624 berichten / 0 nieuw
afbeelding van zeilertje
Berichten: 42

Mijn ervaringen met Zoladex/tamoxifen(voor wie het nog niet wist): ik heb opvliegers. Ze zijn niet heel zwaar, maar na 1,5 jaar ben ik er een beetje klaar mee. Ik ben af en toe heel onrustig 's nachts. Standaard heb ik het sneller warm. In de winter is dat wel fijn. Eindelijk niet meer alleen in dikke wollen truien, maar ook 's winters charmant in bloesje met een T-shirt :lol: .
Daarnaast ben ik soms labiel. Ik zie het van mezelf, ik merk het en ik kan er niks aan doen. Pfffff. En dan toch ook de gewichtstoename. Aanvankelijk had ik het noeste voornemen om niet aan te komen. Ik las alle verhalen wel, maar IK zou het wel even anders doen. Niet dus. Lijnen kost me energie. Energie die ik hard nodig heb om mijn werk op te bouwen (28 uur nu, voorheen 32), en dat ook vol te houden incl reistijd ( 1 uur enkele reis). In 1 1/2 jaar ben ik toch zo'n 6 a 7 kg aangekomen. Niet dramatisch, maar de broeken moeten wle steeds groter. En ik begin een 'ouwe-wijven-figuur' te krijgen (met van die diagonale plooien in je zij :cry: .
En als je bovenstaande leest, klinkt het misschien allemaal wat somber. Mara dat valt wel mee. Het voelt wel als een opluchting dat ik nu een besluit heb genomen en dat mijn huisarts dat een heel logische en te verantwoorden keuze vindt. Wie weet kom ik er over een half jaar wel weer op terug...maar dat zien we dan wel weer.
Swissy, ik kan me niet inleven in jouw gevoel. Maar als jij nog heel graag een kind zou willen, snap ik dat voor jou de keuze ook heel moielijk is. Ik heb de keuze nu genomen, nog los van de vraag of ik daarna aan kinderen ga beginnen. Manlief weet het allemaal nog niet zo. Ik ben momenteel 31 en heb nog even respijt, maar het moet niet heel lang meer duren als we er aan willen beginnen.
Op dit moemnt heb ik het gevoel dat we gewoon maar moeten zien, nadat ik gestopt ben.
Maisa: dat jij het gevoel hebt dat je metabolisme is veranderd nu je zonder Zoladex bent, is bemoedigend. Ik mag van manlief al geen nieuwe broeken meer kopen, omdat ik die waarschijnlijk niet lang meer nodig zal hebben.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Zonder Zoladex voelt het echt anders. Ik ben overigens nog steeds niet ongesteld. Wel heb ik meer 'wisselende' stemmingen. Bij Zoladex was alles wat vlakker. Het fijnste vind ik dat ik die buikkrampen niet meer heb. Tijdens Zoladex, zeker in het begin van de behandeling, heb ik vreselijke verstopping gehad. En dat is absoluut over.

Dus er is hoop Zeilertje :lol: . En die kilo's en dat oude wijvenfiguur: tja, we WORDEN ook oud :wink: ! Daar horen de vetrollen bij... Op naar de 100!

Offline
Berichten: 797

Jenny stelt de volgende vraag:

Quote:
Ik heb nu een jaar geleden gehoord dat ik borstkanker heb, mijn linker borst is afgezet en ik heb 5 chemokuren gehad en bestraling.
Daarna ben ik begonnen met Tamoxifen en sindsdien voel ik mij niet meer zo lekker.
Kan iemand mij meer vertellen over de bijwerkingen van een hormoonkuur met Tamoxifen zijn.

Ik heb je vraag naar een bestaande toppic gebracht Jenny!!
Marieta

Offline
Berichten: 797

Quote:
Hallo Jenny,
Zelf kan ik niet aangeven wat bij mij de bijwerkingen van de Tamoxifen zijn. Als gevolg daarvan of van de chemo bleef de menstruatie uit. Toch heb ik me er niet echt slecht bij gevoeld. Misschien wat onrustig. Maar dat kon ook komen door alles wat ik mee had gemaakt. Van de Zoladex die ik inmiddels krijg heb ik veel meer last. In wat voor opzicht voel je je niet goed?
Gab61
Offline
Berichten: 797

Jenny schreef:

Quote:
Hoi,
ik voel me vaak misselijk, brandend maagzuur overal kleine pijntjes, gewoon een rot gevoel

Jenny

Ik heb ook dit berichtje onder het bestaande toppic geplaatst.
Groetjes Marieta :)

Offline
Berichten: 797

Gab61 schreef:

Quote:
Hallo Jenny,
Zelf kan ik niet aangeven wat bij mij de bijwerkingen van de Tamoxifen zijn. Als gevolg daarvan of van de chemo bleef de menstruatie uit. Toch heb ik me er niet echt slecht bij gevoeld. Misschien wat onrustig. Maar dat kon ook komen door alles wat ik mee had gemaakt. Van de Zoladex die ik inmiddels krijg heb ik veel meer last. In wat voor opzicht voel je je niet goed?
Gab61
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Isthar schreef:

Quote:
Het misselijk zijn klinkt wel heel bekend Jenny, de rest niet.
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Jenny, je vraag is door de moderator verplaatst naar dit topic, omdat hier al veel ervaringen over Zoladex en Tamoxifen staan.

Offline
Berichten: 990

De bijwerkingen van Tamoxifen

Misselijkheid treedt voornamelijk op aan het begin van de behandeling.
Het verdwijnt meestal weer spontaan als u tamoxifen blijft innemen.
Overleg eventueel met uw arts welke maatregelen kunnen worden genomen om de misselijkheid te bestrijden.
Menstruatie kan tengevolge van het gebruik van tamoxifen onregelmatig worden of (tijdelijk) geheel ophouden.

Veel minder voorkomende bijwerkingen zijn onder meer gewichtstoename, duizeligheid, hoofdpijn, sombere gevoelens, een droge vagina, bloed verlies uit de vagina en dunner wordend haar.

Indien u zich blijvend neerslachtig voelt, bespreek dit dan met uw arts. Het kan een reden zijn om met tamoxifen te stoppen en eventueel een andere hormoonbehandeling toe te passen.
Bij bloedverlies uit de vagina moet u uw arts waarschuwen.
Kort na het begin met tamoxifen kan het kalk gehalte in bloed tijdelijk hoger worden. U merkt dit aan dorst, veel moeten plassen, verminderde eetlust, moeite met concentreren sufheid en verstopping.
Waarschuw dan uw arts. de symptomen zijn meestal goed te behandelen.

Indien u in de overgang bent, vermindert tamoxifen het risico op botontkalking en hart en vaatziekten. Het gebruik van tamoxifen gedurende een aantal jaren van de kans op baarmoederkanker vergroten.
De goede behandeling van tamoxifen wegen echter zwaarder. Wel worden borstkankerpatiënten die tamoxifen gebruiken, bij de gynaecologische klachten zorgvuldig onderzocht
Tamoxifen, de bijwerkingen

Sommige vrouwen klagen over een gebrek aan eetlust (al dan niet gepaard gaande met misselijkheid en/of braken), maar gewichtstoename is een frequentere bijwerking.
Omdat hormoontherapie de werking van oestrogeen blokkeert, kunnen er menopauzeachtige symptomen optreden.
Hieronder vallen bijvoorbeeld opvliegers en wijzigingen in de menstruatiecycli (bij sommige vrouwen voor de menopauze kan de menstruatie door Tamoxifen onderdrukt worden). Ook al betreft het hier menopauzeachtige symtomen, de eigenlijke menopauze treedt niet in onder invloed van de therapie.

Er is een licht verhoogde kans op de ontwikkeling van kanker van het baarmoederslijmvlies (d.i. endometriale kanker).
Tijdens de behandeling met Tamoxifen is het aan te raden jaarlijks een vaginale echografie te laten uitvoeren om de dikte van het baarmoederslijmvlies te meten.
Op deze manier kan er zeer snel worden ingegrepen indien het slijmvlies zou verdikken.
Er is een licht verhoogde kans op de vorming van bloedklonters in de longen en de hoofdaders. Dit kan zich uiten in het sneller optreden van blauwe plekken op bijvoorbeeld de benen.
Er is een licht verhoogde kans op de ontwikkeling van cataract (een oogziekte, ook "grauwe staar" genoemd).
Sommige vrouwen ontwikkelen ook oogproblemen op het net- of het hoornvlies.
Sommige vrouwen klagen over problemen met het korte termijngeheugen en een toegenomen verstrooidheid.
Ook een ijl gevoel in het hoofd kan een bijwerking zijn.

Een recente studie uitgevoerd in een Amerikaanse ziekenhuis (Massachusetts General Hospital Cancer Center) toonde een verhoogd risico aan op de ontwikkeling van depressie.
Ook slaapproblemen en een algemeen malaisegevoel werden in de resultaten van deze studie gemeld als mogelijke bijwerking.
In sommige gevallen is er sprake van vochtretentie (ophouden van vocht). Dit kan zich uiten in het opzwellen van enkels.

Gelukkig heeft( bijna) niemand last van al die mogelijke bijwerkingen.

Offline
Berichten: 1767

Quote:
Sommige vrouwen klagen over een gebrek aan eetlust (al dan niet gepaard gaande met misselijkheid en/of braken).

Dat is dus mijn vervelendste bijwerking. Helaas ook braken af en toe. En ik heb veel last van opvliegers maar ik krijg ook Zoladex. Ik ben half januari met zowel Tamoxifen als Zoladex begonnen. Ik hoop dus dat het nog wegtrekt! En dat hoop ik voor jou ook.

Offline
Berichten: 144

Ik slik sinds 2 weken Tamoxifen. De bijwerkingen die ik heb ervaren zijn: misselijkheid (nu een stuk minder :lol: ), verslechterde stoelgang (beetje hard), 's avonds wat opgezwollen enkels, opvliegers, emotioneel wat onevenwichtig........ Maar ik neem aan dat dit allemaal nog beginverschijnselen zijn en dat het nog wel wat af zal nemen.

Ik heb vanmorgen mijn eerste Zoladex injectie gehad, dus daar kan ik nog weinig over zeggen!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Noa schreef:
Hallo,

Volgens mij komen mijn bijwerkingen eerder van de zoladex dan van de tamoxifen. Eens per drie maanden krijg ik zoladex en ongeveer 5 dagen na de injectie beginnen alle klachten heel hevig. In de loop van die drie maanden worden de klachten minder en ongeveer de laatste twee weken voor de injectie voel ik me goed. Dan is het heel moeilijk om weer een afspraak te maken voor een nieuwe injectie, wetende dat ik me daarna weer beroerd voel.

Maar niet iedereen heeft last van de bijwerkingen. Een lotgenoot hier uit het dorp heeft zowel zoladex als tamoxifen net zolang als ik het heb (we lagen zelfs op dezelfde afdeling in het ziekenhuis) en zij heeft nog geen een opvlieger gehad en heeft nergens last van.
Zo kan het dus ook!

Ik lees overal twee jaar zoladex en 5 jaar tamoxifen. Mijn oncoloog had het over 5 jaar zoladex???

Noa

Offline
Berichten: 743

mij is verteld door de internist dat als je normaal en gevarieerd eet, je juist met tamoxifen geen extra kalk moet nemen, omdat die je ook weer kan uitdrogen, met vervelende bijwerkingen. De tamoxifen beschermt juist goed tegen botontkalking, terwijl aromataseremmers bv. wat meer risico op osteoporose geven.

de zolades-klachten heb ik ook zo rond prik-tijd: hevige steken in de liesstreek en steken in mijn rechterzij, gek genoeg, zo onder mijn ribben. Dat zakt in de loop van de maand die erop volgt wat weg, maar blijft duidelijk voelbaar.

Opvliegers worden steeds minder, gelukkig, maar als ik ze heb...mamma mia....!!

afbeelding van baby
Offline
Berichten: 9

Hoi

Ik heb sinds 1 week tamoxifen en ik merk nog niks. Het enige is dat ik het soms heet heb 's nachts maar dat had ik al. Ik heb wel kalktabletten. Hele grote kauwtabletten. Die werden nog vergoed dus vandaar deze. Ik heb liever iets wat je meteen door kan slilkken maar goed.

groetjes Tineke

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

De topicduwoloog is langsgeweest voor Monique

monique schreef:
herkennen jullie smaakverandering door tamoxifen. Ik heb geen idee wanneer ik bijwerkingen kan verwachten, slik het nu vanaf vorige week maandag, dus 10 dagen, maar sinds vandaag een vieze smaak en aan mijn eten weinig smaak. Mijn tong ziet ook veel witter als normaal, net als tijdens de chemo. Herkennen jullie dit?
Offline
Berichten: 743

Monique, ik keek net even in de bijsluiter, maar het is idd geen genoemde bijwerking van de tamoxifen. Ikzelf ben denk ik een van de gelukkigen die er alleen maar opvliegers aan heeft overgehouden, verder eigenlijk niet veel ernstigs. Maar meldt dit als evt. bijwerking aan apotheek of huisarts, die willen dat doorgaans wel weten! En misschien weten zij een evt. oorzaak (gokje: schimmelinfectie? daar dachten ze bij mij ook aan toen ik achterin de keel klachten had met smaakverandering en slikklachten).

Offline
Berichten: 581

Gatver....

Als ik dit allemaal zo lees heb ik helemaal geen "zin" meer in hormoontherapie... :-# Om nog 5 jaar te moeten voelen dat je kanker hebt (gehad). Stom eigenlijk dat je je ziek moet voelen om beter te worden, normaal is het toch andersom.

Jasses :x

Groetjes,
suzanne

Offline
Berichten: 230

wie weet valt het mee, begin aan mijn derde week en heb nog geen opvliegers of zo enne mijn smaak is ook weer terug. Maar ik snap je gevoelens dondersgoed hoor! Blijf het ook vergif vinden!

Offline
Berichten: 61

Bij mij vallen de bijwerkingen wel mee.
Ik heb buiten af en toe een opvlieger geen last van allerlei andere bijwerkingen.
Ik slik vanaf december tamoxifen en krijg om de drie maanden een zoladex injectie.
Helaas heb ik van mijn kalktabletten meer bijwerkingen!!!!!!!
:cry: Tja waaarschijnlijk ga ik weer over op andere.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Bij mij zijn de bijwerkingen ook echt meegevallen, van Zoladex had ik meer bijwerkingen dan van tamoxifen alleen. Ik slik nu alleen nog tamoxifen. Ik zou toch aanraden om ermee te beginnen, je kunt altijd eerder stoppen dan na vijf jaar.

afbeelding van Tarayana_2041
Offline
Berichten: 116

Wat ik nu echt niet snap en misschien kan iemand me dat uitleggen? Ze hebben een borst verwijderd, alle lymfklieren zijn weg, ik krijg nu vijf FEC chemokuren te verwerken, mag straks nog een paar maandjes op en neer naar het ziekenhuis voor bestralingen...dan is de kanker toch weg?? Zie ik dat nu verkeerd? Waar in vredesnaam is die hormoonkuur dan nog voor nodig?
Mij wil de arts ook voor vijf jaar tamoxifen voorschrijven en dat heb ik op voorhand afgewezen. Daar werd ook geen punt van gemaakt omdat er alternatieven zijn..welke weet ik niet. Maar ik snap het niet. Ik snap werkelijk niet waarom na al dat gif en al die moeite en pijn je jezelf nog vijf jaar lang moet volstoppen met dit soort middelen?
Iemand een heldere uitleg?

Offline
Berichten: 1767

Hallo Tarayana, over de voors en tegens van hormoontherapie wordt gesproken in het topic "Hormoontherapie wel of niet doen?" Dat topic haal ik even voor je omhoog. Je bent niet de enige die vraagtekens zet bij de hormoonkuur..... maar uiteindelijk besluiten de meeste Amazones toch om eraan te beginnen.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Anonymous schreef:
Ik ben sinds kort overgestapt van calci chew(kalkkauwtabletten )naar fosamax,waar ik me ook niet echt lekker bij voel.
En ineens heb ik sinds twee dagen last van kleine vlekjes en sliertjes bij het kijken.(uveitis,oogontsteking)Ik zie soms wazig.Nou blijkt dat 1:1000 of 1:10.000 daar last van kan krijgen door het gebruik van fosamax.
Dit komt dus zelden voor!!!
Heb al naar het ziekenhuis gebeld ,maar moet tot vrijdag wachten,want dan heb ik een afspraak.Kan niet eerder.
Heeft iemand van jullie ook last gehad van deze zelden voorkomende bijwerking?
Offline
Berichten: 230

Ik ben woensdag weer ongesteld geworden, de eerste keer tijdens de tamoxifen. Maar was het tijdens de chemo ook en tussen de chemo en hormonen in ook. Jullie weten vast nog wel hoe ik getwijfeld heb om aan de tamoxifen te beginnen. Het was echt een drama, en iedere ochtend voelt het nog steeds als vergif innemen, terwijl de bijwerkingen ontzettend meevallen. De stress was er zo erg van dat mijn bloeddruk op 154/104 zat en vorige week weer normaal 117/73 was. Allemaal om die tamoxifen.
Maar nu werd ik dus weer ongesteld en er was mij verteld als ik nog 3x ongesteld werd ik dan aan de zoladex moest. Nou daar begon het drama weer. Bloeddruk weer omhoog, weer hoofdpijn, huilbuien, chagrijnig. Komt er dan nooit een eind aan alles. Terwijl ik eigenlijk heel blij was dat mijn lijf het niet laat afweten, moet ik tegelijkertijd constateren dat ik dus nog meer troep moet nemen.
Ik heb een besluit genomen: ik neem geen zoladex.
Gesprek met mamacare en zij zei, wacht die paar maanden af, wie weet wat de tamoxifen doet, (maar ik denk niet dat die het redt t.o.v. chemo) en vraag dan een gesprek aan met de oncoloog.
Ik zei dat ik toch wel weet wat die adviseert, volgens de statistieken is het beter om het te nemen. Ja maar, roken is ook slecht en ik wil die stress en troep niet. Ik heb lang genoeg getwijfeld over die hormonen en ik onderga gewoon niet nogmaals zoiets. Ze zei, dat hij het dan specifiek op mijn geval kan bekijken. Misschien schreeuwt mijn lijf wel zo om nog te functioneren en ik om kinderen dat er misschien anders besloten moet worden. Geloof zelf nooit dat hij zoiets zegt, maar goed, ik geef het nog een paar maanden.
Dus zal het gesprek doen. In ieder geval iets meer rust, al is mijn bloeddruk nog te hoog en ik de spanning nog in mijn schouders voel, dus echt weg is het niet!

Offline
Berichten: 743

monique schreef:
Komt er dan nooit een eind aan alles. Terwijl ik eigenlijk heel blij was dat mijn lijf het niet laat afweten, moet ik tegelijkertijd constateren dat ik dus nog meer troep moet nemen.

Lieve monique, ik heb bijna letterlijk hetzelfde vorig jaar na de chemo gezegd over de antihormoon kuur!!

"Ik moet blij zijn met wat ik niet wil (overgang!), en mag niet blij zijn met wat ik wel heel graag wil (normale menstruatie en kans op zwangerschap)!!"

Ik leef dus letterlijk met je mee, ook al heb je er geen bal aan!

Overigens is zoladex niet zozeer 'troep' die je neemt, maar het zorgt ervoor dat je hersenen gefopt worden....en je eierstokken niet meer werken zoals eerst, en zodra je stopt, kan dat weer worden teruggedraaid in principe!!

afbeelding van Beppie_5265
Offline
Berichten: 252

ik heb weer een andere mening als sommige voorgangsters alhoewel ik hun wel heel goed kan begrijpen .

Ik heb al 1 kindje maar als ik die niet zo hebben zou ik toch kiezen voor alle mogelijkheden die er zijn om te zorgen dat die vreselijke ziekte niet terug komt .Ook ik slik Tamoxcifen en krijg maandelijks Zoladex spuiten
ik weet dat dat niet een garantie is dat het niet terug komt maar alle beetjes helpen .

ik was zelfs "blij"toen de Oncoloog mij in januari vertelde dat ik nog 3 jaar door moest gaan met de Zoladex

Offline
Berichten: 70

Hallo allemaal,
ik ben vorige week donderdag gestart met tamoxifen, en ben inmiddels al 2 kg zwaarder! Daar hoef ik niets voor te doen. Ook zijn mijn benen en voeten dikker. Ik heb morgen al een afspraak met de huisarts, maar ik vraag me toch af, of jullie dit ook herkennen? Is dit een bijwerking en gaat dit in de loop der tijd over? Mijn oncoloog zegt dat de bijverschijnselen als het goed is na 6 weken verdwijnen. Heeft iemand ervaring?
Groetjes, Elly

Offline
Berichten: 275

Hoi Elly,

ik heb toevallig vanmorgen nog eens gekeken naar de bijwerkingen-lijst van de tamoxifen. Vochtvasthouding is er eentje van! Dus dat zou wel kunnen kloppen. Maar daar zit je dan weer niet op te wachten he!
Ik heb zelf geen ervaring met deze bijwerking. Het enige waar ik last van heb zijn de opvliegers en de stijfheid van mijn gewrichten.
Ben benieuwd wat de huisarts ervan zegt.
Hou je ons op de hoogte?

Groetjes,
Doinja

Offline
Berichten: 766

Hallo Elly, Twee kilo in een week is wel erg veel. Leg het inderdaad de arts voor. Zoals jij het omschrijft herken ik niet.
Zelf slik ik sinds eind 2003 Tamoxifen en sinds de zomer van 2004 krijg ik maandelijks Zoladex. (Morgen weer) Ik heb het idee dat ik eerder van de Zoladex dan van de Tamoxifen ben aangekomen.
Ook herken ik de stijfheid 's morgens vroeg. Da's de laatste maanden heel erg.
Gab61

Offline
Berichten: 70

Zo, daar ben ik weer. Terug van de huisarts. En het is gelukkig niets om me druk over te maken. Ik houd idd vocht vast, maar dat schommelt over de dag. Je kunt dus idd een verschil van 2 a 3 kilo hebben op een dag! En dat heeft dus allemaal met de vochthuishouding te maken. En idd, vanmorgen had ik weer mijn oude gewicht. Wonderlijk hoor! Ik blijf me vanaf nu alleen nog maar 's morgens wegen, dan ben je het lichtst :D !
Nou, maar weer op naar het volgende kwaaltje...... :wink:
Groetjes van Elly

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Even omhoog voor Ellen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Sommige Amazones hebben veel last van de bijwerkingen anderen helemaal niet.

Suc6!

Offline
Berichten: 534

De topicduwoloog is ook hier langsgeweest voor Tarayana :D

Tarayana schreef:
Eergisteren zijn bij mij de eierstokken verwijderd, maar ik kan echt nergens info terug vinden over overgang en/of andere nare bijverschijnselen.
Ik zie hier ook enkel dames praten over tamoxifen als aanvullende hormonale therapie, terwijl ik arimidex voorgeschreven krijg.

Kan iemand me hier iets wijzer over maken?

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Tineke schreef:
In juli mocht ik na 5 jaar stoppen met Tamoxifen. Ik heb veel last van opvliegers gehad tijdens de kuur, maar die zijn nog steeds niet over! Wie heeft dat ook? Ook komt mijn menstruatie af en toe terug. Ik ben 43.
afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Shitty schreef:
Ik kan je helaas niet helpen, waarschijnlijk andere Amazones wel.
Maar ik wil je wel even Welkom heten op het forum......
afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ikkes schreef:
Sorry, ik ben pas 3 maanden bezig met de Tamoxifen dus moet nog ff.
afbeelding van nimue
Offline
Berichten: 30

Ik gebruik nu anderhalf jaar zoladex, inmiddels de 10.8 mg per 3 mnd.
Vocht vasthouden heb ik nooit last van gehad tot ik zoladex kreeg.....vooral als het warm is heb ik erg veel last van t/m een oedeem-arm aan toe. Ik slik hiervoor vochtevenwicht van bional (= jeneverbes) en dat is bij mij meestal afdoende en vooral veeeeeeel water drinken, ik drink 2 lt water op een dag. Koffie/thee en fris komen hier nog bij.

Het gewicht is knokken, iedere dag weer, om op hetzelfde aantal kg's te blijven.

Opvliegers is redelijk gestabiliseerd, heb nu nog 2 of 3 op een dag en slik ik niks meer voor (voorheen clonidine) en is goed te doen.

Stemmingswisselingen is ook weer genormaliseerd, geef je lijf even de kans om een nieuw evenwicht te vinden en probeer te accepteren dat het is zoals het is, dat scheelt al een stuk in de klachten.

Offline
Berichten: 182

:oops: Sinds 2 jaar heb ik tamoxifen...geen menstruatie meer. Ik voelde me in het begin ook niet best, maar ik denk dat dat een combinatie is van de overgang en het feit dat de behandelingsstappen gedaan zijn. Het actieve "ertegenaangaan " is dan verandert. De kilo's vind ik vreselijk...durf niet te stoppen met roken uit angst voor nog meer van dit lijf. DE opvliegers zijn afschuwelijk. Dan weer knallen, dan weer kippevel.Vestje uit vestje aan. In griekenland was het stikheet, geen enkele opvlieger gehad! zeker omdat je toch je hitte al loost. Dus een leuk advies toch: op naar de warmte.

Offline
Berichten: 275

Goed idee Roelien...een Amazone-uitje naar Griekenland!! :wink:

Offline
Berichten: 1446

Sinds ik met de hormoontherapie bezig ben, heb ik soms erg veel last van mijn lenzen. Er zijn dagen dat ik ze helemaal niet kan verdragen, soms houd ik het een halve dag vol, en soms heb ik nergens last van.

Is het zo dat alle slijmvliezen droger kunnen worden door de hormoontherapie en dus ook die van je ogen? Hebben meer dames hier last van?

Roosje

Offline
Berichten: 534

Hoi Roosje,

Ik kan sinds de hormoontherapie ook geen lenzen meer verdragen. Ik ben nu ook genoodzaakt een bril te dragen, maar ik hoop dat het over een jaar of 3 weer kan...

Swissy

Offline
Berichten: 1767

Roosje (en Swissy), ik draag wegwerplenzen, of eendagslenzen zoals ze officieel heten geloof ik. Dat is echt een aanrader. Die zijn veel beter te verdragen voor je ogen. Ze zijn wel aan de dure kant natuurlijk maar ik wissel ze af met mijn bril. Ik heb inderdaad ook gemerkt dat mijn ogen iets droger zijn geworden (dat ligt dus waarschijnlijk aan de hormoonkuur...) maar ik kan deze lenzen nog prima verdragen.

afbeelding van mirenstijn
Berichten: 143

Ik ben nu sinds anderhalve week bezig met de Tamoxifen en heb afgelopen maandag de 1e zoladex gehad (3,8). En ik weet niet of het daar aan ligt, maar ik ben zo neerslachtig als wat! Zo lusteloos, zo mat, zo bleg!! Kan het al zo snel werken of is dit weer gewoon een fase?

Offline
Berichten: 60

Ik heb nu sinds een maand de zoladex. Ben nog niet begonnen met de arimidex maar ik voel me hetzelfde Mir!!
Ik vrees dat het gewoon alles bij elkaar is, de behandelingen en hormoonwisselingen, ons lijf kan ff niet bijbenen denk ik.
Stapje voor stapje...we komen er wel!

Offline
Berichten: 19

o jee, ik wordt een beetje neerslachtig van alles wat ik hier lees. Ik ben vanmorgen begonnen met de allereerste Tamoxifen. Ik ben harstikke bang veel aan te komen. Ik ben namelijk al bijna 10 kilo aangekomen de laatste maanden en nog meer zie ik echt niet zitten. IK WIL EINDELIJK EENS DOORGAAN MET LEVEN!!!!! Geen opvliegers, kilo's, neerslachtigheid, geen lenzen in kunnen houden BAH!!!'Weet iemand het verschil tussen nolvadex en tamoxifen??? Dat is toch hetzelfde????

Deze maand krijg ik ook een zoladex injectie. Ben erg benieuwd!
Brrrrrr.

Offline
Berichten: 275

Rijkje, niet iedereen krijgt al die vervelende bijwerkingen hoor! Het is per persoon nogal verschillend. Dus niet bij voorbaat in de put gaan zitten om bijwerkingen die je MISSCHIEN zou kunnen krijgen...!

Offline
Berichten: 1446

@Rijkje, idd je kunt de bijwerkingen krijgen, het hoeft niet. Ik heb ze ook niet allemaal en ook niet altijd. Zo zijn er dagen dat ik mijn lenzen wel inkan. Ook vallen bij mij de opvliegers erg mee, het was alleen van de zomer wel erger, maar ik lig nu al weer met een kruik in bed voor m'n ijsklompjes van voeten....

@Mirenstijn en Marga, ik heb ook altijd na de spuit 1 tot 2 'rotweken'. Bovendien was het bij de allereerste spuit erger. Volgens mij ook een psychische component, ik hikte namelijk heel erg tegen de hormoontherapie aan, was heel erg bang dat ik me een totaal ander mens zou gaan voelen. Op die 2 weken rond de spuit na, voel ik me ook anders, maar juist in de positieve zin. Voor mij werkt het blijkbaar heel goed dat m'n hormonen 'plat' liggen, ik voel me echt veel stabieler dan ooit.

Bovendien denk ik dat je na de ok, chemo en bestralingen een erg moeilijke periode kan krijgen, had ik wel, ineens komt het echte besef wat er allemaal gebeurd is, je hoeft niet meer zo vaak naar het ziekenhuis. En dan tegelijk die hormoontherapie.... dat moet zich allemaal even stabiliseren. En helaas heeft dat even tijd nodig.

Maar het hoeft dus niet allemaal en altijd zo vervelend te zijn.

Meiden, sterkte met alles!

Roosje

Offline
Berichten: 182

:oops: bijwerkingen tamoxifen: heftige opvliegers en dan weer rilliebillie.In het begin reageerde ik met een vorm van hyperventilatie. Vestjes dragen werkte....uit/aan. Omdat ik zo liep te hannessen met ie opvliegers raakte ik met mijn adem achter/voor. Nu, na drie jaar pas is dat minder. Maar al wel veel langer geleden was de acceptatie daar en dat scheelde een slok op de bekende borrel.

afbeelding van mirenstijn
Berichten: 143

Hallo,

ik zie sinds twee dagen een zwart vlekje voor mijn rechteroog......Eerst dacht ik; ik zie ze vliegen, net alsof er een fruitvliegje voor mijn rechteroog vloog. Maar het is gewoon een zwarts stipje wat voor mijn oog danst. Links heb ik er geen last van, alleen rechts. Ik heb de bijsluiter van de Tamoxifen en de Zoladex eens zitten lezen. Wazig zien kan door langdurig gebruik van de Tamoxifen, maar ik gebruik het nu ongeveer een maand.

Herkent iemand deze klacht? Of moet ik er toch mee naar de huisarts?

Mir

Offline
Berichten: 275

Hoi Mir,

ik herken je klacht niet... Ik slik alleen Tamoxifen en heb geen last van mijn ogen. Misschien dat er andere "ervaringsdeskundigen" zijn die je wel verder kunnen helpen, en anders zou ik even de internist bellen.

Succes!
Groetjes,
Doinja

Offline
Berichten: 1446

Hoi Mir,

Ik heb dit ook af en toe. Al voor de bk. Het heeft een naam (ben ik even vergeten), kan geen kwaad, is niets tegen te doen, is alleen af en toe lastig. Ik merk dat ik er vooral last van heb als ik erg moe ben. Ik zou er even mee naar de huisarts gaan als ik jou was, die kan zeggen of het dat is. En ook even zeggen van dat wazig zien wat in de bijsluiter staat. Je weet maar nooit of het er toch iets mee te maken heeft.

Succes!

Roosje

Offline
Berichten: 119

Zijn er meer vrouwen die door de tamoxifen hartkloppingen hebben. en is er iets tegen te doen?

Ik twijfel nu nl. of het van de tamoxifen door de overgang of alsnog van de adriamycine is :roll:

Pagina's