Zuivel...

16 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Ayelen
Offline
Berichten: 89
Zuivel...

Dit is een onderwerp die me al jaren bezig heeft gehouden, maar nu nog veel meer . Ik heb er lang over nagedacht of ik dit hier zou vermelden en vooral hoe en waar dat te doen? Reden voor het toch lang erover nadenken is de volgende: Ik wil geen dingen promoten/zeggen die onrust of iets dergelijks kunnen veroorzaken. Vooral omdat ik gewoon geen arts of wetenschapper ben! Toch gekozen om dit topic te plaatsen omdat ik toch denk dat het belangrijk genoeg is om aan te geven en er ieder voor zich een eigen conclusie aan te laten verbinden.

Ook heb ik het vertrouwen dat als dit echt niet kan dat diegenen die erover beslissen op dit forum dit bericht weg kunnen en zullen halen.

Afijn, waar het om gaat is dus het volgende:

Elke dag wordt weer gesproken over hoe gezond melk (koemelk) is. Er zijn ondertussen honderden soorten zuivelproducten waarvan beweerd wordt dat het onze gezondheid bevordert en ondersteunt.

Door de voedingsallergie van mijn kinderen ben ik me gaan verdiepen in voeding en onder andere koemelk, dit omdat ik het veel dronk, zeker tijdens mijn zwangerschap en toch bleek mijn baby allergisch ervoor te zijn. Ik begreep er niks van en afijn, een lange studie volgde.

Melk zou eiwitten, kalk en nog meer nuttige voedingsstoffen bevatten. Er zijn in de laatste jaren echter veel onafhankelijke onderzoeken geweest (meer dan 1.500) die dat in twijfel trekken. De conclusie was dat melk niet zo goed is als wij denken. Er is ontdekt dat koemelk hoogstwaarschijnlijk een rol speelt bij een enorm scala aan ziekten, waaronder de verbazingwekkendste was: botontkalking. Daarnaast bij bijvoorbeeld aderverkalking, suikerziekte, bloedarmoede, leukemie, chronische vermoeidheid, astma, allergie, darmstoornissen, eczeem, chronische sinusitis en oorontsteking. Het opzienbarendste was de publicatie in het tijdschrift 'American Journal of Clinical Nutrition', die duidelijk aangaf dat mensen die veel melk drinken veel meer last hebben van botontkalking dan 'geheelonthouders'

Melk bevat inderdaad veel calcium, maar het is anorganische calcium, dat veel moeilijker wordt opgenomen dan men denkt. Voor het opnemen van calcium is magnesium nodig en dat zit niet voldoende in melk. Finland bijvoorbeeld, waar de meeste zuivel ter wereld wordt gebruikt, heeft het hoogste percentage hartinfarcten. Uit een publicatie van de Finse biochemicus dr. Corran McLachiam blijkt dat in melk een eiwit zit dat de oorzaak zou zijn van aderverkalking.

Maar waar het mij in deze eigenlijk vooral om draait is het volgende:

De koe van 50 jaar geleden is niet meer dezelfde. Tegenwoordig worden koeien enorme hoeveelheden hormonen toegediend zodat de uiers groter en groter worden. Zodat de melkproductie op zijn hoogst is, want koemelk is voorlopig nog steeds een mega industrie. Deze hormonen veroorzaken veel gezondheidsproblemen bij de dieren. Ontstekingen staat op nummer 1, maar ook de levensduur van de koeien is ernstig korter geworden. Ze krijgen gewoon een hoop zooi binnen die niet al te gezond is. Maar waar het dus omgaat is dat wij dat dus ook binnen krijgen. Ik las een aantal jaar geleden in een wetenschappelijk artikel dat duidelijk is dat meisjes al veel eerder borsten krijgen, en dat de voornaamste reden hiervoor de hormonen in de koemelk is. In melk zitten oestrogenen en deze kunnen vooral borstkanker stimuleren, net zoals de pil dit kan doen. Publicaties in de Lancet wijzen op de relatie tussen het groeihormoon (GH), insulin-like growth factor (IGF-1)in melk en kanker.

Deze hormonen krijgen wij dus binnen en ondanks dat ik al jaren geen koemelk meer drink, omdat ik voor mij persoonlijk de conclusie heb getrokken dat het juist héél erg ongezond is, laat ik iedereen zijn eigen ding doen. Wat ik belangrijk vind of doe in mijn huis hoeft niet persé iets te zijn wat een ander ook moet doen…

Maar die hormonen laten me de laatste tijd niet echt meer los. Hormoongevoelige borstkanker. Er wordt voor gezorgt dat we geen hormonen meer produceren zodat de kanker geen kans meer krijgt, of althans een stuk minder de kans krijgt om schade aan te richten. We letten zelfs op welke huidverzorging we gebruiken, hormoonvrij natuurlijk…maar hoe zit het dan met de melk?

Lieve Amazones, ik ga hier verder niet mijn eigen mening meer aan toevoegen. Ik vind dat die er niet toe doet. Wel laat ik dit gewoon als informatie achter. Gewoon omdat ik vind dat ik dit niet hoor te verzwijgen…

Als dit nodig mocht zijn wil ik wel wat extra info/namen vermelden van artsen en wetenschappers die hiermee bezig zijn geweest e.d.…maar ik laat dit voor nu zo want ik weet niet of het plaatsen van deze topic toegestaan is…

Liefs,
Moon.

Offline
Berichten: 434

Ik weet het ook niet, of dit hier op zijn plaats is of niet.
Wel weet ik dat het mij al bijna een jaar bezig houd. Ik ben nl een échte melkdrinker geweest; Zo'n 1,5 liter per dag ging er bij mij doorheen (als kind al), en tot iets minder dan een jaar geleden dronk ik dagelijks twee grote bekers warme melk voor het slapen gaan. Nu nog heel af en toe, omdat ik eraan "verslaafd" was/ben...
Ook mijn zoontje mag van mij maar 1 beker koemelk per dag, omdat bij mij die zelfde angst zit als blijkbaar bij jou.
(Overigens let ik tegenwoordig -in verband met hormonen dus- ook op het soort vlees dat we eten en hoe vaak, maar dat terzijde)

Offline
Berichten: 205

Ik was ook altijd een enorme melk drinker. Heb toen eigenlijk zonder reden heeeeel lang geen melk meer gedronken. Tegen woordig lijkt het of ik melk niet goed kan verdragen, mijn darmen raken er van van streek. Mijn kindjes vinden melk niet lekker...
Alles met mate, en ons dagelijks portie zuiver halen we uit andere producten.

afbeelding van sjakkie
Berichten: 887

Ik heb eigenlijk heel erg weinig melk gedronken.. als kind gruwdw ik ervan. (mijn moeder regelmatig tot wanhoop gedreven hahaha) Mijn darmen kunnen er ook niet tegen. Alleen zure zuivelproducten verdraag ik.

Toen ik jaren geleden voor mijn heup bij de orthopedisch chirurg was, kreeg ik daar complimenten voor mijn stevige en gezonde botten... ik zou wel veel melk hebben gedronken als kind :wink: Alles behalve dus... vond ik wel erg grappig toen.

In hoeverre melk drinken bijdraagt... er zijn zoveel onderzoeken en ze spreken elkaar allemaal tegen, tis maar net uit welke hoek de aanvraag voor zo'n onderzoek komt heb ik wel eens het idee :evil:

Offline
Berichten: 1123

waarom zou je dit niet mogen plaatsen??
Alles wat je bezig houdt op het gebied van borstkanker mag je plaatsen...... zolang het maar duidelijk is waar het vandaan komt.
Dus je eigen hersenspinsels, wetenschappelijk tijdschrift, je dokter etc. etc. Misschien past het beter thuis in de " vraag verder" hoek, maar ik laat het hier nog ff staan :wink:

Ik heb hier trouwens al vaker wat over gehoord..... maar me er niet in verdiept. Ik heb als kind elke dag mijn dagelijkse glaasje melk bij lunch en ontbijt genuttigd, toen ik het huis uit was (dus eigenlijk de laatste 20 jaar) heb ik erg weinig melk gedronken. Sinds vorige maand werk ik bij een groot zuivelconcern en drink bij de lunch een glaasje biologische melk :wink:

Offline
Berichten: 743

Maak je niet zo bezorgd om wat je mening teweegbrengt, Moon, je hoeft je echt niet te excuseren.

Het enige wat ik kan zeggen is dat ik zelf amper melk lust. Het enige dat ik naar binnen krijg, is joghurt met veel fruit, dochterlief idem.
Ik ben nooit bang geweest voor mijn botten, omdat bv. in groenten ook het nodige aan calcium zit. Ik vergeet nu ook regelmatig mijn calciumtabletten die ik door het arimidex gebruik zou moeten slikken, maar tot nog toe botten okee...of misschien geluk gehad.....
Zaak is denk ik ook goed te blijven bewegen, niets is zo goed voor compacte botten als ze genoeg weerstand bieden.

En allergieen...ik verkeer in de luxepositie er geen persoonlijke ervaringen mee te hebben, hoewel mijn vader veel allergieen heeft.... Dus ik denk dat er veel genetisch bepaald is of dat je een bepaalde gevoeligheid meekrijgt, die samen met de blootstelling aan bepaalde stoffen net dat ongewenste effect geeft.

Moeilijk he al die info....ik ben geen melkdrinker, geen grote vleeseter maar toch super hormoongevoelige bk, ook ik vraag me af of ergens inhet eten.... Een klein beetje teveel kan al genoeg zijn, maar de tijd zal het leren....denk ik....

Offline
Berichten: 1778

Misschien interessant om erop te wijzen dat we hier (in 2005) al eens over hebben gediscussieerd naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Radar.

:arrow: Klik hier om dat te lezen (vanaf het vijfde berichtje van boven).

truus
afbeelding van truus

Ik pas een eenvoudige formule toe, alles waar te voor staat is niet goed, ik geloof zelfs dat een enkel sigaret goed is(ik rook zelf niet, ben bang dat het te wordt, dus kan het beter later.) :lol:
Maar je hebt weinig keus, je kunt niet leven zonder eten en ik denk als je alles goed zou laten onderzoeken, dat bijna alles verontreinigd is. :(
Maar ondanks alle troep, wordt wel vergeten dat de gemiddelde leeftijd steeds hoger wordt. :D

Offline
Berichten: 9

Ik lees momenteel het boek van Jane Plante. Zij wijst in haar boek ook zuivel aan als verwekker van borstkanker, mat als redenatie dat het aantal borstkanker gevallen in Japan en China vele malen lager ligt dan hier. Je moet het boek wel lezen voordat je je een mening vormt. Ze brengt haar theorie ook in de praktijk bij zich zelf; na 5 keer kanker te hebben gehad is ze nu al vele jaren schoon...

afbeelding van BrittV
Berichten: 38

In het boek "gezond eten rond chemotherapie" staat op de voedingslijst "geen zuivel voor patienten met borstkanker". Helaas ben ik gek op zuivel. Ik heb het voorgelegd bij oncologie en daar krijg je het standaard antwoord; er is wetenschappelijk niet bewezen dat er een relatie is. Als je er op let; je word overspoeld door goede adviezen die beginnen met "onderzoek heeft uitgezwezen dat ....: maar er staat nooit of te nimmer de bronvermelding (lees; bewijs) bij. Ik hoop dat de melk / yoghurt die ik in de natuurwinkel koop dan nog de beste variant is.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4302

Tja, je hebt voorstanders en tegenstanders. Er wordt zoveel beweerd rondom de oorzaken van kanker. Dat voeding dé oorzaak is, is een hele gemakkelijke, maar niet echt heel hard bewezen.

We zijn de enige soort die op volwassen leeftijd nog melk drinken en dan ook nog eens melk van een andere soort. Maar... of dat dé verklaring is van kanker, dat durf ik te betwijfelen. Ik denk vooral dat er in China en Japan minder kanker ontdekt wordt ipv dat het minder voorkomt.

Ik denk ook dat het nog maar de vraag is of die cijfers echt lager zijn en of dat zo stand houdt. Volgens mij kunnen ze in Japan best melk drinken gezien het gevaar dat ze allemaal lopen vanwege de straling met die kerncentrales..... (wat ongetwijfeld vele malen kwalijker is)

Ik weet dat eiwitten (ei, witvlees, vis, maar melk bestaat ook uit eiwitten) heel erg wordt aangeraden na operatie omdat het de wondgenezing bevordert. Ik dacht dat er ook een verband was met chemo. Je spieren hebben nl eiwitten nodig en als je chemo krijgt gaat dat met name ten koste van je spieren. Ik zal dat stukje nog eens opzoeken.

Ik vond melk net na de chemo ontzettend goor, maar ik drink nu echt wel Café Latte en Cappuccino en ik eet ook hüttenkäse.

afbeelding van Kate
Berichten: 412

Ik denk niet de het dé verklaring is, maar misschien één van de verklaringen. Ik heb melk een paar jaar geleden ook afgezworen en sindsdien ben ik veel minder vaak en veel minder heftig verkouden. Ik weet niet hoe het komt, alleen dat het zo is.

Offline
Berichten: 1778

Ik kreeg ook vaak te horen van goedwillende mensen uit mijn omgeving dat ik maar geen zuivel meer moest eten. Maar ik at toevallig al nauwelijks zuivel omdat ik het niet lekker vind. Had dat beter wel kunnen doen, want toen ik eenmaal aan de Arimidex ging ontkalkten mijn botten waar je bij stond. Tegenwoordig eet ik wel zuivel (yoghurt, vla en kaas). Eenzelfde verhaal voor groene thee, dat moest ik maar gaan drinken als kankerpatiënt. Maar voordat ik kanker kreeg dronk ik jarenlang drie tot vier koppen groene thee per dag en dat heeft me niet geholpen. Ik ben er allemaal erg sceptisch van geworden.

Offline
Berichten: 1244

Ik lust geen/amper melk en lust geen kaas.
Het enige wat ik aan zuivel eet is yogurt en dat niet eens dagelijks.

Dat is helaas geen bescherming geweest tegen borstkanker.

afbeelding van Greta
Offline
Berichten: 344

De 3 Beren schreef:
Ik lees momenteel het boek van Jane Plante. Zij wijst in haar boek ook zuivel aan als verwekker van borstkanker, mat als redenatie dat het aantal borstkanker gevallen in Japan en China vele malen lager ligt dan hier. ...

Ik heb gelezen dat dit te maken zou hebben met een verhoogde jodiuminname..
Wij zouden jodium gebrek hebben:

http://www.breastcancerchoices.org/iodine.html

Offline
Berichten: 239

Oké, maar helaas zit koemelk in zoveel producten verwerkt.
Zelfs in chips en vruchtensappen.
Ik let er veel op omdat ik een koemelkallergie heb en mijn zoon allergisch is voor lactose en weipoeder.