besmette klieren (lymfeklieren / oksel)

68 berichten / 0 nieuw
Anoniem
afbeelding van Anoniem
besmette klieren (lymfeklieren / oksel)

Wat ik mij al heel lang afvraag is dus het volgende.
Bij mij was direkt duidelijk dat ik uitzaaiingen had naar de lymfe, dus tijdens de tumore verwijdering hebben ze bij mij ook de lymfe in de oksel verwijderd. Maar wat ik dus afvraag, de lymfe zitten overal, hoe weten ze nu dat de eerste lymfe vanaf de tumor verwijdert is, ik hoor ook wel eens dat het in de borst of bij het sleutelbeeen kan zitten. Ik heb het ook aan mijn chirurg gevraagd, maar krijg er geen duidelijk antwoord op. Bij mij hebben ze dus geenschildwachtersprocedure toegepast.
En zijn er vrouwen waar de schildwachtersprocedure wel toe is gepast, terwijl men wist dat er uitzaaiingen waren?
o, ja mijn tumor zat boven de tepel op 12 uur.

Offline
Berichten: 1113

Hoi Truus,
Dat is normaal hoor, als je positieve okselklieren hebt ruimen ze (volgens mij altijd) de hele oksel zonder schildwachtprocedure. Mijn tumor was > 5 cm en ook bij mij ruimden ze de hele oksel, omdat er niet één schildwachtklier aan te wijzen schijnt te zijn.
Ik denk (maar dat weet ik dus niet zeker) dat de eerste lymfe vanuit de borst, in de oksel zit, dat het vanuit de borst dus altijd langs de lymfe in de oksel moet voordat je naar het sleutelbeen kan zullen we maar zeggen. Dan heb je dus bij een okselkliertoilet ook altijd de schildwachtklier te pakken.
Kun je me volgen??

Offline
Berichten: 1446

Truus, bij mij was ook vooraf bekend dat er een uitzaaiing in de okselklieren was, en daarom is er ook geen swk-procedure gedaan. Bij mij zaten de tumoren aan de 'binnenkant' van de borst, decolette zeg maar, en omdat ze dachten dat de kans groot was dat er ook klieren achter het borstbeen besmet waren (die kunnen volgens mij niet weggehaald worden) ben ik daar extra bestraald.

Als je geen duidelijk antwoord van je chirurg krijgt, zou ik het gewoon nog eens vragen de volgende keer.

Offline
Berichten: 1175

Bij mij is ook een directe okseltoillet gedaan omdat ik twee verdachte plekjes had
Mijn chirurg vertelde ook dat het dan twee kanten op kan en dat de schildwachtermethode dan niet betrouwbaar zou zijn

Offline
Berichten: 439

Hoi Truus,

Voorzover ik weet (vanwege uitleg over lymfe i.v.m. lymfeoedeem) worden de borsten 'bediend" door de lymfeklieren in de oksel. Afvoer van lymfevocht gaat dan (na de schildwachtklier) alle okselklieren door tot de okselkliertop, gaat vandaar via de lymfeklieren aan de voorkant van de chouder, bij het sleutelbeen onderaan de hals je bloedbaan in. Men haalt alle okselklieren weg en controleert die. Als de okseltopklier is aangedaan, verwacht men dat er ook metastasering op afstand is.

Als men al weet dat er uitzaaiingen zijn, zal er ws geen SWK procedure worden gedaan maar een okselkliertoilet (OKD) of misschien ook dat niet omdat verwijdering geen toegevoegde waarde meer zou hebben en alleen extra klachten zou geven.

Natuurlijk zitten lymfeklieren overal maar ze hebben allemaal wel een eigen functie en een eigen gebied waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Kijk er het plaatje maar eens op na van de kWF :arrow: http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp?objectid=2263
De lymfeklieren bij c en d bedienen voornamelijk de luchtpijp en de longen.
Mijn therapeut strijkt lymfeoedeem wel eens naar die klieren toe om ze aan te zetten om vocht van mijn borst af te voeren maar dat is dus niet de natuurlijke route. Ik hoop dat mijn uitleg je een beetje helpt.

groeten, Sanne

truus
afbeelding van Anoniem

Bedankt voor jullie vlugge reactie. :D
Sanne, ik heb naar de afbeelding gekeken en dan zie je in de borst en in de oksel lymfe zitten, de chirurg zei destijds dat ze een stuk vet uit de oksel halen en daar zitten dus de lymfe tussen, maar hij kan van tevoren niet bepalen hoeveel dat ze eruit halen, omdat wat ik begrepen heb, het moeilijk te zien is. Dus zou ik zeggen zouden ze ook een besmette lymfe kunnen laten zitten. tussen borst en oksel. Ik heb ook alleen de borst bestraald gehad. Ik vroeg me het af, en ga er niet méér zorgen over maken, omdat ik weet dat we geen garantie krijgen en het voegt niks toe, maar vroeg me het gewoon af of ze gewoon hopen net als met alle behandelen, dat we er baat bij hebben.

Offline
Berichten: 439

truus schreef:
Dus zou ik zeggen zouden ze ook een besmette lymfe kunnen laten zitten. tussen borst en oksel.

Alles kan Truuske,
Maar de doelstelling van iedere chirurg is om zijn werk zo goed mogelijk te doen. De radiotherapeut bestraalt erachteraan om nog meer risico's te reduceren. Hij "pakt" alleen de oksel mee als dat zou moeten omdat daar bestralen ook veel kwaad doet.
En inderdaad het risico wordt nooit nul en onzekerheid blijft... dat delen we met zijn allen, hier.
Piekeren over allerlei vragen lost dan niks op maar ik ben er ook erg goed in...

Kus, San

Offline
Berichten: 464

Hoi Truus,

Ook bij mij was van tevoren al bekend dat ik uitzaaiingen had in de lymfen, om de grote bult op mijn sleutelbeen en in mijn hals kon niemand meer heen :shock: Terwijl de arts me open op de operatie tafel had, kon hij gewoon al visueel zien dat er veel klieren besmet waren. Hij heeft gewoon zoveel mogelijk eruitgetrokken, zelfs boven het sleutelbeen wat eigenlijk niet mag volgens protocol.

Helaas heeft het niet genoeg geholpen, want de pet/ct scan wees na de operatie uit dat ik nog 5 besmette klieren in mijn lichaam had. Ik kreeg dus 4 AC en 4 Taxol kuren en 33 bestralingen. Hierna volgde geen enkele controle meer in de vorm van scan of echo, gelukkig was wel echt met de hand te voelen dat de klieren in mijn hals verdwenen waren.

Groetjes van Kiztatou

Offline
Berichten: 766

truus schreef:
En zijn er vrouwen waar de schildwachtersprocedure wel toe is gepast, terwijl men wist dat er uitzaaiingen waren?

Truus, zoals ik het heb begrepen, dient de schildwachtprocedure ervoor om er achter te komen of een okselkliertoilet achterwege kan blijven. Wanneer van tevoren al bekend is dat er uitzaaiingen in de oksel zitten (zoals bij mij in 1 klier het geval was), heeft de schildwachtprocedure dus geen zin.

En ik heb altijd gedacht dat de zgn. eerste lymfeklier, de klier is die het dichtst bij de tumor zit. Dus dat per persoon de locatie kan verschillen. Wanneer ik het mis heb, hoor ik dat graag van iemand die het wel precies weet.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Truus, wat jij schrijft heb ik me ook afgevraagd: waarom zoeken ze lymfen in de oksel ook als de tumor niet aan de kant van de oksel zit.

Ik had geen voelbare lymfeklieren in de oksel, daarom is bij mij wel de schildwachtklierprocedure toegepast. Mijn tumor zat aan de binnenbovenkant. Ik was erg bang voor uitzaaiingen naar het borstbeen, dat leek mij 'logisch' want het zat er zo dichtbij. Er is toen van die blauwe vloeistof in de tumor gespoten en mijn schildwachtklier zat in de oksel. Chirurg zei dat de oksel de meest 'logische' plek is voor de schildwachtklier. Het gebeurde niet vaak dat ze hem ergens anders vonden. Schildwachtklier bleek besmet en daarom zijn de andere klieren toen ook verwijderd (waarvan op 1 na allemaal schoon, gelukkig).

Offline
Berichten: 3

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum, de eerste keer dat ik überhaupt een forum bezoek. Vandaag heb ik te horen gekregen dat van de 11 lymfen die tijdens het okselkliertoilet verwijderd zijn er 10 besmet waren of te wel ééntje was schoon. Gelukkig zie ik heel veel verhalen over schone lymfen, maar helaas zou ik ook graag iets willen lezen over lotgenoten met besmette lymfen en wat de prognoses zijn. Hopelijk is er iemand die mij kan vertellen wat er allemaal gedaan kan worden, zodat ik een beetje geruster wordt.

Offline
Berichten: 776

Hoi Jasmin, wat een mokerslag is dat dan he? Bij mij bleken 11 lymfeklieren besmet te zijn, in totaal waren er wel een stuk of 30 weggehaald (iedereen schijnt een ander totaal aan klieren te hebben). Ik had toen al zes chemokuren achter de rug en had deze uitslag totaal niet aan zien komen. Voor mij betekende het nog een chemoronde erachteraan, met Hoge Dosis Chemotherapie als afsluiting. En ondanks dat ik een amputatie had, ook nog bestralen.

Ik heb mij niet verdiept in de exacte prognoses en ben ook niet van plan om dat te gaan doen. Maar ik ben niet van gisteren en besef me terdege dat 11 klieren heel veel is en dat dat niet echt een gunstig uitgangspunt is.

Mijn diagnose is inmiddels vier jaar geleden. Ik slik nog steeds medicatie (hormoontherapie). De eerste drie jaar Tamoxifen en nu sinds een paar maanden Arimidex.

Weet je al hoe jouw behandelplan eruit gaat zien en wat heb je al achter de rug?

Houd je haaks hoor!

Offline
Berichten: 123

Hoi Jasmin.
Bij mij waren 13 van de 15 lymfeklieren besmet waaronder ook de topklier. Samen met de grote tumor ( > dan 7 cm) was dat een niet zo goede uitgangspositie.
Ik heb amputatie, lymfeklierverwijdering, 6 x chemo, 25 keer bestralen, eierstokverwijdering, 5 jaar arimidex gehad en nu nog 2,5 jaar femara.
Mijn diagnose kreeg ik in okt. 2002 en het gaat voor alsnog allemaal goed.
Ik hoop dat dit verhaaltje je moed geeft. Veel sterkte en als je nog wat wilt weten, vraag gerust.

groetjes gogo

Offline
Berichten: 776

Dank je wel gogo, voor je berichtje. Mij geeft dat ook moed!

Offline
Berichten: 3

Hoi Gogo en Yes, I can!,

Bedankt voor jullie snelle reacties, top! Ik zal even iets meer over me zelf vertellen. Ik ben 35 en moeder van 2 jongens van 2,5 en 5. Bij mij is afgelopen 10 juni de diagnose borstkanker gesteld. Ik heb een ductaal carcinoom met receptoren positief. Vorige week woensdag is bijn linker borst geamputeerd en heb ik tevens een okselkliertoilet gehad. Vanochtend belde de mammacareverpleegkundige om me te vertellen dat ik bij de door mij gekozen oncologe pas in september terecht kan, maar bij een andere al dinsdag a.s. Ik vroeg haar meteen of ze nog uitslagen had, die had ze niet, behalve dat 10 van de 11 lymfen besmet zijn. Tja, dat had ik niet verwacht. Mijn wereld storte weer in! Gelukkig heb ik maandag a.s. een afspraak bij de chirurg, die dan wel alle uitslagen zal hebben. De MCV heeft meteen alle afspraken gemaakt voor verder onderzoek. Morgen meteen een longfoto en een buikecho en woensdag een botscan. Nog even wachten, maar ik hoop dat ik zo snel mogelijk een behandelplan krijg en dat ik aan het bestrijden van de k kan beginnen.
Jullie berichten geven me erge hoop. Je leest voor mijn gevoel nog veel te veel over vrouwen tussen de 30 en de 40 die binnen een jaar na de diagnose de strijd hebben verloren.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

He gatsie, Jasmin, wat een schok.... Ik meen in je bericht de paniek te proeven, die ik herken. Ik weet niet hoeveel klieren er bij mij positief waren. Er waren er in elk geval twee positief, maar daarna heb ik chemo gehad en pas toen ben ik geopereerd. Ik had een enorme tumor (van 10 bij 6 bij 7 cm).

Welkom hier, we sleuren je er doorheen !!!

(enne,.... niet wachten hoor tot september. Je gaat nu vast chemo krijgen en mij lijkt dat je daar niet te lang mee moet wachten.)

Offline
Berichten: 464

Hoi Jasmin, bij mij zijn 31 klieren weggehaald en daarvan waren 13 besmet. Bovendien waren er ook nog 5 besmette klieren achtergebleven (bleek na PET/CT scan), omdat ze gewoon niet zo ver meer weg mochten halen. Deze zaten nl. boven het sleutelbeen. Ik had dus 18 besmette klieren.
Op zich is dat dus niet echt gunstig voor je prognose. Maar ook andere factoren spelen een rol. Bijv of je tumor inderdaad hormoongevoelig is en Her2neu gevoelig. De grootte van je tumor. Op zich was mijn tumor maar 2 cm, maar de uiteindelijk bal klieren die ze weg hebben gehaald was ca. 11 cm zeg maar. Mijn prognose was 25% overlevingskans voor de eerste vijf jaar. Ik ben inmiddels bijna 4 jaar verder en ..leef nog steeds (voor zover ik weet zonder uitzaaiingen) :D . Houd dus moed. Meer dan dat kun je niet doen. Neem de behandelingen aan en heb je twijfels over de aangeboden behandeling, vraag dan ergens anders een second opinion.

Met je vragen, opmerkingen, gevoelens enz. kun je hier altijd terecht. We slepen je er door heen. Ik heb zelf 8 chemokuren gehad, 33 bestralingen en was borstbesparend geopereerd (later preventief alles laten verwijderen) Heeeeeeel veel sterkte, zet hem op!!
Knuff van Kiztatou

Offline
Berichten: 3

Bedankt voor de lieve en snelle reacties. Ik ben blij dat het bij jullie allemaal zo goed gaat. Maandag weet ik meer over de aard en gesteldheid van mijn tumor. Qua formaat gaf de MRI aan dat het 1,5 bij 1,7 met een satellietleasie van 6 mm. Hopelijk is dat klein!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Jasmin schreef:
Qua formaat gaf de MRI aan dat het 1,5 bij 1,7 met een satellietleasie van 6 mm. Hopelijk is dat klein!

Dat is absoluut heel klein en dat is dan absoluut wel weer gunstig. Gezien het aantal positieve klieren is het blijkbaar wel een aggressieveling en zullen ze mbt de chemo alles uit de kast trekken.

Ik kan een heel verhaal vertellen over prognoses, maar uiteindelijk zegt dat niks. Ik ken hier dames, die een supergunstige uitgangssituatie hadden maar na verloop van tijd wel uitzaaiingen. Ik ken ook dames met een hele slechte uitgangssituatie die na verloop van tijd nog gewoon in leven zijn. Kun je allemaal niks mee. Kwestie van mazzel hebben of pech en niemand kan je vertellen of je bij de mazzelaars hoort of bij de pechvogels..... (maar we hopen natuurlijk dat jij een mazzelaar bent).

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Lieve Mien, je bent een kanjer.
Ik hou van jou, fijn dat je op dit forum in contact komt met vrouwen bij wie hetzelfde gaande is.

Kus Floor

afbeelding van bahola
Offline
Berichten: 77

jasmin,

tjonge jasmin wat een schok zeg. 10 van de 11 besmet is inderdaad best veel maar hoeft niet slecht te zijn voor de toekomst. Bij mij waren van de 16 weggehaalde klieren 11 besmet, en tijdens de bestralingen kwam mijn behandelend arts er achter dat de chirurg ' mogelijk besmette klieren' heeft moeten laten zitten. Als de .... is toen het bestralingsplan aangepast.
Zelf heb ik nooit naar prognoses gevraagd. Geen behoefte aan. Maar dat verschilt uiteraard per persoon. Prognose is immers " een uitspraak omtrent het vermoedelijk verloop van een gebeurtenis" (wikiP). Het is niet te zeggen dat het jou ook zo gaat verlopen.

Overigens toen ik vorige week met pijn in mijn rib naar de huisarts ging en die het alarm af liet gaan kneep ik 'm wel even. Gelukkig bleek het na de met spoed gemaakte botscan gewoon een gekneusde rib met een heel klein scheurtje er in te zijn en niet zoals men vreesde uitzaaiingen. (pffff)

Zaak is wel dat je zelf ook overal achteraan gaat en zeker niet tot september wacht! Zelf vind ik het wachten op uitslagen het aller ergste.

Heel veel sterkte er mee maandag. En blijf hier vooral schrijven. het heeft mij wel heel erg geholpen.

afbeelding van bahola
Offline
Berichten: 77

Oeps :oops: die gast was ik (bahola). Vergeten in te loggen.

Offline
Berichten: 85

Nou Jasmin, ik hoop dat je vandaag wat wijzer bent geworden. Al is de stortvloed van medische informatie niet echt een pretje. Ik had zelf in totaal 5 positieve lymfeklieren (inclusief de schildwachtklier), ben nu 33 jaar en moeder van 2 kindjes (dochter van bijna 4 en zoon van bijna 6).
Gezien je uitgangssituatie zul je naar alle waarschijnlijkheid ook wel de volle laag krijgen; chemo, bestraling en hormonale therapie. En waarschijnlijk ook in die volgorde. Al verschilt dat nog wel eens per ziekenhuis. En inderdaad, sluit ik me aan bij Dees, de start van de chemo zal niet lang op zich laten wachten.....
En eerlijk is eerlijk: ik ben het geloof in prognoses verloren. Ik geloof

alleen : je zit aan de goede of de verkeerde kant van de weegschaal en dat kan niemand je vertellen. Waar je wel invloed op hebt is hoe je erin staat. Want dat kan het voor jezelf enigszins draaglijk maken.
Ik ben er daarbij van overtuigd dat je kinderen je sterk zullen maken; zij slepen je er ook doorheen. Toi toi toi en ik wens je alle succes en liefde van de wereld. Want je staat onderaan de berg en die is nog best hoog. Ik heb de top gezien....

Veel sterkte,

groetjes en een dikke knuffel van marieke

PS: mocht je er behoefte aan hebben, voor je kinderen is het misschien handig om de boekjes Chemo Kasper en Radio Robbie aan te schaffen. Google er maar op, je hebt ze zo gevonden !

Offline
Berichten: 362

Ik hoor morgen hoe mijn behandelplan eruit gaat zien maar ik heb al van de regieverpleegkundige gehoord dat ik het hele pakket ga krijgen...just in case..Normaal gesproken zei ze krijg je er bestraling bij vanaf 4 besmette klieren maar we hebben je besproken in het team en we gaan ervoor! Ik dus ook maar he :lol: In mijn geval na amputatie, chemo 6 keer, hormoontherapie en jippie ik schijn ook iets met Her neu te hebben dus nog een behandelmethode erbij...
Merk dat het mij nogal overvalt zoveel methoden, maar wie weet ook wel goed dat ik meer mogelijkheden heb naast chemo? Ik zal mijn vragen en onzekerheden bij de internist neerleggen.

Offline
Berichten: 846

Vandaag uitslag van okselkliertoilet... helaas 3 besmet. Eentje zat erg hoog??? En daarom toch 6 weken bestralen. Dus chemo wordt uitgesteld.... balen. En ik moet naar de internist en de oncoloog. Wat is het verschil tussen die twee? En waarom is het een punt dat die ene zo hoog zat? Weet iemand dit???

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Hoe hoger de klier zit die besmet is, hoe groter de kans dat er ook cellen verder in het klierenstelsel in je lijf zijn gekomen.

Offline
Berichten: 846

Dank je wel lieve Esmuis! Ik dacht al wel zoiets. maar snappen doe ik het niet..... ze zijn toch weggehaald?? En als ze verder zijn waarom dan op de geopereerde plek bestralen en doet chemo de boel de das niet om dan?

Offline
Berichten: 375

Jeetje wat vervelend dat je besmette okselklieren had. Je hoopt natuurlijk altijd zo dat het niet zo is.

Ik weet dat een oncoloog altijd eerst internist is voordat hij zich kan specialiseren om oncoloog te worden. Waarom je met beide een afspraak hebt... goeie vraag :-K

Offline
Berichten: 375

Er kan altijd ergens een verdwaald celletje zitten. Die ze niet kunnen zien. Volgens mij is dat de reden dat ze ook nog bestralen

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Papillon62 schreef:
Dank je wel lieve Esmuis! Ik dacht al wel zoiets. maar snappen doe ik het niet..... ze zijn toch weggehaald?? En als ze verder zijn waarom dan op de geopereerde plek bestralen en doet chemo de boel de das niet om dan?

Ookal halen ze de klieren weg, bestralen doen ze voor de zekerheid. Je hebt maar 1 dwaze cel nodig die overblijft om over een paar jaar rotzooi te veroorzaken.
De chemo moet inderdaad de eventuele klieren in je lijf doden.

Offline
Berichten: 846

Heb net toch maar even het ziekenhuis gebeld. Ik had teveel vragen :?

Het is de topklier die besmet is. Vandaar toch bestralen ondanks dat het er "maar" 3 waren.

En oh oh doos die ik ben..... het is de internist oncoloog waar ik een afspraak mee heb.

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Goed van je Papillon, dat je gebeld hebt. Dan weet je het tenminste zeker.

Offline
Berichten: 846

Dank je! maar het antwoord moet eigenlijk zijn; goed dat de begeleiding tegenwoordig zo goed is dat je niet met je vragen hoeft te blijven rondlopen. Hoera voor de goede ziekenhuizen! Waar je als mens behandeld wordt en niet als een nummer!!!

Offline
Berichten: 1108

Goed dat je gebeld hebt Papillon. Anders blijf je met vragen rondlopen.

Offline
Berichten: 846

Sanne(ke) schreef:
Hij "pakt" alleen de oksel mee als dat zou moeten omdat daar bestralen ook veel kwaad doet.

Weet iemand hier meer over te vertellen???

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Papillon62 schreef:
Sanne(ke) schreef:
Hij "pakt" alleen de oksel mee als dat zou moeten omdat daar bestralen ook veel kwaad doet.

Weet iemand hier meer over te vertellen???

Wat wil je erover weten? Ik ben bestraald op mijn oksel. Dat was na mijn chemo en operatie. Het heeft wel effect gehad op het littekenweefsel en op de spieren. Er is veel bindweefsel ontstaan en dat is enorm stuf weefsel. Met mijn fysio hebben we dat twee keer per week enorm opgerekt. Dat scheelde al enorm. Met mijn reconstructie-operatie heeft de Plastisch chirurg al het overtollige bindweefsel verwijderd en ook dat scheelt weer.

Offline
Berichten: 846

O Dees toch! Ben je heldervoelend? Ik hoopte al dat jij zou reageren. Gewoon des Dees's; to the point!!!

Ben je tijdens bestralling al naar de fysio gegaan? Is pijnlijk zeker...die fysio op de verse wond?

En dat bindweefsel gaat dus niet vanzelf weer weg? Mijn geamputeerde borst vertoond nu al veel bindweefsel (lijkt echt weer een borst) maar deze vraag moet ik dan zeker bij een ander topic stellen? :oops:

Offline
Berichten: 185

Beste papillon,
Ondanks dat je wond nog 'vers' is kun je toch al oefeningen doen. Heb je van het ZH via de fysio geen boekje folder meegekregen? Met je handen tegen de muur omhoog lopen/ kringen draaien met je armen enz.Je moet je ook bij een fysiotherapeut aanmelden die ook lymfedrainagemassage bij je kan doen. Uit je vorige reactie begrijp ik dat je daar nog niet naar toe gaat? Niet te lang wachten anders wordt je arm stijf en wordt het steeds lastiger om de boel soepel te krijgen. Er kunnen ook strengen (lymfestrengen) onder je oksel ontstaan. Is een ander topic over. Kortom als je nog niet naar een fysio gaat moet je volgende week gaan bellen hoor. Voor ieder stadium zijn oefeningen. Succes

Offline
Berichten: 185

ik was gast was niet ingelogd.

Je bent 'geplakt', Bergamot

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Papillon62 schreef:
O Dees toch! Ben je heldervoelend? Ik hoopte al dat jij zou reageren. Gewoon des Dees's; to the point!!!

Ben je tijdens bestralling al naar de fysio gegaan? Is pijnlijk zeker...die fysio op de verse wond?

En dat bindweefsel gaat dus niet vanzelf weer weg? Mijn geamputeerde borst vertoond nu al veel bindweefsel (lijkt echt weer een borst) maar deze vraag moet ik dan zeker bij een ander topic stellen? :oops:

Ik voel me helemaal vereerd.

Nee, ik ben pas na de bestraling naar de fysio gegaan. Eigenlijk ging het zo. Ik wilde niet gaan deelnemen aan Herstel & Balans en dacht, misschien kan ik een fysiotherapeute met oedeemtherapie aantekening me helpen met een revalidatieprogramma. Toen ik daar kwam, zei zei: "Laten we eerst eens kijken naar de mobiliteit van je arm en schouder. Kun je je arm optillen?"

Nou, nee, dat kon ik niet, maar ik had me intussen al aangewend om kopjes met mijn andere hand uit de kast te pakken. Na kanker leek beperkte mobiliteit van mijn schouder me een te futiel probleem om er echt iets mee te doen.

Achteraf ben ik er eigenlijk pas goed van doordrongen hoe belachelijk dat is. Alsof kanker krijgen niet erg genoeg was, was ik bereid om allerlei handicaps te accepteren waar nog wél iets mee te doen is. Ze is mijn litteken gaan masseren, dat doet ze nog wel eens (3,5 jaar later !!) en ze is het bindweefsel gaan oprekken. Dat was een lang proces, twee stappen vooruit, één achteruit, maar uiteindelijk kan ik mijn arm wel weer helemaal optillen en dus weer kopjes uit de kast pakken met beide armen. Ik merk wel dat als we er lang niet aan werken, dat alles wel weer stugger wordt, maar... niet meer zoals het was.

Ook met een verse wond (die overigens na een dag of 5 al grotendeels dicht is), kun je oefenen. Zeker doen !!! Toen ik bestraald werd, moest ik in een bepaalde houding liggen, met mijn arm omhoog, maar eigenlijk ging dat niet eens. Moest die verpleegkundige me eerst in die houding duwen..... Pfffff......

Keep up, Papillon !!!

Offline
Berichten: 846

Lieve Monique en Dees dankjewel voor de reaktie's. Ik was echt even helemaal van de kaart. Zo bang en geschrokken. Nooit gedacht dat ik bestraald moest worden.... En als ik bang ben wil ik niet opgebeurd worden maar juist weten wat er kan gebeuren. Dan kan ik vechten/verzetten klaar maken. Weet ik veel, hoe het precies werkt bij mij :) :-w maar zo ben ik nou eenmaal.

De rust is er weer hoor. En ik ben weer positief.

Wat gek dat niemand mij nog gezegd heeft dat ik naar lymfe therapeut moet. Maar dat had vast nog wel gekomen. Ik ben ook nog niet bij de internist geweest. Pas over anderhalve week. Die zal me alles wel gaan vertellen over bestralen. Denk ik? Heb alleen de chirurg hier pas over gesproken.

Wel oefeningen meegekregen. Die doe ik ook. Vooral tijdens het wandelen met de hand loop ik de arm te buigen en te strekken. Hierdoor laat ik hem ook niet hangen tijdens het lopen.

Ik ga dinsdag gelijk contact opnemen met een goede fysio hier in de buurt.

sorry voor al die paniekvragen!!!!!! Bedankt nogmaals voor de reakties!!!!

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Dit vond ik hele goede informatie voor oefeningen:

http://kanker.kwfkankerbestrijding.nl/soorten-kanker/Pages/borstkanker-bij-vrouwen-oefeningen-voor-de-schouder.aspx

En ze hebben zelfs hele duidelijke video's
http://scripts.kwfkankerbestrijding.nl/kbb/armoefeningen.html

Natuurlijk zal je aan een goede huidtherapeut/fysio met oedeem aantekening heel veel hebben, en die moet je ook zeker opzoeken!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Op het borstkankercongres (Nabon/Boog) waar ik afgelopen dinsdag was, werd gezegd dat bij voorbaat lymfedrainage doen, dus zonder dat er klachten zijn, niet helpt om lymfoedeem te voorkomen.

Ik vond dat zelf een beetje kort door de bocht, want op de één of andere manier klonk het toch alsof het geen zin heeft om mensen bij voorbaat te laten begeleiden door een fysiotherapeute/oedeemtherapeute. Ik weet dat we over dit onderwerp hier ook wel eens een discussie hebben gevoerd. Ik geloof zelf dat niemand ongeschonden uit een operatie en bestraling komt en dat je veel baat kunt hebben van begeleiding door een fysiotherapeut/oedeemtherapeut. Ik weet dat er genoeg Amazones zijn die vinden dat ze genoeg geholpen zijn met alleen het doen van de oefeningen.

Het blijft een persoonlijk ding. Ikzelf had niet kunnen bereiken wat ik met mijn fysio bereikt heb. Ik moet zeggen, ik vond het ook heel fijn, zeker in het begin, dat er iemand aan mijn lijf zat. Dat vind ik eigenlijk nog wel. Zij weet wat ze doet en schrikt nergens van, ze stelt me gerust als ik weer ergens een pijntje heb en ze masseert alle zere plekken weg. Mijn littekens tapet ze en echt, dat zorgt voor een wereld van verschil. Ze worden er zoveel mooier en rozer van....

Doe ermee wat je wilt !!! (ik hoop nl niet dat dit weer een welles-nietes-discussie ontketent)

Offline
Berichten: 1161

In nederland krijg je dus pas een verwijzing naar de oedeemtherapeut als je al klachten hebt.
Misschien dat sommige artsen , indien je er om vraagt, je ook wel een verwijzing geven, maar dat is zeker niet standaard.

Maar ik heb wel eens gehoord dat in Belgie iedereen die bestraald wordt op de oksle standaard 5 behandelingen bij de kinesiste (=fysiotherapeut) met oedeemaantekening krijgt. Ik weet echter niet of dit ook echt zo is.

Offline
Berichten: 185

Nee hoor. Ik woon gewoon in nedeland en kreeg al lymfedrainagemassage toen ik nog geen klachten had. Nu heb ik uiteindelijk toch een lastig te behandelen oedeemarm gekregen. Voorkomen kun je het dus niet...... De één heeft gewoon meer geluk dan de ander. Het heeft ook te maken met hoe de chirurg je geopereerd heeft en ook de bestraling heeft invloed. Ik ben al van nov. aan het zwachtelen en ga sinds nov. 3x per week naar de fysio. Ik heb een lymfepress geprobeerd wat bij mij geen succes was. Mijn arm is te dik voor een kous. Ik krijg volgende week een bandage met klitten band. En vanaf volgende week gaat een huidtherapeute mij behandelen. ik ga dan 1x per week naar de fysio en 1x per week naar eenhuidtherapeute. Daarnaast gaan ze kijken of ik niet gewoon een vaatprobleem heb. Heb sinds kort ook 's avonds dikke voeten.

Offline
Berichten: 185

Sorry dit topic gaat een eigen leven leiden...

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Fysiotherapie na chirurgie is ook een indicatie voor een fysiotherapeute en als je daar om vraagt, krijg je die verwijzing echt wel.

Offline
Berichten: 846

Ik ben een spons qua informatie. Wil gewoon graag álles weten. En ik heb er ook al veel aan gehad.
Esmuis heb je gelezen dat als je last hebt van wondvocht mag je je spieren niet rekken.....??? Staat in die link die je me stuurde.

Ik ga dinsdag bellen met fysio hoor. Want ik heb hier ook al gelezen dat je kous moet hebben als je bestraald gaat worden? Ik weet niet meer waar

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Hoi Papillon,

Ik denk dat oedeemtherapie en het voorkomen van oedeem geen exacte wetenschap is. Begeleiding erbij is zeker wel handig. Let wel even op dat niet iedere fysio opgeleid is voor oedeemtherapie.

Voor bestralen heb je volgens mij geen kous nodig hoor, maar ik ben een leek. IK heb in ieder geval geen kous nodig gehad. Dat moet je dan ook weer aan je bestralingsarts vragen (ook bijvoorbeeld of je tijdens het bestralen oefeningen mag doen of mag smeren met een zalfje en zo).

Niets doen zonder overleg met de behandelend arts zeg ik altijd.

Geniet van vandaag!

Esmuis

Offline
Berichten: 846

Dank je Esmuis. Hier bij ons op (het platte land nog wel hi hi) zit een heel goed centrum zij hebben zich gespecialiseerd in oedeemtherapie en borstkanker. Mag hier geen namen noemen he? Maar ze zitten in Hierden.

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Dan zit je inderdaad vast goed. :-)

Pagina's