Onderzoek NKI-AVL pijnbestrijding na borstkankeroperatie

1 bericht / 0 nieuw
Offline
Berichten: 113
Onderzoek NKI-AVL pijnbestrijding na borstkankeroperatie

Via de mail ontvingen wij onderstaand nieuwsbericht:

Onderzoek NKI-AVL pijnbestrijding na borstkankeroperatie

In Nederland wordt bij circa 12.000 mensen per jaar borstkanker vastgesteld. De meeste vrouwen worden hieraan geopereerd. Nog maanden daarna kunnen patiënten last hebben van pijnklachten in de oksel en rond het litteken. Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) is een onderzoek gestart naar het bestrijden van pijn na een borstkankeroperatie.

Na een operatie kunnen verschillende soorten pijn optreden. Deze pijn bevindt zich in het geopereerde gebied of in de arm aan de kant waar de operatie heeft plaatsgevonden. Als deze pijn een half jaar na de operatie nog steeds aanhoudt, kan er sprake zijn van een chronisch postmastectomie pijnsyndroom (PMPS). PMPS ontstaat door beschadiging van kleine zenuwen rond de oksel. Als gevolg hiervan ontstaat een continue zeurende, branderige pijn gepaard met aanvallen van stekende pijn. In het pijnlijke gebied kan de huid verdoofd aanvoelen of juist overgevoelig zijn. Bovendien kunnen patiënten na het verwijderen van de borst de aanwezigheid van de borst nog blijven voelen, terwijl die er niet meer is (fantoompijn).

Wegens het grote aantal patiënten met PMPS is er in het NKI-AVL een spreekuur ingericht voor postmastectomie pijn. De behandeling van PMPS is moeilijk en moet precies toegesneden zijn op de individuele patiënt. De standaardbehandeling van PMPS is medicamenteus. Verder kan fysiotherapie bijdragen aan de bewegelijkheid van de schouder en ontspanning in de spieren. Omdat veel vrouwen het dagelijkse gebruik van medicijnen lastig vinden en de middelen nogal sterke bijwerkingen kunnen hebben, wordt in het NKI-AVL een andere behandeloptie voor PMPS onderzocht: gepulsde radiofrequens (PRF). Tijdens behandeling met PRF wordt een elektrode bij de wortel van de beschadigde zenuw naast de wervelkolom ingebracht. Vervolgens wordt door middel van een elektromagnetisch veld de geleiding van pijnlijke prikkels veranderd. Andere eigenschappen van de zenuw zoals het voortleiden van gevoelsprikkels en het aansturen van spieren worden niet beïnvloed. Het voordeel van deze behandelmethode is dat na een eenmalige ingreep de postmastectomie pijn nagenoeg volledig verdwijnt. Soms moet de behandeling na een jaar herhaald worden.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op http://www.nki.nl, pagina pijnbestrijding.