Karin Spaink in de Opzij

27 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 415
Karin Spaink in de Opzij

In de nieuwe Opzij lees ik dat je er volgende maand met een interview in staat. Ik heb je er jaren geleden ook eens in zien staan en zo heb ik je leren kennen. Ben heel benieuwd!

Offline
Berichten: 653

Bedankt voor de tip Babo, ik ga hem kopen!

Offline
Berichten: 126

Babo schreef:
In de nieuwe Opzij lees ik dat je er volgende maand met een interview in staat.

Ha Babo, het wordt pas eind augustus dat ze het interview plaatsen - het huidige nummer is een dubbelnummer. Volgende week maken ze de foto's, ik ben benieuwd.

Offline
Berichten: 415

Karin Spaink schreef:
Babo schreef:
In de nieuwe Opzij lees ik dat je er volgende maand met een interview in staat.

Ha Babo, het wordt pas eind augustus dat ze het interview plaatsen - het huidige nummer is een dubbelnummer. Volgende week maken ze de foto's, ik ben benieuwd.

Ach ja, natuurlijk! Succes met de foto's! (by the way, ook ik rekende mezelf altijd rijk tijdens de chemo's. Volledig terecht! Beste wat je doen kan...)

afbeelding van sterre38
Offline
Berichten: 150

huh?? ik meen toch een mega groot intervieuw in het limburgs dagblad van Karin te hebben gezien??een paar weken geleden al.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Spaink staat in Opzij!
Een artikel van 4,5 pagina met twee grote, indrukwekkende foto's. Interview is van Vivian de Gier.
De passage over de Amazones luidt:

Quote:
"Huisartsen houden nog veel te vaak vast aan het klassieke risicoprofiel van vrouwen boven de 50. De internetsite http://www.de-amazones.nl staat vol met verhalen van jonge vrouwen die soms wel drie keer naar huis zijn gestuud. Als ze eindelijk in het ziekenhuis zijn, is het te lat. Die vrouwen gaan dood doordat die huisarts zich blind staart op het risicoprofiel, ze gaan dood aan de statistiek. Huisartsen moeten ervan doordrongen raken dat borstkanker een heel belangrijke doodsoorzaak is onder jonge vrouwen."
Offline
Berichten: 990

Ga morgen naar de winkel. gauw kopen voor ie uitverkocht is.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Uit: Trouw, 21-9-2006

Ephimenco- portret van een verminkte vrouw

Toen ik de bladzijde omsloeg en haar foto verscheen, levensgroot op de volle pagina, knipperde ik een paar keer met mijn ogen. Zoals ik soms doe bij een gewelddadige film waarin de beelden ondraaglijk worden. Het halfnaakte portret van publiciste Karin Spaink in het septembernummer van het blad Opzij was ook ondraaglijk. Ik kon zelf met moeite de neiging onderdrukken om de bladzijde met foto woedend om te slaan. Een eerste impulsieve reactie.

’Voor rust ben ik niet in de wieg gelegd’, luidde de kop boven het interview. Misschien wilde Karin daarom de lezeressen van het feministische maandblad met enige onrust opzadelen. Zoals de lezers van de Tien Geboden-interviews sinds vorige maand al weten is Karin Spaink door een agressieve vorm van borstkanker getroffen. Ik waardeerde toen de vrijmoedigheid waarmee de publiciste over haar ziekte rapporteerde. Maar eerlijk gezegd stond ik niet te wachten op de tastbaarheid ervan. Op de Opzij-foto zien we een door chemotherapie kale en vermagerde vrouw met haar ontblote torso. Daar waar haar rechterborst zat loopt van boven naar beneden een schuin litteken. Alsof een onzichtbare hand met een woeste haal een streep over een oude rekening heeft gehaald. Het is waar dat de foto van deze geamputeerde vrouwelijkheid iets van een gruwelijke schoonheid weg heeft. Het contrast met de mooie gelakte nagels en de diepe zachte blik van Karin heeft iets onwezenlijks. Toch had ik hem liever niet gepubliceerd gehad. Zoals ik vind dat je niet alles kunt zeggen, ben ik van mening dat je niet alles kunt laten zien (ook al is het de uitdrukkelijke wens van de geportretteerde). Het probleem is dat ik niet precies kan omschrijven waarom. Noem dit lafheid misschien. Van de wegkijkende man die door gêne en onbehagen wordt getroffen. Of van de gemankeerde estheticus voor wie het aanschouwen van de onnatuurlijke asymmetrie een zonde is. Misschien ook omdat ik voor mijn inburgeringcursus Nederlandse ongeremdheid al jaren geleden ben gezakt. Al die praatprogramma’s waarin intiem leed wordt geëtaleerd en het onbespreekbare tot doordeweekse causerie wordt verheven, zijn niet aan mij besteed. Maar misschien ook omdat uit die foto, veel minder dan uit de krachtige woorden van Karin in het interview, geen boodschap van hoop opstijgt. Het voegt niets toe. Anders ligt het bij May Chidiac, hoewel beide levensverhalen weinig tot niets met elkaar te maken hebben. Deze Libanese journaliste, presentatrice van het tv-journaal, werd een jaar geleden slachtoffer van een bomaanslag. Haar linkerbeen en linkerarm moesten geamputeerd worden. Een jaar lang hoorden we niets van de verminkte vrouw. Er werden zeker geen fotoreportages van haar gemaakt met een focus op haar littekens en verminkingen. Sinds kort is strijdlustige May Chidiac terug op haar stek en presenteert opnieuw het journaal bij de zender LBC. Je luistert naar haar woorden, ziet haar glimlach en hebt bijna geen aandacht voor de prothesen die ze een leven lang zal moeten dragen.

Offline
Berichten: 126

gastZus schreef:
Uit: Trouw, 21-9-2006
Ephimenco- portret van een verminkte vrouw

Ah, hier staat Ephimencos verhaal ook al. In mijn blog heb ik gereageerd.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

hmm misschien moeten we met zijn allen in de pen klimmen en eens een reactie op een reactie schrijven?

trouw contact met de krantredactie

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

:evil: Wat erg voor Ephimenco dat hij het erg vind om een geamputeerde borst te zien...

Wat is dat toch dat je leed niet mag laten zien zoals het werkelijk is? Je mag wel ziek zijn, maar je moet de eventuele gevolgen wel esthetisch verantwoord naar buiten brengen.... Want o wee als we met zijn allen ook maar even het idee mogen krijgen dat oneindig jong en gezond niet DE norm is.
Ik ben van mening dat juist een foto zoals deze de mensen juist aanzet om na te denken over wat bk eigenlijk inhoudt. Verder ben ik zo pissed dat ik eigenlijk niet goed weet hoe ik het op papier moet krijgen... wat een :x

Offline
Berichten: 4238

Ik ben niet zo zeer kwaad als wel gekwetst.
Zelf wen je aan een leven zonder borsten.
Je wordt er niet blij van maar ja, als je het iedere dag ziet dan wen je er wel aan.
Het feit dat deze man, eigenlijk wel heel eerlijk, zegt dat hij er zó door geschokt is, vind ik eigenlijk wél goed. Want we lopen hier soms met zijn allen te doen alsof het wel meevalt maar voor iemand die er niet aan gewend is valt het helemaal niet mee.
Ik vind niet de je kunt stellen dat je er mooier van wordt.
Het is voor mensen die niks gewend zijn wel degelijk schokkend.
Dat je het daarom niet moet laten is een tweede. Dus met zijn conclusie ben ik het, uiteraard zou ik haast zeggen, niet eens.
Maar hij feit dat hij zijn schok vertelt vind ik wel goed.
Misschien is ook juist zijn reactie een trigger voor veel vrouwen om wel regelmatig onderzoek te doen. Ik hoop het in ieder geval.
Ellen

Offline
Berichten: 766

Ephimenco mag uiteraard zeggen dat hij de foto schokkend vindt. En dat hij wel weet dat iemand ernstig verminkt is, maar die persoon liever zodanig ziet, alsof het niet heeft plaatsgevonden.
Ik ken de vrouw waarover hij schrijft helemaal niet. Dus moet ik mijn woorden voorzichtig kiezen. Maar wie weet heeft zij ook de behoefte ermee naar buiten te treden maar kan dat, om wat voor reden dan ook, niet?

Ik vind de foto in combinatie met de tekst in het interview met Karin juíst een boodschap van hoop. Zij verbergt niet wat deze klote ziekte fysiek met je doet, maar gaat wel door met haar leven.

Gab61

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Gab61 schreef:
Ik ken de vrouw waarover hij schrijft helemaal niet.

Hij schrijft toch over Spaink?

Ik vind het een prachtige foto en het feit dat hij er zo door geshockeerd is dat hij er een andere kant van op wil kijken zegt meer over hem dan over de foto.

Offline
Berichten: 762

Hier nog een andere insteek:
Mijn schoonzusje heeft van het begin af aan erg eng gereageerd op mijn borstkanker..... nu weet ik dat ze een abonnement op Opzij heeft (ze loopt alleen nogal eens achter met lezen)... dus ik heb meteen toen ik die foto zag de hoop gehad, dat zij dat zou zien en dat dan de schellen van haar ogen zouden vallen.
Helaas heb ik nooit een reactie van haar gehoord (maar ik heb er ook niet expliciet naar gevraagd..). Feitelijk hoopte ik dus, dat ze geschokt zou zijn door de foto.
Ruth

Offline
Berichten: 126

goudblok schreef:
Gab61 schreef:
Ik ken de vrouw waarover hij schrijft helemaal niet.

Hij schrijft toch over Spaink?

Op het eind van zijn column haalt-ie een Libanese journaliste aan:

Quote:
Deze Libanese journaliste, presentatrice van het tv-journaal, werd een jaar geleden slachtoffer van een bomaanslag. Haar linkerbeen en linkerarm moesten geamputeerd worden. Een jaar lang hoorden we niets van de verminkte vrouw. Er werden zeker geen fotoreportages van haar gemaakt met een focus op haar littekens en verminkingen. Sinds kort is strijdlustige May Chidiac terug op haar stek en presenteert opnieuw het journaal bij de zender LBC. Je luistert naar haar woorden, ziet haar glimlach en hebt bijna geen aandacht voor de prothesen die ze een leven lang zal moeten dragen.

Ik zie de relatie tussen haar verhaal en mijn foto niet zo, maar soit.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik had dat wel gelezen maar begreep niet dat Gab daar op doelde.

Offline
Berichten: 788

Ik denk eraan om geen prothese te gebruiken. Ik heb geen probleem met mijn niet-tiet.
Ik denk echter wel dat het door veel mensen als eng wordt ervaren om zo duidelijk te zien dat mijn borst geamputeerd is. Te confronterend ofzo.

Vanavond zag ik bij een schoolfeest een vader in korte broek. Daaronder geen twee gespierde benen, maar één prothese, duidelijk zichtbaar.

Ik vind het belangrijk dat ik me goed voel bij wat ik doe. Om me anders te gaan gedragen om anderen maar niet aan het schrikken te maken, dat zou ik misschien vroeger hebben gedaan, nu niet meer.
Zonder te provoceren wil ik gewoon zijn wie ik ben, met of zonder tiet, gewoon trots op wie IK ben.

En zo zag ik Karin dan ook in Opzij: trots op wie zij is.

Offline
Berichten: 762

Ik draag ook geen prothese. Ik voel me er niet prettig bij om "iets voor te binden" wat niet bij mij hoort voor de uiterlijke schijn. Mijn lijf is zoals het is en ik heb daar geen (steeds minder) moeite mee.
Wel af en toe even zoeken welke kleren wel goed zitten en welke niet (daarmee bedoel ik niet om te verhullen, maar sommige dingen trekken lelijk scheef of zo). Ik voel me goed bij het niet dragen van de prothese.
Ruth

afbeelding van amazone1962
Berichten: 55

Ik ben van mening dat het niet ingeburgerd raken voor het leed van anderen,zoals deze man dat beschrijft,erg nederlands is of westers iig.

We willen allemaal liever onze ogen sluiten voor het leed wat van anderen nog ver van ons bed is!daar zijn we mens voor gewoon...toch of niet?

Maar zodra het leed van borstkanker jezelf of je naasten treft,wordt je vanzelf met deze keiharde werkelijkheid van verminking geconfronteerd!

Als je jezelf elke dag in de spiegel ziet,zonder borsten,met idd twee schuine niet fraaie littekens over je borstkas,dan moet je wel accepteren.

De makers van deze filmpjes voor Pink Ribbon...?Borsten die voorbij vliegen incl. naar buiten floepende tepels(ala Janet Jackson) zijn bezig met iets wat volgens mij kant nog wal raakt.....het heeft weinig van doen met het leed wat borstkanker heet!!

Borstkanker is anders helaas,en als ze echt een tipje van de sluier van het leed van borstkanker willen belichten,zouden ze ook tepelloze borsten(of gedeeltes ervan) moeten tonen of idd kale borstkassen onder een te laag uitgesneden shirt moeten filmen....

Ik denk dat iedereen dan gauw doorzapt,naar een ander kanaal,idd teveel schockerend effekt,van een leed wat mensen niet willen weten,de werkelijkheid is te hard....het is ook een moeilijk iets...voor buitenstaanders,of zelfs sommige naasten incl familie

Maar wat als het jezelf treft,of je vrouw of partner,dan moet je wel ? Maar je kunt ook vluchten en dat gebeurd triest genoeg nog veel te vaak...
Maar die filmpjes: tja ze schieten de werkelijkheid wel erg ver voorbij,helaas.....

Zijn ze nu voor mannen of vrouwen bedoeld vraag ik me in stilte af, helaas is borstkanker weinig of niet erotiserend en die nare bijsmaak krijg ik toch wel een beetje bij het zien van deze domme filmpjes...

grtz monique :x :evil:

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Als Ephimenco schrijft dat je bepaalde dingen niet moet zeggen en bepaalde beelden niet moet tonen, is hij meer ingeburgerd in Nederland dan hij zelf wil toegeven :wink: Het Nederland van dertig jaar geleden dan, waar over 'K' werd gefluisterd.

Over smaak valt niet te twisten, maar een foto niet plaatsen omdat deze 'schokkend' zou zijn gaat tegen alle journalistieke beginselen in. Nieuws is nieuws.

Zelf vond ik de foto indrukwekkend. Alleen die lange gelakte nagels stoorden me. En die vindt Ephimenco dan mooi.

Offline
Berichten: 126

naar aanleiding van Sylvain Ephimenco's commentaar op mijn foto in Opzij - zie http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article487912.ece/Ephimenco_Portret_van_een_verminkte_vrouw - is er aanstaande vrijdag (vrijwel zeker) een debat in De wereld draait door tussen hem en Cisca Dresselhuys (hoofdredactrice van Opzij). Het gesprek moet vooral gaan over vragen als: welke journalistieke keuzes maak je als redactie, waarmee confronteer je de lezers. Mogelijk word ik ook uitgenodigd.

Offline
Berichten: 788

Mooie reacties van lezers staan erbij trouwens.

Offline
Berichten: 653

odje schreef:
Mooie reacties van lezers staan erbij trouwens.

Inderdaad, ontroerend. Vooral de zin: "verminkt ben je pas als je de mensen gelooft die dit van je zeggen" raakt mij diep.

Mjin vriendin kwam gister bij me langs en zag jouw foto in het AD op de tafel liggen. Haar eerste reactie was volmondig: zo, wat stoer zeg!
En dat ben ik helemaal met haar eens.

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Mijn moeder, toch een vrouw van de generatie die zachtjes "k" fluisterden, belde mij meteen op toen ze de foto had gezien in het AD. Ze vond het een wereldwijf..... en of ik dat maar ff door wilde geven.

Karin bij deze, mijn moeder vind je een wereldwijf [ok]

Offline
Berichten: 126

Karin Spaink schreef:
naar aanleiding van Sylvain Ephimenco's commentaar op mijn foto in Opzij - zie http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article487912.ece/Ephimenco_Portret_van_een_verminkte_vrouw - is er aanstaande vrijdag (vrijwel zeker) een debat in De wereld draait door tussen hem en Cisca Dresselhuys (hoofdredactrice van Opzij).

Herstel - het debatje komt in De leugen regeert, morgen om 21:10. En ik zit er inderdaad bij.

Offline
Berichten: 766

Karin, ik ga morgen beslist kijken. Ik vind het erg goed dat jij dit toont in de media.
Het heeft mij maanden gekost om me zonder prothese in badpak op mijn gemak te voelen. En dan vooral omdat ik rekening hield met wat de omgeving ervan zou denken. Ik ben nu van mening dat die omgeving wel bepaalde dingen moet kunnen zien voordat ze er aan kunnen wennen.

De plaatsing van jouw foto's leidt hier thuis overigens ook tot discussies over de algemene gedachte van de buitenwereld. En of ik daar nu rekening mee moet houden of dat ik het juist andersom mag verwachten. Eigenlijk doet het er niet toe wat zij ervan vinden. Maar heb ik zo nu en dan (bijvoorbeeld bij de keuze wel of geen prothese dragen) wel een steuntje in de rug nodig van lotgenoten die veel duidelijker zijn in hun keuze.
(Ik kan het allemaal niet zo mooi verwoorden als jij dat kunt. Maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.)
Gab61