Altijd hormoontherapie?

4 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Denise38
Offline
Berichten: 5
Altijd hormoontherapie?

Ik heb een hormoongevoelige tumor maar betekent dat automatisch dat ik na de chemotherapie, operatie en bestralingen ook hormoontherapie krijg? Er wordt bij mij nog niets over besproken of loop ik op de zaken voorruit?

Offline
Berichten: 46

Hoi Denise,

De kans is groot gezien je leeftijd, maar je hebt daar ook altijd zelf een keuze in.

Bij mij zijn ze ook pas over de hormoontherapie begonnen ná de chemokuren en operatie, maar uiteraard had ik er zelf al over gelezen en was het geen verrassing toen de oncoloog er over begon. Mijn oncoloog gaf aan dat ze proberen om alles stap voor stap te bespreken, omdat je in het begin toch al zoveel informatie krijgt en de hormoontherapie vaak een nabehandeling is.

Heel veel sterkte en succes de komende tijd!

Offline
Berichten: 17

Hoi Denise,

mijn tumor was ook hormoongevoelig. Ik was met diagnose vorig jaar 37 en heb geen hormoontherapie gehad. Misschien door de tumorkenmerken. Graad 1. Heb alleen een borstamputatie gehad met reconstructie.

Heel veel succes met alle behandelingen.

Offline
Berichten: 4229

Als je een hormoongevoelige tumor had en er een indicatie was voor chemotherapie, dan kun je er donder op zeggen dat ze ook hormoontherapie gaan adviseren. Het is bij hormoongevoelige tumoren een beetje een oplopende trap van opereren -> hormoontherapie -> chemotherapie. (Radiotherapie hangt ook nog sterk af van het type operatie) 

Hormoontherapie (of eigenlijk zou het beter anti-hormoontherapie heten) is er in verschillende soorten en hier lezend en horend van heel veel andere vrouwen reageert iedereen er weer anders op. Het is een kwestie van zelf uitvinden. Het is voor hormoongevoelige tumoren wel vaak een zeer effectieve behandeling, met op de langere termijn groter effect op genezing of tenminste vertraging van ziekte zelfs dan chemotherapie. 

Maar eerst de chemotherapie afronden, dan komt de volgende stap vanzelf wel. Toitoitoi.