Voedingssupplementen en extra vitamines, onderzoek

10 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Greta
Offline
Berichten: 344
Voedingssupplementen en extra vitamines, onderzoek

31 december 2010: Bron: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. Published online December 21, 2010.

Vrouwen met borstkanker die naast hun behandeling met chemo extra voedingssupplementen nemen en dan vooral vitamine C en E en een multivitamine hebben daarmee een 18% grotere kans om hun borstkanker te overleven en er niet aan te overlijden. Ook verminderen ze met inname van extra vitamines en mineralen de kans op een recidief met 22%.
Dit blijkt uit een retropostpectieve studie van 4 jaar onder 4887 vrouwen met invasieve borstkanker.

Opvallend is dat ook bij de groep vrouwen die multivitamines nemen naast hun chemokuren het positieve efect hetzelfde blijft. Afgelopen jaren is er discussie ontstaan en ook orthomoleculaire artsen in nederland houden daar rekening mee dat met name vitamine C naast chemo niet zinvol zou zijn, zelfs schadelijk zou kunnen zijn.
Deze studie weerlegt deze opvatting en is er juist sprake van het omgekeerde.

Het effect op niet overlijden aan de borstkanker blijkt 18% te bedragen en met de extra vitamines werd het risico op een recidief verlaagd met 22%. Beide resultaten zijn dan ook statistisch significant. Alleen wie ook bestraald wordt heeft weinig tot geen positief effect te verwachten van de extra vitamines en blijkt de sterfte en recidiefkansen gelijk aan statistisch verwacht.
Lees in Medscape een groot verklarend artikel over deze studie en hieronder de resultaten uit de studie.
http://www.kanker-actueel.nl/NL/voedingssupplementen-en-extra-vitamines-zoals-vitamine-c-en-e-vergroten-significant-de-kansen-op-overleven-en-geeft-significant-minder-recidieven-voor-borstkankerpatienten-met-invasieve-borstkanker-ook-naast-chemo-blijft-positieve-effect-hetzelfde.html

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Greta, je kopieert rechtstreeks van Kanker-actueel. Dat mag niet ivm copyright (alleen korte stukjes met een verwijzing).

Ik vind je posting misleidend want het is géén nieuw onderzoek. Het is géén gerandomiseerd onderzoek (dus een onderzoek waar patiënten lukraak aan de ene danwel aan de andere groep worden toegewezen en je dus corrigeert voor de verschillen tussen mensen en kans op overleving). Bovendien is het onderzoek in China gedaan, waar behandelmethodes én voeding essentieel anders zijn dan bij ons. Het is in december 2010 gepubliceerd en ik kan er evenveel onderzoeken tegenover zetten die precies het tegenovergestelde laten zien.

We hebben een paar topics over voedingssupplementen. Daar kan het eventueel in, omdat daar minstens zoveel redenen te vinden zijn om géén multivitamines te nemen.

Offline
Berichten: 2277

Inderdaad Gretha, ivm copyright is het niet de bedoeling hier hele lappen naartoe te kopieren. Beter kun je de essentie (korte samenvatting) laten staan en er een linkje bij plaatsen. Thanx :wink:

afbeelding van Greta
Offline
Berichten: 344

Marielle schreef:
Inderdaad Gretha, ivm copyright is het niet de bedoeling hier hele lappen naartoe te kopieren. Beter kun je de essentie (korte samenvatting) laten staan en er een linkje bij plaatsen. Thanx :wink:

Prima ,
Wist ik niet maar zal daar rekening mee houden.

afbeelding van Greta
Offline
Berichten: 344

Dees schreef:
Ik vind je posting misleidend want het is géén nieuw onderzoek. Het is géén gerandomiseerd onderzoek ( Bovendien is het onderzoek in China gedaan, waar behandelmethodes én voeding essentieel anders zijn dan bij ons. .

IK begrijp je niet goed denk ik
Mogen hier alleen de allerlaatste onderzoeken besproken worden?
En mag het dan alleen om grote onderzoeken gaan die dubbelblind placebo gecontroleerd zijn??

Ik zal zoeken naar die andere berichten over vitamines enz want ik vind dit een interssant onderwerp

Offline
Berichten: 1108

Inderdaad een interessant onderwerp Greta maar ook een erg moeilijk. Op eigen houtje slikken van vitamines en of mineralen kan voor een leek een riskante hobby zijn.

Ook oudere onderzoeken kunnen heel nuttig zijn en mogen natuurlijk aangehaald worden. Gerandomiseerd onderzoek is wel heel belangrijk omdat je bij onderzoek uit wilt sluiten dat jouw resultaat komt door toevalligheden. Als je bv zou gaan onderzoeken of borstkanker vaker voorkomt bij mensen met een rode auto dan is de kans heel groot dat dit zo is. Niet dat dat er iets mee te maken heeft maar tja rood is voor een auto de meest voorkomende kleur .... dit soort dingen wil je voorkomen en daarom gerandomiseerd onderzoek.

Verder zijn onderzoeken altijd heel lastig te lezen en daarom op internet vaak fout geinterpreteerd en of onvolledig. In onderzoeken spreken ze bv altijd van significante verschillen. Dit is puur statistiek en is iets heel anders dan grote verschillen.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

kaat75 schreef:
Verder zijn onderzoeken altijd heel lastig te lezen en daarom op internet vaak fout geinterpreteerd en of onvolledig. In onderzoeken spreken ze bv altijd van significante verschillen. Dit is puur statistiek en is iets heel anders dan grote verschillen.

Het is inderdaad heel, heel lastig. Ik vind het misleidend als je vooral artikelen met een bepaalde boodschap aanhaalt, daar essentiële informatie (zoals China en niet-gerandomiseerd) uit weglaat en de andere geluiden niet aanhaalt.

Er is al een topic over voedingssupplementen en misschien kan dit allemaal daar naar toe verplaatst worden. Dan kun jij daar de studies plaatsen waar je je overtuiging op baseert en zullen anderen daar misschien een ander geluid tegenover zetten en mogen mensen concluderen wat ze willen.

Als er nieuwe studies zijn, kun je die publiceren in het hoekje Media.

(toch, moderators, zo is het toch?)

afbeelding van Greta
Offline
Berichten: 344

Dat is prima , die plek had ik nog niet ontdekt..
Als ik een stukje zoals bovenstaand onderzoek plaats betekent dat niet automatisch dat ik er van overtuigd ben.. ik kan alleen zeggen dat ik het interessant vind en graag hoor wat anderen er van denken.
Ik merk dat mijn berichten door jou soms anders worden gezien dan mijn bedoeling was/is

ik begin nog maar net met het verzamelen van info over van alles rondom kanker en ben dus in de onderzoekende fase en zeker niet overtuigd van van alles.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik denk dat het heel boeiend is om informatie te verzamelen en die zoektocht te delen, ook mbt voedingssupplementen.

Ik ben bezig in het boek De Keizer Aller Ziektes van Siddhartha Mukherjee. Prachtig boek. Het leest als een roman, maar geeft de historie van kanker weer en ook de zoektocht naar middelen tegen kanker. In het begin van de 20e eeuw werden er onderzoeken gedaan bij kinderen met leukemie, die in die tijd absoluut niet behandeld konden worden en heel snel dood gingen. Ik heb net gelezen dat een onderzoeker verwachtte dat foliumzuur gunstig zou kunnen werken, maar het experiment liet zien dat de ziekte dankbaar gebruik maakte van dat voedingssupplement en juist de zaak verergerde. Toen ging de onderzoeker op zoek naar een anti-foliumzuur middel en dat bleek (in elk geval kortstondig) effect te hebben.

Het wordt ook duidelijk wat voor rare, ingewikkelde ziektes al die kankers zijn. Het zijn geen nieuwe ziektes. Het zijn geen ziektes van buitenaf. Het zijn onze eigen cellen die van slag raken en gaan woekeren en gebruik maken van celeigenschappen die de Mens als soort zo sterk heeft gemaakt.

Ik vind het echt een heel boeiend boek....

Offline
Berichten: 2277

...en dat hoort eigenlijk in ons boekentopic , Dees :wink:

Dit topic is gestart ivm een onderzoek naar voedingssupplementen.
Voor discussies en ervaringen over voedingssupplementen (in het algemeen) schrijf je in dit topic :arrow: klik hier