anticonceptie

237 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 15
anticonceptie

Aangezien wij niet meer aan een anticonceptiepil mogen beginnen wil ik de stap gaan maken naar een spiraaltje.
Mij is aangeraden door de gyneacoloog en in overleg met de mammacareverpleegkundige om een Mirena-spiraaltje te laten plaatsen, dit ook i.v.m. veelvuldig tussentijds bloedverlies.
Hebben jullie ervaringen met het Mirena-spiraaltje of andere adviezen van de heren/dames doktoren gekregen over een anticonceptiemiddel dat wij mogen gebruiken?

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Hoi Zwaantje,
Ik heb tot mijn hoge dosis chemo een Mirena spiraaltje gehad. Toen moest het er uit omdat ze mijn afweer gingen afbreken en alles wat niet lichaamseigen is dat ze dan kunnen weghalen doen ze dan ook.
Ik was er erg tevreden over (maar dat is mijn persoonlijke ervaring).
Het spiraaltje geeft levenorgestel af en kan geen kwaad.
Omdat ik nu volledig in de overgang ben ik het niet meer nodig maar anders zou ik zo weer voor een Mirena gaan.
Swissy heeft een ander spiraaltje.

Offline
Berichten: 534

Klopt, Goudblok, ik heb een ouderwets koperspiraaltje.
Ik heb hem laten inbrengen na de bevalling van Miniswissy omdat ik nooit meer aan de pil wilde (inmiddels mag dat niet eens meer :wink: ). Ik heb bewust voor een koperspiraaltje gekozen omdat ik geen kunstmatige hormonen in mijn lijf wilde. Bovendien vond ik het wel prettig om een duidelijke cyclus te hebben. Met de Mirena komt het vaak voor, dat je bijna geen bloeding meer hebt.

Ik heb er goede ervaringen mee. In de anderhalf jaar waar ik nog een cyclus had (tot de Zoladex dus) heb ik nooit last gehad van heftigere menstruatie of krampen. Ik ben er echt tevreden over.
Het inbrengen vond ik erg meevallen, maar dat was dus net 6 weken na de bevalling en dan schijnt het meestal het best te gaan. Een ander voordeel is dat het koperspiraaltje minimaal 5 jaar meegaat, maar meestal zelfs langer :D

Ik heb dus nooit nagedacht over andere anticonceptie. Het spiraaltje mocht ik tijdens de (gewone) chemo laten zitten en ook nu onder de hormoontherapie blijft het lekker zitten. (al heb ik er nu wel eens een bloedinkje door...)

Offline
Berichten: 1446

Hoi Zwaantje,

Ik heb voor dat ik een kind kreeg naar volle tevredenheid een Mirenaspiraaltje gehad. Tussen de operatie en de volledige werking van de Zoladex (ong. 10 maanden) mocht ik ook een Mirena, het kon geen kwaad ivm de hormoongevoelige borstkanker. Ik heb het niet gedaan, omdat ik vond dat ik met de operatie, chemo en bestralingen al genoeg polonaise aan mijn lijf had, maar het mocht dus wel, zowel van oncoloog als van gynacoloog.

groetjes, Roosje

Offline
Berichten: 20

Ik kreeg de dag voor mijn eerste chemo het Mirenaspiraal. En ik heb er nog geen moment spijt van. Omdat mijn tumor niet hormoongevoelig was, mocht ik ook de gewone pil blijven nemen, maar ik koos voor het Miranaspiraaltje. De eerste maanden had ik geen menstruaties door de chemo, maar na de chemo had ik wel maandelijks een beetje bloedverlies. Nu is zelfs dat ook weggevallen. Ik heb nu maar om de paar maanden een beetje bloedverlies, die duurt maar één dag. Ik ben er echt tevreden over.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Swissy schreef:
Bovendien vond ik het wel prettig om een duidelijke cyclus te hebben. Met de Mirena komt het vaak voor, dat je bijna geen bloeding meer hebt.

hahhaha dat vond ik nou juist het grote voordeel van de Mirena.
Tijdens de borstvoeding (ook na 18 maanden toen ik natuurlijk alleen nog maar bijvoeding gaf) werd ik niet ongesteld. De huisarts had verteld dat de kans dan groot was dat ik na inbrengen van de Mirena nog maar één keer echt ongesteld zou zijn en dat het daarna (zoa goed als) weg zou zijn. Dat klopte dus. Een cyclus hield ik gewoon (eens in de 4 dagen verschrikkelijk zin in chocola ;-) ) maar maandverband en tampons had ik niet meer nodig. Ik gebuikte hooguit een inlegkruisje.
Het is maar net waar je voor kiest en er zijn ook vast vrouwen die andere ervaringen hebben maar de mijne zijn dus positief.

Offline
Berichten: 618

Dat is wel het voordeel van een Mirena-spiraal lijkt mij hoor, geen menstruatie meer (of ja amper dan)...........dat heb ik nu ook niet, maar dat heeft een andere reden :(

Het is ook gebruikelijk dat je een half jaar na het plaatsen rekening houd met tussentijdse bloedingen die soms ook lang en hevig kunnen zijn! Maar daarna is het meestal bijna of helemaal weg.......dus dat is wel handig! :wink:

Offline
Berichten: 496

Hoi

Ik krijg op advies van oncoloog en gynacoloog ook dat zelfde spiraaltje
Heb hem hier liggen, maar nog niet genoeg moed verzameld om te laten plaatsen
dat vind ik toch wel een supernadeel, dat dat ding er in mot ten tijde van ojalidee :shock: de menstruatie.
Steeds als ik dan zover ben is het vrijdagmiddag of is zij er niet
dus het is er nog niet van gekomen en het spiraaltje ligt hier al 2 maanden
maar goed, het komt goe, dat weet ik zeker :wink:

grxxtjes
mamsan

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ik heb een spiraaltje laten plaatsen net voor de eerste chemo. Moest stoppen met de pil vanwege borstkanker. Bij mij is het een koperspiraaltje geworden. De gynaecoloog twijfelde of het wel of niet kon, had geen soortgelijke gevallen meegemaakt volgens mij, en toen is het een koperspiraaltje geworden. Vanwege de hormoontherapie ben ik pas twee keer ongesteld geweest met spiraaltje, dus ik kan er niet al te veel over zeggen... Maar in principe bevalt het goed :D

afbeelding van Lautje
Berichten: 133

mamsan schreef:
Heb hem hier liggen, maar nog niet genoeg moed verzameld om te laten plaatsen

Mamsan, laat je niet misleiden door de grootte van de verpakking...hahaha...er komt een miniscuul dingetje uit! Ikzelf heb de Mirena vorig jaar september erin laten zetten, vreselijk veel pijn gehad bij het inbrengen en nog ruim een maand erna. Veel pijnstilling moeten gebruiken, nix voor mij. Menstruatie is nooit weggeweest of minder geworden, en in december (klachten) op verzoek door de huisarts naar gekeken, en bleek 'ie er half uit te hangen. Daardoor moest ik de morningafter pil slikken...twee weken later enorme knobbel in de borst.
Even voor de duidelijkheid, het een schijnt niets met het ander te maken te hebben. Zeggen ze. Ik heb 'm eruit laten halen en niet meer laten terugplaatsen.

Ik weet dat ik ooit via Google gezocht heb en een forum heb ontdekt van vrouwen met een onderwerp "Mirena". Daar heb ik veel info gevonden.

Succes!

Lautje

Offline
Berichten: 496

ik word niet echt vrolijk van jouw verhaal :shock:
misschien blijft ie dus wel hier in het doosje liggen
maar wat dan ???

ik ga ook ff google :wink:

Offline
Berichten: 618

Mamsan, het gaat echt gewoon meestal goed hoor!!
Enne als je kinderen hebt gehad is het meestal niet heel erg pijnlijk! De eerste dag of dagen kun je er wel last van houden, maar normaal zakt het dan gewoon af!
Lautje heeft natuurlijk wel pech gehad.......echt vervelend!

Enne durf je niet, ik wil wel mee om je hand vast te houden hoor! :wink:
Kom ammel goe!!!

Offline
Berichten: 496

haha, ik durf best, maar wel lief dat je het aanbied :lol:

maar het is meer dan ik dan al baal van het feit dat ik ongesteld ben geworden, dan moet ik dus die gynacoloog bellen terwijl ik die dag dan iets leuks heb staan met de kids ofzo, :lol:
dus ja, dan blijf dat ding dus weer in het doosje zitten
het schiet niet op ik weet het
:cry:

Offline
Berichten: 63

Ik ben weer eens verbaasd :shock: . Mijn internist, chirurg én huisarts hebben me geadviseerd om het mirenaspiraaltje -dat er al drie jaar zit- te laten verwijderen. Voel er zelf helemaal niets voor want ben erg tevreden (inbrengen deed bij mij geen pijn mamsan :lol: ). Blij te horen dat het zelfs geadviseerd wordt, ondanks hormoongevoelige tumor. Of zou het verschil maken dat ik de hormoontherapie niet doe????

Offline
Berichten: 81

mijn huisarts belt zojuist de afspraak af. hij wil geen mirena zetten ivm mijn hormoongevoelige tumor, hij heeft t gecheckt bij t AVL en die zeggen ook nee terwijl daar 3 weken geleden mij het spiraal geadviseerd is door ded mammacare verpleegkundige en aangeschaft voor 130 euro zelf te betalen

Ik ben helemaal pissed off wat is dat nou?

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik heb het in mijn pb al gezegd ik snap er ook helemaal niets van. Ik weet zeker drie internisten in het AVL die het adviseren (inclusief die van jou). Levenorgestel kan helemaal geen kwaad, bovendien zit het heel plaatselijk waardoor de dosering ook nog eens heel laag is.
Ik had een mirena en die mocht gewoon blijven zitten. Prima voorbehoudsmiddel. Bij mij moest hij er uit omdat ik met de stamceldonatie geen niet eigen onderdelen mocht hebben die een verhoging op ontstekingen zouden kunnen geven (met die kuur maken ze alles kapot dus weerstand 0).
Ik zou er zeker weer één genomen hebben als ik niet volledig in de overgang was gegaan.

En wat betreft dat zelf betalen. Bij mij is hij betaald uit het ziekenfonds.

afbeelding van Miek
Berichten: 76

Maximeisje schreef:
mijn huisarts belt zojuist de afspraak af. hij wil geen mirena zetten ivm mijn hormoongevoelige tumor, hij heeft t gecheckt bij t AVL en die zeggen ook nee terwijl daar 3 weken geleden mij het spiraal geadviseerd is door ded mammacare verpleegkundige en aangeschaft voor 130 euro zelf te betalen

Ik ben helemaal pissed off wat is dat nou?

Ook ik heb een mirena. Volgens ER was dit ook geen probleem.

Offline
Berichten: 81

Ik kan ER wel zoenen, zou ik dan toch nog lid worden van de fanclub? :wink: Hij belde uit zijn operatie net toen ik bij de huisarts zat die zijn oordeel over dit eigenwijze meisje al geveld had...
"Sorry internist had drukke poli en riep maar even wat..." en zo heeft ER ter plekke via mijn mobieltje de huisarts verklaard dat het om een misverstand ging en morgen om 14.00 mag ik alsnog.
Zie je wel ik ben niet gek! Ik kan vliegen! :wink:

Pfoe kanker hebben lijkt soms wel een fulltime baan!

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

hahhaha Dokter ER is een schatje en zijn fanclub meer dan waard (maar ja dat zegt één van zijn fans hihi).

Fijn dat het allemaal opgelost is. Morgen alsnog je mirena geplaatst. zie je
kommammelgoe!!!!

Offline
Berichten: 30

Ik krijg tijdens de eierstokverwijdering een nieuwe Mirena ingeplugd. Godzijdank wordt de oude Mirena tijdens deze ingreep vervangen terwijl ik onder narcose ben. Het touwtje is er namelijk uitgejenst.
Volgens de oncoloog van het VU beschermt de Mirena je baarmoeder tegen poliepen en baarmoederkanker als je tamoxifen slikt!

Offline
Berichten: 81

Ja dat onderzoek ken ik!
Hij zit ladies!! Je wilt niet weten hoeveel moeite ik ervoor heb moeten doen. Een uur voor de afspraak kreeg ik een ziekmelding van de huisarts. Na een hoop geduw en getrek kon ik bij een bekwame gynacologe in het DEO (Haarlem) terecht. Heeft de huisarts toch nog even geregeld na 'gezeur" van mij.
Maar zitten is zitten en niemand die nog aan dat touwtje trekt! :wink:

afbeelding van mirenstijn
Berichten: 143

Nou zeg, ik moest 'm d'r ook uit laten halen van de oncoloog...... Had ik dit geweten, hadden we niet al die tijd met die condooms hoeven te klunsen. Nu is het niet meer nodig, ben nu beschermd door de hormoontherapie.

Het plaatsen deed bij mij geen pijn, maar was ook snel na de bevalling van de 2e. Ik heb wel lang last gehad van hoofdpijn en ben ook gewoon ongesteld geweest. Maar uiteindelijk zat ie tegen de tijd dat ie er weer uit moest echt goed en had ik er plezier van. Mijn husband vond het trouwens minder, die had last van de draadjes :lol:

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

even omhoog voor indigo.

afbeelding van jertam
Berichten: 40

hoi allemaal

Een klein vraagje?
Ben nen terug van de oncoloog en heb gevraagd of ik weer aan de pil mag dit ivm dat ik niet tegen een spiraaltje kan.
Nu was hij het ermee eens dat ik die weer mocht slikken omdat ik hormoonongevoelige kanker had.

Eerst krijg ik een inwendige echo om te kijken en dan mag ik in principe als de gynocoloog ook zegt dat het mag weeer beginnen.

Nu is mijn vraag zijn er meer mensen begonnen mnet de pil naar de diagnose en wat vinden jullie van het voorstel?

liefs jertam

Offline
Berichten: 797

Hoi Jertam,
Mij is geadviseerd vanuit het Radboud om na de diagnose nooit meer iets met hormonen te slikken of te nemen. Dus ook geen pil.
Ik weet niet eens of ik hormoongevoelig was want ik had een DISC.
Dus ik ben helaas nog aan het voorbehoeden met die ondingen. :?

Offline
Berichten: 81

hoi, mij is ook verteld dat de pil te veel hormonen bevat ivm mijn hormoongevoelige tumor, het Mirena spiraal geeft maar een hele kleine hoeveelheid af en dat plaatselijk. Ik ben behalve oestrogeen-pos, ook progesteron-pos. Misschien ben jij dat laatste niet en krijg je een pil voorgeschreven waar allleen progesteron in zit?

groet

Offline
Berichten: 496

de mijne was ook hormoonONgevoelig hoor jertam, toch raden ze allemaal de pil inderdaad af
Ik heb sinds kort het mirenaspiraaltje
en het lijkt erop dat ik daar ook best happy mee ben
(al heb ik nu veel meer last van stemmingswisslingen dan met de pil :? )

grxxtjes
mamsan

Offline
Berichten: 1004

Ik had ook DCIS :wink: ..+ Paget.....dus kweetniet of ik gevoelig of ongevoelig was.... Mijn situatie is iets anders was toen AL 43 en heb besloten om me te laten steraliseren.....Maar das voor jou geen optie ivm met kinderwens toch?
Maar Marieta voor joe toch wel........wat moet je met die ondingen iedere keer....( denk ik ....met je 43 jaar :wink: )

afbeelding van jertam
Berichten: 40

hoi meiden

ik heb het spiraaltje geprobeerd maar kan er helaas niet tegen krijg een soort allergische reactie.

En ja vanwegge onze kinderwens is het nog niet mogelijk om te sterriliseren.
Als ik ooit een kindje krijg dan haal ik daarna gelijk alles weg.
Dit ivm brca1.

En ja constant met die ondingen vind ik zelf ook erg vervelend en aanhangsle ook.

Erg moeilijke situatie helaas.
Ik wacht wel even af wat de gynecoloog zegt 22 mei

Dank je wel alvast allemaal

liefs tamara

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Jertam, reageer je allergisch op koper? Want dan is een Mirena misschien toch iets voor jou: een spiraaltje zonder koper. Overleg het met de gynaecoloog, zou ik zeggen.

Offline
Berichten: 797

Shitty schreef:
Maar Marieta voor joe toch wel........wat moet je met die ondingen iedere keer....( denk ik ....met je 43 jaar :wink: )

Nou Shitty, ik vond het wel tijd worden dat manlief voor de verandering eens onder het mes mag..dus die krijgt dit jaar een knippie [shock] [grinnik] (als hij naar de huisarts durft..)

Jol
Offline
Berichten: 131

Hoi Marieta,

Ik ben het helemaal met jou eens. Jolman bood onmiddelijk aan dit te doen nadat ik geen pil meer mocht. Terwijl hij er al jaren tegenop zag. Nou het viel hem reuze mee. Alleen de ingreep (Jolman noemde het een operatie!) was niet echt leuk, je voelt de prikken en het getrek wel maar ik kon zijn hand vasthouden. Veel succes voor Marietaman!

Liefs, Jol

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Even up voor ervaringen i.v.m. het Mirena spiraaltje.

Offline
Berichten: 653

getver, lees ik hier nou dat de Mirena niet gecontra-indiceerd is????? Mijn huisarts heeft hem er geljk uitgejasd toen hij hoorde dat ik een hormoongevoelige tumor had..........................was dus misschien te voorbarig?

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Yep had gewoon kunnen blijven zitten.

Offline
Berichten: 653

:twisted:

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

angeliquewerner schreef:
Wie kan mij advies geven wat betreft anticonceptie tijdens borstkanker. Ik had een hormoongevoelig tumor (is inmiddels verwijderd). Nu mag ik geen hormonen meer hebben dus denk je al gauw aan een condoom. Nu is dit ons nog nooit gelukt (doet mijn partner zeer bij het aanbrengen) en een vrouwencondoom is net een boterhamzakje waar ik alleen maar dubbel van het lachen lig en uitloopt op een fiasco. Sterelisatie willen we niet en een spiraal heb ik gehad daar heb ik minstens 9 maanden van gevloeid. Nu heb ik wel eens van een pil gehoord die geen vrouwenhormoon bevat. Mag je die wel gebruiken?
Ik krijg nog chemo en daarna hormoontherapie. Injecties die de eierstokken plat leggen krijg ik ook nog maar zal pas na de chemo beginnen. Wie heeft hier ideën over.
Groetjes van Angelique
afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Angelique als je met de Zoladex begonnen bent, dan wordt je hormoonpeil gemeten en heb je geen voorbehoedsmiddel meer nodig.

Tot die tijd moet je dus een andere oplossing zoeken.

Je kan ook kijken of je misschien toch eerder met de zoladex kan beginnen. Dan is je probleem waarschijnlijk meteen opgelost.

Een pil zonder vrouwenhormoon ken ik niet.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

De anticonceptiepil ('de pil')

De pil bevat meestal twee hormonen: een oestrogeen en een progestageen. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat zwangerschap wordt voorkomen.

Oestrogeen wordt meestal een vrouwelijk hormoon genoemd, omdat het een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruele cyclus en bij zwangerschap. Maar oestrogeen komt ook voor in het mannelijk lichaam.

Het hormoon wordt bij vrouwen o.a. afgescheiden door de eierstokken.

Een progestageen is een hormoon dat dezelfde eigenschappen vertoont als progesteron. Het enige natuurlijke progestageen is progesteron. Alle andere progestagenen worden synthetisch gemaakt en noemt men progestativa.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon dat door het corpus luteum (gele lichaam in de eierstok) in de tweede fase van de menstruatiecyclus en in grotere hoeveelheden tijdens de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. Er worden ook nog geringe hoeveelheden progesteron door de bijnierschors bij vrouwen én bij mannen geproduceerd.

Offline
Berichten: 56

Het is best een moeilijk onderwerp bij ons want mijn man heeft zo iets van er zijn meer mogelijkheden dan alleen maar de penis in de vagina en de andere manieren heeft hij genoeg zegt hij. Maar ja ik vind het zo niet leuk. Ik merk dat het steeds meer beladen wordt. Ik vind het een afwijzing maar hij zegt dat hij bescheiden is en wacht tot het weer kan. Ik wordt daar zo verdrietig van. Juist van het intieme (Hij vind knuffelen en masturberen bij elkaar ook intiem) het echte werk dat is me nu afgenomen vind ik. tuurlijk geniet ik ook van de andere dingen en is hij juist daarin extra lief maar vroeger kon hij niet van me af blijven en nu is er gewoon niets tenzij ik begin. Ik ben dus continue aan het zoeken naar nieuwe anticonceptie. Ik lijk wel gefrustreerd als ik het terug lees, zo is het echter niet. Wie weet moet ik er gewoon een tijdje niet over beginnen. Het zijn dus meer dingen dan alleen de anticonceptie. Het lijkt of hij bang is om mij pijn te doen en er niet te veel poespas bij wil hebben om te sexxen.
Wheee ik lijk wel een onzeker pubertje

afbeelding van Diacones
Berichten: 74

Wij hebben alleen maar de optie "geen pil" gekregen (terwijl ik hormoon-negatieve vorm heb). Binnen 2 weken had ik én een pc in de huiskamer én een gesteriliseerde man.

Offline
Berichten: 56

kan iemand raadt geven hoe dan een condoom goed om te doen :oops:
Bij mijn man doet het zeer. Het lijkt wel of ze te strak zijn en we weten geen raad wat we met zijn voorhuid doen. ik schaam mij rot :oops: :oops: :( Zo wil hij het nooit meer proberen.aargh

Offline
Berichten: 1446

Ze kunnen echt te strak zijn hoor, de firma D... heeft ook extra large exemplaren, misschien gaat dat makkelijker.

Offline
Berichten: 56

ik denk dat ik toch maar eens andere ga halen. :oops: Het is toch van de zotte dat het zo moet gaan.
Ik heb nu durex met glijmiddel maar ja hij blijft boven al hangen :shock:

afbeelding van Diacones
Berichten: 74

Kan je verder niet van info voorzien. Bestaat er geen instructie-DVD of zo?

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

:oops: zal ik dan effe de gebruiksaanwijzing hier plaatsen... :oops:
Juist gebruik van een condoom:

Klik hier voor de link en onderaan tevens een filmpje:Hoe doe je een condoom om?

Offline
Berichten: 56

ehm dank je wel. :oops: ik voel nu toch echt wel een onhandige puber. Dank je wel :oops: :?

Offline
Berichten: 797

Je hebt pb :wink:

afbeelding van Martien
Berichten: 20

Hoi allemaal,
Toch nog een vraagje over anticonceptie. Ik ben in maart 2006 begonnen met Zoladex & tamoxifen. Ben sindsdien niet meer ongesteld geweest. Volgens de internist in het AVL moet er toch nog een voorbehoeds middel
gebruikt worden (spiraal of condoom). Mijn huisarts vond dit eigenlijk niet echt nodig omdat je toch (kunstmatig) in de overgang bent.

Kan/mag je er nu vanuit gaan dat als je zoladex gebruikt je niet
zwanger kan worden?
Vind de informatie hieromtrent nogal onduidelijk en zeker als internist en huisarts elkaar tegenspreken.

Hoor graag jullie reacties.
Bedankt!
Martien

Offline
Berichten: 85

Mijn internist en huisarts waren hier eenduidig in: De eerste twee maanden moet je zorgen voor anticonceptie (bijv. condoom) en na twee maanden is dat niet meer nodig. Maar er is idd weinig over te vinden, ik was er ook al naar op zoek geweest.

Offline
Berichten: 1446

Martien, je hebt een PB!

Pagina's