Krant:"Kankerpatient slikt vaak riskante mix van medicijnen"

9 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Truida
Offline
Berichten: 29
Krant:"Kankerpatient slikt vaak riskante mix van medicijnen"

Artikel Volkskrant 26/9/12 voorpagina en pag. 10:
'Kankerpatient slikt vaak riskante mix van medicijnen.'

Het gaat zowel over voorgeschreven medicijnen als middelen zie we zo zelf kunnen kopen.
Zeer interessant en uiterst belangrijke info.

Komen jullie in deze link voor het beginstukje van het artikel?
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3322104/2012/09/26/Kankerpatient-slikt-vaak-riskante-mix-van-medicijnen.dhtml

afbeelding van Maisa
Berichten: 3835

Ja, ik kan doorklikken naar het artikel. Ik hoorde het bericht vanmorgen op de radio. Het bewijst maar weer eens dat je altijd aan je oncoloog moet doorgeven wat je slikt.

Jammer dat niet gespecificeerd is welke chemo's interacties hebben met welke geneesmiddelen. Van mijn eigen chemo's weet ik alleen dat je bij CMF geen grapefruit(sap) mag gebruiken. (En grapefruitsap zit in heel veel multivitaminedranken). Maar in de info van de AC chemo stond volgens mij niets over medicijnen die de werking tegengaan.

Offline
Berichten: 4240

Ja, dit is iets om zelf alert op te zijn. Ook sommige anti-depressiva zouden bijvoorbeeld de werking van tamofixen kunnen beinvloeden (of was daar nou toch weer discussie over??). 'Baat het niet, dan schaadt het niet' is in elk geval niet vanzelfsprekend!

afbeelding van Truida
Offline
Berichten: 29

Eens, ik zit zelf bij een ziekenhuis dat in ieder geval info op papier meegaf, niet over voetschimmelmiddelen, middelen tegen gordelroos en wat al niet meer, maar wel over (even uit mijn hoofd) bepaalde (chinese) kruiden, anti-oxidanten, ginseng, sint janskruid en ook groene thee zelfs. Bij navraag ging het dan om hele sloten groene thee, en ik drink sowieso geen groene thee, maar toch dingen die men zou moeten weten. Maar geen enkel idee bij welke chemo's nu precies wat niet zo handig is; gewoon heel algemeen. In ieder geval bereikt men daar wel mee (denk ik dan), dat mensen het misschien even melden als ze extra's gebruiken, zodat het beoordeeld kan worden. Nu neem ikzelf geen enkel ander medicijn of middel, maar het lijkt me van algemeen belang als er een overzicht zou zijn met wat met wat interacteert. Ik heb nog op de website van Erasmus gekeken en de onderzoeker op Internet proberen te vinden, maar kwam nergens op uit helaas.

Groet, Truida.

Oh toch ineens! Zie: http://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2012/3872573/

afbeelding van Maisa
Berichten: 3835

Ik vind dat de onderzoekers de oplossing wel heel sterk bij een electronisch patiëntendossier (EPD) leggen. Dat is geen garantie voor succes. Als de patiënt niet weet wat hij moet melden (bv dingetjes van de drogist) en de oncoloog let niet op wat hij moet vragen, dan lost een EPD niks op. En ook de artikelen van vandaag gaan niet over welke medicijnen wisselwerkingen hebben met welke chemo's. De boodschap is alleen dat er wisselwerkingen kunnen zijn.

afbeelding van Truida
Offline
Berichten: 29

Eens! Maar zoveel mogelijk melden en dus zelf initiatief nemen tot overleg lijkt me wel belangrijk (ook hierbij weer ...). En ik denk dat het al winst is als men beseft dat er wisselwerkingen zouden kunnen zijn (en niet denkt 'Baat het niet, dan schaadt het niet').

afbeelding van Maisa
Berichten: 3835

Oh zeker, dat ben ik helemaal met je eens. Juist van kruidenspul en vitaminetabletten denken veel mensen dat het niet schadelijk is, terwijl dat wel zo kan zijn.

afbeelding van annie_2
Berichten: 857

Dit is een belangwekkend onderzoek. Voor zowel artsen/oncologen als voor ons, patienten.
Ik gebruik maagzuurremmers en bloeddruk verlager. Mijn oncoloog houdt heel goed bij wat ik nog meer aan medicatie slik via andere specialismen. Hij vraagt altijd of ik nog nieuwevoorgeschreven heb gekregen als ik bv bij de cardioloog geweest ben.
Maar of hij alle wisselwerkingen kent weet ik niet. Nu vraag ik me door dit onderzoek natuurlijk wel af of mijn sterke reactie op de xeloda hier iets mee te maken heeft gehad.

Op mijn lijstje voor mijn volgende consult met mijn oncoloog staan straks vragen hierover!

Ik heb ook in de computer een medicijnen overzichtslijstje staan wat ik aanpas als er iets verandert. Draai ik zo uit, want ook bij opname vragen ze in mijn ziekenhuis altijd naar mijn medicatie gebruik. Zo ook toen ik opgenomen lag met xeloda klachten. Het was een hele waslijst.

Ik blijf dit onderzoek zeker goed volgen.

Toch heb ik de indruk dat er ook een politieke lading in zit. Ze zijn erg voor het landelijk electronisch patientendossier. Mwww, maakt het de relevantie daardoor minder. Nee, in mijn ogen. Maar of dat dossier de oplossing is is nog maar de vraag?

Offline
Berichten: 4

Ik ben het ermee eens dat het dossier de oplossing niet is. De oplossing ligt toch in de handen van de behandelaars.
Het is veel belangrijker dat er duidelijk wordt welke medicatie elkaar niet goed beïnvloed! Dus dat dit onderzoek nu plaats vindt juich ik enorm toe!

Mijn ervaring is dat ik mijn internist/oncoloog duidelijk op de hoogte bracht van al mijn medicatie, maar dat hij kennelijk niet wist van interacties. En ook bij alle zware bijwerkingen ging er geen belletje rinkelen.

Helaas is m.i. de manier van omgaan (door artsen) met klachten van patiënten een nog grotere boosdoener! Er wordt teveel naar de protocollen en standaarden gekeken. Het KWF kan folders uitgeven over hoe je in gesprek kunt gaan met je behandelaars, maar ik heb meerdere malen meegemaakt dat wat ik zei meteen door de arts van tafel werd gezwiept. Met ernstige bijwerkingen en klachten kwam ik op den duur dus niet meer, ik werd toch niet serieus genomen.

Ook na de behandelingen speelt dit probleem! Aan de nazorg ontbreekt nog veel. Ik zie dat er nu nieuwe behandel- en nazorgprotocollen ed. worden geschreven, juist over de dingen waar ik zo heftig tegenaan ben gelopen.

Ik baal er van dat de erkenning voor mij eigenlijk te laat komt, maar wat ben ik blij dát er nu meer onderzoeken komen!!!
Wien