mijn leven.

Toch vraag ik me wel af of dit een mogelijke oorzaak kan zijn geweest. Niet met een schuldgevoel, dat totaal niet, maar meer heel nuchter: zou het gescheeld hebben als ik niet zo gefeest had in mijn puberteit?

Ik denk het niet omdat ook mijn beide ouders borstkanker hebben gehad en er vermoedelijk een onbekende familiaire factor een rol speelt, maar het zou wel kunnen.

Uiteindelijk overlijd ik aan de uitzaaiingen van borstkanker. En dat is domme pech. Ik denk wel dat het nuttig is dat men steeds meer weet over de oorzaken van borstkanker en welke andere ziekte dan ook.

Voorlichting kan dan veel betekenen. Maar zoals hierboven ook geschreven wordt: de machtige tabaks- en alcohollobby gooien meer geld in reclame voor ongezonde middelen dan dat de overheid kan en wil besteden aan preventie. Tenslotte verdient de overheid fors aan de verkoop van tabak en alcohol, dus te drive om dat te minderen is niet zo groot.

Offline
Berichten: 493

Amen Atalanta. Zo is het. Dank je wel voor het verwoorden.

Offline
Berichten: 74

Nee hoor, dat denk ik nooit. Ik drink namelijk vrijwel niet, hooguit 5 of 10 glaasjes per jaar. 

Wat ik wel denk: domme pech, met een klein randje 'ik heb een beetje overgewicht en heb best lang de pil geslikt... Zou het daar aan liggen?'

Maar, je weet het nooit. Feit is dat ik kanker heb gehad en dat is gewoon K, wat de oorzaak dan ook is.

afbeelding van Dopey
Berichten: 627

Atalanta,

dank voor je reactie. Het verwoordde precies wat ik wilde zeggen.Er zijn diverse factoren die het ontstaan van borstkanker bevorderen. Een daarvan is de consumptie van alcohol. Nu zijn er ook weer heel veel factoren die het drinken, overmatig of niet, van alcohol bevorderen.

Hoever willen jullie teruggaan in de stamboom van borstkanker?

Offline
Berichten: 255
Offline
Berichten: 320

Ik moet zeggen dat ik niet wist dat alcohol en borstkanker in verhouding (kunnen) staan met elkaar.

In mijn jeugd heb ik stevig gedronken maar sinds een jaar of 15 drink ik geen alcohol meer.

De artsen hebben het er niet specifiek met mij gehad over alcohol. Misschien omdat ik niet drink, op die manier is de opening voor het onderwerp weg.

Atalanta heeft het denk ik heel goed omschreven hoe het werkt in de maatschappij qua tabak en alcohol.

Offline
Berichten: 4152

En Anne, 93% van de borstkanker heeft dus andere oorzaken. Er is niet zo'n sterk verband als roken en longkanker waarbij 80% van de longkankers door roken is veroorzaakt.

Bij borstkanker is niet vast te stellen wat de oorzaak is, al lijkt dus alcohol wel een trigger te zijn. Ik zou daar graag over een jaar of 10 nog eens wat langer lopende en meer onderzoeken willen zien. Want misschien is het wel zo dat de mensen die meer drinken ook later naar bed gaan en dat dat óók een trigger is om borstkanker te krijgen. Of dat ze minder sporten = trigger. Of dat ze ongezonder eten = trigger.

Zo lang het maar 7% betreft en individueel oorzaak en gevolg niet zijn te diagnosiseren lijkt me je artikel dus voorbarig.

Offline
Berichten: 4231

OrangeDaisy schreef:

Wat ik wel denk: domme pech, met een klein randje 'ik heb een beetje overgewicht en heb best lang de pil geslikt... Zou het daar aan liggen?'

 

Voor zover ik weet hebben studies tot nog toe alleen een link tussen overgewicht en borstkanker aangetoond ná de overgang. Jij was toch jonger?

Offline
Berichten: 4231

Ik heb tussen mijn 18e en 23e ook wel aardig gefeest en gedronken. Maar dat deed iedereen om mij heen en zij hebben geen borstkanker gekregen voor zover ik weet. Als alcohol dus invloed heeft gehad op het ontwikkelen van borstkanker op / voor mijn 31e, dan zal er dus een andere factor moeten zijn, waar ik niets van weet. Ook al heb ik geen van de erfelijke genmutaties BRCA1/2 en heb ik enkel een verre nicht die na de overgang borstkanker kreeg.

Offline
Berichten: 47

Mijn vrouw eet koolhydraatarm, beperkt stress, 3 alcoholische drankjes in het weekend eten geen vlees, we wandelen elke dag (zelfs nu tijdens de chemotherapie) 10 km, goed op gewicht). Geen familiaire belasting, wel pil geslikt tot 52 ste ivm endometriose. Dus zeg het maar.....Er is niet voor elke ziekte een 1 op 1 verklaring al zijn er zaken die risico's vergroten danwel verkleinen.

afbeelding van annelefmagazine
Offline
Berichten: 2

Beste allemaal,

Allereerst hartelijk dank voor jullie reacties! Hartstikke fijn allemaal.

Wat algemene opmerkingen:
- ik benoem in mijn stuk alle risicofactoren, maar zoom in op alcohol vanwege onze doelgroep (mensen in herstel van een alcoholverslaving)
- ik weet dat er geen 1 op 1 verklaring is voor individuele gevallen van borstkanker. Dat benoem ik ook in mijn stuk. Dat neemt niet weg dat ik mag vragen naar welke gevoelens je ervaart mocht je als borstkankerpatiënt je leefstijl onder de loep nemen. Juist omdat het een beïnvloedbare factor is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld erfelijkheid, was ik daar benieuwd naar. Voor degene die het als een aanval zagen, zo bedoelde ik het zeker niet. Hoewel ik het dan wel weer interessant vindt, waarom mensen zich aangevallen voelen. Maar dat is weer een ander artikel ;)  

Ik ben inmiddels wat verder in het schrijfproces van dit artikel, en heb besloten niets met jullie reacties te willen doen. Dat ligt zeker niet aan de kwaliteit van jullie reacties, maar simpelweg aan het feit dat ik te weinig ruimte over heb.

Nogmaals, iedereen hartelijk dank en voor degenen die het nodig hebben: veel beterschap, sterkte en geluk toegewenst.

Groet,

Anne

Offline
Berichten: 4152

Precies dát Bergamot!

Bergamot schreef:

 

Ik heb tussen mijn 18e en 23e ook wel aardig gefeest en gedronken. Maar dat deed iedereen om mij heen en zij hebben geen borstkanker gekregen voor zover ik weet. Als alcohol dus invloed heeft gehad op het ontwikkelen van borstkanker op / voor mijn 31e, dan zal er dus een andere factor moeten zijn, waar ik niets van weet. Ook al heb ik geen van de erfelijke genmutaties BRCA1/2 en heb ik enkel een verre nicht die na de overgang borstkanker kreeg.

afbeelding van Dopey
Berichten: 627

Afgelopen zaterdag stond er een interessant artikel in de/het NRC over ontstaan en spontaan verdwijnen van kanker. Het gaat over iets dat ik al jaren (in totaal gebrek aan kennis :-) ) zeg: ons lichaam maakt gedurende ons hele leven kankercellen aan. Uit zichzelf en/of door factoren uit de omgeving. In de meeste gevallen zorgt ons afweersysteem ervoor dat die cellen weer worden opgeruimd. Soms ook niet en dan krijgen die cellen de kans zich te ontwikkelen tot (een voorstadium van) kanker.

Volgens deze onbewezen therapie zit er altijd wel ergens een kankercelletje te klooien. Met pech en onder invloed van god weet wat krijg je nu of later kanker. Met geluk merknje niets en sterf je vredig aan iets heel anders.

Offline
Berichten: 255

annelefmagazine schreef:

 

Beste allemaal,

 

Allereerst hartelijk dank voor jullie reacties! Hartstikke fijn allemaal.

 

Wat algemene opmerkingen:
- ik benoem in mijn stuk alle risicofactoren, maar zoom in op alcohol vanwege onze doelgroep (mensen in herstel van een alcoholverslaving)
- ik weet dat er geen 1 op 1 verklaring is voor individuele gevallen van borstkanker. Dat benoem ik ook in mijn stuk. Dat neemt niet weg dat ik mag vragen naar welke gevoelens je ervaart mocht je als borstkankerpatiënt je leefstijl onder de loep nemen. Juist omdat het een beïnvloedbare factor is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld erfelijkheid, was ik daar benieuwd naar. Voor degene die het als een aanval zagen, zo bedoelde ik het zeker niet. Hoewel ik het dan wel weer interessant vindt, waarom mensen zich aangevallen voelen. Maar dat is weer een ander artikel ;)  

 

Ik ben inmiddels wat verder in het schrijfproces van dit artikel, en heb besloten niets met jullie reacties te willen doen. Dat ligt zeker niet aan de kwaliteit van jullie reacties, maar simpelweg aan het feit dat ik te weinig ruimte over heb.

 

Nogmaals, iedereen hartelijk dank en voor degenen die het nodig hebben: veel beterschap, sterkte en geluk toegewenst.

Groet,

 

Anne

 

Jammer, ik had graag meegewerkt aan je artikel. Uiteraard alleen maar om jouw waanidee "eigen schuld dikke bult" onderuit te halen.

Offline
Berichten: 874

Oh, ik wilde nog reageren, maar als er toch niets mee gaat gebeuren, dan laat ik dat maar zitten.