TROUW vraagt reactie: Valt BK te bestrijden met roze lintjes

42 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 439
TROUW vraagt reactie: Valt BK te bestrijden met roze lintjes

In de Trouw van zaterdag 26 november stelt Wilma Kieskamp een vraag aan lezers.
Valt Borstkanker te bestrijden met roze lintjes?

de vraag van Wilma Kieskamp
Valt borstkanker te bestrijden met roze lintjes?

Imago en beleving zijn de motor van de publieke opinie. Zelfs goede doelen kunnen er niet omheen: met alleen het opsommen van harde feiten zullen ze hun zaak nooit op de agenda krijgen. Zo werkt het niet meer. Het publiek wil ook geraakt worden. Een van de organisaties die in die nieuwe werkwijze het meest succesvol is, is Pink Ribbon.
In een paar jaar tijd wist Pink Ribbon voor elkaar te krijgen wat tot die tijd nog niet één andere organisatie was gelukt: miljoenen euro’s inzamelen voor de strijd tegen borstkanker én het probleem van borstkanker eindelijk bovenaan de agenda te krijgen. Dat werd tijd. De ziekte is doodsoorzaak nummer één onder jongere vrouwen, en borstkanker komt hier vaker voor dan elders. Er bestond inderdaad, zoals Pink Ribbon stelt, een taboe om daar aandacht voor te vragen. Dat taboe is er af. En hoe. Er is een Borstkankermaand, een roze tv-gala, er zijn roze hardloopevenementen, er zijn Pink Ribbon stofzuigers en Pink Ribbon kerstpumps te koop. Op de website van Pink Ribbon is die kerstpump gemakkelijker te vinden dan de voorlichting over de ziekte en de risicofactoren. Wat wel tot nadenken stemt.
De inzet van emo-marketing spreekt aan, want de donateurs stromen toe. En vanuit Pink Ribbon geredeneerd is de roze totaalbenadering ook logisch. Het past bij hun keuze om tegen kanker te strijden door middel van ‘bewustwording’. Als een feelgoodsfeer helpt om de doelgroep beter voor te lichten, wat zou daarop tegen zijn?
Maar die nadruk op roze lintjes, vrouwelijke solidariteit en bewustwording sluit wel andere keuzes uit. Bijvoorbeeld de keuze om keihard in te zetten op minder sterfte door borstkanker.
In navolging van de Amerikaanse moederorganisatie steekt Pink ibbon Nederland haar geld en energie vooral in het informeren van vrouwen over het voorkómen vn borstkanker – terwijl dat eigenlijk nog niet mogelijk is, want er is niet één risicofactor die er uitspringt. Geld gaat verder ook naar psychosociale opvang van slachtoffers. Heel belangrijk. Pink Ribbon redeneert dat medisch onderzoek al door andere kankerbestrijdingsorganisaties als KWF wordt gedaan. Zelf besteedt Pink Ribbon ook wel geld aan onderzoek, maar slechts een fractie. Het is geen prioriteit. Zowel in Nederland als in de VS komt daar nu kritiek op. De strijd tegen kanker wordt vaak in emotionele termen gevoerd. Vechten. Overwinnen. Dat is bedoeld om patiënten te bemoedigen. Maar in hoeverre is dat wat patiënten het hardste nodig hebben? Alsof het in de strijd tegen kanker niet gewoon om harde medische doelen gaat: minder doden, echte genezing. Ik zou het wel weten: al het geld naar onderzoek. Maar tegelijkertijd is bewustwording óók een nobele doelstelling en juist het terrein waarop veel vooruitgang is bereikt, dankzij Pink Ribbon.
Vandaar mijn vraag:Waar moet de prioriteit liggen in de strijd tegen kanker, bij bewustwording of onderzoek? Waar valt het meest van te verwachten: van roze lintjes, of toch van witte jassen?

Offline
Berichten: 439

Mijn reactie:

Je kan je honderd keer bewust zijn dat je vrouwelijke familieleden borstkanker kregen, maar aan BRCA-genen verander je niks. Een op de vijf krijgt het echter niet, waarom? Dat vraagt om onderzoek. 7 op de tien vrouwen wordt overbehandeld met chemo met alle schade van dien. Maar wie? Dat vraagt om onderzoek.
Borstkanker blijft niet meer achter het bloesje verborgen. Het wordt besproken, stress en opluchting of verdriet om uitslagen gedeeld. Maar liever zien we de succesverhalen. We sluiten graag de ogen van de keerzijde van schijnbaar succesvolle behandelingen. Levenslang lymfeoedeem, bestralingsschade, pijn, vermoeidheid, “chemobrains” en alle andere gevolgen van behandelingen. Als deze bewustwording ook wordt nagestreefd bij patiënten, zodat zij niet denken de enige te zijn, bij hun behandelaars zodat zij hun patiënten serieus nemen én in de publieke opinie, zodat borstkanker niet langer een roze feestje is in oktober - en weer over is zodra je haar heb - dan ben ik vóór. Maar liever heb ik dat er minder mensen kanker krijgen en er aan dood gaan, dus zet ik in op onderzoek, de witte jas.

Offline
Berichten: 4238

Ik heb gereageerd, ook voor Mara:

Nuance

Ik denk:

Een deel van deze schreeuw wordt ingegeven door angst.
Angst om te overlijden. Angst om geliefden te zien overlijden.
Deze alleszins reële angst kleurt misschien een deel van deze discussie.
Begrijpelijk, dat wel, maar de vrouwen die zich niet ergeren aan Pink Ribbon, ook als zij borstkanker hebben/hadden, die hoor je nu niet.

“De wetenschap” moet alle vrouwen gaan redden.
En natuurlijk is dat uiteindelijk de oplossing. Maar witte jassen zijn niet heilig

Er zal nog veel water naar de zee vloeien voordat redding nabij is.
En tot die tijd zal er, naast het gevraagde geld voor onderzoek, veel bewustwording, bewustzijn, zorg en nazorg moeten zijn voor alle vrouwen die borstkanker (kunnen) krijgen, het al hebben, of hebben gehad.

Offline
Berichten: 766

Ik wil niet gedwongen worden te kiezen tussen bewustwording en onderzoek.

Beiden zijn belangrijk.
Een ieder is vrij zich in te zetten voor het één of voor het ander. Sterker nog, men is vrij zich voor beiden in te zetten.

Offline
Berichten: 762

Op zich heb ik er geen moeite mee als Pink ribbon in de toekomst alleen geld uitgeeft aan bwustwording en psychosociale doelen MITS!!!! het geld ook duidelijk daarvoor geworven wordt. Nu wordt er geworven uit het mom van onderzoek en halen ze daardoor véél geld binnen en blijken het vervolgens niet daaraan uit te geven. En dàt is waar de schoen wringt. Dus geld wat geworven is onder het mom van onderzoek, moet dan ook daaraan uitgegeven worden. Het moet gewoon duidelijker allemaal. Maar beide is nodig (en dan zonder al dat roze geweld graag!!)

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

@Ruth, als je berichtje op Facebook had gestaan, had ik er een Vind ik leuk bij gezet. Ik ben het helemaal met je eens.... Als een stichting roodwangschildpadjes in Zuid-Koeweit wil redden, prima, maar zeg dan, we zetten ons in voor de roodwangschildpadjes in Zuid-Koeweit en dan kan iedereen kiezen of ie dat wel of geen goed doel vindt..... maar het begrip borstkankeronderzoek zó oprekken dat onderzoek naar praatgroepjes over opvliegers er ineens ook onder vallen, dan vind ik dat je de zaak belazert. Ik denk ook dat de verontwaarding daarom zo groot is. Iedereen dacht echt bij te dragen aan een verbeterde kans op overleving......

Ik vind psychosociale doelen prima, ik vind voorlichting aan allochtone vrouwen prima, ik vind een heleboel echt hartstikke goed, maar..... aangezien je die miljoenen maar één keer uit kunt geven, vind ik toch dat Genezen op nummer één staat. Op nummer twee zie ik dan graag onderzoek naar de échte oorzaken (en dus niet navelstaren op bewegen, overgewicht en dat soort zaken).... Ik las gisteren dat brandwerende stoffen de ontwikkeling van kinderen verstoren (http://www.medicalfacts.nl/2011/11/25/brandwerende-stoffen-verstoren-ontwikkeling-jonge-kinderen/)..... . In Frankrijk denken ze dat steeds meer meiden een te vroege puberteit hebben omdat er vroeger weekmakers in hun spenen zaten.... Zou daar niet een verklaring in kunnen zitten?

En mbt psychosociale projecten,.... ik denk eigenlijk dat heel veel zaken al bestaan en aangeboden worden, maar niet onder de noemer van Borstkankerprojecten. Ik zou zeggen, bundel de krachten, kijk wat er is en maak daar optimaal gebruik van.... (in plaats van overal nieuwe initiatieven te starten)

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

ellenk schreef:
En tot die tijd zal er, naast het gevraagde geld voor onderzoek, veel bewustwording, bewustzijn, zorg en nazorg moeten zijn voor alle vrouwen die borstkanker (kunnen) krijgen, het al hebben, of hebben gehad.

Mensen, als je het mij vraagt, want alhoewel er maar 200 mannen borstkanker krijgen elk jaar, vind ik dat we die groep er niet buiten mogen laten.

Offline
Berichten: 4238

Dees mi.n eigen vader had borstkanker dus dat weet ik natuurli.k ook we.
het mochten maar honderdvi..tig woorden zi.n....

Offline
Berichten: 439

Ik heb gebruik gemaakt van de strofe "ongeveer" 150 woorden... 179 is bést in de buurt maar ook ik heb die toevoeging daarom weggelaten...

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

ellenk schreef:
Dees mi.n eigen vader had borstkanker dus dat weet ik natuurli.k ook we.
het mochten maar honderdvi..tig woorden zi.n....

Dat weet ik toch? Ik bedoel meer dat je misschien het woord vrouwen door mensen had kunnen vervangen (maar hij is al weg he).... Ik heb in het interview geprobeerd heel consequent steeds mensen te zeggen ipv vrouwen....

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Het valt me op hoe vaak het woord Awareness wordt gebruikt in plaats van bewustwording. Engels woord knippen en plakken van de Amerikaanse PR. Wat is het doel van bewustwording eigenlijk?

1- Is dat het verminderen van het taboe? (waardoor patiënten minder het gevoel hebben er alleen voor te staan?)
2- Is dat ieder mens de kennis geven om zich te melden met afwijkingen in de borst? (waardoor minder patiënten zich in een laat stadium zullen melden?)

3- Is dat het aansporen van het doen van een standaard mammografie voor iedereen? (waarbij gemakshalve aangenomen wordt dat het ontdekken van borstkanker in een vroeg stadium gelijk staat aan genezen? Dan verwijs ik nog graag even naar deze blog: http://well.blogs.nytimes.com/2011/10/24/mammograms-role-as-savior-is-tested/?hp)

Ik vind 1 en 2 heel nuttig. Ik heb zelf nooit een taboe gevoeld en dat zal ongetwijfeld ook te danken zijn aan alle aandacht die ervoor geweest is. De kennis om zich vroeg te melden heeft bij mij niet gewerkt, want ik hád de kennis, maar ben onterecht gerustgesteld met de boodschap dat het verdikt klierweefsel was. Meer kennis bij de artsen was meer op zijn plaats geweest in mijn geval. Dus.... is er nu nog zoveel behoefte aan aandacht voor Awareness, lees 1 en 2? Ik denk het niet....

Ik denk dat 3 in Nederland deels gebeurt omdat vanaf 50 jaar iedereen in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek. Het nut daarvan wordt, zie blog, ook in twijfel getrokken, omdat je door het ontdekken van die kanker ook mensen gaat behandelen, die anders nooit aan die kanker maar mét die kanker dood waren gegaan (van ouderdom of aan andere ziekten). Die ga je dan overbehandelen en wel opzadelen met de gevolgen van behandelingen, terwijl ze er geen baat bij hebben. En een deel van de mensen weet danwel eerder dat ze borstkanker hebben, maar als het om een agressieve soort gaat, heeft dat eerder weten niet zoveel nut en verbetert de kansen op overleving niet.

Ik denk dat er achter doelstelling 3 in Amerika ook een hele business schuilgaat om zoveel mogelijk mammografiëen te verkopen......

Offline
Berichten: 141

Ik houd me heel erg afzijdig houden van de hele PR discussie, en dit topic is een mooi voorbeeld van waarom ik dat doe. Misschien ben ik in de war, of gewoon niet slim genoeg, maar volgens mij gaat het erom dat Trouw vraagt om een mening van borstkankerpatiënten. Hoe wij, als individuele patiënt, denken over de roze lintjes. Voor of tegen.
Mag dit dan alsjeblieft een topic zijn waar iedereen die dat wil haar eigen mening kan geven, voor of tegen? Misschien ben ik wel héél erg vóór het dragen van roze armbandjes en denk ik echt dat het helpt om dat te doen.... Misschien vind ik het wél fijn, dat met het geld van PR er heel veel aandacht voor borstkanker is gegenereerd en heeft dat mij en mijn omgeving heel erg geholpen in de periode dat ik of een naaste van mij ziek was. Misschien interesseert het me geen barst hoe PR aan het geld komt en wat ze er vervolgens mee doen. Misschien ben ik wél heel erg blij met al dat geld dat aan psychosociale steun en projecten ter ondersteuning is uitgegeven….. Wat het ook is, ik ben in ieder geval heel erg blij dat Trouw de moeite neemt om te kijken naar wat de verschillende meningen zijn en ik hoop dat “men” zich vrij voelt die mening te geven. Zónder dat daar commentaar op hoeft te komen, dat we het anders moeten zien of formuleren. Asjeblieft?

En Ellenk …. Als je een reactie richting Trouw hebt gegeven, heb je daar dan wel een andere computer voor gebruikt? Anders snappen ze he.emaa. niet wat .e bedoe.t te zeggen, misschien :wink:

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

....

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Sanne-ke schreef:
Waar moet de prioriteit liggen in de strijd tegen kanker, bij bewustwording of onderzoek? Waar valt het meest van te verwachten: van roze lintjes, of toch van witte jassen?
Offline
Berichten: 150

Het is mij ook niet helemaal duidelijk.Ik heb dit topic nu al 3x terug gelezen,maar krijg nergens het gevoel dat iemand niet z'n mening mag geven.Ik zie wel discussie met verschillende meningen en dat is toch ook juist de bedoeling van de oproep van TROUW,ze vragen een reactie op hun stelling.Maar goed misschien mis ik iets en dat gevoel heb ik in meerdere topics.Spanning tussen bepaalde mensen,die ik als betrekkelijk nieuw lid van dit super-forum niet kan plaatsen en eigenlijk ook niet wil.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Hier precies hetzelfde. Ik snap ook helemaal niet waarom je in een topic zou willen dat er niet gereageerd wordt. Ik snap wel dat niet iedereen zich herkent in mijn fanatisme en felheid en dat dat zelfs wrevel kan wekken. Ik heb dat ook wel eens bij mensen die een andere stijl hebben dan ik en ik denk dan: "Joh, wat wil je nou eigenlijk zeggen? Spreek je eens duidelijk uit........"

Ik denk dat het met wederzijds respect wel goed komt, respect voor de verschillende stijlen, verschillende manieren van communiceren, verschillende gemoedstoestanden en verschillende ergernissen.... Wat zou het een saaie boel worden als we allemaal hetzelfde zouden zijn.... Leven en laten leven, ja toch?

Offline
Berichten: 362

@Alex waarom zo fel? Ik heb nu in een paar topics gezien dat je overreageerd. Dat is mijn mening dus het hoeft niet zo te zijn. Überhaupt is de sfeer de laatste paar dagen niet goed en daar kan ik als echte kreeft niet zo goed tegen. Ik wacht wel weer met reageren tot de storm wat gaat liggen...

Offline
Berichten: 150

edith schreef:
Maar goed misschien mis ik iets en dat gevoel heb ik in meerdere topics.Spanning tussen bepaalde mensen,die ik als betrekkelijk nieuw lid van dit super-forum niet kan plaatsen en eigenlijk ook niet wil.

precies Fozzy,dat bedoelde ik ook met bovenstaande qoute.Het weerhoud mij er ook van om inhoudelijk te reageren.Want ik wordt er onzeker van en ga aan m'n posts twijfelen.En geeft me geen veilig gevoel.

Offline
Berichten: 375

Ik begrijp de reactie van @lex wel goed. Er is een heleboel kritiek op Pink Ribbon. Gegronde kritiek, maar zeker ook doorgeslagen kritiek. De reactie slaat niet alleen hier op, maar ik denk ook op de andere topics over Pink Ribbon. Er zijn mensen die er niet verder over nadenken en klakkeloos meelopen met de grootste schreeuwers. Of dit nou de waarheid is of niet. Ik geloof dat je met overtuigingskracht een heleboel mensen mee kan krijgen. Of het nou klopt wat je zegt of niet. Er wordt hier een artikel weergegeven. Een naar mijn mening heel erg goed artikel. Het artikel geeft juist ruimte voor verschillende invalshoeken. En natuurlijk mag iedereen hier een mening op geven. Maar het lijkt alsof er geen ruimte is voor artikelen die ook een andere kant laten zien en dan wordt hier soms gereageerd alsof het allemaal niet klopt wat er in zo'n artikel staat. Alsof de waarheid een hele andere is. Terwijl het niet altijd zo zwart wit is. En dat laat zo weinig ruimte voor andere meningen. Er is heel weinig nuance en er zijn denk ik een heleboel mensen die een andere mening hebben, maar deze niet durven weer te geven omdat ze bang zijn afgebrand te worden. Zo ook hier. @lex geeft een weerwoord en wordt daar gelijk op afgerekend. Terwijl ze (volgens mij) alleen wilt aangeven dat dit artikel een ander licht werpt op het geheel en dat daar ook ruimte voor moet zijn.

Dit is overigens mijn persoonlijke mening, niet die van bestuurslid of moderator Emja.

Offline
Berichten: 362

Aha jij bent nu ook moderator en vh bestuur....Dat had ik gemist :-w ik wil me aansluiten bij Dees het motto leven en laten leven.

Offline
Berichten: 150

Emja schreef:
@lex geeft een weerwoord en wordt daar gelijk op afgerekend. Terwijl ze (volgens mij) alleen wilt aangeven dat dit artikel een ander licht werpt op het geheel en dat daar ook ruimte voor moet zijn.

Dit is overigens mijn persoonlijke mening, niet die van bestuurslid of moderator Emja.

Maar waar wordt Alex dan op afgerekend?Ik vraag gewoon in mijn post waarom ze het idee heeft waarom ze vind dat er geen andere mening mag zijn.En ook de reactie van Dees vind ik niet op een afrekende toon.Ze steekt zelfs hand in eigen boezem door te stellen dat ze fel reageerd en ze roept op tot wederzijds respect.
Ik heb juist het gevoel dat er iets persoonlijks speelt waar ik geen vinger op kan leggen(en dat hoeft ook niet)
Maar het weerhoud me er wel van om verder inhoudelijk op de kwestie Pink Ribbon in te gaan.Want omdat ik mij niet helemaal in het roze geweld kan vinden ben ik bang dat ik door een inhoudelijke reactie te geven ook mee doe in het monddood maken van degene die wel positief tegenover pink ribbon staan.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Emja schreef:
Er is een heleboel kritiek op Pink Ribbon. Gegronde kritiek, maar zeker ook doorgeslagen kritiek. De reactie slaat niet alleen hier op, maar ik denk ook op de andere topics over Pink Ribbon. Er zijn mensen die er niet verder over nadenken en klakkeloos meelopen met de grootste schreeuwers. Of dit nou de waarheid is of niet.

Pardon? Dit is wel een heel sterk waarde-oordeel en heeft met leven en laten leven niks van doen. Moet dat de toon zijn op dit forum? Mening over mening over mening?

Ik vind van niet. Iedereen mag mee-discussiëren. Tot dat dit begon werd er niemand afgebrand, hooguit fel gediscussieerd op inhoud...... Ik snap best dat mensen dat verwarren met geen ruimte laten voor andere meningen, maar dat is echt interpretatie. Om daar nu waarde-oordelen op los te laten en het op de persoon te spelen, dat getuigt echt van een gebrek aan respect....

Precies die stekelige opmerkingen maken dat het nu uit de klauwen loopt...... Is dat wat je wilt?

Je kunt niet aan de ene kant respect prediken en aan de andere kant wild om je heen slaan en mensen schreeuwers of meelopers noemen omdat ze dingen anders doen dat jij doet of gedaan zou hebben.....

Wederzijds respect gaat over respect twee kanten op. Met mildheid proberen de mensen te begrijpen die van nature het verst van je af staan..... (en dat is hartstikke moeilijk, maar als we allemaal ons best doen, moeten we een heel eind kunnen komen)

Offline
Berichten: 439

En nu lijkt er toch teveel oud zeer boven te komen en raakt de nuance weer zoek. En dan staat het er allemaal zo hard terwijl ik weet dat het niet is bedoeld...
Mij werd altijd verweten (in functioneringsgesprekken enzo) dat ik een zo sterke mening had dat een ander zijn mening niet meer durfde te ventileren... Ik vond dat stiekem eigenlijk niet mijn probleem want dan moest de ander maar werken aan zijn/haar lef en assertiviteit... Ik ben daar wat genuanceerder in geworden en probeer steeds vaker te wachten met mijn mening... Maar daar is een forum niet voor... dan heb je iets te melden; of niet.
Ook hier is het dus weer net de boze buitenwereld... en dat vind ik wél jammer want ik beleef wél dat gevoel van respect en ruimte en herken niet wat er wordt gezegd: afrekenen? ik zie het niet...

Er is door Dees en mij een duidelijk statement neergezet richting Pink Ribbon. Kritisch, maar opbouwend en een uitnodiging tot een dialoog over verschillende standpunten. Verschillen voeden een discussie. Die hopen we aan te kunnen gaan. Die is niet doorgeslagen of schreeuwend - maar ik weet ook niet of er op mij werd gedoeld...

Voor alle duidelijkheid: Met een uitspraak wordt géén mening opgelegd of wordt een mening boven de mening van een ander gesteld... Als dat wél je gevoel is dan zegt dat vaak veel over diegene zélf en niet perse iets over diegene die je dat gevoel heeft gegeven. Vraag je af wat je nu irriteert of triggert; is dat echt dat bericht?

Dus laten er hier ook vooral verschillen blijven bestaan! Iedere mening is er één én telt! Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn maar elkaar wel in waarde te laten. Ik ben altijd erg slecht in ondertonen herkennen of sfeer, maar voel nu ook wel dat er meer is tussen hemel en aarde: breng het naar de grond, spreek het uit. Ik herken die onveiligheid niet... maar ja, ik ben een schreeuwer...

Offline
Berichten: 4238

Dees en Sanne en *een Amazone*, ik heb jullie brief in de volkskrant vanmorgen in alle vroegte gelezen en ja Sanne, je hebt gelijk, de brief is genuanceerd en na goed nadenken kan ik me in veel aspecten herkennen dat is mooi voor mi. :wink: . Niet in alle aspecten, maar zoals ik eerder zei, dat hoeft ook niet want het is jullie brief en niet de mijne.

Ik heb met name de nieuwe ? nuance van Sanne gewaardeerd deze dagen, want ik wéét van Sanne dat haar directheid heel overdonderend kan zijn, zoals ze zelf neerpent, zelfs als er alleen maar goede, geweldige bedoelingen zijn. Ik heb op een bijeenkomst met bestuurders hetvolgende geleerd: het gaat er niet om of jij
al weet wat de oplossing is. Het gaat erom dat zij, degenen die moeten besluiten of veranderen, weten wat de oplossing is. En dat proces heeft zijn tijd nodig. Ik heb aan deze opmerking héél erg veel gehad. Het is misschien een open deur maar voor mij was het een openbaring.

Ik moet wel steeds heel erg lang nadenken of ik wel iets wil plaatsen omdat ik eigenlijk steeds opmerkingen verwacht die inhouden dat wat ik vind fout is. Wat ik lastig vind, is dat jullie zo ontzettend overtuigd zijn van jullie oplossing. Dat deze DE ALLERBESTE OPLOSSING VOOR IEDEREEN IS. Dat heb ik niet zo, dat gevoel. Ik geloof nameli.k per definitie niet in één beste oplossing.

En daarnaast zijn jullie of wij niet Pink Ribbon dus graag zou ik morgen hun verklaring willen afwachten. Ik ben héél benieuwd waar zij mee komen.

En ik dácht verder dat dít speciale topic juist geopend was, zodat iedereen die reageerde op het mooie open verzoek van Trouw, kon laten weten hoe zij/hij gereageerd had, níet met het idee dat hier dan opnieuw weer een discussie over zou komen want daar hadden we al een ander topic voor.

*een Amazone* wil graag anoniem blijven, vandaar de aanpassing gedaan door Bergamot

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik lees wel wat je schrijft, Ellen, en ik volg je wel. De felheid en heftigheid waarmee wij ons lanceren in een onderwerp, doet bij anderen een soort angst rijzen dat wat zij zeggen fout gevonden zou kunnen worden, dat je wel van hele goede huize moet komen om met goede argumenten te komen. Je zou de indruk krijgen dat wij overtuigd zijn van onze oplossing.

Het maffe is..... ik vind helemaal niks fout en ik weet helemaal niet wat dé oplossing is. Ik vind alle reacties en verschillende gezichtspunten ontzettend boeiend en daarmee vorm ik mijn idee, daarmee stel ik mijn idee bij of verander ik mijn idee compleet....

Het is gewoon een andere manier van discussiëren, eerst stevig neerzetten en dan bijstellen, terwijl anderen eerst voorzichtig informeren en pas dan een mening neerzetten. Het is allebei niet goed of fout, het is gewoon anders.....

Offline
Berichten: 141

De commotie na mijn berichtje verbaast me, enorm. Persoonlijke spanningen of wrok richting andere Amazones … fel of over-reageren in verschillende topics … last hebben van oud zeer … ook ik ben moderator, kan ik dan wel een eigen mening hebben? Ik kan mezelf toch echt niet in herkennen in dat soort opmerkingen, als ik heel eerlijk ben.

Het enige wat ik heb willen melden, is dat ik van mening ben dat er ruimte open moet blijven voor iedereen om een eigen mening te uiten en eigen gedachten vorm te geven. En dat kan naar mijn idee niet, wanneer je in ieder topic over PR (of zijdelings aan PR verbonden) op luide toon dezelfde meningen en onderwerpen tegen komt, of iedere keer wordt voorgekauwd. That’s all.

Ik was blij met de oproep van Trouw, ik had gehoopt dat er nu ook ruimte zou ontstaan voor andere geluiden en ideeën, maar zag tot mijn grote spijt het topic opnieuw gedomineerd worden door meer van hetzelfde.
Ben ik er dan voor om een topic te hebben waarin niemand mag reageren? Nee, natuurlijk niet, wat een onzin. Maar geef andere mensen ook ruimte. Dan ontstaat er misschien een discussie tussen verschillende mensen, met verschillende standpunten. Nu zijn het discussies die vooral gevoerd worden door een klein en constant groepje Amazones. En hoe die erover denken, weet ik nu wel.

En nee, het is niet mijn stijl om eerst er heel hard in te gaan en dan later bij te stellen. Ik probeer dat anders te doen.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ieder zo haar stijl, @lex.... Als je een 'afwachter' bent, kan het voelen of er geen ruimte is. Als je een 'schreeuwer' bent, vraag je je af waarom mensen die ruimte niet gewoon pakken. Er zitten nogal wat waarde-oordelen in je stukje en dat komt tot uiting in woorden als 'op luide toon' en 'gedomineerd'. Is niet nodig.

Voor zover ik dat kan beoordelen, ging de discussie steeds over de inhoud en niet over wie wat op welke toon zegt. Ik heb geleerd van alle andere geluiden die er wel degelijk zijn en die hier ook gewoon staan. Volgens mij doet iedereen haar best om op haar eigen wijze genuanceerd te zijn (en sommigen zijn nu eenmaal meer als diplomaat geboren en anderen meer als korte en bondige communiceerder).

Respect, iedereen is anders.

Schrijf gewoon wat je wilt schrijven en als dat niet gedaan wordt, hebben mensen misschien geen ander geluid te melden of hebben geen zin om dat andere geluid te melden. Dat mensen niet durven te reageren, is een interpretatie. Kan ook best waar zijn, maar dat kunnen ze het beste zelf zeggen.

Je kunt mensen niet dwingen te reageren en je kunt mensen ook niet veroordelen die veelvuldig reageren. Het is toch allemaal prima?

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

...

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

....

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

En ik maar ruimte geven.... komt er nóg niks......

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kop op, we kunnen toch nog wel een beetje lachen???

Offline
Berichten: 439

Ik wil graag in het door mij geopende topic nog even het woord.
Iedereen heeft gelijk, vanuit het eigen perspectief. Gevoelens zijn altijd echt en daar kan een ander eigenlijk niets van vinden; er zijn dan gewoon twee meningen en er is niemand die "wint".
Ik ben getrouwd met een huisarts; een type "feeling" in plaats van mijn "sensing" en extreem gedoctrineerd tot effectief communiceren. Om bij elke patiënt aansluiting te vinden, moet de de communicatie vinden die dan past om een consult tot een goed - effectief - einde te brengen. Dat kan via het benoemen van een eigen gevoel als essenties niet boven tafel komen of door iets te zeggen als "sommige mensen die met dit soort problemen kampen, hebben het moeilijk op hun werk of in het gezin, kan dat voor jou ook zo zijn?" Ik krijg daar kromme tenen van en daarom ben ik ook geen huisarts geworden maar beleidsadviseur. Maar ook dan moet ik bij mensen of onderwerpen verschillend communiceren om mijn doel te bereiken. Ik wil nog wel eens kritisch kijken naar wat er te leren valt van de gebeurtenissen hier en ik kom daarop terug...

Ik kan me voorstellen dat de herhalende boodschappen wienig ruimte lijken te laten voor andere meningen. Ik weet dat dat nooit zo bedoeld is. Discussie - al dan niet verhit - is prikkelend voor het herzien en beoordelen van eigen argumenten. Juist de verschillen stimuleren. Ik hoop dan ook dat iedereen zich vrij blijft voelen om aan dit soort discussies deel te nemen.

Dit topic is inderdaad eigenlijk geen discussietopic; daar is het topic "Pink Ribbon in Nederland" vooral voor.
Hier is de oproep van TROUW geplaats met een mooi open blog en een meerzijdige vraagstelling. Laten we dit topic daar weer voor gebruiken en discussiëren zij die dat willen verder op topic twee. Overigens zijn hier vaak verhelderende vragen gesteld en dat voegt volgens mij wel wat toe, omdat soms niet alles in de 150 woorden is gezegd... Zullen we dit topic daarvoor gebruiken: je reactie en eventuele verhelderende vragen?

Ik ben overigens ook heel benieuwd waar PINK RIBBON morgen mee komt. Ik heb met Dees geen beste oplossing gesuggereerd, wél een ander zienswijze als bron voor een dialoog. Ik kan me voorstellen dat er belangen spelen die wij niet kunnen overzien en heel andere strategische keuzes vragen. Maar transparantie over de keuzes die Pink Ribbon maakt, zal wel nodig zijn. En het vinden van (de beste) oplossingen kost inderdaad tijd en in crisistijd is dat niet eenvoudig. Toch wordt door de meeste criticasters - ook op de eigen fora van PR - veel opbouwende kritiek gegeven maar ook de grenzen van tolerantie. Ik zou niet graag in de schoenen van PR staan, maar als de "oppositie" wordt gevormd door Sanne en Dees, kan je het écht slechter treffen... We wachten af... en nu verzoek ik iedereen die dat wil te reageren op het verzoek van Wilma Kieskamp... zij en ik willen graag weten hoe jullie daarover denken...

Offline
Berichten: 48

Te laat om naar Trouw te reageren maar was ik op tijd geweest dan had ik dit willen mailen:
Nee natuurlijk kun je borstkanker niet bestrijden met roze lintjes. Hoe voel ik me als borstkankerpatiënt bij de roze lintjes? Prima! Zelf koop ik gelijk het armbandje, ik koop het magazine en vraag in België het magazine aan. Op een bepaalde manier voel ik me gesteund als ik mensen met het armbandje zie. Ook is het prima als er initiatieven worden genomen waarmee er geld binnenkomt bij Pink Ribbon. Vanzelfsprekend moet Pink Ribbon duidelijk zijn wat er met het geld gebeurd en uiteraard is het extreem om als goed doel ruim 7 miljoen op een bankrekening te hebben. Onverklaarbaar. Het is jammer dat Pink Ribbon nu zo in opspraak is en ik hoop dat ze snel weer positief in het nieuws komen. En dat ze volgend jaar weer verder kunnen met hun goede doel.

Roze was altijd mijn lievelingskleur en dat is het nog steeds.

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

Oke ik heb toch ook wel een mening
Ik als redelijk 'nieuwe' amazone, nog maar net bekend met pink ribbon ( ik leef in mn eigen wereldje)
zie veel van mijn 'vrienden' ( en zelfs huisarts) met de supermooie pink ribbon armband lopen, ik voelde solidariteit.
Wat fijn dat ze een armband kopen en zo het 'goede doel' steunen. Verder heb ik er eerlijk gezegd nooit bij stilgestaan.
Of in verdiept trouwens. Maar ik weet ook van deze dames dat ze de armbanden ( en de rest) kopen omdat ze denken dat het geld daarvan naar onderzoek gaat ipv waar het meeste naartoe gaat. Dát maakt dat ik het niet oke vind.
Nu ligt het ietsje anders, ik verdiep me in dingen waar ik me eerst niet mee bezighield ( net zoals ik me ook nooit had verdiept in adhd voordat het op mijn bordje lag) zo werken die dingen voor mij
als het er ligt ben ik net een pitbull en wil ik alles weten.
Als ik lees dat er weinig geld naar onderzoek gaat van pink ribbon ben ik lichtelijk geschokt, ik zou liever zien dat de bedragen die gaan naar het psychosociale, zouden gaan naar onderzoek.
Niet omdat ik het belang van de psyche onderken , helemaal niet!, maar zonder overleving ook geen nazorg of opvang
eerst overleven dan de rest
net als met brandwonden; eerst water, de rest komt later.....

Offline
Berichten: 439

ien schreef:
eerst overleven dan de rest
net als met brandwonden; eerst water, de rest komt later.....

Wat een geweldig kernachtig punt... zo simpel is het...

En die rest... heb ik overigens ook heel hard nodig dus dat hoeft echt niet naar nul...
Maar evenwicht en balans; dat zou ik graag zien, al is het maar omdat de beleving van "de strijd tegen borstkanker" voor de gemiddelde Nederlander vooral onderzoek omvat en er in de publieke opinie eigenlijk weinig besef en dus aandacht is voor de gevolgen van kanker. Dat is dus een hele goede organisatiedoelstelling; die tot nu toe alleen nooit heel duidelijk uitgedragen is...

Offline
Berichten: 439

Morgen komt Trouw dus met een compilatie van reacties op de vraag van Wilma Kieskamp.
Ik ben geabonneerd op Trouw en kan de krant ook digitaal bekijken en een PDF maken van het betreffende artikel.
Geinteresseerden kunnen me pb-en met opgave van hun e-mailadres (voor éénmalig gebruik) en dan kan ik het PDF toesturen (voor zover ik weet kan je geen bijlagen versturen via pb's)

Offline
Berichten: 4238

,e hebt pb.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik zie hem ook graag, San !!!

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

Ik ben ook heel benieuwd, helaas weet ik niet hoe ik je een pb moet sturen :shock:

Offline
Berichten: 439

Ellenk, Ien, Dees, en anderen... Het artikel zit in jullie mail.
De PB's heb ik weer uit mijn postvak verwijderd.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

De reacties van in elk geval twee Amazone staan erin !!

Offline
Berichten: 150

ien schreef:
Ik ben ook heel benieuwd, helaas weet ik niet hoe ik je een pb moet sturen :shock:

Ien,onder de avator van Sanne staat,stuur een bericht.Daar op klikken en de rest wijst zich vanzelf.
PB= persoonlijk bericht :wink:
Succes!

@sanne,ook van mij een pb.

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

edith dank je wel, k was er inmiddels achter :oops: