Nerve block cuts hot flashes after breast cancer

64 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231
Nerve block cuts hot flashes after breast cancer

Ik blijf natuurlijk naarstig speuren naar methodes om het aantal opvliegers te verminderen. Ik werd vandaag door een oncoloog geattendeerd op deze methode. Geen idee wie dat in Nederland doet (of kan doen), maar wie weet is het een oplossing. Ik persoonlijk ben ik in elk geval bereid om het te proberen.

NEW YORK (Reuters Health) - Blocking parts of the nervous system that regulate body temperature can reduce hot flashes and improve sleep in survivors of breast cancer, researchers reported on Thursday.

With the experimental nerve blocker therapy, the average number of hot flashes per week fell from about 80 to just 8. Very severe hot flashes were almost totally abolished and a marked drop in nighttime awakenings was also seen, according to a report in the online issue of the Lancet Oncology.

Hot flashes and sleep dysfunction are common in breast cancer survivors, particularly those who use anti-estrogen agents like tamoxifen. Conventional treatments, such as hormone therapy or herbal remedies, have proven either ineffective or have been linked to important side effects.

Blocking the function of "stellate cells" -- star-shaped nerve cell bodies found at the base of the neck -- has been used to treat various conditions for more than 60 years. Dr. Eugene G. Lipov, from Advanced Pain Centers in Hoffman Estates, Illinois, and colleagues hypothesized that this treatment may provide a safe and effective alternative to current therapies used to treat hot flashes and sleep dysfunction in breast cancer survivors.

The new study involved 13 survivors of breast cancer with severe hot flashes and night awakenings who received targeted delivery of a stellate cell blocker. Women were given one block, but during the course of the study they were permitted to have another if they thought that the beneficial effects were waning. Five women had one block and eight had two blocks. Symptoms were assessed one week before treatment and then every week after treatment for 12 weeks.

With treatment, the average number of hot flashes per week fell from 80 to 8, as mentioned, and severe hot flashes virtually disappeared. Night awakenings dropped from 19.5 per week prior to treatment to just 1.4 per week.

The findings of this study suggest that this type of nerve blockade can provide survivors of breast cancer with relief from hot flashes and sleep dysfunction "with few or no side-effects," the investigators conclude.

"Long-term relief of symptoms has the potential to improve overall quality of life and increase compliance with anti-estrogen medications for breast cancer," they say.

SOURCE: The Lancet Oncology, May 15, 2008.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik heb dit voorgelegd aan een gynaecoloog, die me aangaf dat het erg interessant is, maar dat hij het zichzelf niet ziet doen (logisch want hij is gynaecoloog). Daarop heb ik een professor in de anaesthesiologie aangeschreven. Ben benieuwd.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik heb inmiddels contact met een anaesthesioloog die het wil proberen. Dagopname wordt gepland. Ik houd jullie op de hoogte.

afbeelding van Ayelen
Offline
Berichten: 89

Jeetje Dees, lees dit nu pas! Wat spannend, en wat zou het toch gaaf zijn als het je zou kunnen helpen...

Ben héél erg benieuwd hoor hoe dit allemaal zal gaan voor je :D , hou ons zeker op de hoogte!!!

Boel liefs [kiss]

afbeelding van Coller
Berichten: 62

Spannend Dees!
Voel je je niet een beetje een proefkonijntje?
Je hebt er gewoon alles voor over he? Good for you!
Hope it works like magic!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Coller schreef:
Voel je je niet een beetje een proefkonijntje?

Maakt mij niks uit. Ik vind dat de opvliegers zo'n inbreuk zijn op mijn kwaliteit van leven dat ik inderdaad bereid ben het één en ander te proberen. Ik heb het artikel goed gelezen, hoor, en de resultaten zijn echt indrukwekkend en de handeling op zich klinkt voor ons leken als superheftig, maar de anaesthesioloog die ik gevonden heb doet dat elke dag (maar dan in het kader van pijnbestrijding). De risico's zijn ook beperkt.

Ik houd jullie op de hoogte.

Offline
Berichten: 439

Nou Bunny... Ik ben trots op je!
Ik hoop met ál mijn vingers gekruist, dat het wat wordt!!!

Offline
Berichten: 438

Dees schreef:
Maakt mij niks uit. Ik vind dat de opvliegers zo'n inbreuk zijn op mijn kwaliteit van leven dat ik inderdaad bereid ben het één en ander te proberen.

Ik geef je groot gelijk Dees. Bovenstaande was voor mij ook de reden dat ik er zo lang over gedaan heb om met Lucrin te beginnen. Ik hoor gelukkig (ben pas 5 weken aan de Lucrin) tot nu toe bij de weinigen die geen last hebben van de overgang maar als het je leven zo beheerst zou ik ook zeker alles proberen om het draaglijker te maken. Heel veel succes, hoop echt voor je dat het werkt.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

6 oktober... Best spannend, maar ik ben ook erg nieuwsgierig...

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Dees, wat stoer dat je zo het voortouw hebt genomen en spannend! Zo zie je maar brutalen hebben de halve wereld! Ben benieuwd, hopelijk gaat t heel erg goed werken! Toitoitoi! [ok]

Offline
Berichten: 15

Ik ben erg benieuwd! Zelf heb ik ook veel last van opvliegers... :oops: :oops:
Ik ga duimen voor je, veel suc6!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Vanmorgen heb ik een Ganglion Stellatum Blokkade gehad. De ingreep duurde hartstikke kort. De huid werd verdoofd en toen werd er een naald ingebracht. Dat voelde vervelend. Ik voelde het duwen en trekken, maar verdoving bij de tandarts vind ik erger.

Meteen na de ingreep kreeg ik een hangend oog (syndroom van Horner), maar dat schijnt juist het bewijs te zijn dat de blokkade op de juiste plek zit. Langzaamaan werd de rechterhelft van mijn gezicht warmer.

Moet met een uur of 8 weg zijn. Nu zie ik er nog hartstikke leip uit. Ik heb de indruk dat ik nu al minder opvliegers heb (maar misschien is de wens de vader van de gedachte). Ik heb al staan strijken (ultieme opvlieger-trigger) om het te testen en ik kreeg niet de ene na de andere....

De ultieme test de komende week worden de nachten. Keep you posted.

Offline
Berichten: 434

Ik ben héél benieuwd Dees, en ik hoop zó dat het werkt!

Offline
Berichten: 464

Woooh Dees..t klinkt wel een beetje eng...hangend oog :shock: (foto van gemaakt voor later?) Maar t zou toch geweldig zijn als het werkt, wat ben je toch ook een stoer wijffie. Ik hoop dat je veeeeeeeeeeeeeeeeel minder (of liefst geen) opvliegers meer krijgt.

Groetjes Kiztatou

Offline
Berichten: 439

Mijn fingers gaan crossed!!!

Offline
Berichten: 288

hoop ook dat het werkt [kiss]

afbeelding van ladydaan
Berichten: 112

Na thuiskomst eerst naar de compu, om te lezen hoe het met je gaat.
Heb om 11.00 zitten duimen voor je, zodanig dat het een klasgenoot opviel hihi, lekker geen uitleg gegeven.
Ik ga nog even verder met duimen, dat het het effect heeft wat je hoopt (ook voor Blima, dan kan zij er misschien wat geruster in...!)
Kus van mij!
Liefs, LadyDaan

Offline
Berichten: 27

Nou, ik ga as maandag 20 oktober voor de stellatum blokkade. Ik vind het doodeng, maar heb er veel voor over om van die nare hitte-aanvallen af te komen.
Ook ik hou jullie op de hoogte van de resultaten.
Groetjes,
Blima

Offline
Berichten: 116

Ik ga tegelijk met Blima en er is nog iemand bij.
Het wordt een echte botox party maandag.. :P

Nu nog even kijken wie er mee kan rijden want ik mag zelf niet terugrijden.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Hé dames van de botox-party, hoe is het? En nu heel hard duimen dat het werkt. Ik ga week 3 in en ben nog niet tevreden, maar ik hoop zo deze week verrast te worden.

Offline
Berichten: 116

Haha Dees, nou we hadden het vanmiddag nog over je ongeduld. :P
Het was zo gepiept. Blima ging eerst. Ze had een leip ander oog. Dat had JW nog nooit gezien.
We hebben een leipe ogen foto gemaakt. Die zet ze op haar blog.
Mijn spul kwam vrij hoog terecht en daarom verwachten ze juist dat mijn oog het meeste zou gaan Horneren maar die was het minste.
Wel moest ik ff gaan liggen; begon van mijn graatje te gaan.
Zullen de spanningen wel zijn geweest.
We waren alle 3 een beetje dronken en hadden het gevoel van een dropje in onze keel na een tijdje.
Nu maar afwachten. Voor jou moet het toch niet te lang meer duren voordat je lijntje gaat kelderen. Spannend hoor!
Als het werkt wil ik met je trouwen Dees. Dan heb ik mijn leven terug dankzij jou.

Offline
Berichten: 116

Overigens zijn mijn hitte-aanvallen de hele middag al redelijk handelbaar ipv zwaar. Prettig als het vooruitzicht wordt: dit en steeds beter.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

VES, ik heb mijn trouwjurk al uitgekozen :lol:

Offline
Berichten: 116

\:D/ :-({|=

Offline
Berichten: 743

en Dees, hoe is het intussen?
en de andere dames?

ik volg jullie op de voet!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik ga nu week 3 in. De opvliegers zijn volgens mij wel minder geworden, maar ze zijn niet gereduceerd naar 1 of 2 per dag en ik word 's nachts ook nog wakker. Ik weet het, ik moet echt nog even afwachten voordat ik er iets over kan zeggen. Als het onvoldoende werkt, ga ik terug en dan gaat ie de zenuwknoop branden. Ik wil het gewoon echt weten...

Offline
Berichten: 116

Dees, ik snap helemaal wat je omschreven hebt: het voelt anders maar dat is het dan ook. Een verbetering waar je nog geen vinger op kunt leggen, zo subtiel.
Ze zijn sinds de ingreep duidelijk korter en de lichte zijn ietsiepietsie lichter. Ook 's nachts lijk ik minder nat te worden maar slapen doe ik altijd goed.
Maar vooral: de kouderillingen tussendoor zijn al weg!
Ik ben dus erg benieuwd naar 'over 3 a 4 weken'.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Nou, ik weet inmiddels wel echt 100% zeker dat het werkt. Omdat ik er toch nog net teveel overhoud, ga ik morgen wel nog een keer, maar dan, net als de andere dames, gewoon poliklinisch, zonder operatiejasje aan.

.......

In overleg met behandelend anesthesist bovenstaand bericht aangepast.
Op deze site kunnen en mogen geen oproepen tot deelname aan een (expirimentele) behandeling geplaatst worden.

Mika (moderator, Stichtings Bestuur)

Offline
Berichten: 1113

IKKEHHHHHHHHH

graag ook een linkje of zoiets naar de risico's etc., want wil wel ff goed weten waar ik aan begin!!
Maar omdat ik niet mag duiken met conidine is dat ook niet echt een optie, dus ik houd me (ovb) van harte aanbevolen.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik stuur je de artikelen. Daar staat alles in. Hierbij ook een link naar een patientenfolder voor de Ganglion Stellatum Blokkade (wat een ingreep is die regelmatig uitgevoerd wordt maar dan voor andere indicaties). Staat op http://www.amc.nl/index.cfm?pid=2511&itemid=92&contentitemid=220&osadcampaign=Patientenfolders

Offline
Berichten: 434

Ik heb mijn husband nog niet kunnen overhalen... wat een watje hè... Maar alle papieren liggen op tafel, kan nooit lang meer duren voor het mijn beurt is!
Wat fijn dat het al zoveel beter gaat Dees!

Offline
Berichten: 719

:D :D :D hoe meer ik erover lees hoe meer ik overtuigd raak dat het wel een ritje arnhem waard is
ook tegen overmatig zweten
ook tegen nek en schouderpijn
zou ik dan na 20 jr van mijn nek en schouderpijn afkomen en tegelijkertijd de opvliegers sterk verminderen en ook nog eens wat minder zweten
drie vliegen in 1 klap
morgen eens een uitgebreide mail sturen, ik mankeer nogal wat en het lijkt me dat ik dat toch eerst maar uitgebreid moet uitleggen

Offline
Berichten: 1113

Dees bedankt voor de info, nu alleen nog alles goed doorlezen.

Ik las dat er kans is op een klaplong, k*t als me dat gebeurt mag ik ook niet meer duiken................
Heeft iemand enig idee hoe groot die kleine kans op een klaplong is???

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik snap er niks van, maar de laatste drie dagen stik ik weer van de opvliegers, echt weer op het oude niveau. Nu ben ik ook erg druk geweest, te druk, en zit ik niet lekker in mijn vel. Lichamelijke klachten en psychisch ook weer door elkaar geschud... Ik wil eigenlijk eens naar mijn schildklier, mijn lever en mijn hart laten kijken (en doe mijn botten dan ook maar meteen).... Hopelijk is het een tijdelijke opleving en gaat ie ook gewoon weer weg.... Het voelde zoveel beter met zoveel minder opvliegers...

Ben benieuwd hoe het met Blima en VES gaat...

Offline
Berichten: 439

Balen Dees...
Maar de mens is een holistisch wezen en body and mind kunnen elkaar aardig in de weg zitten...
Hoop dat het de overbelasting en de spiegiese maalstroom is waardoor je weer in disbalans maar ook beweging wordt gebracht...
Maar dáár moet je toch ook wat aan doen, hollend typje van me...
Ietsje vaker die Dees-momenten in je agenda... ook langer dan een kwartierke...OK?
Kus, San

Offline
Berichten: 288

o wat jammer van die terug val dees :( dikke knuff beertje [kiss]

afbeelding van Ayelen
Offline
Berichten: 89

Sanne(ke) schreef:
Ietsje vaker die Dees-momenten in je agenda... ook langer dan een kwartierke...OK?

Tja meis, ik heb diezelfde gedachte :? . je blijft wel gaan hé....enneh, inderdaad even meer momenten voor jezelf hoor [jamaar] !!! Ik duim dat dit van tijdelijke aard is, want ook al blijf je mijn opvliegertje [bigsmile] , er last van hebben, dat willen we niet meer [-X !

denk aan je [kiss]

Offline
Berichten: 377

Da's balen Dees, je had op iets anders gehoopt. :(
Misschien inderdaad een klein beetje gas terug.....als ik lees wat jij soms allemaal doet naast alle uren die je werkt... :?
Even een dikke [troost] [kiss] [kiss] [kiss] [kiss]

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

De opvliegers waren weer op het oude niveau. Dat op zich plus de teleurstelling leverde wel weer slechte nachten op, echtelijke ruzies en gedoe. Gisteren gemaild met de dokter die zei dat ik maar weer moest komen, dus ben ik net geweest. Prik nummer 3, iets hoger gezet dan de vorige keer. Ik heb weer een hangend oog maar deze keer is het ook op mijn stem geslagen en kan ik niks meer zeggen. Robert is de dokter hier bijzonder erkentelijk voor en wil voorstellen deze ingreep wekelijks te herhalen.

Ik laat jullie weten wat er nu met de opvliegers gaat gebeuren.

Offline
Berichten: 434

Dees schreef:
Robert is de dokter hier bijzonder erkentelijk voor en wil voorstellen deze ingreep wekelijks te herhalen.

[bigsmile] Ik denk dat ik met deze argumentatie mijn husband wel zo ver ga krijgen dat ik 't "mag" proberen.

Maar zonder gein, wat balen Dees! Ik zie wel dat mijn duimen ook niet meer doen wat ze zouden moeten doen dus... Maar iets meer Dees-momenten is op zich geen foute optie denk ik, ook al zul je dat zelf wel gaan tegenspreken?

Hang on girl... [kiss]

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Hangend oog, stem kwijt, risico op klaplong... :shock: Het klinkt mij allemaal nogal heftig in de oren, al heb ik nooit heftige opvliegers gehad. Dees, klopt het dat dit allemaal nog in het ultieme proefkonijnenstadium is?

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Maisa schreef:
Hangend oog, stem kwijt, risico op klaplong... :shock: Het klinkt mij allemaal nogal heftig in de oren, al heb ik nooit heftige opvliegers gehad. Dees, klopt het dat dit allemaal nog in het ultieme proefkonijnenstadium is?

Ja, het is nog steeds het proefkonijnenstadium. Met de vijf dames die inmiddels behandeld zijn, hebben we (nog) niet het resultaat uit de studies behaald. We vinden wel allemaal dat de opvliegers minder vaak komen en/of minder heftig zijn. We blijven dus kijken waar het verschil met de studie in zit. Vandaag is de blokkade bij mij iets hoger gezet en de verwachting is dat het meer naar het sympathisch zenuwstelsel gaat werken (waardoor dus ook de opvliegers komen).

Dat hangend oog gaat binnen 8 uur weg. Ik verwacht dat dat met die stem precies zo gaat. Dat risico op die klaplong is theoretisch wel aanwezig, maar vooral als de blokkade lager wordt gezet. de anaesthesioloog in kwestie had dat nog nooit meegemaakt. Daar ben ik dus absoluut niet bang voor.

Ik kan me voorstellen dat het je heftig in de oren klinkt. Het is ook moeilijk voor te stellen hoe heftig die opvliegers kunnen zijn en wat voor een impact dat heeft op kwaliteit van leven. Ik heb er normaal gesproken zo'n 20 per dag en het ergste,... ik slaap zo slecht. Daardoor word ik prikkelbaar en gaat eigenlijk alles tegenzitten. Zelfs slaapmiddelen helpen niet.

Ik denk dat het feit dat ik bereid ben met deze blokkades te experimenteren wel aangeeft hoe wanhopig ik ben over het leven met de opvliegers. De arts in kwestie is echt een heel prettig iemand in wie ik volledig vertrouwen heb. Hij doet echt geen onverantwoorde dingen.

Offline
Berichten: 377

Balen Dees, dat het toch niet helemaal het effect heeft dat je voor ogen had. :(
Ik hoop dat deze nieuwe behandeling beter en langer zal werken.
Het klinkt inderdaad allemaal best heavy.
Ik wil je ff zeggen dat ik je een stoer mens vind. [kiss] [kiss]

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Dank je, Monie..... :oops:

Nou, stem is terug en leip oog weer weg. Gelukkig... Nu afwachten of de opvliegers wegblijven...

Offline
Berichten: 439

Dees schreef:
Dank je, Monie..... :oops:

Nou, stem is terug en leip oog weer weg. Gelukkig... Nu afwachten of de opvliegers wegblijven...

mooiiiii..... kan ze weer bellen!!! :wink:

Offline
Berichten: 288

hopelijk word het nu beter en blijft het ook goed [kiss]

Offline
Berichten: 1113

opvliegers terug op oude niveau :cry: da's balen zeg. Alweer je derde blokkade gehad, je bent een dapper proefkonijn Dees.

Maar deze resultaten doen mij nog wat harder twijfelen, ik kijk het voorlopig nog maar even aan.
Ik heb nog 1,5 jaar te gaan, daar wil ik mijn hobby (nog) niet voor in de waagschaal leggen, zeker niet nu de successen een beetje uit blijken te blijven :?

But keep us posted please :wink:

Offline
Berichten: 20

Hi lieve Dees,
Kan me zo goed voorstellen dat jij je kwaliteit van je leven weer terugwil halen.Ik heb stille hoop dat dit gaat werken. Mijn opvliegers zijn sinds ik ben gestart met radiotherapie bijna helemaal weg en daarvoor had ik er wel 16 per dag. Ik weet niet waar het aan ligt (slik wel 5 mg vit C perdag nu ik bestraald wordt) maar ik ben blij dat ik even van die kletsnatte nek en rug af ben. Mijn man ook.

Doe jij ook iets met voeding? Koffie, alcohol etc?

Thanks
Iyv

Offline
Berichten: 20

nee, ik slik geen 5mg maar 5 gram (rekenfoutje) = 5000 mg , rekenen is nooit mijn sterkste kant geweest :lol:

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ivy Steel schreef:
Doe jij ook iets met voeding? Koffie, alcohol etc?

Ik heb alles geprobeerd maar niets helpt, nouja, deze blokkades dus, want sinds woensdag is het alweer een stuk beter te behappen. Goed dus !!!

P.s. Zijn je opvliegers zomaar weg? Kan het ook zijn dat je menstruatie eraan zit te komen???

Offline
Berichten: 20

Nou Dees, dat is me wat. Ik heb hier helemaal niet aan gedacht. Die komt effe binnen zeg! :shock:

Ik ben sinds half juni niet meer ongesteld dus ik ga dr vanuit dat het niet meer komt. Of kan dat dan wel? Ik vind het eng want ik moet die hormonen niet hebben. Die moeten plat.

Kunnen ze me testen?

En ik maar denken dat ik van die opvliegers af ben. Je maakt een goed punt.

Thanks!

Pagina's