Vasten rond chemokuur werkt positief

25 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 242
Vasten rond chemokuur werkt positief

https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2015/oktober/Vasten-rond-chemotherapie-vermindert-schade-aan-bloedcellen/ Borstkankerpatiënten die rond hun chemokuur kortdurend vasten ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die van tevoren wel eten. Dat blijkt uit een pilot-studie, uitgevoerd door de onderzoekers dr. Judith Kroep (Medische Oncologie) en prof. dr. Hanno Pijl (Endocrinologie) van het LUMC. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het tijdschrift BMC Cancer. Ik heb dit zelf gedaan (gegevens zijn makkelijk te vinden als je zoekt op Chemolieve - (o.a. https://www.kanker.nl/bibliotheek/artikelen/2618-direct-boog-2013-04-borstkanker) en ik heb geen bijwerking van de chemo gehad, alleen mijn haar werd veel dunner. Verder geen moeheid, etc. etc.

Offline
Berichten: 4267

Minder schade aan hun bloedcellen, dat is mooi. Maar is de chemo dan wel even effectief? Is daar meer over bekend?

Offline
Berichten: 18

Ik vast ook bij mijn chemo's. Zoals ik het heb uitgelegd gekregen werkt het vasten als volgt:
Door te vasten gaan je lichaamsfuncties in een soort "slaapstand". De kankercellen echter niet.
Zodra er chemo in je lijf komt reageren die kankercellen daar direct op, terwijl je overige functies nog niet actief zijn, en dus niet gelijk de schadelijke gevolgen van de chemo absorberen.
70% van de chemo patiënten uit het onderzoek werd misselijk na de chemo.
100% van de vastende patiënten werd misselijk.
Ik ben mijn haar kwijt, lijk op een jong kuiken. Ben ook wel misselijk, maar toch redelijk snel weer opgeknapt. Bloedwaardes blijven ook op orde.
Ik vast door.

truus
afbeelding van truus

Ik heb tot nu toe geen problemen gehad met mijn bloed, tijdens de chemo. En ook niet misselijk.
wel vreemd onderzoek bij 13 patienten, kun je niets mee, eigenlijk of mag ik dat niet zeggen?

En wat ik mij afvraag, als de bloedcellen zichzelf beter beschermen, hoe wordt de chemo door het lijf getransporteerd. Dus is de chemo net zo werkzaam, tenslotte gaat het om de verspreiding van de kleine kankercellen tegen tegaan.

Offline
Berichten: 873

Afgezien van het feit of het werkt of niet, is een studie met 13 personen (7 die vasten, 6 die niet vasten) echt klein. Het verbaast me toch altijd weer hoe makkelijk het scoren is met dit soort onderzoeken!

Succes met het vasten Holygirl!

Offline
Berichten: 178

begrijp ik goed dat het onderzoek gericht is op patiënten met een bepaalde chemokuur? Dus niet "patienten met chemo" maar "patienten met een behandeling met......".

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van truus

Eerlijk gezegd geloof ik er niet in. Werkte veel beter om de twee uur wat te eten. En tijdens toedienen chemo ook eten, gezellig met mijn zusje. En ik heb nooit overgegeven, niet één keer.

Volgens mij is lief zijn voor jezelf belangrijk in moeilijke tijden, en voor mij persoonlijk is vasten niet lief zijn voor mij.

Offline
Berichten: 873

Ik heb me er ondertussen iets in verdiept en geloof echt wel dat het vasten je gewone cellen beter beschermt. Door eiwitarm (en dan liefst ook nog caloriearm) te eten verlaag je je hoeveelheid IGF1 (insulin growth factor 1) en daardoor raken je gezonde cellen in een betere afweermodus en zou je dus minder klachten moeten krijgen van de chemo. Ik heb eens een erg interessante Horizon (BBC) documentaire gezien over wat vasten uberhaupt voor goeds doet voor je gezondheid, en daarbij namen ze ook die IGF1 waarden mee, dus dit geloof ik zeker.
Hoe het de chemo verder helpt, dat door het vasten je tumorcellen harder aangepakt worden, dat zie ik nog niet echt.

En het is natuurlijk lastig te meten, want je weet niet hoeveel last je zou hebben zonder het vasten. Als je lichaam (en je humeur!!) het aankan, is het wel de moeite om te proberen denk ik. Ik trek het denk ik niet om echt hard te vasten (en die chemolieve-studie is niet in mijn ziekenhuis), maar ik ga misschien wel proberen om de dag voor en de dag van de chemo eiwitarm te eten, dat zou volgens mij ook al een beetje moeten helpen.

truus
afbeelding van truus

Ik dacht eens kijken wat het inhoud, eiwitarm, maar dat valt niet mee, zit zelfs in peulvruchten, noten.

Offline
Berichten: 873

Ja Truus, peulvruchten en noten staan er juist om bekend dat ze zoveel eiwit bevatten. ;-) (Daarom zijn het ook goede vleesvervangers...)
Maar het valt op zich reuze mee en er is genoeg informatie op internet te vinden, ook heel veel recepten. Ik ken een meisje dat door een stofwisselingsziekte geen (/weinig) eiwitten mag eten. Op de website over die ziekte (de pku vereniging) staan bv al heel veel recepten.
https://pkuvereniging.nl/recepten

En als het echt nodig is kan je ook nog speciale eiwitarme pasta etc kopen. Maar dat lijkt me voor 2 dagen in de week vasten niet nodig.
Het Chemolieve dieet is naast eiwitarm ook caloriearm.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van truus

Ik vrees dat ik in plaats van een stoere leeuw een slappe hap ben. Juist in de chemo - periode was lief zijn voor mezelf eigenlijk het allerbelangrijkste. Mijn vriendinnen stuurden me elke maand een grote doos bonbons. Ik heb gedurende de hele behandeling heeeeeeeel veel chocolade gegeten. Kon er geen genoeg van krijgen. En mijn zusje ging altijd mee naar het ziekenhuis, ze haalde van te voren allerlei vers lekkers. We bouwden ons eigen feestje. Tsja misschien hartstikke fout, maar wel goed om de moed erin te houden.

truus
afbeelding van truus

hahaha.en dan zeggen dat je door al die behandelingen dik wordt ;)

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van truus

Dat zul je mij niet horen zeggen - elk pondje ging door mijn mondje ;-).

Mijn eerste psych = huisarts-praktijk-ondersteuner, eentje die nogal veel adviezen rechtstreeks uit de boeken lepelde, gaf me als advies, lief zijn voor jezelf, ga naar de bakker en haal een taartje. Hahahahaha en ik vrat me al klem aan al die bonbons.

Maar even terug naar het onderwerp, vasten rond chemo-kuur dus niks voor mij nee. Ik ben er al vretend prima doorheen gerold, die 15 maanden kuren.

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Ik trakteerde mezelf tijdens de chemo iedere dag op een Belgisch biertje. Van smaakproblemen had ik gelukkig geen last. Wel van geurproblemen.

Offline
Berichten: 54

Mijn vrouw heeft eet sowieso koolhydraatarm en heeft hier eiwitarme aan toegevoegd tijdens 48 uur voor haar chemotherapie en herceptin en 24 uur na haar kuur. Dit was tijdens haar vierde kuur. Ze kan het dus erg goed vergelijken met haar eerste 3 kuren. Werkelijkheid een enorm verschil mbt de bijwerkingen. Betere stoelgang, minder moe, amper meer misselijk, veel minder sombere gedachtes. Echt het helpt duidelijk! Ik heb inmiddels als partner ook de theorie erachter bestudeerd en die lijkt me logisch.

Offline
Berichten: 4267

Kun je me een voorbeeld geven van wat ze dan wel at die 3 dagen?

Offline
Berichten: 4267

Overigens heb ik hier ergens vorig jaar even met mijn oncoloog over gesproken en wat ze zei is wat Ridoux in 2016 ook al zei: kleine trial, eigenlijk nog geen hard bewijs. Maar als het voor je partner werkt, dan is het sowieso goed lijkt mij. Alleen maar winst toch, als ze zich zoveel beter voelt. Ik ga het denk ik wel proberen wanneer ik weer met heftiger spul aan de bak moet.

Offline
Berichten: 54

Fruit, gegrilde groenten, selderie salade. Drinkt koude thee, water. We zijn. Geen zwevers en zeker niet naïef. Wat mijn vrouw ook merkt is dat de typische botpijn , nu 2 dagen na de chemotherapie, ook weg is. Ze voelt zich nu 50% beter dan tijdens de vorige 3 kuren op de vergelijkbare dag. Ze houd nl ook een dagboekje bij met daarin aangegeven hoe ze zich voelt overdag en welke bijwerkingen ze bemerkt.

Offline
Berichten: 896

Oeh, ik heb juist gemerkt dat ik van niet eten veeeeel misselijker werd. Maar dat was wel na de eerste dag als de dexa uitgewerkt werd. Bij mij leek juist elk uur een biscuitje te helpen. 

Offline
Berichten: 54

@Lucky74 inderdaad wel blijven eten maar eiwitten en koolhydraten vermijden 48 uur voor de kuur en 24 uur erna. Overigens beamen veel anderen de werking hiervan ook voor hen.

Offline
Berichten: 24

Ik zit nu te lezen over het vasten voor en na de kuur. Ik wil het eigenlijk wel proberen. De theorie lijkt logisch. Ik las ook een stuk in medische oncologie hierover. Dat dexamethoson het effect verlaagd. Ik ga bespreken of ik die dosis weer mag verlagen, brrrr, wat een rotmedicijn. https://www.boogstudycenter.nl/uploaded/docs/5.%20STUDIES/1.%20Studieoverzicht/BOOG%202013-04%20DIRECT/Public/MO_2016_Het_effect_van_kortdurend_vasten_op_chemotherapie_bij_mammacarcinoom_-_MO_2016-1_februari.pdf

Offline
Berichten: 277

Het is een interessant stuk, ik ben benieuwd naar de verdere resultaten. Als je het goed vol kan houden lijkt het mij het proberen waard!

Offline
Berichten: 54

Mopy mijn vrouw heeft het gedaan. Pas vanaf de derde kuur dus ze kon goed vergelijken. Wat een positief verschil. Bij haar waren de bijwerkingen met 80% afgenomen! Nu ze alleen nog de hormoontherapie heeft is ze vorige week begonnen met 16 uur vasten, 8 uur eten. IF 16/8 ofwel eten in een tijdspanne van 8 uur en 16 uur vasten. Haar opvliegers zijn zeer sterk afgevlakt. Nog wel lichte opvliegers maar geen zweet meer ;-) . Verder blijft ze hierdoor goed op gewicht.

 

Ikzelf doe het nu ook en itt allerlei diëten werkt het structureel op je insuline niveau en op allerlei andere processen in het lichaam. Omdat het insuline niveau in het bloed stabiliseert, daalt de behoefte aan zoet en gaat het lichaam ook vet verbranden. Er is zoveel info op YouTube te vinden wat dit onderschrijft.

Offline
Berichten: 24

Ik ga het volgende week bij de eerste kuur bespreken met de verpleegkundige en wil het misschien gaan proberen! Positieve verhalen zijn altijd fijn.

Offline
Berichten: 54

Hebben wij ook gedaan. De diëtiste vond het geen goed idee rond de chemotherapie omdat ze daar nog denken dat je vooral veel moet eten vooral eiwitten. De oncoloog haalde haar schouders op en vond er niet veel van. Ik weet dat ze er in Leiden bij het LUMC nu een lopend onderzoek naar doen. Soms moet je gewoon eigenwijs zijn zeker als het niet schadelijk is zoals het nemen van allerlei supplementen tijdens de behandeling.