Minimale lymfeklieruitzaaiing voorspelt uitkomst borstkanker

3 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771
Minimale lymfeklieruitzaaiing voorspelt uitkomst borstkanker

Vanavond las ik in NRC Handelsblad een artikel van Niki Korteweg over een studie die o.a. door het Maastricht UMC is uitgevoerd. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

In de studie is gekeken naar een groep vrouwen die tussen 1997 en 2005 in Nederland een schildwachtklieroperatie hebben ondergaan. Die groep is verdeeld in drie groepen:
1. kleine uitzaaiingen, die wel behandeld waren met hormoon- en/of chemotherapie.
2. kleine uitzaaiingen, maar zonder nabehandeling
3. geen uitzaaiingen (d.w.z. schone lymfeklieren), zonder nabehandeling, als controlegroep.

Uit het onderzoek blijkt dat uit groep 2 na vijf jaar 76,5% ziektevrij was, uit groep 1 was dit 86,2%. Dat verschil was veel groter dan verwacht.

De Nederlandse richtlijn bij micrometastasen zal in 2010 op dit punt worden aangepast: ook bij micrometastasen in de schildwachtklier zal dan tot aanvullende behandeling (hormoon- en/of chemotherapie) worden overgegaan.

Het artikel uit de NRC staat niet online, hieronder volgen enkele berichten die wel op internet zijn te lezen:

Quote:
Onderzoek o.l.v. prof.dr. Vivianne Tjan-Heijnen (Maastricht UMC+) in the New England Journal of Medicine:
MAASTRICHT, 13 augustus – Nieuwe kennis over het risico minimale lymfeklier-uitzaaiingen biedt betere mogelijkheden op genezing. Borstkanker is, mits in een vroeg stadium vastgesteld, vaak te genezen. Belangrijk hierbij is om patiënten met risicofactoren te selecteren voor aanvullende behandeling met medicijnen zoals chemotherapie en/of hormoontherapie. Tot nu toe was onduidelijk of de aanwezigheid van micrometastasen of geïsoleerde tumorcellen in de lymfeklieren de genezingskans ongunstig beïnvloeden en dus een selectiecriterium zouden moeten zijn voor aanvullende behandeling. Onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Vivianne Tjan-Heijnen, hoofd Medische Oncologie van de afdeling Interne Geneeskunde van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, tonen aan dat de aanwezigheid van micrometastasen of geïsoleerde tumorcellen inderdaad de genezingskans ongunstig beïnvloedt. Bovendien laten ze zien dat die overlevingskans weer gunstig wordt bijgesteld door aanvullende behandeling met medicijnen. De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in het gezaghebbende Amerikaans tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Voor de hele tekst van het Nederlandse bericht klik je hier, voor de samenvatting van het Engelstalige medische artikel klik je hier.

Offline
Berichten: 1446

Dat is een mooi bericht!

Ik ben alleen wel heel nieuwsgierig hoe die derde groep het er dan vanaf heeft gebracht, dat kan ik in de artikelen niet terug vinden.

Offline
Berichten: 186

Roosje schreef:
Ik ben alleen wel heel nieuwsgierig hoe die derde groep het er dan vanaf heeft gebracht, dat kan ik in de artikelen niet terug vinden.

Dat zou ik ook wel willen weten... Ik weet wel dat een prognose nog niks zegt over jouw eigen persoonlijke situatie, maar het is tóch fijn om te weten dat de kans dat het goed gaat groot is, toch?!?