Minister van Volksgezondheid: 'geen vergoeding lapatinib'

25 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771
Minister van Volksgezondheid: 'geen vergoeding lapatinib'

Het nieuwe her2-medicijn lapatinib, dat bij uitgezaaide borstkanker wel werd ingezet als herceptin niet meer werkt, wordt door VWS niet vergoed. Lees er meer over op nu.nl

Offline
Berichten: 304

Ik vind het schandalig, wat zijn de beweegredenen, waarschijnlijk de kosten. Ik vind dat de verzekeringen te veel macht krijgen, zij bepalen wat er wel of niet vergoed wordt. We zouden met zijn allen moeten weigeren om nog langer premie te betalen, net zo lang totdat de medicijnkeuze weer aan de artsen wordt overgelaten en niet aan de verzekeringen.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ollie, in de Telegraaf staat dat de minister zich baseert op een negatief advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Dat advies heb ik opgezocht, het staat hier en daar staat iets heel anders...

Lapatinib wordt wél toegelaten bij hormoonpositief én her2-positief gemetastaseerd, maar niet bij chemotherapie en her2-positief.

Er staat:

Quote:
De huidige aanvraag is voor één van de indicaties waarvoor het product is geregistreerd,
namelijk voor de behandeling van postmenopauzale vrouwen met
hormoonreceptorpositieve (HR+) gemetastaseerde borstkanker waarbij de tumor een
overexpressie van ErbB2 (HER2+) vertoont. Behandeling geschiedt in combinatie met een
aromataseremmer. De patiënten komen niet in aanmerking voor chemotherapie.

Het gaat om een speciale groep patiënten, die het wel vergoed krijgt:

Quote:
Bij postmenopauzale patiënten met HR+ HER2+ gemetastaseerde borstkanker zonder
snelle progressie, zonder uitgebreide viscerale metastasen en zonder hersenmetastasen
heeft eerstelijnsbehandeling met lapatinib in combinatie met een aromataseremmer een
therapeutische gelijke waarde ten opzichte van trastuzumab in combinatie met een
aromataseremmer.

Dat zijn dus de triple positieven, zonder uitgebreide uitzaaiingen.

De koppen in de Telegraaf en op nu.nl lijken me dus onjuist. Lapatinib wordt voor een kleine groep patiënten wel vergoed, maar (nog?) niet in de combi met chemo als herceptin gefaald heeft (en die patiënten hebben meestal al uitzaaiingen in longen/lever, dus visceraal).

Het CVZ is trouwens een overheidsinstelling, het is geen club van verzekeraars. Zie http://www.cvz.nl

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Dit kan toch niet waar zijn??????

Ik mis in dit soort korte berichtjes in de media wel de overwegingen van de minister om het NIET te vergoeden. Want als ik NORTIER lees is er toch een behoorlijke winst qua kwaliteit vanleven ( oa. uitsel hersenuitzaaiingen) en levensverlenging mee te behalen.

Moeten we weer op de barricaden net als toendertijd met de HERCEPTIN.
Specialisten, borstkankervereniging én patiënten
KOM IN HET GEWEER!
Want dit MOET vergoed worden.
Ik ben belanghebbende.

Ik tikte terwijl maisa nieuwe info aanleverde.
Ik ben postmenopausaal, een chemo_herceptin patient, geen anti-hormoon patient.
Kom ik er nu wel of niet voor in aanmerking?

Niet volgens mij!

Offline
Berichten: 304

Dank je Maisa voor de link, het is me nu duidelijker, maar toch.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Dat het niet vergoed wordt, wil niet zeggen dat het niet beschikbaar is. Het wordt door de fabrikant namelijk al drie jaar gratis verstrekt.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Maar mij lijkt dat de fabrikant dat niet eindeloos zal doen. Dit advies zal gebruiken om de gratis verstrekking af te gaan bouwen. Die gratis verstrekking, is dat TRIAL-gebonden?

Ik vind dit toch wel moeilijk te begrijpen allemaal.
Ook dat advies van het CVZ.

Want mij is daaruit niet duidelijk waarom alleen postmenopauzale vrouwen met HR+ en HER2+++ het middel krijgen en niet de jongere vrouwen. Of zijn die postmenopausaal geworden door de al gekregen therapieén?
In ieder geval hebben die ook belang bij levenswinst!

En ook is me niet duidelijk waarom vrouwen zoals ik, die geen HR+ hebben maar wel HER2+++ het niet kunnen krijgen.
Boeken die dan als de herceptin niet meer werkt en daarna lapatinib krijgen er geen noemenswaardige levens- kwaliteit en duur- meer mee?.

Deze CVZ- adviesen moeten toch ergens op gestoeld zijn?

En begrijp ik nou uit het advies goed dat aan de genoemde doelgroep Lapatinib niet gegeven mag gaan worden NA herceptin, maar juist als vervanging van herceptine ( ik meen dat op te maken uit de genoemde besparingen tav herceptin)

Maar goed, stapje voor stapje zal alles wel duidelijk gaan worden de komende tijd.
Ik hoop dat van de week ook de volkskrant er aandacht aan zal besteden.
Misschien dat het me dan weer wat duidelijker wordt.

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Esmuis, het AD-bericht klopt inderdaad met het advies van CVZ: wél vergoeding bij combi hormoontherapie en her2-positief (triple positief dus), niet bij chemo + her2. Telegraaf en nu.nl hadden het niet goed overgenomen.

Annie, vrouwen met uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker worden meestal postmenopauzaal gemaakt (door zoladex en eierstokverwijdering) als ze dat al niet zijn na eerdere behandelingen.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ik heb Her2neu met uitzaaingen op ruggewervel, taxol chemo gehad, daarna borstamputatie, nu om de drie weken Herceptine/APD, als herceptine nou niet meer werkt of mijn hart verzwakt dusdanig dat we er mee moeten stoppen, kom ik dan wel voor lapatinib in aanmerking of niet..... that's the question

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Lieve gast,

Zoals het advies er nu uitziet denk ik van niet. Want ik lees bij jou niet dat je naast een HER2NEU+ tumor ook nog een HR+ tumor hebt en anti-hormoontherapie krijgt zoals tamoxifen. Die combinatie is de voorwarde voor dit middel in dit advies als ik het goed begrijp.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Beste gast, zoals het nu in de media staat, wordt lapatinib alleen vergoed bij hormoonpositief, her2-positief en in de combinatie hormoontherapie en lapatinib. Als je tumor niet hormoongevoelig is, kom je op dit moment niet voor lapatinib in aanmerking (maar dat kan nog wel veranderen natuurlijk, de fabrikant laat het hier vast niet bij zitten).

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

In de brief van het CVZ lees ik nog iets anders, nl. dat lapatinib (tabletten dus) niet intramuraal (binnen een ziekenhuis) wordt toegediend. Die tabletten slikt de patiënt natuurlijk thuis. Lapatinib geeft dan dus geen extra ziekenhuiskosten (bed voor een dag, zoals Herceptin of APD). Want al lig je maar een kwartier op zo'n bed (ikke tijdens mijn CMF-chemo's), ze declareren gewoon de hele dag!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Maisa schreef:
In de brief van het CVZ lees ik nog iets anders, nl. dat lapatinib (tabletten dus) niet intramuraal (binnen een ziekenhuis) wordt toegediend. Die tabletten slikt de patiënt natuurlijk thuis. Lapatinib geeft dan dus geen extra ziekenhuiskosten (bed voor een dag, zoals Herceptin of APD). Want al lig je maar een kwartier op zo'n bed (ikke tijdens mijn CMF-chemo's), ze declareren gewoon de hele dag!

Er zijn een heleboel geneesmiddelen bij kanker die in tabletvorm zijn en dus extramuraal gegeven worden. Dat kan geen reden zijn voor geen vergoeding. Als je het zo uitlegt als jij doet, Maisa, is het nog goedkoper ook en zou dat een extra argument kunnen zijn... Er staat in het artikel van Nu.nl dat het om een pillen-chemokuur gaat. Nu is lapatinib géén chemo maar een kyrosinekinase-remmer en dat valt onder Targeted Therapy (doelgerichte therapie, net als Herceptin)

Vn het woord Pillen zou menig apotheker op tilt staan. Pillen worden gedraaid en tabletten (zoals lapatinib) worden geslagen. Tja, het is maar dat je het weet.

afbeelding van anita-u2
Berichten: 212

ik zal xeloda gaan slikken met dus die lapatinib.
Alsik he goed begrijp zou ik de lapatinib dus wel krijgen als ik er geen chemo bij heb?
Ik ben ff de weg kwijt...pffttt

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Anita, ik las in de eerste posting in JOUW VERHAAL dat jouw tumor WEL HR+ was, want je kreeg ook anti-hormoontherapie. Maar dat werkte schijnbaar niet meer, omdat je uitzaaiingen gewoon doorgroeiden.

Begrijp ik nu goed uit alles wat je tot nu toe schreef dat jou door je oncoloog net was voorgesteld te beginnen met de combinatie xeloda ( chemo) én lapatinib( doelgerichte therapie) , maar dat dat door dit besluit van de minister nu op losse schroeven is komen te staan????????

Want volgens de minister mag lapatinab alleen maar gegeven worden gecombineerd met een anti-hormoon en niet met chemo.

Het zal toch niet waar zijn dat jouw voorgestelde kuur nu ineens niet doorgaat.
Dat mag niet gebeuren hoor.
Ik hoop zo dat jouw oncoloog voor jou het toch voor elkaar gaat krijgen die combi xeloda-lapatinib voor elkaar te krijgen. Bij de farmaceut, of het ziekenhuis betaald het zelf uit eigen budget. Dat gebeurt toch ook wel eens.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Je moet echt je oncoloog vragen hoe en wat. Soms zijn er zomaar oplossingen, die je niet voor mogelijk had gehouden.

Wat ik mij wel afvraag.... hoe kan men nou controleren of je lapatinib krijgt en je tumor behalve Her2Neu ook nog hormoongevoelig is? Wordt dat ergens centraal bijgehouden?

afbeelding van anita-u2
Berichten: 212

Mijn onc heeft net gebeld hij is aan t oorlogvoeren....ik krijg de lapatinib nu via het ZH...ben ik heel blij mee maar kom op zeg alle andere vrouwen moeten ook gewoon in aanmerking komen!
Morgen komt het mschn binnen ihope?
pffft wat een stresss...

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Anita-U2, ik hoop dat je oncoloog het voor elkaar krijgt en de lapatinib je nog veel extra tijd geeft.

In Medisch Contact staat ook nog een artikel over lapatinib.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Oh, wat fijn Anita. Dat het je mag helpen, alles nu op zijn minst gaat stabiliseren, maar liever nog, wegwerken!
Morgen is de stress al een stuk minder. Want met jou hoop ook ik dat het middel dan bij jou op de keukentafel ligt en jij het met water in de hand in gaat nemen. En de xeloda zijn toch ook tabletten. Wordt veel slikken meid.

STERKTE en SUCCES.

afbeelding van BrittV
Berichten: 38

Hardstikke goed dat jullie dit zo tot op de bodem uitzoeken.... Bedankt! Ik neem het mee vlg maand naar de oncologe.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

BrittV, ben jij her2-positief? Want jij bent ook hormoonpositief en jouw uitzaaiingen lijken nu niet snel progressief. Jij zou onder de toegekende vergoeding kunnen vallen (postmenopauzaal, hormoonpositief, geen snelgroeiende uitzaaiingen, geen hersenuitzaaiingen).

afbeelding van BrittV
Berichten: 38

Klopt Maisa, ik wil haar vragen of dit medicijn (in de toekomst?) iets voor mij kan betekenen??

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ik ben heel benieuwd wat er dan uit het gesprek komt. Nu krijg je alleen een aromataseremmer en als je het daar goed op doet wil je oncoloog misschien niet zo snel veranderen. Ik hoor op Belgische sites wel eens van de combi HT en Herceptin, in NL weinig.

Toevallig zag ik vorig jaar op een familiefeest iemand met uitgezaaide borstkanker, die Arimidex met Herceptin combineerde. Zij was al drie jaar stabiel daarop. Misschien geldt dat ook voor Arimidex met lapatinib. Zij was overigens geen familie van mij, ik weet niet hoe het nu met haar is.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

BrittV, misschien heb je ook nog iets aan dit artikel op Medisch Contact vandaag, dat legt nog duidelijker uit dat bij hormoontherapie en her2 lapatinib wel vergoed wordt.