Media / berichten over nieuwste ontwikkelingen

377 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 743
Media / berichten over nieuwste ontwikkelingen

Beste Amazones,

Twijfelend of ik dit onder de topic over medicijnen of her2 kwijt kon, heb ik maar een apart topic gemaakt, zodat iedereen die dit soort berichten uit de media oppikt en ze de moeite van discussie waard vindt, ze hier kan plaatsen. Zo weten we ook allemaal waar we terug kunnen zoeken naar bepaalde berichten uit de media.

Ik ben geabonneerd op de nieuwsbrief van

, en af en toe staan daar wel interessante ontwikkelingen in te lezen.
Voor wie de laatste ontwikkelingen in Europa op medicijnen als Femara (Letrozole) op de voet wil volgen, maar wel in zijn achterhoofd houdt dat men in Amerika iets minder streng is in de regel om eerst alles wetenschappelijk dicht te timmeren alvorens tot gebruik ervan bij niet uitgezaaide borstkanker over te gaan, alhier een mogelijkheid tot nadere kennisvergaring:

New Breast Cancer Research: Join us next week [als je mee wilt discussieren, het is er geloof ik zes uur later, zie onder om te berekenen]

Dear breastcancer.org Community Member:

The Primary Therapy in Early Breast Cancer conference took place a few weeks ago in St. Gallen [waar mijn internist heeft gesproken over het wel en wee ervan in Nederland]. Physicians and experts from all over the world met in Switzerland to discuss the latest work that's being done in the field.

One of the main presentations was the BIG (Breast International Group) 1-98 study, the first direct comparison of Femara (chemical name: letrozole) and tamoxifen (brand name: Nolvadex) during the first five years after surgery. The 27-country study of more than 8,000 hormone-receptor-positive postmenopausal women found that Femara reduced the risk of the cancer coming back by 19% more than tamoxifen, and also lengthened disease-free survival.

The St. Gallen Conference also covered many other important topics. There were presentations on the frequency and dose of chemotherapy regimens, the latest about HER2+ cancers, radio-guided sentinel lymph node dissection, several sessions on DCIS, and information on follow-up care for women with early stage disease.

For a discussion of these important questions and more, join us next Wednesday February 16th, between 9:30 p.m. and 11 p.m. Eastern Standard Time (EST)*, for this month's Ask-the-Expert Online Conference: Primary Therapy of Early Breast Cancer from St. Gallen, Switzerland. [......]

To join the Conference, go to http://www.breastcancer.org any time between 9:30 p.m. and 11 p.m. EST* on February 16th and click on the "Join Conference" button. No special software is required. A transcript of the Conference will be posted on our site by February 21st.

I'm hoping you'll be able to join our Ask-the-Expert Online Conference next week!
Take care, Marisa [Marisa Weiss, M.D. President and Founder http://www.breastcancer.org]

*breastcancer.org welcomes Conference participants from all over the world. If you are not on the East Coast of the United States, check the Time Zone Converter at
http://www.timezoneconverter.com/cgi-bin/tzc.tzc to find out when the Conference will take place in your time zone.

For technical problems, email address changes, or to send your comments and suggestions: http://www.breastcancer.org/cg.html

breastcancer.org
111 Forrest Avenue 1R
Narberth, PA 19072
(610) 664-1990
---------------------------------------------------------------------------
To be unsubscribed from the mailing list simply click on the link below
http://www.breastcancer.org/newsletter/s.cgi[/b][/i]

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

En weer een heel stuk in het NRC van vandaag (zaterdag 12 feb). Een halve bladzijde. Over hoe belangrijk het is een ziekenhuis te treffen (of te zoeken) met geld (voor de juiste behandeling).

Offline
Berichten: 743

mmm, ben daar niet op geabonneerd, dus ik even googelen, vind ik die pagina, wil ik het aanklikken, verdwijnt alles weer....zelfs het hokje waarin ik me had kunnen abbonneren, verdween onder mijn pijltje, dus.... ik ga maandag even naar de bieb, ben wel nieuwschierig naar dat artikel... het is toch eigenlijk te gek voor woorden..... het is toch geen nieuw bankstel dat je uitzoekt, maar de verlenging van je leven potdorie!

Offline
Berichten: 1004

......................En ook een heel stuk in de Telegraaf over kanker met methastasen......
Ik zal het hierbij plakken!!!!

Uitzaaiingen zijn straks geen doodvonnis meer
door René Steenhorst

AMSTERDAM, zaterdag
Uitgezaaide vormen van kanker zijn straks niet langer een onherroepelijk doodvonnis. Binnen twintig jaar zullen patiënten vele jaren verder kunnen leven met uitgezaaide tumorhaarden in het lichaam, die door medicijnen in toom worden gehouden.
Dat voorspelt de vooraanstaande Nederlandse kankerwetenschapper prof.dr. H.M. Pinedo, voorzitter van het directoraat van het Cancer Center Amsterdam, in een gesprek met deze krant.

Ruststand
„Rond het jaar 2025, ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken, kunnen we een uitgezaaide kanker volledig als een chronische ziekte beschouwen. Een ziekte die blijvend onder controle te houden is en waarmee heel goed valt te leven en te werken”, aldus Pinedo, die jarenlang hoofd was van de afdeling Geneeskundige Oncologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.
Eén op de drie mensen krijgt uiteindelijk met kanker te maken. Volgens Pinedo zal het in de nabije toekomst alledaags worden dat zij nog vele jaren onbeperkt deelnemen aan het arbeidsproces en door hun dagelijkse ’onderhoudsdosis’ medicijnen zo lang in leven blijven, dat alweer bijna vergeten wordt dat zij (uitgezaaide) kanker hebben.
Pinedo’s optimistische boodschap volgt na recente ontwikkelingen op het gebied van antikankermedicijnen. Hij doelt op heel gericht werkende middelen die de vorming blokkeren van nieuwe bloedvaatjes die tumoren doen groeien. Maar ook op geneesmiddelen die de agressieve kankercel blijvend in een ruststand brengen, waardoor het actieve kankerproces stopt. Professor Pinedo noemt de ontwikkelingen van deze niet-cytostatica veelbelovend. „Het tempo waarmee de ontwikkelingen zich voltrekken, geeft aan dat mijn voorspellingen reëel zijn.”

--------------------------------------------------------------------------------

Volgende kolom
De medicus zegt evenwel te geloven dat een chemostoot om de tumor(uitzaaiingen) onder controle te houden, nodig blijft. „Maar daarna kunnen middelen, of combinaties van medicijnen, worden ingezet die de kanker tot een chronisch proces maken.”
Het begrip chronisch zal overigens per kankervorm kunnen verschillen. „Want wanneer kun je een ziekte chronisch noemen?”, stelt Pinedo. „Wanneer werd diabetes chronisch? Voor de komst van insuline leefde een patiënt nog enige maanden, vanaf de komst van de eerste insuline was dat al zeker een jaar of tien. Ook aids was eerst onvermijdelijk dodelijk, maar is nu in ons deel van de wereld chronisch geworden. Borstkanker zal op een ander moment chronisch te noemen zijn dan bijvoorbeeld pancreaskanker.”
De kankerexpert stelt dat de komende tien jaar het gemiddelde genezingspercentage van kanker zal oplopen van 50 nu tot 60 procent.
Voorwaarde is wel dat kanker in een vroeger stadium wordt ontdekt. Pinedo is momenteel bezig met het opzetten van een instituut voor vroegdiagnostiek. Nog dit jaar start daarmee in het VU Medisch Centrum een project voor het screenen van hoogrisicopatiënten op vormen als darm-, prostaat-, borst-, longen baarmoederhalskanker.

--------------------------------------------------------------------------------

Terug naar pagina

Offline
Berichten: 743

ha goudblok,

op kanker-actueel.nl gevonden hoor, beide artikelen (zoek naar artikelen uit 2005, en scrollen), was wel heftig .... wat me het meest trof was dat ik meteen mijn hart in mijn keel voelde bonzen, omdat ik van het wantrouwige type ben dat zich altijd wel afvraagt wie er waakt over de goede gang van zaken in mijn geval, en als ik dan lees:

"Los van de systeemdiscussie dringt zich nog een andere belangrijke vraag op: waarom leggen ziekenhuizen geen publieke verantwoording af over de vraag welke medicijnen ze wel en welke medicijnen ze niet voorschrijven. Voor die informatie is een patiënt nu aangewezen op de openhartigheid van een behandelend arts.[......]
,,Ik heb tijd en gezondheid verloren door het gedwaal langs de ziekenhuizen'', zegt Maria [uitgezaaide borstkanker] als ze achter de keukentafel vandaan schuift. ,,En elke keer vroeg ik me weer af: is dit echt Nederland?''
[.........] ,,Maar nu weet ik: dit is Nederland. In Nederland betaal je twintig jaar keurig netjes je ziektekostenpremie, maar als je iets ernstigs krijgt, ben je te duur. Dan moet je zo snel mogelijk dood. Want ze spuiten met het premiegeld liever tieten op dan dat ze er levens mee verlengen.''

Maar zo zwart/wit kan het toch niet zijn? Het kan en mag gewoon niet.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik ken iemand (oma van mijn neven) die dat nieuwe middel (als proefkonijn) gebruikt. En bij haar werkt het dus erg goed. Haar borstkanker (waar ze niet verder voor behandeld is, geen bestralingen geen chemo) ontwikkelt zich niet verder.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

oja ik sprak laatst op een verjaardag iemand die de chemo's voor het AVL en het slotervaart in Amsterdam klaar maakt en die vertelde dat dat middel (EMEND) dat ik tegen de misselijkheid kreeg tijdens de HDC en dat zo goed werkte heel erg duur is. Dat het inmiddels is geregistreerd is en dat het AVL het steeds meer gebruikt maar dat veel ziekenhuizen er voor kiezen om het niet in het assortiment op te nemen. Ondanks dat de verzekeraar 75% van het medicijn betaald.

Offline
Berichten: 990

Ik weet dat het AVL altijd een voorloper was met medicijnen. 10-12 jaar terug, schreven zij zofran gewoon voor terwijl een dosis nog Fl. 75,- kostte, het duurde zeker nog 2 jaar( mogelijk langer) voordat het algemeen gebruikt werd. Zo zal het ook met EMEND wel gaan.

Offline
Berichten: 743

Nog even voor wie dit wil proberen:

Join us tomorrow night, Wednesday, February 16th, between 9:30 p.m. and 11 p.m. EST* for this month's Ask-the-Expert Online Conference: Primary Therapy for Early Breast Cancer from St. Gallen, Switzerland.

We'll share the news from the international event that just took place in Switzerland, where the most innovative and exciting work in the field of breast cancer was discussed. We'll talk about the results of the BIG 1-98 trial comparing Femara and tamoxifen, the latest on HER2+ cancers, radio-guided sentinel lymph node dissection, and information about follow-up care for women with early-stage disease.

If you'd like to ask a question relating to PRIMARY THERAPY OF EARLY BREAST CANCER: St. Gallen Conference but will not be able to join the conference tomorrow, you can submit your question now at:
http://chat.liveworld.com/events/chat/ibreast/

We'll answer as many questions as we can during the conference. A conference transcript will be posted at breastcancer.org on Monday, February 21st.

To join the Conference, go to
http://www.breastcancer.org/ any time between 9:30 p.m. and 11 p.m. EST* tomorrow and click on the "Join Conference" button. No special software is required.

For more details about the Conference, go to
http://www.breastcancer.org/conf.html

afbeelding van Lautje
Berichten: 133

Ik kreeg via via te horen dat gisteravond bij NOVA een item was over een medicijn/therapie (Maptera?). Daarin werd gesteld dat het middel te duur is voor sommige ziekenhuizen. Omdat wij als patienten niet weten welk ziekenhuis dat middel (waarvan een VU-oncoloog zegt dat het tot 500 mensenlevens per jaar kan redden!!) in de bestrijding van kanker toepast loop je dus de kans niet de beste behandeling te krijgen.

Mijn broek zakt hiervan af! Het medicijn is toepasbaar bij een aantal soorten kanker, waaronder borstkanker. Natuurlijk weet ik niet precies op welk specifieke soort, maar daar gaat het niet eens om. Als ik niet weet dat dit medicijn er is, dan vraag ik daar dus ook niet naar bij mijn oncoloog. En die zal, als hij/zij weet dat zijn of haar ziekenhuis dit niet kan betalen, geen slapende honden wakker maken, toch?

De vereniging van oncologen heeft dus e.e.a. via Nova naar buiten gebracht, daar zijn veel partijen niet blij mee. Maar ik wil nu eigenlijk weten of jullie hiervan gehoord hebben, ervaringen mee hebben of wat dan ook. Voor wie de uitzending nog wil nakijken:

http://www.novatv.nl/index.cfm?cfid=32500585&cftoken=1622436&ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=3221

Ik weet dat hier eerder over gesproken is, maar uiteindelijk is volgens mij de discussie niet op gang gekomen, terwijl een oncoloog als Huijgens toch weet waar hij over praat.

Dames, moeten we hier niets mee?

Een ongeruste Lautje

Offline
Berichten: 743

Lautje, ik begreep uit Swissy's antwoord elders dat dit niet de eerste maar vast ookniet de laatste keer is dat de grote oncologie 'lobby' zich tegen de politiek afzet...
Het fijne weet ik er niet van, alleen dat ik erg gespitst was op het soort therapie, immunotherapie volgens mij, en daarvan weet ik alleen wat betreft Herceptin wat meer.... maar van Maptera niets...dus misschien iemand anders?

Maar wat je zegt, belangrijker is dat het schandalig is dat je er niet op kunt vertrouwen dat je de best mogelijke behandeling krijgt (zie devenda's weblog!) en dat je het gevoel hebt dat je op je hoede moet zijn voor hetgeen je niet wordt verteld... te gek voor woorden, voor zoiets belangrijks als je leven dat op het spel staat!

Je zou er als lymfklier kanker patient bijna voor naar Belgie of Denemarken verhuizen......

Offline
Berichten: 250

ik had zelf als eerste wat in mij opkwam toen ik hoorde dat ik kanker had dat ik er iets mee wilde doen: meer bekendheid over borstkanker Mijn achternichtje van 24 (met gen) kwam bij een ander ziekenhuis met een verwijzing van de huisarts voor een mammografie: ze zeiden daar: "we doen bij jonge vrouwen ook een echo"! Dus dat verschilt per ziekenhuis, en bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

In Amerika worden vrouwen veel meer geattendeerd op zelfonderzoek: bij de verpakking van lingerie zit een oproep aan alle vrouwen, etc!

Dat zou hier ook moeten. Het kan toch niet dat wij hier vrouwen moeten adviseren om te vragen om de her2neu test? Ik moest erom vragen toen ik de 2de keer chemo kreeg! Weer een uitslag! ("oh, dat moet ik even nakijken")
Ik wil hier echt iets mee gaan doen, richting politiek!
Voor mezelf is het telaat, maar ik wil alle jonge vrouwen hiervoor zoveel mogelijk behoeden!

Offline
Berichten: 743

Ik deel je gevoelens totaal, maar voel al bij voorbaat zoiets van 'tja gaat dat helpen?'...mijn glas is namelijk vaker half leeg dan half vol, zie je...

Maar heb je de brief aan Balkenende van Lucy op het borstkankertrefpunt al gelezen, zij kan echt dingen goed verwoorden, en zo schrijft ze vaker hele rake dingen. Ik verwijs je ernaar, omdat ik vind dat ik het niet kan maken het te copieren of zo en dan hier neer te zetten. Maar lees het.... weet zeker dat het je raakt, zo van "ja dat bedoel ik nou". Ik weet niet of Lucy het ook heeft verstuurd, maar je kunt haar altijd een mailtje sturen.
Ik zie ook vaak op diverse sites oproepen om te reageren ivm protesten tegen de wao e.d., en ik zit zelf ook best in een heel lastig parket wat dat betreft, maar toch denk ik dan, "ik wil wel honderden berichten sturen en handtekeningen zetten, maar helpt dat ...?". Ben jij positiever ingesteld? Geef mij er dan een beetje van...

Offline
Berichten: 250

hoi loesje, ik heb het blad PINK in oktober gekocht ( voor het goede doel en omdat ik met een knobbel rondliep, voor de rest ergerde ik mij een beetje aan alle bekende vrouwen die met hun borsten te koop liepen in het blad, maar goed,dat is persoonlijk ) en ik zag daarin e-mailadressen van vrouwelijke politica. Ik denk dat dat het kortste lijntje is dus daar zal ik wat mee doen.
Over verzekeringen en kanker; ik kreeg een brief waarin stond dat ik geen ziektekostenverzekering kon afsluiten vanwege mijn gezondheid (slik) Ik heb 10 keer moeten bellen of ze aub een aanvraagformulier konden opsturen voor een basisverzekering. Dat is toch niet zo moeilijk?!
Vind het wel een wat pijnlijke zaak, en straks als de behandeling voorbij is: hoe gaat het dan met het werk, ik had een hele drukke baan, waar ik erg mijn hoofd bij moest houden. Ik vraag mij af of ik dat weer op kan pakken, bovendien was ik kostwinnaar dus werkte ik veel uren.
En als ik dan toch bezig ben: het moet toch niet kunnen dat je, als je het niet financieel kan veroorloven, een goedkoop uitziende puik moet kopen? Je hebt toch niet voor je lol kanker. Zo, dat is het!

Offline
Berichten: 1768

Zo, ik weet wat je bedoelt Mara! Ook ik heb in het normale leven een drukke en zeer onvoorspelbare baan en ook ik ben kostwinner. Zou heel graag 80% willen gaan werken maar zolang mijn vriend niet op een normale manier aan de slag komt is dat onmogelijk, tenzij we ons huis verkopen. En daar zit ik op dit moment ook niet echt op te wachten, hoewel dat in zekere zin een luxeprobleem is.

En dan hoor ik dat minister Remkes bij de cao voor rijksambtenaren wil gaan regelen dat je bij ziekte minder krijgt uitbetaald (ik ben rijksambtenaar)... Alsof je minder kosten hebt als je ziek bent! Ik kan me daar zo kwaad over maken. Toen Balkenende die voetinfectie kreeg had ik de hoop dat het kabinet wat meer begrip zou krijgen voor mensen die met een ernstige ziekte te maken krijgen. Maar nee. Zo'n man krijgt natuurlijk alle mogelijke zorg, een privékamer en alle up-to-date medicijnen. En dan wel ondertussen de gezondheidszorg voor de normale sterveling uitkleden.

Offline
Berichten: 250

het is wel een troostende gedachte dat mijn man gewend is voor de kinderen en het huishouden te zorgen. :wink: Toen ik ziek werd veranderde er voor de kinderen op die manier niet veel, alleen dat ik dan meer thuis ben (en dat de reden niet zo leuk is : :( )

Offline
Berichten: 534

Doinja poste elders over een nieuw onderzoek naar het genprofiel van borstkankerpatienten. Er zou daardoor veel minder en minder zware chemo gegeven worden. Ik heb hier het abstract-artikel voor de kenners onder ons. Helaas veel vaktaal en in het Engels:

http://www.thelancet.com/home

Het gaat om vrouwen die geen uitzaaiingen in de oksel hadden. Er wordt gezegd dat van deze groep onbehandelde vrouwen "maar" 30 tot 40% binnen 5 jaar metastasen op afstand krijgt. Niet echt geruststellende cijfers, als je mij vraagt. Ik zou dan toch liever kiezen voor chemo en/of bestraling...

Offline
Berichten: 990

Ik ben het met Swissy eens "maar"3o tot 40 % :( , ik denk dat ik het zekere voor het onzekere zou nemen, ik besef dat ik makkelijk praten heb.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Doinja schreef:
goedemorg... euhh middag ondertussen alweer!
Ik kreeg net van mijn schatje een linkje doorgemaild met goed nieuws... en dat kunnen we hier wel gebruiken lijkt me zo:

http://www.nu.nl/news/484469/83/Minder_chemotherapie_bij_borstkanker_door_nieuwe_test.html

Dit is wat Doinja schreef in Amazonia.

Offline
Berichten: 1768

Met dergelijk nieuws werd ik vanochtend dus wakker.

De Volkskrant: Borstkanker vaak "overbehandeld".

Vond het niet prettig om dat op die manier te lezen. Ik kan niet goed tegen dit soort nieuws. Ik zou dus ook eigenlijk niet meer in dit topic moeten kijken....

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Lieve Naia (ik weet niet of je dit nog leest) ik word tien keer liever over behandeld dan onder!!!

Maar ik realiseer me dat dit heel persoonlijk is.

Offline
Berichten: 1768

Goudblok: natuurlijk lees ik dit nog :wink:. Ben veel te nieuwsgierig om een oranje vlaggetje in de index te laten wapperen... Maar je hebt helemaal gelijk. Ik ben ook blij dat ik op alle mogelijke manieren behandeld ben/word. Bij mij is na de operatie gezegd dat alle nabehandelingen preventief waren. Met andere woorden: ik heb geluk gehad. Maar het is voor mij wel moeilijk dat al die preventieve behandelingen zoals chemo en hormoontherapie de kans dat ik ooit nog moeder wordt misschien de grond in boren. Daarom denk ik als ik zoiets lees: verdomme, waarom hadden ze dat nu niet een paar jaar eerder kunnen verzinnen....

Offline
Berichten: 1113

gaat het hier niet "gewoon" over de micro-array test.

Volgens mij wordt die al uitgevoerd in A'dam en R'dam. Die test stond boven aan mijn vragenlijstje nadat ik geopereerd was.
Helaas was mijn oksel niet schoon :cry: dus hield het op.

Heb ff wat tekst van http://www.nki.nl gejat (copyright??)

=========
Wat hebben patiënten hier aan?
Deze micro-array diagnostiek (bepaling van activiteit van 70 genen in tumorweefsel) zal medio 2003 in eerste instantie in het NKI/AvL in onderzoeksverband toegepast worden bij borstkanker patiënten die bij diagnose geen okselklier uitzaaiingen hebben en jonger zijn dan 55 jaar.
Men verwacht, met de nodige zekerheidsmarges, dat hierdoor tot dertig procent minder adjuvante behandelingen bij borstkanker gegeven hoeven te worden. Toch is er op dit moment geen test voor patiënten aanwezig. Hoe komt dat?

De tests in de gepubliceerde studie hebben plaatsgevonden in het kader van een wetenschappelijk onderzoek waarbij de uitslag van de test veel te lang duurt als de keuze voor behandeling dringt. Er moet eerst een ‘routine’-procedure komen om diagnostiek in de praktijk mogelijk te maken. De onderzoekers van het NKI/AvL verwachten dat met zo’n procedure de bepaling in principe binnen enkele dagen tot een uitslag kan leiden. Het NKI/AvL, dat bestaat uit zowel een oncologisch ziekenhuis als een wetenschappelijke onderzoeksinstelling, ontwikkelt nu de procedures en richt de klinische micro-array faciliteit in. Zij verwachten dat een routinelaboratorium voor dit doel medio 2003 operationeel is.
In eerste instantie zal deze vorm van diagnostiek in klinisch onderzoeksverband worden toegepast. In aanmerking komen hiervoor patiënten die bij diagnose jonger zijn dan 55 jaar en geen okselklier uitzaaiingen hebben bij diagnose.
De capaciteit in de klinische micro-array faciliteit maakt het vooralsnog alleen mogelijk de test in onderzoeksverband aan te bieden.
In alle gevallen is het belangrijk dat u zich in de gesprekken met uw behandelend arts goed laat voorlichten.
=========

Groet,
Ikkes

afbeelding van GerdaJ
Berichten: 136

Ook ik denk "beter teveel dan te weinig gedaan" maar vind het net als naia (geloof ik) wel moeilijk dat de chemo mogelijk mijn vruchtbaarheid aantast (ik gebruik zoladex tijdens de chemo dus weet het pas deze zomer...) en omdat ik ook schone klieren had vraag ik mezelf wel eens af of dit nodig is... Toch zou ik er weer voor kiezen. Wat ik vooral erg vind, zijn die berichten over nieuwe medicatie die vanwege hoge kosten etc...niet wordt aangeboden!!?? Er was deze week toch iets op het nieuws? Over nieuwe medicatie voor mensen met lymfeklier-kanker (of uitzaaingen daarin?)

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Volgens mij gaat dit ook over de techniek die MICROARRAY genoemd wordt. Hier enkele links van artikelen die erover verschenen in het Anth. Van Leeuwenhoek. En volgens mij kunnen vrouwen die nu te horen krijgen dat ze borstkanker hebben en onder de 55 zijn nu hun tumorweefsel hierop laten onderzoeken in het AVL. In welk ziekenhuis je ook behandeld wordt. Dan krijg je, nadat duidelijk is tot welke risiciogroep jij hoort , volgens mij NOG DE KEUS om wel of geen chemo te nemen. Op termijn zal dat keuzeaspect verdwijen als de studie afgerond is. Volgens mij is die nu in de laatste fase!

http://www.nki.nl/ContentTitle.asp?NavigationStyleID=1&NodeID=1192

http://www.nki.nl/ContentTitle.asp?NavigationStyleID=1&NodeID=679

Offline
Berichten: 743

volgens mij ook, en toen ik pas op het net speurde nadat ik mijn diagnose op 27 febr vorig jaar kreeg, had ik er al snel een artikel over gevonden, daarna stond er nog eens iets eind vorig jaar over in een blad, geloof mammazone, maar kan een ander zijn, overleven misschien, maar goed, het is niet zo'n nieuwtje als de media de gewone man wil laten geloven. Nog steeds wordt het op basis van onderzoek gedaan, en is dus niet diagnostisch voor alle borstkankerpatienten beschikbaar...

ik had er geloof ik vanochtend in het cafe ook al over gemiept, ik kan dit soort nieuwsmakerij niet goed hebben, nu hoor ik ook steeds links en rechts van vrienden en familie "heb je het gehoord, er is ..." enz.. en dan moet ik ze terleurstellen door te zeggen dat ik er al van wist en dat het nog een hele tijd duurt voor het voor iedereen net zo toegankelijk is als een gewone echo, hoewel....moet ikzelf niet al te hard zeggen.
Ik weet niet meer wanneer het was, maar was het doinja niet die ooit iets aankaartte over een methode die in 2019 ter beschikking kwam ? Volgens mij was dat hetzelfde...'nieuws'

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Adonis schreef:
Goede morgen dames, gefeliciteerd Elly...

Ik kom maar gelijk met de deur in huis vallen.... Ik kreeg net het krantje 'Metro' onder mijn neus geschoven met een opmerkelijk berichtje.

Quote:
Mogelijke doorbraak bij bestrijding kanker

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben mogelijk een doorbraak bereikt bij de bestrijding van kanker. De wetenschappers hebben een gen ontdekt dat een cruciale rol speelt bij het aanmaken van zogenaamde killercellen. Dat staat in de jongste editie van het medische tijdschrift Immunity. Volgens het team van het biotechnologische onderzoeksinstituut van de stad Teajon heeft het ontdekte VDUP-1 gen een doorslaggevende invloed bij het ontwikkelen van stamcellen tot afweercellen.

Ik ben ook maar gelijk even naar de website van de Telegraaf gegaan en daar staat het volgende:

Quote:
Mogelijke doorbraak bij bestrijding kanker

SEOUL - Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben mogelijk een doorbraak bereikt bij de bestrijding van kanker. De wetenschappers hebben een gen ontdekt dat een cruciale rol speelt bij het aanmaken van zogenaamde killercellen. Dat staat in de jongste editie van het medische tijdschrift Immunity.

Volgens het team van het biotechnologische onderzoeksinstituut van de stad Teajon heeft het ontdekte VDUP-1 gen een doorslaggevende invloed bij het ontwikkelen van stamcellen tot afweercellen, in het bijzonder de killercellen. Deze afweercellen zijn grote rode bloedcellen die besmette cellen en kankertumoren kunnen opruimen.

De wetenschappers ontwikkelden ook een techniek om de stamcellen uit het ruggemerg van een patiënt te halen en te laten veranderen in killercellen. "Deze kunnen we dan activeren waardoor ze kankercellen gaan bestrijden" , aldus onderzoeksleider Inpyo Choi.

Volgens het team kan de nieuwe techniek leiden tot betere manieren om het afweersysteem van het lichaam te gebruiken bij de bestrijding van kanker en andere ernstige aandoeningen, zoals aids.

afbeelding van Lautje
Berichten: 133

Iets dergelijks was gisteravond ook bij Netwerk, met Prof. Dr. P. van het VUMC (is dat niet Asmas's arts?), waarbij natuurlijk werd gezegd dat we niet teveel hoop moeten hebben. Ik snap die opmerking ook wel, alleen denk ik dat je als kankerpatient altijd hoop moet hebben, blijven hopen dat er een vaccin, therapie, medicijn komt waardoor we ooit zullen genezen.

Nu blijkt trouwens ook weer dat "men" niet zo blij is met al die nieuwe ontwikkelingen, want zodoende is het straks waarschijnlijk mogelijk om van kanker een "chronische" ziekte te maken, en dat kost teveel geld. Nou vraag ik je...teveel geld. Leg dat maar es uit aan de nabestaanden.

Gr. Lautje

Offline
Berichten: 19

Quote:
A team of South Korean scientists say they have found a way to produce the human body's own cancer-killing cells through gene therapy, offering new hope to cancer sufferers.

The team said they had found that a gene called Vitamin D3 Upregulated Protein 1 (VDUP1) plays a crucial role in directing stem cells to diversify into immune cells known as natural killer cells.

Natural killer (NK) cells are large, granular blood cells known as lymphocytes that are able to eliminate virus-infected cells as well as tumour cells.

"Stem cells can develop into various cells and organs in the body," Inpyo Choi said, leader of the team from the state-financed Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology in Daejeon.

"We have found that when hematopoietic stem cells diversify into NK cells, the gene, Vitamin D3 Upregulated Protein 1 (VDUP1), plays a decisive role.

"We have also succeeded in developing technology needed to induce stem cells obtained from a patient's bone marrow to diversify into immune cells and activate them.

"This is the first step toward developing new treatments using our own immune system to fight cancers and other serious diseases."

The result of the study, which comes as scientists look for ways to supplement existing cancer treatments including chemotherapy, radiology and surgical operations, was published last week in Immunity, a journal of immunology.

The team investigated the role of the VDUP1 gene by breeding mice lacking the gene.

The researchers found that these mice showed minimal changes in the development of other immune cells, but there was a "profound reduction" in the numbers of natural killer cells and decreases in the activity of the cells.

In the VDUP1-deprived mice the expression of a protein called CD122 - a pre-cursor for natural killer cells - was reduced, showing that the gene was required for CD122 expression and the maturation of natural killer cells.

"These results suggest that VDUP1 is a critical factor for the development and function of NK cells in vivo," the team said.

Yoon Suk-Ran, a member of the team, said they had extracted stem cells from mice and developed them into NK cells.

They injected these cells into mice with skin cancers and confirmed the tumors were contained or killed.

"By developing this method, we may extract stem cells from a patient's bone marrow, culture NK cells and inject them back into the patient's body to treat cancers," he said.

South Korea has selected biotechnology, together with robotics and nano technology, as strategic sectors for future development and supports them with government subsidies for research.

http://www.abc.net.au/news/newsitems/200502/s1312061.htm

Offline
Berichten: 1004

FF omhoog voor Ella...............

Offline
Berichten: 1004

Ik heb bog een stukje uit de Telegraaf van vandaag.............over testmiddelen.....
Testmiddel helpt kankerpatiënten

Ziekte blijft langere tijd beheersbaar

door René Steenhorst

AMSTERDAM, dinsdag
Kankerpatiënten hebben steeds vaker baat bij deelname aan experimenteel onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.
Uit een omvangrijke internationale studie blijkt dat nog in ontwikkeling zijnde anti-tumormiddelen meer en meer in staat zijn het ziekteproces te stabiliseren of zelfs voor korte of voor langere tijd onder controle te krijgen. Dat meldt het gezaghebbende medische vaktijdschrift The New England Journal of Medicine.

Uitbehandeld
Volgens (ook Nederlandse) kankerspecialisten is het meedoen van feitelijk uitbehandelde patiënten aan zogeheten fase-1-onderzoek, waarbij de werkzaamheid van een middel voor het eerst in de kliniek op hen wordt uitgetest, „niet langer een onzekere handreiking naar een zwakke strohalm”.
Bij ongeveer de helft van de patienten die aan dergelijk startend klinisch onderzoek meedoen is sprake van een gunstig effect, zo stellen The National Institutes of Health in het Amerikaanse Bethesda.

Geneesmiddel
Volgens de Nederlandse (long) kankerspecialist prof. dr. G. Giaccone, hoofd van de afdeling Geneeskundige Oncologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, is de kwaliteit van nieuwe generaties geneesmiddelen die worden bestudeerd, de laatste jaren steeds beter geworden. Bovendien is van tevoren ook steeds meer bekend over de effecten van een geneesmiddel, stelt hij.
„Met andere woorden: we springen met een nieuw en nog experimenteel medicijn dikwijls niet meer in een diep, donker gat vol onzekerheden. We kunnen vooraf - beter dan voorheen - inschatten wat een uit te testen middel wél doet en wat de beperkingen ervan zijn. Natuurlijk kunnen zich altijd onverwachte effecten voordoen. Maar voordat een middel in de kliniek komt en in een zogeheten fase-1 studie experimenteel aan patiënten wordt verstrekt, heeft er al heel erg veel en langdurig onderzoek plaatsgevonden waarbij een stroom van gegevens beschikbaar is.”

In een korte beschouwing van dergelijk fase-1-onderzoek memoreert het Nederlandse artsentijdschrift Medisch Contact in zijn jongste editie dat de eerste klinische onderzoeken met een nieuw antikankermiddel al heel lang onderwerp van debat zijn. „Centraal in de discussie staat de vraag of het ethisch verantwoord is een kwetsbare patient te onderwerpen aan een studie met een middel waarvan het niet waarschijnlijk is dat het een gunstig effect heeft terwijl de behandeling zelf niet risicoloos is.” Uit eerdere wetenschappelijke studies bleek dat het gunstige effect van antitumormiddelen in fase- 1-onderzoek tussen vier en zes procent ligt. Het gaat hier echter om fase-1-studies met telkens één middel.
De thans gepubliceerde studie in The New England Journal of Medicine betreft ook studies over bijvoorbeeld combinaties van geneesmiddelen en verschillende manieren van behandeling: bij 10,6 procent van de ruim 10.000 patiënten sloeg de experimentele behandeling aan. Daarnaast trad bij iets meer dan 34 procent van de patiënten stabilisatie van de ziekte op. Er was sprake van een half procent sterfte ten gevolge van de behandeling.
Toestemmingsformulieren waarin de kankerpatiënt wordt gevraagd te tekenen voor deelname aan experimenteel kankeronderzoek zijn vaak té somber gesteld als het gaat om diens extra kansen op herstel of levensverlenging, vindt professor Giuseppe Giaccone van het VUmc. Hij wil dat daarin verandering komt.
„Het toestemmingsformulier, ook wel ‘informed consent’ genoemd, kan best wat optimistischer en hoopgevender van toon zijn.”

Offline
Berichten: 1004

En weer een nieuwtje.......

Borstkanker vaccin binnenkort klaar voor tests

Uitgegeven: 10 maart 2005 11:40

WASHINGTON - Amerikaanse wetenschappers hebben een vaccin tegen borstkanker ontwikkeld dat binnenkort kan worden getest. Het middel, dat volgens hen bij dierproeven bemoedigende resultaten opleverde, helpt het immuunsysteem bij het bestrijden van een proteïne, die voorkomt in 80 procent van de tumoren in de borst. Dit meldde de Britse krant The Daily Telegraph donderdag.

De onderzoekers van Washington University en het Siteman Cancer Center in St. Louis hebben een vaccin ontwikkeld dat bestaat uit een kopie van een stukje DNA dat het proteïne Mammaglobine-A aanmaakt. Zij markeerden deze stof om ervoor te zorgen dat het lichaam deze als lichaamsvreemd herkent. Het lichaam begint als reactie hierop T-cellen te produceren, die de tumoren bestrijden. Het vaccin is getest op muizen die door genetische modificatie een immuunsysteem hebben, dat lijkt op dat van mensen.

Cellen

Gevaccineerde cellen produceerden bij de muizen het bewuste proteïne, dat ervoor zorgde dat tumoren stopten met groeien en deze vervolgens zelfs deed slinken. Wetenschappers van de universiteit van Texas houden zich ook bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen borstkanker, een van de belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen.

In Nederland krijgt één op de negen vrouwen ooit borstkanker. Jaarlijks overlijden 3300 vrouwen aan de ziekte, volgens gegevens van KWF Kankerbestrijding.

afbeelding van Lautje
Berichten: 133

.....dat geeft de mens weer moed... =D> !

Want hoe sceptisch we ook tegenover we dit soort "nieuws" staan, feit blijft dat er veel nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van (borst)kankerbestrijding.

Misschien....ooit....wie weet...

Lautje

Offline
Berichten: 1004

@ Lautje......tja meis wij zullen er waarschijnlijk nx meer aanhebben.....maar voor de "volgende horde vrouwen"....? Je weet het maar nooit hé! De wetenschap gaat voort......

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Shitty schreef:
@ Lautje......tja meis wij zullen er waarschijnlijk nx meer aanhebben.....maar voor de "volgende horde vrouwen"....? Je weet het maar nooit hé! De wetenschap gaat voort......


Laten we hopen dat wij het niet meer nodig hebben. Maar dat soort ontwikkelingen kunnen snel gaan hoor. En voor vrouwen die over 7 jaar uitzaaiingen blijken te hebben kan dit best van belang zijn.

Offline
Berichten: 743

Enkele citaten uit de mammazone van maart '05"

-----------------------------------------------------------------------------------
HET BELANG VAN ZELFONDERZOEK van C. Dekker

De documentaire serie ''onder specialisten'' biedt de kijker een blik in de wereld van de medisch specialist. [.....] De uitzending van 2 februari portretteerde borstkankerspecialist Hester Oldenburg, chirurg in het AvL.

Zij toonde zich een uitgesproken voorstandster van mammapoli's. "De behandeling van borstkanker wordt steeds gecompliceerder, er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen dat je een team van mensen nodig hebt dat zich concentreert op borstkanker." [....] Zij toonde zich ook voorstandster van gespecialiseerde kankercentra voor alle kankerpatienten, evenals de BorstkankerVereniging doet.

Zelfonderzoek
De drie specialisten bleken zelf nauwelijks hun eigen borsten te onderzoeken. Oldenburg zei dit onregelmatig te doen, de interviewsters bekenden het niet te doen. Een opmerkelijk feit dat deze drie vrouwen, die toch als de beste de consequenties van (te) late ontdekking van kwaadaardige knobbels in de borst kunnen weten, voor struisvogel spelen.
Bij een rondgang door het AvL oogstte de "pletmachine", het alom gehate mammografieapparaat,, ieders afkeer. Oldenburg wees op de geboeikte vooruitgang bij de behandeling. "Bij de micro-array techniek wordt op gen-niveau naar de eigenschappen van een tumor gekeken. Zo kunnen we zien of de tumor in de toekomst wel of niet gaat uitzaaien. Is dat niet het geval, dan hoeven patienten geen adjuvante chemo- of hormoonbehandeling te krijgen."

Het AvL probeert de kwaliteit van leven van patienten te bevorderen. Oldenburg: "Zo snel als mogelijk gaan patienten eten in het patientenrestaurant. Ook gaan we, net als in Maastricht, in dagbehandeling opereren en kunne de mensen na de operatie dezelfde dag nog naar huis."

Voor -zelfs maar enigzins- ingewijden bevatte de uitzending bar weinig nieuws. Alleen wie nauwelijks iets weet van de behandeling van borstkanker kon er iets van opsteken. Maar ja, daar zijn de meeste van dit soort programma's waarschijnlijk ook voor bedoeld.
Dat de borstkankervereniging nog goed werk kan verrichten wat betreft het belang van zelfonderzoek, is duidelijk.
------------------------------------------------------------------------------------
Tot zover gepikt uit de mammazone!
Ik zou zeggen, laat die laatstgenoemde taak maar gewoon aan ons over....!

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Amerikaanse wetenschappers doen stap richting borstkankervaccin

Amsterdam - 11 maart 2005
Amerikaanse wetenschappers hebben een vaccin tegen borstkanker ontwikkeld dat binnenkort kan worden getest. Het middel, dat volgens hen bij dierproeven bemoedigende resultaten opleverde, helpt het immuunsysteem bij het bestrijden van een proteïne, die voorkomt in 80% van de tumoren in de borst.

Dit meldde de Britse krant The Daily Telegraph donderdag. De onderzoekers van Washington University en het Siteman Cancer Center in St. Louis hebben een vaccin ontwikkeld dat bestaat uit een kopie van een stukje DNA dat het proteïne Mammaglobine-A aanmaakt.

Zij markeerden deze stof om ervoor te zorgen dat het lichaam deze als lichaamsvreemd herkent. Het lichaam begint als reactie hierop T-cellen te produceren, die de tumoren bestrijden. Het vaccin is getest op muizen die door genetische modificatie een immuunsysteem hebben, dat lijkt op dat van mensen.

Gevaccineerde cellen produceerden bij de muizen het bewuste proteïne, dat ervoor zorgde dat tumoren stopten met groeien en deze vervolgens zelfs deed slinken.

Wetenschappers van de universiteit van Texas houden zich ook bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen borstkanker, een van de belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen.

In Nederland krijgt 1 op de 9 vrouwen ooit borstkanker. Jaarlijks overlijden 3300 vrouwen aan de ziekte.

Bron: ANP

mara

Offline
Berichten: 743

Ben benieuwd of jullie deze artikelen met net zulke gemengde gevoelens lezen als ik net heb gedaan.

Kankerpatienten zijn geen opkroppers

Kankerpatienten hebben een bepaalde persoonlijkheid, zo wordt wel beweerd. Het zijn binnenvetters, gestresste mensen die hun gevoelens opkroppen. En als die gevoelens niet worden geuit, gaan ze binnen het lichaam woekeren als een gezwel. Deense onderzoekers hebben nu korte metten gemaakt met deze theorie. Ze bestudeerden 2000 mensen met kanker, en keken of er een relatie bestond met de persoonlijkheidstrekken extaversie en neuroticisme. zij vonden geen enkel verband tussen iemands persoonlijkheid en de kans op kanker. Noch bestaat er een indirect verband, zoals dat neurotische mensen sneller zouden gaan roken en daardoor eerder kanker zouden krijgen.
(http://www.interscience.wiley.com/cancer-newsroom)

Huilen helpt niet

Huilen lucht niet op, zo concludeert psychologe Michelle Hendriks. Het enige waar tranen goed voor zijn, is dat ze troost oproepen.
Lichamelijk huilen lucht dus niet op?
Nee. Vóór het huilen gaat de hartslag omhoog. Die is na het huilen wel weer lager, maar als je goed kijkt naar de timing, blijkt dat het herstel van die hartslag al begint voor de tranen komen.
Maar het voelt wel alsof huilen oplucht, toch?
Als je huilt, zit je op een dieptepunt. Emoties zijn tijdelijk en nemen sowieso af, ook als je gewoon vijf minuten op een stoel gaat zitten.
Waarom huilen we dan nog?
Huilen roept troost op. Omdat mensen het zo zielig vinden, maar ook omdat ze zich er ongemakkelijk bi voelen en willen dat het stopt. Dit laatste is vooral het geval in publieke situaties, zoals op een begrafenis, of als iemand een kostbare vaas laat sneuvelen op een feestje.
Huil je zelf nog wel eens?
Tja, de laatste keer dat ik moest huilen, dacht ik wel: ik kan het net zo goed niet doen, het helpt toch niets. Maar huilen is moeilijk te stoppen.
(on the functions of adult crying, proefschrift universiteit Tilburg, febr. '05)

Offline
Berichten: 19

Cancer charity heralds 'new era'

A Northern Ireland charity is heralding a 'new era' in breast screening.

From next month, women who are over 40 years old will be able to receive routine breast screening at Action Cancer clinics.

The new service is a first for Northern Ireland and could benefit thousands of people.

The government's screening programme to detect breast cancer starts when women are aged 50 and over.

However, Action Cancer plans to routinely offer screening to this younger group of women - they need only ask.

According to the department of health, research evidence does not support the introduction of screening for women who are younger than 50 years old.

Nevertheless, many European countries and many parts of the United States routinely screen women in their 40s.

Manpower issues

Consultant radiologist Dr Clive Majury said the issues involved concerned manpower and money.

"Screening from the age of 40 is common in many European countries and the United States. It is the ambition of the National Health Service to mirror this practice but, at the moment, resource restraints mean it is unable to make this commitment," he explained.

"Action Cancer is, therefore, filling a vacuum for women within this age group."

Dr Majury said the incidence of breast cancer started to increase after the age of 39, with about 1300 deaths from breast cancer among women in the 40 - 49 age range annually in the United Kingdom.

"It is hoped that by opening up the screening age range to these younger women that Action Cancer will help to save the lives of even more women in Northern Ireland."

Andy McKeown, a breast cancer patient, welcomed the initiative.

"My own cancer was detected when I was 43 years old," she said.

"If breast screening had been available, my cancer may have been picked up at a much earlier stage.

Mrs McKeown said that, as the mother of young daughters, the knowledge that early detection at a younger age would be available to them, proved very reassuring,

'New era'

Action Cancer chief executive Robin McRoberts said the charity was delighted to be leading the way into a "new era" of screening for women.

"Our service will compliment the programme on offer by the NHS, thus ensuring even more women can access vital screening facilities.

"Every year in Northern Ireland, there are nearly 900 new cases of breast cancer and the rate of new cases is rising by 12 females per year. Sadly, there are over 300 deaths annually.

"Until a cure for breast cancer can be found, screening and early detection are still the best lines of defence against this devastating disease. We have lost too many young women to this disease - hopefully by screening young women we will be able to catch their cancer early and give them the best hope of survival."

A spokesperson for the Department of Health said women who are concerned about a specific breast problem or who have a strong family history of breast cancer can always request to be screened.

Story from BBC NEWS:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/uk_news/northern_ireland/4410275.stm

Published: 2005/04/04 18:06:20 GMT

© BBC MMV

Offline
Berichten: 743

Ik mag nu ter plekke in een worst veranderen als we hier in Nederland binnenkort ook eerder gaan screenen. Het blijft die eeuwige afweging van 'hoeveel kosten moet je maken en hoeveel vrouwen ga je onnodig screenen om dat tiental positieve gevallen er op tijd uit te halen, en wat is dan hun overlevingswinst?'
Er wordt altijd gedacht in winstpercentages, kosten en baten, dat is de harde realiteit, voor kankerpatient of voor niet-kankerpatient,maakt niet uit.

Offline
Berichten: 990

Na beenmergtransplantatie vaak blijvend klachten
Bron: Forbes.com, 23 maart 2005
Veel ex-kankerpatiënten die een beenmerg- of stamceltransplantatie hebben ondergaan
merken de emotionele en fysieke gevolgen jaren later nog. Dit blijkt uit een studie
die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical
Oncology. De onderzoekers interviewden 662 mensen die een beenmergtransplantatie
kregen als onderdeel van hun behandeling voor borstkanker, leukemie of
lymfklierkanker. Gevolgen die vaak werden gemeld waren slaapproblemen, sexuele
problemen, pijn, cognitieve problemen en een algehele slechte gezondheid

afbeelding van Luna
Offline
Berichten: 77

Dus het excuus van chemobrains mag ik nog steeds gebruiken. Gelukkig. :D

Nou ja, ben natuurlijk niet gelukkig ermee dat het zo is. Maar het verklaart wel de verstrooidheid en de concentratieproblemen. Ook heb ik zeker het gevoel dat ik sinds de stamceltransplantatie veel minder weerstand heb. Als er maar iemand in mijn omgeving ziek is, dan kwakkel ik alweer. De slaapproblemen heb ik dan gelukkig weer niet. Ik lig en ik slaap. :lol:

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Zojuist zat ik in de televisiegids te kijken en kwam tegen dat er een programma komt over kanker in vlaanderen op België 1.

Quote:
17.55 kom op tegen kanker-journaal
Wekelijks nieuws over de locale acties in Vlaanderen + een kalender met de komende acties.

Het duurt maar 5 minuten. Ik weet niet wat het is, maar ik zal zeker even gaan kijken.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

'Cure for cancers 'in five years'

Scientists in Manchester say a cure for all types of cancer could be available on the NHS within five years.

The world's first patient trials in a technique which genetically engineers cells will take place at the city's Christie Hospital later this year.

The treatment - gene-modified t-cell therapy - could replace more intrusive treatments like chemotherapy.

The cells are fitted with a "tracker" device to kill cancer cells before being injected back into the patient.

Professor Robert Hawkins, clinical director of Medical oncology at the hospital, says the initial results of lab tests have been "spectacular".

Quote:
In the lab we have seen spectacular results in lung tumours and in the brain. It's remarkable.

Professor Robert Hawkins

More traditional treatments like radiotherapy and chemotherapy destroy both healthy and cancerous cells.

The new system makes the body naturally seek out and kill tumours by boosting the infection-fighting t-cells.

The body does not naturally have enough of these cells to combat huge tumours, and cancer cells often develop protective mechanisms to avoid them being recognised by the body as a disease.

Doctors will take blood samples from cancer patients to extract t-cells. They then genetically modify the t-cells, attaching an antibody which works like a tracking device to enable the t-cells to zone in on cancer tumours.

The t-cells are then multiplied a thousand-fold over a two-week period and injected back into the patient's body.

Professor Hawkins is appealing for funds to build a lab to genetically engineer t-cells, so that the treatment can be available for patients that cancer drugs, chemotherapy and radiotherapy have already failed.

He said: "In the lab we have seen spectacular results in lung tumours and in the brain. It's remarkable.

"Given as an injection, it could get rid of a widespread range of tumours."

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/manchester/4423847.stm

[foutje, was niet ingelogd... kees]

afbeelding van GerdaJ
Berichten: 136

Pfff...ik kan het bijna niet geloven, maar wat zou het fantastisch zijn!

afbeelding van marja_2
Berichten: 26

Mijn engels is niet zo best. Is er iemand die het voorgaande stuk kan/wil vertalen. Ik ben toch wel erg benieuwd wat er nou precies staat?!
Alvast bedankt, Marja

afbeelding van Lautje
Berichten: 133

Geneesmiddel voor kanker binnen 5 jaar

Wetenschappers in Manchester zeggen dat binnen vijf jaar een geneesmiddel voor alle typen kanker beschikbaar zal zijn.
De eerste wereldwijde trials die op genetische wijze cellen manipuleert zal plaatsvinden in Christie Hospital later dit jaar.

De behandeling - gen-gemodificeerde t-cellen therapie - zou indringende behandelingen zoals chemotherapie kunnen vervangen.

De cellen worden uitgerust met een "tracker" mechanisme die kankercellen doodt, voordat ze terug geinjecteerd wordt in de patient.

Prof. Robert Hawkins, Klinisch directeur medische oncologie in het ziekenhuis, zegt dat de resultatien in eerste aanleg "spectaculair" zijn geweest.

Traditionelere behandelingen zoals bestraling en chemotherapie vernietigen zowel gezonde cellen als kankercellen. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat het lichaam zelf de tumoren zoekt en vernietigd door middel van het versterken van de infectiebestrijdende t-cellen.

Het lichaam zelf heeft van nature niet genoeg van deze cellen om de grote tumoren aan te vallen, en daarbij komt dat kankercellen de eigenschap hebben beschermende mechamismen te ontwikkelen die ervoor zorgt dat het lichaam ze niet als een ziekte herkent.
Artsen zullen bloed afnemen van kankerpatienten om t-cellen te onttrekken. Deze zullen dan genetisch gemodificeerd worden door er een antistof aan toe te voegen die als een opsporingsmechanisme werkt zodat de cellen de kankercellen kunnen binnendringen
De t-cellen delen zich vervolgens ca. duizend maal in een periode van 2 weken en zullen dan weer geinjecteerd worden in het lichaam van de patient.
Prof. Hawkins is op zoek naar donaties om een laboratorium te realiseren om de t-cellen genetisch te modificeren, zodat de behandeling beschikbaar kan komen voor mensen waarbij medicatie, chemotherapie en bestraling gefaald heeft.

Hij zegt: "In het laboratorium hebben we spectaculaire resultaten bij longtumoren en hersentumorn gezien. Het is opmerkelijk."

Heb me best gedaan, Marja....dit is het verhaal in grote lijnen.

Gr. Laura

Offline
Berichten: 19

Test to spot if cancer has spread

A test that measures how stretchy cells are could revolutionise the way doctors spot whether cancers have spread, say German researchers.

The laptop-sized gadget can give a diagnosis using as few as 50 cells and avoids the need to cut out tissue.

The University of Leipzig inventors, who spoke at a conference in Warwick on Tuesday, said it was 1,000 times more accurate than traditional tests.

The same technology could also be used to find stem cells in blood, they said.

But cancer experts stressed that the technology was still its infancy and that it would not replace conventional cancer tests yet.

Laser beams

It works by using a special laser beam of unfocused light to stretch and measure individual cells one by one without killing them.

Cancer cells tend to be more elastic than healthy cells.

Just 50 tumour cells need to be present in a sample for the optical stretcher to be able to diagnose cancer.

In comparison, more traditional methods, such as looking at tissue samples under a microscopy, need up to 100,000 tumour cells to be present to make a diagnosis.

Its big advantage is that it should be able to identify cancers that are about to spread, according to the researchers.

Usually, doctors check whether a cancer has spread by looking for distant tumours in other parts of the body away from the original tumour site.

But sometimes it is not possible or is dangerous to cut out tissue samples from these secondary sites to check for cancer spread.

With the new technology, small samples of cells could be removed from sites around the body using fine needles and then analysed, said the German scientists.

Elasticity

Lead researcher Professor Josef Kas said: "Of all the physical properties of a cell, elasticity is the one which varies most dramatically between normal and cancer cells."

He told the Institute of Physics meeting, Physics 2005, how this made stretching the most sensitive method known for identifying cancer.

Cancer Research UK's Professor Peter Sasieni, said: "It has been observed before that cancer cells have a less well defined skeleton than normal cells and so it is reasonable that they would change shape more in response to external forces.

"Nevertheless, it is rather premature to be talking about a machine that could replace a microscope for cancer screening or the study of lymph nodes to assess tumour spread.

"This machine is highly innovative and it is hoped that the team in Leipzig will collaborate with others to determine the clinical relevance of their invention."

Professor Kas said the optical stretcher could also be used to separate out stem cells from adult blood, again, based on their elasticity.

Stem cells are immature cells that have the ability to become any kind of tissue in the body.

Scientists can harvest them from embryos, but this has raised ethical concerns.

The optic stretcher might help get round this, said Professor Kas.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4435859.stm

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Lautje ... werk aan de winkel. :wink:

Offline
Berichten: 1004

:wink: Kwou precies het zelfde zeggen Karin.....
Werk voor onze vertaalster! Hahahah...go for it Lau.....dit hoef je niet te vertalen hoor....dat begrijpen de mensen wel!

afbeelding van Lautje
Berichten: 133

kwou alleen maar lief zijn voor Marja hoor... :cry: :cry:

Maar voor wie het echt niet snapt, wil ik best EEN STUKKIE vertalen hoor :wink:

Lautje

Pagina's