Ervaringen chemo/hormoonther. en allergie voor medicijnen?

15 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Ayelen
Offline
Berichten: 89
Ervaringen chemo/hormoonther. en allergie voor medicijnen?

Hallo lieve Amazones,

Na een hoop neuzen hoop ik dat ik mijn vraag op de juiste plek stel. Er is zoveel info hier en er zijn zoveel onderwerpen!

Afijn, gisteren dus te horen gekregen wat er allemaal verder gaat gebeuren. Inmiddels lukt het me steeds beter om het struisvogelspelletje, waar ik zo goed in ben geworden de laatste tijd, steeds meer te laten :wink: .

Mijn vraag is deze: Is er iemand van jullie allergisch voor medicatie?” Voor de bestralingen was ik niet bang. Wel heb ik ze mega onderschat en is het me vreselijk tegen gevallen, maar het weten wat er gebeurd met je en waarom het moet maakt het wel een stuk makkelijker om gewoon te doen wat er moet gebeuren, althans zo ervaar ik het op het moment. Maar bestralingen zijn geen medicamenten en…

Het punt is dat ik niet eens een paracetamol tablet kan innemen, want dan ben ik dus de rest van de dag en nacht aan het braken. Het is het afgelopen jaar een drama geweest om een goede pijnstilling te vinden voor de pijn die ik in mijn gewrichten heb door de reuma, en de hernia, die mij er nog vaak aan herinnert dat ik die niet weg heb laten halen. Met de narcose is het altijd een drama, wordt wakker tijdens operaties, mij gebeurd met een hernia operatie tig jaar terug en daarna nog twee keer. Gelukkig die vreselijke ervaring niet met de borstbesparende operatie gehad! Ik had duidelijk aangegeven een narcose te willen die ze normaliter voor olifanten gebruiken!!!

Hoe dan ook, hoe ouder ik wordt hoe minder dingen ik kan verdragen. Begon met gouden oorbellen die ik mijn hele leven had gedragen en ineens voor ontstekingen gingen zorgen, bepaald voedsel wat allerlei uitslag veroorzaakte en uiteindelijk de simpele paracetamol wat een drama veroorzaakt.

Ik ben echt doodsbenauwd voor de bijwerkingen die de chemo en de aromasin kunnen gaan veroorzaken. Ik ben niet blij mijn lange haren te gaan verliezen, de vermoeidheid die kan ontstaan lijkt me ook vreselijk maar toch, op de één of andere wijze kan ik dat redelijk naast me neerleggen. Ik ben doodsbenauwd voor eventuele andere dingen. Als ik al zo ziek wordt van de simpele medicijnen, wat moet er dan toch gaan gebeuren met dit soort behandelingen?

Vandaar mijn vraag, zijn er Amazones die ook dit soort allergieën hebben en die mij kunnen vertellen hoe ze dan gereageerd hebben op de chemo en hormoontherapie?

Liefs,
Ayelén.

Offline
Berichten: 1446

Ayelen,

Ik heb de naam van je topic gewijzigd, zodat duidelijk is dat het gaat over allergie voor medicijnen. Er is namelijk ook een topic over minder last hebben van allergieën zoals hooikoorts e.d. na de chemo. Maar jij vraagt duidelijk iets anders.

Er zijn op het forum dacht ik wel berichten van allergische reacties op herceptin, maar voor chemo en aromasin weet ik het niet zeker. Ik ga even voor je zoeken.

Roosje (moderator)

afbeelding van Ayelen
Offline
Berichten: 89

Lief van je Roosje dat je de naam van de topic verduidelijkt hebt! Vraagstelling is zo inderdaad beter en duidelijker :D ...

Ga ik tussendoor ook verder met neuzen, lezen en hopelijk mezelf wat duidelijkheid en enigszins rust verschaffen :wink: ...

Offline
Berichten: 1446

:arrow: Chemo

:arrow: Ervaringen Tac, Taxotere en Taxol

:arrow: Allergische reactie op chemo

In bovenstaande topics kun je wel wat terugvinden, maar het is wel even doorspitten. Ik hoop dat er nog reacties komen op je vraag.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

hoi daar
wil graag reageren op je vraag over allergische reacties.ik ben ook zo een persoon wat weinig verdragen kan en gevoelig is voor van alles en nog wat
maar is het wel verstandig om alles te weten ipv ervaren hoe het gaat
ik moet in principe 6 x de tac doen
en heb 3 weken geleden de eerste kuur gekregen
in eerste instantie ging het goed en was gezellig aan praten
de zak dexo raakte leeg en van ene moment o andere kreeg ik druk op borst en geen lucht meer.verkrampte totaal
in paar seconde was ik in shock.gelukkig reageerd personeel snel en met wat tavegil ingespoten en zuurstof was ik er weer snel bij
de rest ging goed.
de eerste dagen was ik wel erg moe maar gelukkig niet misselijk of ziek.wel kreeg ik na paar dagen ook van de tabletvorm dexo hartkloppingen.dit schijnt wel eens te gebeuren maar niet zo heel vaak
ben dus ook erg benieuwd of anderen deze ervaring gehad hebben en wat er na met anderen kuren gedaan werd
mijn specialist heeft namelijk gezegd dat ie er hard over na moet denken wat of er dan nog mogelijk is en of ik volledig moet stoppen.
maar ja je kan wel druk maken over wat anderen meemaken en vergaat
maar is toch heel persoonlijk en vooral met vertrouwen ondergaan wie weet valt het allemaal voor je mee
sterkte en grt ank

Offline
Berichten: 639

Hai Ank!

Ik lees je stuk over de 'bijwerking' van de TAC.
Ik heb ook 6x TAC gehad dit jaar en ik herinner me dat ik gewaarschuwd was dat ik de 1e of 2e keer een reaktie kon krijgen. Daar zijn ze inderdaad op bedacht en er is daarom extra controle. Bij jou kwam die inderdaad direkt de eerste keer. Wel schrikken even he?

Die hartkloppingen horen echt bij de Dexa. Snap niet dat jouw arts dat niet herkent. Toevallig hadden we het er hier onlangs over in een topic (of was het in Phineke's hoekje?). Het is niet fijn, maar gaat na een weekje weer voorbij. Was dat bij jou ook het geval?

Als je 3 weken geleden je 1e kuur hebt gehad, dan moet je in principe nu dus weer? Ik wens je heel veel sterkte meis! Geef ze van jetje!!!!!!

Groetjes,
MarjonD

ank
afbeelding van ank
Offline
Berichten: 2

Hoi MArionD

Ik heb inmiddels met veel pijn en angst de tweede kuur gehad
het was niet alleen de hartkloppingen ,maar tijdens de kuur ben ik in shock geweest
maar moesten nu gaan proberen met lagere dosering en langzaam inbrengen of beter ging
helaas
2e keer ging ook niet goed en was idd erg vervelend.dit keer waren ze erop bedacht en hadden alle middelen bij de hand.en iedere sec was een verpleegster naast bed.wat wel vertrouwen gaf.maar toch.
gelukkig maar want was dit keer weer heftig en duurde langer voor ik eruit was
nu overweegt ie (oncoloog)om alles eruit te laten en de gewone prednisoninfuus erbij te geven of dat het gestopt word.
moet de 15e voor controle komen en hoor wel wat alternatief is of niet
zeg altijd maar wat niet lukt,lukt niet .
we hebben geprobeerd en is jammer als niet verder kan
maar al zou kuur volledig afmaken dan blijft altijd nog de vraag heeft het aangeslagen en blijf je schoon
dus ik ga dr nu vanuit ben schoon en hoop een lange tijd te blijven
en leef toch per dag en maak er wel wat van en zie wat toekomst me brengt
maar was er wel al uit en iedereen trouwens dat dit niet nog een keer mocht gebeuren :)
grt ank

ank
afbeelding van ank
Offline
Berichten: 2

OH ja MarionD
hihihihihihh
vergat nog een vraagje te beantwoorden :?
met tabletten had ik idd erg veel hartkloppingen en na week was idd weg
heb na me 2e kuur geen tabletten genomen en moet zeggen was stukken minder moe en veel sneller weer fit en gelukkig niet al te misselijk of ziek
wat dat betreft mag ik in me handen klappen en ben dr erg blij mee dat ik niet erg ziek of beroerd ben
grt ank :D

Offline
Berichten: 639

Hé Ank!

Nou dan ben je één van de weinigen die een 'alergische reaktie' heeft op de Taxotere misschien? Misschien dat je arts dan nu alleen AC voorschrijft? Ben heel benieuwd wat ze nu gaan doen.
Kan me voorstellen dat je niet erg relaxt was die 2e keer :shock:

Groetjes,
MarjonD

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

up

Offline
Berichten: 13

Sinds augustus 2010 heb ik last van netelroos (urticaria, galbulten zijn andere benamingen voor hetzelfde) die steeds erger wordt. Oorzaak is tot nu toe onbekend. Inmiddels slik ik 4 x de normale dosering antihistamine (in overleg met dermatoloog) maar het blijft erger worden (afgelopen week continu netelroos over hele lichaam met af en toe gezwollen lippen en ogen). Het jeukt, brandt en het prikt.

Ik ben in maart 2009 begonnen met Tamoxifen, weet iemand of er een relatie kan bestaan tussen Tamoxifen en anderhalf jaar later netelroos?

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Hoi wat vervelend! Ik herken het gelukkig niet dus geen ervaringsverhaal wat betreft netelroos.
Wel gebruik ik verschillende antihistaminica en Tamoxifen.

Bijwerkingen van Tamoxifen kunnen zijn overgevoeligheids reacties (staat o.a. in de bijsluiter).

Ik ben geen arts en weet niet of je netelroos ook van Tamoxifen kan krijgen.

Ik weet wel dat het een bekende bijwerking is van o.a. desloratadine (een antihistaminica).
Het zou erg vervelend zijn als je een middel neemt tegen de urticaria en het er juist van krijgt. Maar dat is dus mogelijk.

Even uit de huisartsen beschrijving van Aerius gequote:

Quote:
Bijwerkingen
Vaak (1-10%): vermoeidheid. Soms (0,1-1%): droge mond, hoofdpijn. Incidenteel overgevoeligheidsreacties (anafylaxie, angio-oedeem, pruritus, 'rash' en urticaria), duizeligheid, slaperigheid, hallucinaties, hyperactiviteit, aanvallen, tachycardie, palpitaties, buikpijn, braken, dyspepsie, diarree, stijging van leverenzymwaarden, verhoogd bilirubine, hepatitis, myalgie. Bij kinderen jonger dan twee jaar is vaak gemeld: diarree, koorts en slapeloosheid.

Dit is dus een middel wat tegen urticaria wordt voor geschreven.

Quote:
Indicaties
Seizoensgebonden allergische rinitis. Urticaria.

Ik zou zeggen overleg eens met de dermatoloog of de internist of het een mogelijkheid is.

Offline
Berichten: 13

Hoi, dag Goudblok,

Heel erg bedankt voor je reactie! ik heb tot nu toe vier verschillende antihistaminica gehad en Prednisolon. Ik gebruik nu een combinatie van twee antihistaminica waarvan er eentje inderdaad desloratadine is. Ik ga het overleggen met de artsen en ik ga het opzoeken op internet. Het lijkt me in ieder geval verstandig om een tijdje andere antihistaminica te gebruiken dan Aerius.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ik heb zes jaar geleden chemo gehad AC kuren en heb daarna een voedingsallergie ontwikkeld, altijd een vol gevoel in de neus en bijholten, heel regelmatig buikkrampen en diarree of overgeven, heel vervelend. Dit is ontstaan door de chemokuren die ik heb gehad en ik denk dat dit nooit meer over gaat.

Offline
Berichten: 4

Als ik deze topic zo bekijk dan zijn er inderdaad maar weinig mensen (gelukkig maar) die nergens tegen kunnen. Helaas hoor ik hier ook bij. De chemo is in juli voortijdig gestopt ivm neuropathie (van de Taxol en later Taxotere), van de FEC blaren in mijn mond en door de bestraling verschrikkelijk moe, niet kunnen lopen van vermoeidheid, pijn op de borst en sinds een paar weken hoofdpijn. Door de hoofdpijn kan ik me ook moeilijk concentreren. Volgens de oncoloog zijn er mensen die nergens tegen kunnen en extreem overal op reageren. Bij mij staat nu in de brief; extreem algehele malaise. Dit door al die behandelingen. Ben nog 1 week opgenomen geweest. Nu gaat het beter, leuco's stijgen (van 2.2. naar 2.7.. oh joy!) en lopen kan ik ook weer zelf. Alleen die rottige hoofdpijn. Is er iemand die dit of een van deze klachten herkent? Hoe lang kan zoiets duren. Het zal allemaal ook heel erg persoonlijk zijn hoe iemand opknapt.