Bloedprikken ~verkeerde~arm

12 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 293
Bloedprikken ~verkeerde~arm

Nog even een vraag:
Bij de internist gehad over aanprikken. Dit wordt natuurlijk iets moeilijker de laatste tijd.
Nu dacht ik altijd dat je NOOIT geprikt mocht worden in je ~verkeerde~arm, maar nu vertelde ze, dat je geen Infuus mocht in deze arm, maar wel bloed af laten nemen :shock: :shock:
Snappen jullie het nu nog??????????
Ikke niet!!! Dacht dat je geen wondjes ed mocht hebben aan geopereerde lymphe-loze arm?????
Wie heeft ervaring???

Groetjes
Murie.

Offline
Berichten: 4223

Muriel, mijn oncoloog zegt dat alles mag.
Ik heb aan allebei de kanten een okselkliertoilet gehad en heb aan twee kanten chemo met alles erop en eraan gehad, infusen, vocht, gewoon alles.
Ik begrijp inmiddels dat dat toch vrij onorthodox is maar ik heb geen problemen.
Bloedprikken wissel ik een beetje af. Soms links soms rechts. Niks aan de hand.

Offline
Berichten: 293

:shock: :shock: :shock: Tjee, dat ik dat niet eerder heb geweten.
Maf eigenlijk dat daar dan zo verschillend op gereageerd wordt door de ziekenhuizen.
Waarom heb ik dan zo'n kaartje gekregen van de verpleegkundige!!!
Waarom loop ik dan met Betadine in de tas rond???
Nou ja, gelukkig dat ik het nu weet dan laat ik in het vervolg mooi bloed prikken uit ~verkeerde~arm.
Doei
Muriel.

Pop
Offline
Berichten: 332

Muriel, mijn onco zei ongeveer hetzelfde als die van EllenK. Maar andere specialsten zeggen weer wat anders. (Lekekr makkelijk maakt dat het he?).
Zelf ben ik heel voorzichtig met mijn klierenwegarm, en wil ik dat ze ervan afblijven als dat mogelijk is.
Bloed prikken is bij mij ook niet zo makkelijk (meer). Ik had altijd al hele dunne en goedverstopte adertjes.
Als er 'veel' bloed nodig is laat ik tegenwoordig in mijn voet prikken. Dat gaat prima. Ik moet er wel altijd een beetje om zeuren, want op de een of andere manier doen ze dat niet altijd graag.
Als er 'weinig' bloed nodig is, bijvoorbeeld om je celletjes te meten voor een chemo, dan is een vingerprikje voldoende. Om vragen dus! Iedere prik die je in je 'goede' arm kunt uitsparen is er eentje, zeg ik altijd maar.

Liefs,
Pop

Offline
Berichten: 581

Mijn internist zei ook: "bloed afnemen wel, infuus niet" Ik heb dus gewoon bloed laten prikken in m'n klierloze arm en dat gaf helemaal geen problemen.

Offline
Berichten: 534

Bij mij lukte het chemo infuus aan mijn goede arm al na 3 kuren niet meer ivm flebitis. Ik heb toen de laatste twee FEC-kuren in mijn klier-weg-arm gekregen. Daar heb ik namelijk een groot bloedvat in de elleboogplooi zitten. Ik heb van die twee kuren absoluut geen last gehad (zelfs geen flebitis!)

Bloedprikken gebeurt bij mij nog steeds aan mijn goede arm. Er is nog precies 1 plekje over waar ik met een vlindernaaldje door een goede prikker aan te prikken ben :? . Dat belooft wat voor de volgende 45 jaar :wink:
Bij de laatste MRI lukte het de radioloog niet om aan mijn goede arm een infuus in te brengen. Na een aantal pogingen heb ik het maar aan mijn klier-weg-arm laten doen. Ik heb er ook deze keer geen problemen van gehad.

Een bloedafname en kortdurend infuus vormen volgens mij een niet al te groot risico omdat de huid gedesinfecteerd wordt en omdat er maar kort verbinding bestaat tussen het weefsel en de buitenkant van het lichaam (en dus bacterieën) Een langdurig infuus is daarentegen een ander verhaal. Dat zou ik ook niet in mijn klier-weg-arm laten plaatsen.

Bij een verwonding door een val/snee is het risico op besmetting met bacterieën een stuk groter dan bij het bloedprikken/infuus inbrengen. De huid is tenslotte niet gedesinfecteerd vooraf. Vandaar dat het wel heel verstandig is om altijd Betadine bij de hand te hebben.

Offline
Berichten: 788

Grappig hoe Swissy het over haar goede arm heeft en daarmee dus niet haar klierwegarm bedoelt.
Ondertussen ervaar ik mijn klierwegarm als goede arm. De andere is niet meer aan te prikken en de aders zijn knoerhard, zijn net gitaarsnaren. Ik kan mijn arm ook niet meer strekken momenteel :?

De laatste keer in het ziekenhuis heb ik gewoon geweigerd dat ze in mijn chemo-arm gingen prikken. Wel het infuus, maar bloedafnames niet. Ik werd in het begin elke dag geprikt, moest er niet aan denken dat dat in mijn chemo-arm ging.
De plegen hebben keurig netjes constant in mijn klierwegarm geprikt en dat ging goed. Pas op de een na laatste dag kwam er een pleeg die er grote vraagtekens bij zette en zei dat het op mijn eigen verantwoording was. Toen ze echter mijn arm verder inspecteerde op oedeem vertelde ze dat het er goed uitzag en het waarschijnlijk toch geen kwaad kon.

Bloedprikken laat ik dus gewoon in mijn klierwegarm doen, infusen niet. Eruit mag wel daar, erin niet, zo heb ik het voor mijzelf geformuleerd.

Offline
Berichten: 534

odje schreef:
Grappig hoe Swissy het over haar goede arm heeft en daarmee dus niet haar klierwegarm bedoelt.
Ondertussen ervaar ik mijn klierwegarm als goede arm. De andere is niet meer aan te prikken en de aders zijn knoerhard, zijn net gitaarsnaren. Ik kan mijn arm ook niet meer strekken momenteel :?

Grappig, zo had ik het nog niet bekeken... :D
Mijn goede arm (rechts) was net na de chemo zeker ook niet mijn "goede" arm. Ik kon mijn arm amper gebruiken door de ernstige flebitis aan mijn onderarm. Na enkele weken trok de pijn weg en kon ik hem gewoon weer normaal bewegen. Ik ben rechtshandig en ervaar geen beperkingen met rechts. Vandaar dat dat mijn goede arm is :wink:
(Links is mijn klier-weg-arm. Het is inderdaad mijn goed-aanprikbare-arm)

afbeelding van anita-u2
Berichten: 212

Bij mijn laatste reconstructieoperatie konden ze weer geen goed vat vinden voor mijn infuus...
Het werd dus een gammel ding waar de narcotiseur in de OK wel verder naar zou kijken :?
Die menneer vond het allemaal allang achterhaald en wilde me gewoon in mijn andere arm een infuus geven....
En ik maar zeggen dat dat niet mocht...deed ie het toch :twisted:
Trouwens daar werd toen ook mijn bloeddruk gemeten :shock: pijn joh!!
Ik blijf het stom vinden dat de ene of de andere arts zulke verschillende dingen roept....moest nie magge hoor!

Offline
Berichten: 452

Bij mij prikken ze bij voorkeur wel aan de kant waar geen klieren zijn weggehaald. (terwijl ik niet eens een alg. okseltoilet heb gehad)
Met als gevolg dat ze al twee keer door de ader heen geprikt hebben en ik nu bijna helemaal niet meer te prikken ben aan mijn "goede arm"
Zit gewoon een harde plek
De laatste keer was de arts gelukkig wel bereid om te prikken in mijn "paarklierenwegarm" :wink: Hij moest wel want hij kreeg het in mijn linkerarm niet in de ader. Schoot er uit na even gelopen te hebben.
Dit ging veel makkelijker. :lol:

Offline
Berichten: 143

Ik heb zelf heel veel infusen geprikt en mij is in de 3 ziekenhuizen waar ik gewerkt heb geleerd dat je op zich wel in een klierweg arm/hand mag prikken, maar het infectiegevaar is wat groter en daardoor heb je meer kans op een oedeemarm, daarbij zou het ook pijnlijker kunnen zijn.
Zelf heb ik er eigenlijk geen ervaring mee. tot nu toe lukte het in mijn nietklierwegarm of in mijn voet

Offline
Berichten: 542

even omhoog ivm een vraag