Europese afname van bk sterftecijfers (spectaculair!)

6 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4211
Europese afname van bk sterftecijfers (spectaculair!)

Ik las vandaag een artikel met hele mooie cijfers voor ons Amazones:

Tussen 2002 en 2012 is de borstkankersterfte per 100,000 voor jonge vrouwen tussen 20 en 49 jaar afgenomen met maar liefst 30%. Stierven er in 2002 in Nederland nog 11,43 per 100,000 jonge vrouwen aan borstkanker, in 2012 waren dat er nog 7,95.
Voor vrouwen van alle leeftijden samen was de afname 21%. In Belgie werd een vergelijkbare afname waargenomen.

Wie interesse heeft in de informatie, het gaat om het artikel "Trends and predictions to 2020 in breast cancer mortality in Europe" in The Breast: https://doi.org/10.1016/j.breast.2017.06.003

Geen enkele studie is zonder mitsen en maren, maar dat de afname juist bij de groep jonge vrouwen het grootst was maakt me erg blij.

Disclaimer: ik ben me ervan bewust dat dit mooie nieuws niet op iedereen van toepassing is, maar voor Amazones die nu net in een (neo-)adjuvant traject stappen is dit wel een opsteker.

Offline
Berichten: 5

dat is inderdaad goed nieuws!
Bedankt om het te delen. Gr,

Offline
Berichten: 493

Bergamot, dat zijn zeker zeer bemoedigende berichten. Dank je wel voor het delen. De absolute aantallen, mijn hemel, die doen me duizelen.

De onderzoekerss voorspellen dat in de periode 1990-2020 het totaal aantal mensen dat in de EU overleden is aan borstkanker, rond de 475,000 zal liggen. Bijna een half miljoen mensen overleden aan borstkanker in de EU in dertig jaar tijd.

En ze stellen dat dat er zonder de geboekte vooruitgang 32,500 meer zouden zijn geweest.

Nog een vraag voor wie het weet. Als belangrijkste verklarende factor voor de afname worden 'management en treatment of breastcancer' genoemd. Treatment snap ik. Maar wat wordt bedoeld met 'management of breastcancer'? Waar moet ik dan aan denken?

Offline
Berichten: 4211

Jolien, ik denk dat ze sceening en protocollen bedoelen. Als ook jonge vrouwen met knobbels volgens de richtlijn opgevolgd worden, dan haal je hopelijk de borstkankers er eerder uit. We weten dat vroege diagnose invloed heeft op de prognose (al is het niet zaligmakend en is de genetische basis van de tumor minstens zo belangrijk). Betere opsporing dus denk ik.

Offline
Berichten: 493

...mainly due to a succession of improvements in the management and treatment of breast cancer, though early diagnosis and screening played a role, too.

Protocollen, ja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Screening en vroege diagnose worden apart genoemd, vandaar dat ik dacht, wat zou er nog meer te managen zijn?  

Online
Berichten: 4060

Ik sprak gisteren een arts en ook zij gaf aan dat de cijfers in Europa, en ook in Nederland nu aanmerkelijk beter zijn. Bemoedigend voor nieuwe borstkankerpatiënten.