Ervaringen borstsparende operatie plus OKT

11 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 19
Ervaringen borstsparende operatie plus OKT

Ik ben even aan het zoeken geweest naar topics maar heb tot nu toe niets kunnen vinden. Vergeef me als er al een topic is!

Ik krijg volgende week een borstsparende operatie plus volledig okselkliertoilet. Begrijp dat ik 1 nachtje in het ziekenhuis moet blijven en daarna waarschijnlijk naar huis kan inclusief drain.

Ik vraag me af wat ik kan verwachten. Ben ik dagen uit de running, of valt het wel mee allemaal. Heb ik hulp nodig in huis, met aankleden, etc of zal ik waarschijnlijk vlot weer dingen zelf kunnen? Kan ik veel pijn verwachten? 

De borstoperatie ben ik niet zo huiverig voor denk ik, op de tussentijdse mri was de tumor verdwenen en ze gaan nu om het jodiumzaadje heen opereren. Niet zo'n heel groot oppervlak dus, verwacht ik. Ik heb al twee keer een flinke biopt gehad dus ik verwacht eigenlijk een beetje hetzelfde beurse gevoel? Ik ben banger voor het OKT. Liefst had ik dat niet, maar omdat er vier klieren zijn aangedaan volgens de PET scan moet het echt.

Iemand?

Offline
Berichten: 156

Hoi W3ndy, 

Ik heb een amputatie gehad en een okselkliertoilet en ben er wel enkele weken mee zoet geweest. Met name het vele vocht in de oksel was lastig en moest enkele weken afgezogen worden. Het is de bedoeling dat andere lymfeklieren de taak gaan overnemen en heb fysiotherapie gekregen enkele weken na de operatie en daar ga ik nog steeds heen, alleen wel minder frequent om dat te stimuleren. Heb een tijd hulp in huis gehad voor de zware klussen en mijn moeder, partner of Kids hielpen mij wel met douchen of aankleden de eerste tijd, want dat is wel even lastig als je een drain hebt. Het is natuurlijk lastig om van te voren in te schatten hoeveel last je gaat krijgen, maar wat hulp de eerste tijd is geen overbodige luxe.

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust en ik wens je veel succes en sterkte met de operaties! 

Offline
Berichten: 485

Hoi Wendy,

Het is voor iedereen anders. Je hebt wel wat hulp nodig in het huishouden e.d. de eerste paar weken. Aankleden en wassen deed ik heel voorzichtig gewoon zelf vanaf de eerste dag.

Ik heb een amputatie en okd gehad, en de pijn viel reuze mee. Ik kon het af met paracetamol na de eerste dag. Heb nog lang last gehad van vocht onder mijn oksel, nu af en toe nog, maar pijnlijk is het niet. Als ik een ding moet noemen dat wel meeviel in het hele verhaal, dan was het de operatie. Ik hoop dat het bij jou ook gewoon goed gaat en dat je snel weer opknapt.

Hartelijke groet, 

Linda

Offline
Berichten: 271

Hoi W3ndy, ik had ook een borstsparende operatie en volledige okselklierdissectie.  Ik vond de operatie erg meevallen. Ben uiteindelijk 2 nachten in het ziekenhuis gebleven vanwege pijn,  maar later bleek dat de drain tegen een zenuw zat. Zodra de drain eruit was knapte ik echt heel snel weer op. Binnen drie weken kon ik mijn arm weer erg goed bewegen. Alleen nog niet tillen enzo. Helaas kreeg ik daarna allemaal strengetjes in mijn arm en oksel. Maar dat ging na behandeling door de fysio over. Ik raad je aan preventief naar een gespecialiseerd oedeem therapeut te gaan, vanwege je volledige OKT. Sterkte volgende week!

Offline
Berichten: 19

Nou, een week na de operatie - dank voor jullie ervaringen! Het is me goed meegevallen. Ik heb maar 1 incisie onder de oksel, alles kon vanuit daar verwijderd worden. De pijn is ook mij meegevallen, ik kon me eigenlijk vrij snel zelf ook weer aankleden en douchen etc. Ik slik alleen paracetamol, verder niet, en soms vergeet ik ze zelfs ;)

Mijn drain mocht er vrij snel uit en tot nu toe heb ik geen last van vochtophopingen, ik hoop dat dat zo blijft. Ik heb Atalanta's advies ter harte genoemen, en ben preventief gestart met fysiotherapie bij een oncologisch revalidatie fysiotherapeut die ook ervaring heeft met oedeem therapie. Je kunt de bui maar voor zijn, zeg maar

 

Offline
Berichten: 878

Super W3ndy, fijn om te horen! En ook fijn dat je het even deelt, daar heeft een volgend persoon die op zoek is naar ervaringsverhalen op dit vlak dan weer wat aan.

Offline
Berichten: 19

Graag gedaan - het gebeurt me vrij vaak dat ik inderdaad zoek naar iets waarover dan wel een vraag is gesteld, maar geen update is gegeven. Dat wilde ik voorkomen :)

Inmiddels zijn we bijna drie weken verder, en ben ik aardig aan het opknappen. Mijn arm wil niet helemaal meewerken helaas - het is een vrij groot litteken onder de arm en boven mijn hoofd strekken wil nog niet. Ik heb nog geen last van oedeem, maar wel last van een spier in mijn arm die "vast" lijkt te zitten. Fysio helpt wel. Ik kan nog niet richting bestralingen omdat ik nog niet goed genoeg kan strekken.

Verder merk ik dat het geopereerde gebied (in de borst, en onder het litteken in de oksel) behoorlijk wat bultig/verhard weefsel (?) zit. Ik denk dat het onderdeel is van het genezingsproces, want er is nogal in gesneden allemaal natuurlijk. Herkent iemand dit? Het is niet ontstoken/warm en de huid staat ook niet superstrak of zo - het is meer dat het flinke onderhuidse bulten zijn die best hard zijn.

Offline
Berichten: 485

Hoi W3ndy,

Inderdaad fijn voor (latere) meelezers dat je even een update geeft. Dat verharde weefsel herken ik wel. Ik ben nu precies een jaar na mijn operatie (mastectomie met OKD) en het is nog steeds een raar hobbelig hard gebied. Mede door de bestralingen verhardt het weefsel nog een beetje verder en dat werkt lang door heb ik me laten vertellen. Blijven bewegen en oefenen is het devies. 

Ik moet wel zeggen dat ik de operatie achteraf het minst ingrijpend vind van alles. Hoewel de buitenwacht juist daar vaak veel aandacht aan besteedt. Hoop dat je gauw richting de bestraling kunt, dan ben je weer een stap verder. 

Hartelijke groet,

Linda

Offline
Berichten: 4256

Dat bultige doet me toch denken aan vocht. Heb je voor de zekerheid als eens een oedeemtherapeut ernaar laten kijken? Vaak kunnen die preventief ook heel veel betekenen.

Offline
Berichten: 26

Fijn te lezen dat het je is meegevallen W3ndy. 

Ik ben 2 keer geopereerd, eerst borstbesparend en 2 okselklieren (poortwachterstraject), gezien de okselklieren niet schoon waren daarna nog een compleet OKT.

Ik vond de operaties ook het minst heftig van alles. Heb weinig pijn gehad en kon me vrij vlot weer goed redden. Wel draag ik sindsdien (3 mnd) sportbh's omdat mijn gewone beugelbh's niet fijn zitten (heb aantal forse littekens, waarvan 2 onder de bh rand). En slaap sinds afgelopen nacht weer zonder bh.

Ook ik had alvast preventief de oedeemfysiotherpaut opgezocht (kreeg ik als tip van de verpleegkundigen) en nu (vooral  na de bestraling) heb ik daar ook veel baat bij.

Van alle behandelingen tot nu toe vind ik de bestraling de zwaarste. Niet alleen het dagelijkse gemopper naar het ziekenhuis, maar ook het effect op mijn huid en onderliggend weefsel en de vermoeidheid.  Maar dat zal voor iedereen verschillen....

Verhard weefsel herken ik wel, maar het bultige niet. Fysio weet idd vaak wel wat het is en of zij of jij er iets mee kunnen.

Offline
Berichten: 878

Bij mij zitten in het operatiegebied nu 6 jaar later nog steeds bulten. Littekenweefsel zegt de oncoloog. Heel normaal, blijkbaar.