Kritiek op borstkankerscreening

27 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231
Kritiek op borstkankerscreening

http://medischcontact.artsennet.nl/rubrieken-1/Alle-rubrieken/Columns/Column/108600/Geen-postmodern-gezwets.htm

Over borstkankerscreening zijn er veel uitzonderlijk grote trials. Er zijn vele degelijke observationele vergelijkingen tussen regio’s, tussen landen en tussen leeftijdsgroepen. De bevindingen van deze studies zijn consistent: er is nauwelijks onzekerheid. Er is matig bewijs dat borstkankerscreening de borstkankersterfte matig doet dalen; er is overtuigend bewijs dat dit ten koste gaat van flink wat overbehandeling. In deze overvloed van betrouwbare evidence, presenteert de Rotterdamse universiteit een studie waarbij gescreende vrouwen worden vergeleken met niet-gescreende vrouwen. Dit is pervers. Gescreende vrouwen verschillen in zowat alles van niet-gescreende. Het leek de bedoeling om verwarring te zaaien over de bepaald matige resultaten van borstkankerscreening. Want het bewijs dat vrouwen worden bedrogen is ontegensprekelijk. Deelnemende vrouwen hebben geen benul van de omvang van baten en schade van borstkankerscreening. Dit alles dient ter bevordering van de gezondheid, maar dan wel van carrières en institutionele onderzoeksportefeuilles.

Ik heb ooit onderzoek geformuleerd over borstkankerscreening, al was het meer om te demonstreren dat er geen ruimte voor kritisch, bevragend onderzoek is. Het eerste was een stakeholderanalyse van gezondheidsraadcommissies. Wie had welke belangen, en hoeveel hebben zij en hun instituten verdiend aan het invoeren of in stand houden van borstkankerscreening?

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Zucht..... ik kan mijn bericht niet meer aanpassen....
Bovenstaand stuk is een directe quote uit het artikel geschreven door de heer Bonneux.

Hij schrijft echter wel precies wat ik erover denk. Er wordt niet gezocht naar echt goed bewijs, want er zijn teveel belangen mee gemoeid. We schieten er dus allemaal geen R.E.E.T. mee op....

Offline
Berichten: 846

Mijn chirurg vertelde me dit ook al. Maar hij zei ook dat je de screening niet meer terug te draaien is omdat vrouwen dénken dat het veiligheid biedt.

Wat ik me afvraag;
waarom dan nog wél om de zoveel tijd voor "controle" naar het ziekenhuis? Ná alle behandelingen bedoel ik. Dát heeft toch ook geen zin? Dat beetje voelen?

Waarom moeten vrouwen waarbij uitzaaiingen zijn vastgesteld wél 1x in de zoveel tijd in de scan? Dát lijkt mij zo vreselijk belastend; de spanning; is de tumor verder gegroeid, lijkt me bijna niet te dragen. [troost]

Ik weet niet of deze vragen hier thuishoren, ze vallen wél onder screening......

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Papillon62 schreef:
Wat ik me afvraag;
waarom dan nog wél om de zoveel tijd voor "controle" naar het ziekenhuis? Ná alle behandelingen bedoel ik. Dát heeft toch ook geen zin? Dat beetje voelen?

Ik hoef dus helemaal niet voor controle en heb met mijn arts afgesproken dat ik bel als er iets is of ik toch een controle of onderzoek wil. Juist omdat ik het besterf in die wachtkamer en het dus inderdaad helemaal niets oplevert. Heel fijn allemaal.

Offline
Berichten: 4226

Ik ga, net als Kellly, niet meer op controle. Alleen jaarlijks nog een mammo van mijn 'echte' borst. Net als Kellly had ik triple negatieve (dus hormoonONgevoleige & niet her2neu) borstkanker en ben dus behandelingsvrij.

Papillon62 schreef:
Waarom moeten vrouwen waarbij uitzaaiingen zijn vastgesteld wél 1x in de zoveel tijd in de scan? Dát lijkt mij zo vreselijk belastend; de spanning; is de tumor verder gegroeid, lijkt me bijna niet te dragen. [troost]

Om te kijken of de huidige behandeling nog effect heeft. Kankercellen zijn sneaky, op termijn vinden ze een weg om elke behandeling heen en worden ze resistent, het is niet te voorspellen hoe snel dit gaat. Omdat er verder geen betrouwbare methode is om dit te cheken, wordt er regelmatig gescand. Zodat evt kan worden overgegaan op een plan B, of C, of....

Papillon62 schreef:
Ik weet niet of deze vragen hier thuishoren, ze vallen wél onder screening......

You're forgiven, maar volgende keer: :arrow: klik :wink:

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ondanks dat ik al een aantal jaren aan het bevolkingsonderzoek meedeed heb ik mijn primaire tumor zelf ontdekt tussen twee bevolkingsonderzoeken door. Ondanks dat ik daarna onder een straf controle regime kwam van mammografie en ' bevoelen ' ontdekte ik ook zelf mijn ' lokaal recidief ' , weer tussen de controles door.

Volgens mij ' hoeven' die controles niet perse. Je ' mag' naar die controles, en veel vrouwen doen dat, ook ik toendertijd, om angsten te bezweren. Maar effecten zijn minimaal.

Mijn BK uitzaaiingen zijn ' bij toeval' ontdekt als nevenvonds van een andere vorm van screening ( op darmkanker) .
Nu krijg ik regelmatig een ct scan om te zien of behandelingen aanslaan en/of veranderd moeten worden. Ik vind die onderzoeken belangrijk om goed mee na te kunnen denken over wel/ niet meer behandelen. Dus ik ben wel blij dat ze gebeuren.

Ik vind het wel heel erg dat met de screening zoveel andere belangen gemoeid zijn waardoor niet meer zuiver besloten kan worden om deze wel/ niet in stand te houden. Er is zoveel geld tekort voor de directe zorg, iedereen staat daardoor zo onder druk in het patiënten contact. Ik vind het niet ethisch dat er dan zoveel geld gaat naar een screen ING waarvan de effecten zo minimaal en dubieus zijn. Die middelen dienen in mijn ogen verschoven te worden naar daar waar de tekorten zich voordoen. Ook onnodige controles, die alleen maar schijnzekerheden geven, moeten onder de loep genomen worden en zo gauw als het kan afgeschaft worden.

Offline
Berichten: 110

Dus als ik het goed begrijp zijn standaard controles nauwelijks zinvol. Ik heb na de eerste keer in 2004 al vrij snel de frequentie teruggebracht naar eens per jaar, omdat ik zoveel stress had van het daar in dat ziekenhuis zijn en wat zij kunnen voelen, dat had ik al honderd keer gevoeld, leek mij. De mammografie van de overgebleven borst kon ik niet zelf thuis doen dus daarvoor ging ik dan wel. En na 7 jaar is daarbij ontdekt dat er DCIS in zat, en na de amputatie bleek dat er ook nog een lobulaire invasieve tumor in zat die niet op mammografie of wat voor scan dan ook zichtbaar was geweest. Ik ben achteraf tevreden dat ik die jaarlijkse mammografie heb laten doen, maar nu ik geen borsten meer heb hoef ik niet meer voor routine controles te gaan, lijkt me. Ik ga dat bespreken met de nurse practitioner bij de eerstvolgende afspraak (7 februari), want ik wil de stress niet meer van daar elke keer heen moeten. Terwijl zij niet meer kunnen zien en voelen dan ik zelf kan. Ik wil natuurlijk wel zeker weten dat ik terecht kan voor gericht onderzoek zodra ik me ergens zorgen over maak.
Dat screening na de behandeling als voornaamste doel heeft om vrouwen gerust te stellen, dat geloof ik wel. Het werkt niet voor iedereen maar als het wel werkt, dan is dat op zich ook een goede reden om de screening te doen. Maar uit het artikel wat Dees bovenaan heeft gepost begrijp ik dat de screening van het bevolkingsonderzoek meer kwaad dan goed doet en vooral heel andere belangen dient dan de gezondheid van vrouwen. Het is te hopen dat het minder erg is dan daar staat, maar te vrezen dat het best wel nog erger zou kunnen zijn. Nou spelen zulke dingen ook op andere terreinen (vaccinatie-programma's voor kinderen bijvoorbeeld) maar dat maakt het niet beter.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Je ziet de afgelopen jaren een enorme toename van het aantal mensen dat gediagnosticeerd wordt met borstkanker. Daaruit wordt gemakshalve geconcludeerd dat het dus ook meer voorkomt. Dat kun je helemaal niet zeggen, want iedereen die voorheen niet gediagnosticeerd werd én niet dood ging, zat niet in de cijfers van het aantal mensen met borstkanker. (Dat er in Nederland meer borstkanker voorkomt dan in Japan, kun je dus ook niet zomaar zeggen. Als je ergens naar zoekt, ga je het vaker vinden en als je het niet zoekt, ga je het niet vinden)

Als je je knobbel door de screening hebt ontdekt, zul je altijd blij zijn dat je gescreend werd en dat daar je borstkanker opgemerkt werd. De vraag is wel wat er zou zijn gebeurd als je niet daar je knobbel had ontdekt, maar iets later zelf. Het vermoeden bestaat dat dat eigenlijk, voor de overgrote meerderheid van de vrouwen, helemaal niet zo erg zou zijn, omdat later ontdekken nog steeds vroeg genoeg was om behandeld te worden.

Het enige dat relevant is, is of er dankzij de screening minder vrouwen overlijden aan borstkanker. Dat is namelijk de reden waarom die screening bestaat.

Je ziet dat door de screening meer vrouwen worden onderzocht en dat een groot deel daarvan geen kanker blijkt te hebben (oftewel, die heb je voor niks in angst laten zitten en je hebt voor niks in hun lijf geprikt).

Je ziet ook dat er meer diagnoses worden gesteld, maar zeer waarschijnlijk zou een deel van die diagnoses op enig moment toch wel zijn gesteld. De screening betekent dus eerder ontdekken maar als dat je prognose niet verbetert, wat heb je daar dan aan? Wat er ook ontdekt wordt, zijn borstkankers waar iemand helemaal niet áán maar mee dood zou zijn gegaan. Die worden, bij gebrek aan meer informatie, wel allemaal behandeld (met alle gevolgen van dien).

Dus als er niet minder vrouwen doodgaan dánkzij de screening, maar wel meer vrouwen (over)gediagnosticeerd en (over)behandeld worden, wat hebben we er dan aan? Een vals gevoel van veiligheid???

Karin Spaink schreef er al vier maal eerder blogs over:
http://www.spaink.net/2006/12/01/de-prijs-van-screening/
http://www.spaink.net/2007/10/01/voorpublicatie-open-en-bloot/
http://www.spaink.net/2008/09/05/dubbele-moraal
http://www.spaink.net/2010/06/27/exit-screening

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Papillon62 schreef:
Wat ik me afvraag;
waarom dan nog wél om de zoveel tijd voor "controle" naar het ziekenhuis? Ná alle behandelingen bedoel ik. Dát heeft toch ook geen zin? Dat beetje voelen?

Dat voelen heeft inderdaad geen zin. Het is zeldzaam dat daardoor een lokaal recidief wordt ontdekt. Het geeft een gevoel van veiligheid voor sommigen. Als het je dat gevoel niet geeft, kun je net zo goed niet gaan. Ik weet dat ik in het begin om de drie maanden ging en ik had met mezelf afgesproken dat ik alle tussentijdse angstmomenten zou opschuiven naar het controlemoment, omdat ik anders daar elke week wel kon zitten. In die zin hielp het me wel. Nu ben ik al meer dan een jaar niet geweest. Ik denk dat ik mijn oncoloog eens ga opzoeken op 20 maart, mijn 5-jaar-na-diagnose-moment.

Papillon62 schreef:
Waarom moeten vrouwen waarbij uitzaaiingen zijn vastgesteld wél 1x in de zoveel tijd in de scan? Dát lijkt mij zo vreselijk belastend; de spanning; is de tumor verder gegroeid, lijkt me bijna niet te dragen. [troost]

Omdat op de één of andere manier gemonitord moet worden of de ziekte zich uitbreidt of niet en dus of ze er iets aan moeten doen of niet. Ik kende een vrouw met een hersentumor. Ze had geen behandelingsmogelijkheden meer. Toen heeft ze alle scans ook geannuleerd. Als er toch niks meer aan gedaan kan worden, wat heeft het dan voor zin om te weten dat het gegroeid is, was haar redenering.

Offline
Berichten: 846

Dees schreef:
Omdat op de één of andere manier gemonitord moet worden of de ziekte zich uitbreidt of niet en dus of ze er iets aan moeten doen of niet. Ik kende een vrouw met een hersentumor. Ze had geen behandelingsmogelijkheden meer. Toen heeft ze alle scans ook geannuleerd. Als er toch niks meer aan gedaan kan worden, wat heeft het dan voor zin om te weten dat het gegroeid is, was haar redenering.

Maar je zou toch kunnen denken dat als er (nog) geen klachten zijn hoef je ook nog niet te behandelen?

tijdens behandeling kan ik begrijpen dat ze willen zien of de behandeling aanslaat. Maar b.v. eens per jaar ook als er geen klachten zijn is dus een keus die je als patiënt hebt?

Wáárom bespreken artsen dit toch niet? Wáárom blijven ze maar de leiding houden? Geef patiënten aub de mogelijkheid om zélf te kiezen. [-o

Ik vind het moeilijk om dit aan te kaarten bij mijn onco. Voor dat je het weet heb ik op haar tenen getrapt en het láátste wat ik wil is dikke lucht tussen mij en mijn specialist.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Papillon62 schreef:
Dees schreef:
Omdat op de één of andere manier gemonitord moet worden of de ziekte zich uitbreidt of niet en dus of ze er iets aan moeten doen of niet. Ik kende een vrouw met een hersentumor. Ze had geen behandelingsmogelijkheden meer. Toen heeft ze alle scans ook geannuleerd. Als er toch niks meer aan gedaan kan worden, wat heeft het dan voor zin om te weten dat het gegroeid is, was haar redenering.

Maar je zou toch kunnen denken dat als er (nog) geen klachten zijn hoef je ook nog niet te behandelen?

tijdens behandeling kan ik begrijpen dat ze willen zien of de behandeling aanslaat. Maar b.v. eens per jaar ook als er geen klachten zijn is dus een keus die je als patiënt hebt?

Ik denk eigenlijk dat dat ook wel gebeurt, dat er niet standaard scans zijn als er niet behandeld wordt... Nu wordt er natuurlijk heel vaak wel behandeld en dan moet je wel weten of dat zinnig is, want als het onzinnig is, hoef je een patiënt ook niet meer te pesten met de bijwerkingen.

Papillon62 schreef:
Wáárom bespreken artsen dit toch niet? Wáárom blijven ze maar de leiding houden? Geef patiënten aub de mogelijkheid om zélf te kiezen. [-o

Ik vind het moeilijk om dit aan te kaarten bij mijn onco. Voor dat je het weet heb ik op haar tenen getrapt en het láátste wat ik wil is dikke lucht tussen mij en mijn specialist.

Je hebt verschillende soorten patiënten. Jij wilt graag informatie en zelf uit kunnen maken wat je ermee doet. Dat geldt niet voor iedereen.

Je hoeft het niet persé aan te kaarten. Je kunt ook je volgende afspraak annuleren omdat je weet-ik-veel-wat en dan pas een paar maanden later een afspraak maken of helemaal geen afspraak meer maken. Wat jij wilt..... Jouw oncoloog houdt echt geen lijstje bij of je op de gezette tijden wel of niet komt opdagen. Ze kan hooguit opmerken dat het lang geleden is en dan zeg je dat je een afspraak moest verzetten en dat je niet eerder kon komen. KLAAR...... Boeit verder niemand...

Offline
Berichten: 617

quote]

Wat er ook ontdekt wordt, zijn borstkankers waar iemand helemaal niet áán maar mee dood zou zijn gegaan. Die worden, bij gebrek aan meer informatie, wel allemaal behandeld (met alle gevolgen van dien).

Quote:

Wat zijn borstkankers waaraan niemand meer dood zou gaan? En hoe kun je dat dan weten?

Offline
Berichten: 433

leysje68 schreef:
quote]

Wat er ook ontdekt wordt, zijn borstkankers waar iemand helemaal niet áán maar mee dood zou zijn gegaan. Die worden, bij gebrek aan meer informatie, wel allemaal behandeld (met alle gevolgen van dien).

Quote:

Wat zijn borstkankers waaraan niemand meer dood zou gaan? En hoe kun je dat dan weten?

De ontzettend langzaam groeiende, niet aggressieve borstkankers. Dees heeft er al eens ergens over geschreven, maar ik weet zo gauw ff niet welk topic. Ze zal zelf ook nog wel reageren.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Kamasta schreef:
leysje68 schreef:
Wat er ook ontdekt wordt, zijn borstkankers waar iemand helemaal niet áán maar mee dood zou zijn gegaan. Die worden, bij gebrek aan meer informatie, wel allemaal behandeld (met alle gevolgen van dien).

Wat zijn borstkankers waaraan niemand meer dood zou gaan? En hoe kun je dat dan weten?

De ontzettend langzaam groeiende, niet aggressieve borstkankers. Dees heeft er al eens ergens over geschreven, maar ik weet zo gauw ff niet welk topic. Ze zal zelf ook nog wel reageren.

Het probleem is dat we dat op dit moment niet kunnen weten en als er niet véél meer onderzoek naar gedaan wordt, zullen we dat nooit weten.

We weten wel dat het overgrote deel van het soort is waar je niet aan doodgaat of hoeft te gaan. Voor een deel omdat ze zo langzaam groeien dat je er méé dood gaat en niet áán dood gaat en voor een deel omdat je ze altijd op tijd ontdekt waardoor behandeling in principe op tijd komt (en het dus niet zinnig is om die met screening eerder te ontdekken).

We weten dat 70 a 80%* preventieve chemo krijgt, terwijl ze nooit uitzaaiingen zouden hebben gekregen. We weten dat 10%* uitzaaiingen krijgt ondanks preventieve chemo. Chemo wordt gegeven omdat het voor 10%* van de vrouwen het verschil maakt tussen overleven en niet overleven. We kunnen alleen nog niet bepalen wie er bij die 10% hoort.

(*de percentages variëren afhankelijk van tumorgrootte, het aantal positieve okselklieren, de leeftijd van de patiënt)

Om standaard een hele grote groep vrouwen te screenen (wat veel geld kost en belastend is), moet het wel iets opleveren. Als het aantal doden door borstkanker er niet door omlaag gaat, waarom doen we het dan?

De groep vrouwen bij wie de diagnose borstkanker gesteld wordt, wordt steeds groter en het aantal preventieve chemo's en hormoontherapiëen ook, maar het aantal doden gaat nauwelijks omlaag, dus de groep die (over)gediagnosticeerd wordt en (over)behandeld wordt, wordt ook steeds groter. Als die behandelingen nou geen schadelijke gevolgen zouden hebben, was er nog wat voor te zeggen, maar we kennen de gevolgen van die preventieve chemo en hormoontherapie maar al te goed.... :?

Offline
Berichten: 846

Dees schreef:
Je hoeft het niet persé aan te kaarten. Je kunt ook je volgende afspraak annuleren omdat je weet-ik-veel-wat en dan pas een paar maanden later een afspraak maken of helemaal geen afspraak meer maken. Wat jij wilt..... Jouw oncoloog houdt echt geen lijstje bij of je op de gezette tijden wel of niet komt opdagen. Ze kan hooguit opmerken dat het lang geleden is en dan zeg je dat je een afspraak moest verzetten en dat je niet eerder kon komen. KLAAR...... Boeit verder niemand...

:idea: wel een ideetje.......
Maar niet zo netjes :? nee...... kom op zeg ik heb het afgelopen jaar toch wel ietsgeleerd? [-X (sprak zij zichzelf streng toe)
Ik ga voor het contact dus daar hoort openheid bij! Ik hoef pas over een half jaar dus ik kan het gesprek volop voorbereiden :-w

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

Toch zijn er wel degelijk meer gevallen van borstkanker de laatste jaren, met name onder de jonge vrouwen
ik heb er verschillende huisartsen over gehoord, ze zijn verbaasd ( zo niet echt verbijsterd) dat er zo`n toename is onder jonge vrouwen....
alleen die worden dus niet gescreend..die ontdekken het zelf en hebben over het algemeen ook slechtere prognoses
omdat het vaak de agressiever groeiende soort is

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Papillon62 schreef:
Maar niet zo netjes :? nee...... kom op zeg ik heb het afgelopen jaar toch wel ietsgeleerd? [-X (sprak zij zichzelf streng toe)
Ik ga voor het contact dus daar hoort openheid bij! Ik hoef pas over een half jaar dus ik kan het gesprek volop voorbereiden :-w

Ach schat, volgens mij is openheid geen must. Het resultaat telt.... Als jij denkt dat je beter af bent me minder controles, moet je dat gewoon voor jezelf regelen.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

ien schreef:
Toch zijn er wel degelijk meer gevallen van borstkanker de laatste jaren, met namen onder de jonge vrouwen

Dat de diagnose de laatste jaren vaker gesteld wordt bij jonge vrouwen, is ECHT niet waar....

Kijk maar, hier staat de grafiek en vind je ook de cijfers:
http://www.cijfersoverkanker.nl/selecties/dataset_1/img4f183ca57605c

Zoals ik al schreef, bij de screeningsgroep wordt wel vaker de diagnose gesteld, maar dat is omdat er naar gezocht wordt en dus wordt het ook gevonden.

Dit is de grafiek over de sterftecijfers:

(van mijn Facebook pagina, omdat ik anders weer moet zoeken waar dit plaatje staat)

Het sterftecijfer van vrouwen onder de 50 jaar is al 10 jaar nagenoeg hetzelfde. Het sterftecijfer tussen de 50 en 74 is iets verlaagd (dat is overigens overal in Europa zo, ook in de landen waar geen borstkankerscreening is) en met name bij de 75+-ers is het sterftecijfer substantieel lager....

Offline
Berichten: 439

Dees schreef:
ien schreef:
Toch zijn er wel degelijk meer gevallen van borstkanker de laatste jaren, met namen onder de jonge vrouwen

Dat de diagnose de laatste jaren vaker gesteld wordt bij jonge vrouwen, is ECHT niet waar....

Kijk maar, hier staat de grafiek en vind je ook de cijfers:
http://www.cijfersoverkanker.nl/selecties/dataset_1/img4f183ca57605c
Zoals ik al schreef, bij de screeningsgroep wordt wel vaker de diagnose gesteld, maar dat is omdat er naar gezocht wordt en dus wordt het ook gevonden.

Wat misschien (Dees weet dat vast nog beter) verduisterend werkt, is dat er wel vaker bekend is dat een jonge (moeder) vrouw met borstkanker het BRCA gen heeft en haar dochters daar nu ook op gescreened worden. Bij hen kan ook het gen worden vastgesteld waardoor zij zeer waarschijnlijk borstkanker zouden krijgen en zij hebben dan de ("fijne") keuze om preventieve maatregelen te nemen. Deze groep gaat niet mee in de borstkankercijfers terwijl al het leed dat ze tegemoet treden en met hun vrouwelijke (of mannelijke) familielijn hebben meegemaakt wel degelijk om borstkanker draait... Daar wordt wel meer over gesproken, meer bekendheid aan gegeven en ik heb zelf het idee dat deze groep ook de weg naar ons forum (TERECHT!) beter kan vinden om steun en advies te krijgen. Wat wel is toegenomen is de openheid over de diagnose borstkanker waar voorheen de ziekte in stilte werd verkregen en doorgemaakt. De statistieken geven duidelijk aan dat de kans op borstkanker bij jonge vrouwen nog steeds laag is en het aantal gering, maar elk geval is er één teveel!

Offline
Berichten: 439

Sterftecijfers zijn een gegeven. Sterfte is niet (of nauwelijks significant) afgenomen.
Ook incidentie en prevalentie spelen een rol (hoe vaak).
Op het RIVM zijn daarvan cijfers te vinden:
http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/kanker/borstkanker/

Het RIVM schrijft over de incidentie en sterfte het volgende:

Laatste jaren stabiliseert incidentie van borstkanker
Na 1994 is de incidentie tot 1999 vrijwel constant gebleven. Vanaf 1999 ligt de incidentie op een iets hoger niveau (zie figuur 1). Er zijn twee belangrijke factoren die de trend in de incidentie vanaf 1994 beïnvloed hebben en die tegengesteld werken:

Een groot deel van de langzaam groeiende tumoren is al in de eerste ronde van het bevolkingsonderzoek op borstkanker, begin jaren negentig, aan het licht gekomen. In de vervolgronden is het detectiecijfer van deze tumoren dan lager. Het gevolg is dat de incidentie daalt.
Vanaf 1999 werden ook vrouwen tussen de 70 en 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek (Visser et al., 2003b). Tot dan toe werden alleen vrouwen van 50 tot en met 70 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Door deze uitbreiding van het bevolkingsonderzoek is het detectiecijfer van tumoren weer toegenomen en hiermee de incidentie.

Sterfte door borstkanker vanaf 1999 afgenomen
De sterfte aan borstkanker is in de periode 1979-1999 nagenoeg gelijk gebleven en in de periode 1999-2008 afgenomen (zie figuur 2). Deze afname betreft met name vrouwen in de leeftijdsgroep van 65 tot en met 74 jaar. Aangenomen wordt dat de afname in sterfte voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door invoering van het bevolkingsonderzoek op borstkanker (Otto et al., 2003; Otten et al., 2008). Hierdoor wordt borstkanker in een eerder stadium ontdekt en kan de kanker eerder behandeld worden. Ook een vebeterde behandeling speelt een rol bij de afname in sterfte.

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

http://overons.kwfkankerbestrijding.nl/wat-doen-wij/Pages/trends-in-kankerbestrijding-onderzoeken-(signaleringscommissie)-kanker-in-nederland.aspx

helemaal naar beneden scrollen daar bij bijlagen staat oa borstkanker, deze openen , hierbij een grafiek
het lijkt me ( maar ik kan die van jou niet goed zien dees, dat deze lijn toch iets anders verloopt)
de lijn zoals ik m zie loopt langzaamaan omhoog , de donkerblauwe voor jonge vrouwen, wat dus zou betekenen dat het vaker voorkomt , eigenlijk bij alle lijnen en dus alle leeftijden)

Offline
Berichten: 1108

Papillon62 schreef:
[Maar niet zo netjes :? nee...... kom op zeg ik heb het afgelopen jaar toch wel ietsgeleerd? [-X (sprak zij zichzelf streng toe)
Ik ga voor het contact dus daar hoort openheid bij! Ik hoef pas over een half jaar dus ik kan het gesprek volop voorbereiden :-w

Ik denk dat jouw oncoloog ook helemaal niet boos is hoor. Ik ga alleen nog maar 1x per jaar voor een mri. Heb dit besproken met mijn oncoloog en die snapte het. Heb gewoon te vaak de woorden negatief en niet goed gehoord en sterf 1000 doden in de wachtkamer en de week ervoor. Is het me niet waard. En vooral niet omdat ik niet zo geloof in voelonderzoek. Kan ik zelf ook. (en toch stress.....wat werkt je hoofd soms gek) Het is niets persoonlijks tegen de dokter en zo nam hij het gelukkig ook niet op.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

ien schreef:
http://overons.kwfkankerbestrijding.nl/wat-doen-wij/Pages/trends-in-kankerbestrijding-onderzoeken-(signaleringscommissie)-kanker-in-nederland.aspx

helemaal naar beneden scrollen daar bij bijlagen staat oa borstkanker, deze openen , hierbij een grafiek
het lijkt me ( maar ik kan die van jou niet goed zien dees, dat deze lijn toch iets anders verloopt)
de lijn zoals ik m zie loopt langzaamaan omhoog , de donkerblauwe voor jonge vrouwen, wat dus zou betekenen dat het vaker voorkomt , eigenlijk bij alle lijnen en dus alle leeftijden)

Ik denk dat je deze bedoelt: http://repository.kwfkankerbestrijding.nl/PublishingImages/SCK-bijlage%209.%20Borstkanker.pdf

Je moet goed kijken. Tabel 9.1 en 9.3 bevatten absolute cijfers. Dat zegt niet zoveel. Je moet namelijk corrigeren omdat de bevolking gegroeid is.

In tabel 9.2 en 9.4 is daarvoor gecorrigeerd.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231


Sanne-ke schreef:
Aangenomen wordt dat de afname in sterfte voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door invoering van het bevolkingsonderzoek op borstkanker (Otto et al., 2003; Otten et al., 2008). Hierdoor wordt borstkanker in een eerder stadium ontdekt en kan de kanker eerder behandeld worden. Ook een vebeterde behandeling speelt een rol bij de afname in sterfte.

"Er wordt aangenomen dat".... Bizar he... Dat zou je dan moeten kunnen aantonen, maar wereldwijd kan het dus niet aangetoond worden borstkankerscreening echt substantieel levens redt....

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

xxx

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Dees schreef:
xxx

ja jij bent ook lief
:mrgreen: [kiss] [kiss] [kiss]

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Kellly schreef:
Dees schreef:
xxx

ja jij bent ook lief
:mrgreen: [kiss] [kiss] [kiss]

Ik wou al bijna een punt maken....

.