Adem inhouden tijdens bestraling - breath hold techniek

46 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 29
Adem inhouden tijdens bestraling - breath hold techniek

Ik ben gisteren voor een intake gesprek geweest bij de radioloog/oncoloog.

Ik krijg bestralingen op alleen de borst en niet in de oksle, in totaal waren er twee klieren aangetast, 4 of meer aangetaste klieren wordt de oksel meebestraald dus vandaar bij mij dus niet.

We gaan echter bestralen met een ademhalingsmethode.....ik moet dan iedere keer als er bestraald wordt mijn adem inhouden, max. 25 sec, dat gaat als volgt, ik krijg een soort snorkel mondstuk in mijn mond, daaraan zit een buisje wat aangesloten is op meetapparatuur, dan krijg ik een klemmetje op mijn neus ( we spelen niet vals dus willen geen valse lucht erbij haha) vervolgens een bril met spiegelklepjes op zodat ikzelf mee kan kijken op de monitor naar mijn ademhaling en het aftellen van de seconden, een knop in mijn hand waar ik op moet drukken als ik een diepe ademteug neem en in ga houden zodat zij dan kunnen starten.....al met al een hoop gedoe erom heen vind ik maar dat zal wel wennen als je het iedere dag moet doen.
De reden dat ze het zo willen doen is dat er dan een gedeelte ( long?..weet ik eigenlijk niet eens) voor je hart komt te liggen en zo de kans op eventuele hartschade op de lange termijn minder te maken.

Wie kent dit en heeft dit ook zo gedaan? mij....als simpele ziel...lijkt het me toch ook afdoende als ik gewoon zelf mijn adem inhoudt zonder al die toeters en bellen erom heen.....

Ben benieuwd of iemand het herkent en vooral of er ook zijn die het al gedaan hebben en het mee of tegen vinden vallen.

Offline
Berichten: 4226

Topic gekopieerd vanuit media (hier met link naar artikel), zodat er ervaringen mer adem inhouden tijdens bestralen kunnen worden uitgewisseld.

"Vrouwen die in het kader van de behandeling van borstkanker worden bestraald, lopen minder risico op het ontwikkelen van hartschade dankzij een nieuwe techniek die door de afdeling Radiotherapie van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam is ontwikkeld. Door tijdens de bestraling de adem kort in te houden, wordt het hart niet belast. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis ter wereld waar deze techniek wordt toegepast op alle patiënten met linkszijdige borstkanker."

Offline
Berichten: 350

Nieuwe techniek?: Die is bij mij ook toegepast en niets nieuws aan volgens mij ...

Offline
Berichten: 65

In het UMCG zijn ze in ieder geval nog niet zover. Ik heb er specifiek om gevraagd, ben ook links geamputeerd. Maar ze doen het dus nog niet.

Offline
Berichten: 350

Ik heb het 28 x gedaan ... en als het goed is is mijn hart hierdoor gespaard :-)

Offline
Berichten: 375

Dit is overigens niet bij iedereen nodig. Bij sommige vrouwen met linkszijdige borstkanker ligt het hart niet in de bestralingszone.

Offline
Berichten: 65

Bij mij lag mijn hart wel in de bestralingszone, dus wel een verhoogd risico op schade.

Offline
Berichten: 433

Vind het heel fijn dat ze dit hebben "uitgevonden", maar ik vind adem inhouden niet echt als een techniek klinken. Vandaar dat ik me afvraag of ze niet iets anders bedoelen?

Offline
Berichten: 1108

Het is geen nieuwe techniek volgens mij. Ben 2 jaar geleden bestraald en toen hadden ze het er al over. Uiteindelijk hoefde het bij mij niet omdat mijn hart niet in de bestralingszone lag.

Offline
Berichten: 185

Ik ben in de juli 2010 bestraald in Den Haag en ben ook bestraald met deze ademhalingstechniek. Dus niet nieuw..... Het is ook wel een beetje anders dan gewoon je adem inhouden hoor. Je krijgt een snorkel in je mond en kijkt via een speciale bril naar een beeldscherm aan je voeteneinde. Je moet op comando heel diep inademen.( Je longen drukken zo je hart buiten het bestralingsgebied.) Dan moet je je adem ophouden. De snorkel wordt daadwerkelijk afgesloten dus je kunt echt niet ademen. Op dat moment wordt je bestraald. Je moet gedurende 20 / 30 sec. je adem op kunnen houden (met volle longen). Daarna zeggen ze u kunt weer door ademen. Op het moment dat jij er klaar voor bent (kun je met een knop aangeven die je in je hand hebt.) vul je je longen weer en begint het hele circus weer opnieuw. Dit ongeveer 8x.
Als je links wordt bestraald heb je 25 % meer kans op een hartaanval op jonge leeftijd. Ik vond het wel de moeite waard al waren er nog geen resultaten bekend toen ik bestraald werd.

Offline
Berichten: 415

Grappig, ik hield mijn adem instinctief in..

Offline
Berichten: 350

Edith: ik heb dit zonder toeters en bellen (lees:snorkel) gedaan. Er werd tegen mij gezegd via de speaker: adem inhouden en dan Los als ik weer verder mocht ademen. Dit was geloof ik 5 of 6 x en max 20 sec en min 10 ofzo. Dus best te doen vond ik. Ik hoorde op laatst al aan het apparaat wanneer ik mijn adem in houden moest. Ik kreeg een soort klem naast me met daaraan een stok waarvan de punt in het midden van mijn borstkas uitkwam en als ik dan in ademende dan kwam mijn borst er precies tegen aan. Zo werd gezien dat ik idd mijn ademm inhield en kon ik het zelf ook voelen. Adem inhouden is goed te doen en anders gewoon simpel even oefenen thuis zodat je wat gewend raakt! Suc6!

Offline
Berichten: 29

Essie bedankt voor je verhaal.....ik vind 25 sec.best nog lang maar dat zal met oefenen wel gaan lukken, alleen als ik dat ook 8 keer achter moet.....moet je niet licht in je hoofd worden ervan.
Sowieso moet je je rustig houden en niet in paniek raken want ik vind het met zo'n snorkel en klem op je neus nog niet ' je van het' maar goed...we gaan het zien.

@Morgan....ik las dat ze dat toen nog niet deden in Groningen....nu inmiddels dus wel want ik moet daar heen voor de bestralingen.

Verder las ik even een stukje op het topic over bijwerkingen op de lange termijn van bestralen....daar werd ik niet echt vrolijk van zeg........maar ook dat gaan we zien...heb weinig keus...ja....borst eraf.....maar dat is ook zo wat.

Offline
Berichten: 539

Ik ga morgen beginnen met de bestraling van mijn oksel, okseltop, sleutelbeen en stukje hals. Mijn borst, borstwand en borstbeen worden niet meebestraald. Ligt mijn hart dan buiten het te bestralen gebied of moet ik waarschijnlijk ook mijn adem inhouden? Tijdens de intake is daar niks over verteld...

afbeelding van Truida
Offline
Berichten: 29

Hoi Anneke,

Het klinkt alsof je hart dan niet wordt meebestraald. Pak er anders gewoon even een anatomisch plaatje bij! (Ik probeerde iets hieronder te plakken, maar dat lukte niet.) Sterkte morgen.

Groeten, Truida.

Offline
Berichten: 539

Net wel of net niet, denk ik.

Offline
Berichten: 250

gewoon even vragen hoor, is het links anneke?
ik heb (7 jaar geleden) zelf mijn adem ingehouden terwijl ik het rechts had, en als ik het niet hield ademde ik onder in mijn buik:)

Offline
Berichten: 539

@ Mara Het is inderdaad links.

Offline
Berichten: 1108

Hoi Anneke, ik zou het voor de zekerheid even navragen. De radiotherapeut kan het op de ct scan laten zien. Ik denk dat je hart niet in de bestralingszone ligt. Dit is soms het geval bij links bestralen op de borst. Maar als borstwand niet meebestraald wordt (en de klieren bij borstbeen niet) is die kans klein. Als je hart in de bestralingszone ligt wordt meestal inhouden van adem toegepast.
Liefs Kaatje

Offline
Berichten: 539

Ik heb het vanochtend nagevraagd en die techniek gebruiken ze alleen als de reguliere bestraling te diep gaat. Ze heeft niet duidelijk gezegd of dat nu wel of niet voor mij geldt, dat is afwachten. Beetje een vreemd antwoord. Ze bepalen toch van tevoren hoe diep de bestraling gaat? Je kunt dat tijdens het bestralen of achteraf toch niet nameten?

Mijn borst, borstwand en borstbeen worden inderdaad niet meebestraald. Dan zou het om het stukje okseltop (gedeelte tussen oksel en sleutelbeen) moeten gaan.

afbeelding van Anja
Offline
Berichten: 92

Bij mij werden bij de intake twee scans gemaakt, een waarop ik gewoon ademde en een met ingehouden adem. De arts beoordeelde die scans en ik kreeg een brief waarin stond dat het voor mij wel verschil uitmaakte als ik mijn adem inhield.
Ik heb van de bestralingsvoorlichster een CDtje gekregen met instructies.
Door alle stres kon ik met niet ontspannen, lag niet aan het feit dat je met je armen omhoog moet liggen!.
Ik heb toen aan de yogainstructeur van de sportschool gevraagd om me daarbij te helpen. Zij heeft me goed geholpen met tips om snel te ontspannen en het feit dat je zelf ook iets kunt doen hielp mij weer om me minder weerloos en objekt te voelen.

Anneke, heel veel sterkte!

Offline
Berichten: 1108

Inderdaad een beetje vreemd antwoord. Vooraf bepalen ze precies waar bestraald wordt en ook hoe diep. Dit doen ze ahv ct scan. Tijdens de bestraling wordt er niets meer gemeten. Heel veel sterkte met de bestraling Anneke.

Offline
Berichten: 539

Ik heb vanochtend de eerste bestraling gehad en ik hoefde mijn adem niet in te houden.

Ik had het er nog met mijn schoonmoeder over, want zij was gisteren bij het gesprek. Zij denkt dat de laborante de vraag in het algemeen beantwoordde. Mijn vraag was natuurlijk niet in het algemeen bedoeld. Ik weet dat die techniek bestaat, mijn vraag was of het ook van mij op toepassing was. En daar is geen antwoord op gegeven. Maar het hoefde dus niet.

Offline
Berichten: 4

Het is niet moeilijk je krijgt een cdrommetje mee waar ze het precies op voordoen.
Doordat je je adem inhoudt gaat je borstkas omhoog en dus je hart schuift meer naar achter.
Bij de intake wordt gekeken of je hart in de bestralingszone zit.
Bij mij was dit het geval en dus 3X40 sec en 1X 7 seconde de adem ingehouden, ze waarschuwen en tellen af zodra het 5 seconde is.
Ik ben altijd begonnen met tellen zodra ik mijn adem moest inhouden op hun signaal en nooit in de problemen gekomen.
Ze laten eerst 2X diep ademhalen en de 3de keer extra diep en de adem vast te houden klinkt ingewikkelder dan het is.

Offline
Berichten: 20

Ik ga volgende week beginnen met de bestralingen en in mijn ziekenhuis hanteren ze de breath-hold techniek. Vorige week heb ik twee CT scans gehad (een met en een zonder). Het is in mijn ziekenhuis iets ingewikkelder dan gewoon je adem inhouden. Ik krijg een klem op mijn neus en een soort snorkel in mijn mond. Deze zit aan een grote holle buis vast waardoor ik moet ademhalen. De buis is bevestigd aan een apparaat dat mijn ademhaling registreert. Verder krijg ik een soort videobril op om te zien wanneer ik moet ademhalen en hoe diep. Idealiter is dat op ongeveer 75% van de longcapaciteit. In het scherm van de videobril zie ik een groene balk. Op het moment dat ik een groen stoplicht in beeld zie, moet ik diep inademen tot ik in de groene balk zit en dit 30 seconden volhouden. Tijdens dit inhouden van de adem gaan ze bestralen.

Offline
Berichten: 135

Mijn zus heeft dit idd ook moeten doen, was haar linkerborst.............ging prima zei ze ;-)

Offline
Berichten: 5

Vandaag ben ik gebeld door de bestralingsarts dat zij niet tevreden was over het behandelplan. Het hart zou teveel beschadigd worden. Ze heeft mijn dossier doorgesproken met een arts in het UMC Utrecht en daar passen ze idd de breathhold techniek toe. Daarnaast bestralen ze niet de regio van het sleutelbeen mee maar wel borst en oksel ( nieuwe richtlijn micrometastase oksel?)
Wie kan mij vertellen hoe dat in het UMCU gaat met breathhold?
Groetjes!

Offline
Berichten: 22

In het Riso in Deventer ben ik 21 bestraald met breath hold techniek. Samen met een medewerker heb ik het eerst geoefend. Er kwam geen snorkelachtig iets aan te pas. Wel een soort houdertje dat tegen je buik aan komt waardoor je kunt voelen of je diep genoeg inademt. Ik moest 30 seconden mijn adem in kunnen houden.

Offline
Berichten: 39

Mij lukte het niet :-(.

De instructie was een beetje rommelig maar ik dacht dat het me vast zou lukken - ook na het lezen van bovenstaande reacties. Ik moet erbij zeggen dat het bij het oefenen ook al niet ging. Ik kwam niet aan de 20 seconden maar nog dacht ik dat het in het ziekenhuis wel goed zou komen.

Op de dag van de scan bleek het niet te gaan. Ik kreeg een blokje op mijn buik en het was toch anders dan ik op het internet had gezien. Een keer adem in en uit en daarna meteen al adem vasthouden. Ik was er niet bij, het klikte niet dat dit voor 'het echie' was.

Ze probeerden nog met een soort van achteruitkijkspiegeltje waardoor ik het scherm kon zien en ook de adem maar ik holde mijn rug en dat mocht niet. Het spiegeltje bleef daarna steeds vallen en ach, het was al verloren.

Stom van mij en de coaching en instructie hadden scherper gekund (denk ik maar dat is vast weer de schuld bij een ander leggen en dat mag niet he...). Had zwaar de pest in maar goed, het zij zo.

Vandaag 2e dag bestraling en dat valt tot nog toe verder wel mee.

Kate

Offline
Berichten: 22

Mogelijk speelde de stress een beetje mee waardoor het niet lukte. Misschien gaat het beter als je het thuis op je bed oefent.

Het commando bij mij ging zo: adem in...adem uit, adem in ....adem uit, diep inademen.... en vasthouden. De langste sessie was iets van 22 seconden, wat best wel lang was, maar wel te doen.

Succes!

Offline
Berichten: 39

Hey Nimiek, ik oefende op mijn bed en hmmm het is te laat nu. Enfin... duizenden vrouwen voor mij deden het zonder en er is niet meer over gesproken. Je weet toch niet wat de behandelingen voor restschade opleveren en dit is er 'gewoon' een van. Desondanks balen maar ja...

Kate

Offline
Berichten: 22

Hoezo te laat? Je hebt toch nog het een en ander aan bestralingen voor de boeg?

Offline
Berichten: 39

Ja, vandaag was nr. 3 van de 16 maar het bestralingsplan is gemaakt en eerlijk gezegd hmmm ik heb me erbij neergelegd. Valt tot nog toe alleszins mee en er is onrust genoeg om en in me. Geen idee overigens of ze nogmaals de scan zouden doen en het plan veranderen als ik zou aangeven een tweede kans te willen. Bovendien, hoe eerder dit klaar is, hoe eerder de chemo begint en af is. Pffff.

Offline
Berichten: 875

Is het niet zo dat ze er ook 2x 10 seconden van kunnen maken? Dat hebben ze toen tegen mij gezegd. Gelukkig lukte het me wel. Heb er ook aardig voor moeten oefenen.

Offline
Berichten: 875

En dan bedoel ik: de verpleegkundigen van het bestralingsinstituut kunnen volgens mij 2x 10 seconden doen, zonder dat je bestralingsplan aangepast hoeft te worden.

Offline
Berichten: 39

Geen idee Lucky. Radiologe heeft me laten zien waar zij bestraalde (ik ben inmiddels klaar met de radio) en zij was niet ernstig ongerust. Ik ben, eerlijk gezegd, ook nooit ongerust geweest. Dat komt door het vertrouwen dat ik in mijn arts heb. Nu zegt dat natuurlijk nog niets maar is wel een fijne basishouding.

Kate

Offline
Berichten: 526

Up

afbeelding van inkyaquamama
Berichten: 209

Vandaag bij de intake voor de bestraling ook het moeten oefenen.

Ik had een ander idee bij bestraling maar ja had  al meer niet begrepen.

Op het moment dat je het oefend en dat was echt met goede begeleiding viel het alles mee.

Ze vroegen of ik normaal aan joga deed want het ging toppie.

Ben wel even geschrokken dat dit erbij kwam maar als het goed is ga ik volgende week donderdag beginnen met bestraling.

Benieuwd hoe het gaat verlopen.

Offline
Berichten: 267

Fijn dat het oefenen goed ging Inkyaquamama. Wordt je bestraald met de breathholding techniek? Succes vanaf donderdag. Hoeveel keer moet je bestraald worden?

afbeelding van inkyaquamama
Berichten: 209

16 keer maar eerst moet de ontsteking van de wond weg zijn dus ik zit nu aan de antibiotica.Links is gaaf maar rechts is een drama.Hopen dat de antibiotica gaat werken want anders moet ik eerst weer geopereerd.

afbeelding van Maudy
Offline
Berichten: 5

Ik kreeg te horen dat ze dit ook bij mij gaan doen, ken het ook.

Ik dacht ook'ik kan toch zelf mijn adem wel inhouden :)

afbeelding van inkyaquamama
Berichten: 209

Is wel te doen hoor als je je kan concentreren.

afbeelding van Syllie Billie
Offline
Berichten: 3

Ik krijg 20x bestraling. Vandaag nr 4. Aftellen is begonnen. Ik moet mijn adem ook inhouden. Ik heb een borstbesparende operatie gehad aan de rechterkant. Snijvlakken en klieren waren schoon. Ik tel mee en kom niet verder dan hooguit 9 sec en dat 6 x. Ze bestralen het van verschillende kanten.

Gr. Syllie billie

Offline
Berichten: 267

Wat bijzonder dat ze je dat ook laten doen bij bestraling aan de rechterkant. Misschien ook beter  voor je longen. Ook met een snorkel? Of gewoon zelf adem inhouden. Ik kan me herinneren dat het soms wel 20 seconden duurde. Maar dat was op links... en de goede mindset: het aftellen is begonnen, you go syllie billie!

En wat mis ik Inkyaquamama ineens...wow

Offline
Berichten: 167

Ik ook Atalanta.

Succes Syllie Billie!

 

Offline
Berichten: 875

Hoi Syllie, oefen je thuis ook al? Ik vond het echt opvallend hoe snel je dat kan opbouwen. Succes met de bestraling. Het is een heel gedoe he, elke dag naar het ziekenhuis.