Gevoelloze huid oksel en 'borst'

21 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Madeliefste
Offline
Berichten: 83
Gevoelloze huid oksel en 'borst'

Mijn eerste bezoek aan de site en meteen maar wat vragen in de groep gooien!

Ik ben 3 weken geleden geopereerd, een borstamputatie en er zijn 3 klieren verwijderd (geen uitzaaiingen gevonden, pfff!). Ik herstel goed, als ik de artsen mag geloven, alleen blijf ik het zo vreemd (lees: vreselijk) vinden dat mijn huid zo gevoelloos is. Mijn oksel is gevoelloos en de huid waar mijn borst zat is ook nog steeds redelijk gevoelloos (het voelt een soort als na het verwijderen van een kies: een beetje pijn, maar toch ook verdoofd). De binnenzijde van mijn bovenarm brandt juist de hele dag een beetje. Komt dat jullie bekend voor?

En nog een andere vraag: ik heb nu drie keer vocht weg laten halen en krijg vanaf volgende week oedeemtherapie, zodat mijn lichaam het zelf gaat leren afvoeren. Heeft iemand dat gehad? En kan ik in de tussentijd zelf al wat doen (heb een lichte a cup aan vocht inmiddels)? Masseren misschien?

Ik denk dat het al wel uit de vragen blijkt, ik ben een redelijk ongeduldig type, dus misschien is het antwoord gewoon: heb geduld. Dat is ook prima hoor, maar soms ben je even onzeker!

Bedankt alvast!

Offline
Berichten: 434

Madeliefste, allereerst "welkom" op de site.
Je hebt al een en ander achter de kiezen lees ik, heftig hoor...
Ik kan je helaas niet helpen met het vocht.
Het gevoelloze echter is iets wat wel herkenbaar is. Dit is vrij normaal omdat de huidzenuwen (hele kleine zenuwtjes) tijdens de operatie beschadigd zijn. Meestal herstellen deze zich, maar dat heeft tijd nodig. Dit kan een aantal maanden duren tot blijvend zijn. Meestal komt het gevoel op den duur terug, maar helaas, in 20% is het blijvend.

Het branderige gevoel in de binnen-bovenarm heb ik ook gehad maar is nu (na 5 maanden) zo goed als weg, af en toe komt het nog terug, als ik teveel met die arm heb gedaan bv.

Sterkte! Ivonne.

afbeelding van nachtvlinder
Berichten: 302

hallo madeliefste,

ik herinner me dat ik ook heel lang last heb gehad van gevoelloos, dood gevoel.
en idd het weghalen van het vocht is voor mij ook heel herkenbaar.
ik heb er niet meer op geled dus heb ik net even gecontroleerd het is voor mij dik twee jaar geleden en het gevoel is bij mij nog niet helemaal terug.
misschien dat dit bij andere amazones anders is, ik weet het niet.
idd geduld is een schone zaak zegt men. :wink:

nachtvlinder

afbeelding van anita-u2
Berichten: 212

Hier ook herkenning hoor!
Dat zijn je zenuwen...akelig is dat hé :?
Ik heb er nu weer last van...(heb net een reconstructie gehad)
Dan is het vervelend als ze je zacht aaien op die plaatsen...
Bij mij ging het ok weer weg hoor :D ...dus daar hoop ik nu maar weer o...ook voor jou!
XXX Anita

afbeelding van britt
Offline
Berichten: 26

Hallo Madeliefste,

Wat je schrijft herken ik volledig. Ook ik had na de operatie (dubbel amputatie) al weer heel snel méér dan een A-cup. Bij mij is een aantal keren vocht afgetapt. De eerste keer 800 ml van beide kanten samen. Dat klinkt misschien erger dan dat het is. In het litteken (dat zoals jij ook ervaart gevoelloos is) wordt een naald gestoken en dan 'loopt het reservoir leeg' - om het maar even plastisch uit te drukken... onmiddellijk daarna ben je dan weer helemaal plat. Fluitje van een cent, écht! En na een paar keer aftappen werd het vocht dat terugkwam steeds minder. Op een gegeven moment kwam het helemaal niet meer terug / werkt je lichaam het overschot zelf weg.

Ook ik ben kort na de operatie met lymfedrainage begonnen. En het helpt. In ieder geval vond ik dat al die rare sensaties van pijn, doofheid, strak en gespannen gevoel al snel minder werden. Het echte 'omleiden'van de lymfebanen, daar heb je langer tijd voor nodig. Geduld moet je hebben dus, ook al is dat soms lastig...

De gevoelloosheid heb ik de eerste tijd ook als irritant ervaren maar geloof me, ook daaraan wen je. Inmiddels ben ik een jaar verder en is mijn gevoel in de borststeek bijna terug. Dat ging bij mij zo geleidelijk dat het me eigenlijk niet eens zo bewust is opgevallen.

Ik ben erg gebaat geweest bij mijn 'strategie' waarbij ik maar zo min mogelijk aandacht aan alle BK-ongemakken besteedde en me met veel dicipline op andere zaken concentreerde. Maar dat is voor alle amazones weer anders...
Veel sterkte!!

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

ja hier ook. Na operatie in nov. 2004 nu nog steeds een wat doof gevoel bij de littekens en in mijn arm. Je raakt er aan gewend.
Advies: ga niet zelf masseren. Je zou misschien net de verkeerde bewegingen maken die het oedeem erger kunnen maken. Niet teveel doen met je arm, rustig aan....je bent nog maar net geopereerd.

Bij mij is er ook nadien vocht afgetapt, 1 keer was voldoende.

Offline
Berichten: 126

Mijn amputatie is inmiddels 14 maanden geleden, en de gevoelloze plek is wel iets kleiner geworden maar nog steeds is een flink deel (circa 8cm in doorsnede) gevoelloos. Maar het went snel, het valt me haast niet meer op :0

Offline
Berichten: 138

Hoi,

Ik ben pas 1 maart geopeerd, amputatie en schildwachtklier.
22 maart ook nog okselkliertoilet. Het verdoofd gevoel is altijd gebleven. Het gebied is wel een stuk kleiner geworden hoor. Ik vind het niet fijn maar het begint meer te wennen. Maar het klopt wat Ivonne zegt. Bij een klein aantal is het blijvend. Maar het kan een ontzettende lange tijd duren voordat het over gaat.

Maar ga NIET zelf wrijven. Drainage gaat heeeeel zachtjes. Ik zelf heb het niet gehad maar mijn bovenbuurvrouw is oedeemtherapeut en heeft met dit geadviseerd. Laat het doen door een expert. Let er ook op dat een fysio er ook in is gespecialieerd. Die doen het vaak iets te hard blijkbaar.
Je mag het bijna niet voelen.

Maar heb geduld met het gevoelloze. Ik ben ook niet geduldig hoor.
Heb af en toe wat steken op de borstwond. Niet van schrikken, komt gevoel dus toch langzaam terug.

Sterkte ermee.

groetjes marcec

Offline
Berichten: 205

Hoi Madeliefste

Welkom op de site.

Dat gevoeloze gevoel dat je beschrijft is ook hier heel herkenbaar. Ik ben vorig jaar juni geopereerd. Ook ik heb een band van ongeveer 6 cm gevoelloze huid over mijn borst, en een deel van mijn oksel en schouderblad. Na een tijdje raak je er wel aan gewend.

Succes met je herstel
liefs Moppie

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Mijn operatie is bijna 17 maanden geleden, amputatie + okseltoilet. Mijn amputatielitteken + een groot stuk eromheen, mijn hele oksel en een groot stuk aan de binnen/achterkant van mijn arm zijn nog gevoelloos.
Ik denk zelf eigenlijk dat het zo blijft...
Ruth (die weer eens niet ingelogd is..)

Offline
Berichten: 4238

Bij mij is het ook gebleven.

Offline
Berichten: 1768

Bij mij is het dove gevoel voor een groot deel weggetrokken, 2 jaar en 9 maanden na dato.
Ik had het in mijn oksel en rond het litteken, maar vooral in het gebied daartussen (borstsparende operatie).

Het voelt nog steeds niet hetzelfde als aan de andere kant, maar het hindert me niet meer.

Offline
Berichten: 924

Bij mij is het bijna een jaar geleden.
Het gevoel bij mijn littekeken is terug gekomen.
Mijn bovenarm ,oksel en bij mijn schouderblad niet.

Maar idd je went er aan.

Offline
Berichten: 415

Bij een stuk van 15 bij 10 cm ongeveer, doorlopend tot bijna op mijn rug. daar is het ook het meest gevoelloos. een erg doof gevoel, meestal denk ik er niet aan, hoewel ik, nu ik in de zomer bloter ben gekleed er af en toe moet aanzitten en dan vind ik het niet fijn. Denk niet dat het nog terugkomt. :(
Is op zich wel handig met het afdoen van de plakprothese, want dat gaat nog niet zo makkelijk; de kleeflaag trekt erg aan de huid bij het afdoen.
Elk nadeel heb z'n voordeel..

afbeelding van Tarayana_2041
Offline
Berichten: 116

Februari 2005 amputatie en okseltoilet. Gevoelloosheid op de borst is nagenoeg helemaal weg, maar bovenarm is over een groot deel nog gevoelloos hoewel ik het idee heb dat dat gebied steeds minder groot wordt.
Ook deel rug is gevoelloos.
Maar er is hoop :wink:
Tot voor kort riep ik altijd tegen de kinderen. Mama kan heeeeeeeeeel goed tegen kietelen hoor...probeer maar! En ik bood ze mijn gevoelloze oksel aan...grinnn...ik voelde niets dus ik won met gemak. Maar sinds twee weken is het gedaan...hoewel het gevoel nog steeds niet is zoals het was kunnen ze me niet meer kietelen :shock: Ik voel het dus wel en kan er niet meer tegen...ik ga er vanuit dat het gewoon allemaal langzaam herstelt. Nog even en ik weet niet meer dat ik geopereerd ben daar... :lol:

Offline
Berichten: 406

ik ben bijna 2 jaar verder..
in begin wel vervelend dat voos gevoel,het lijkt alsof alles dikker is..maar dat lijkt ook gewoon zo omdat daar geen borst meer zat..
regelmatig had ik mettertijd wat van die scheuten ..
nu is eigenlijk het okselgedeelte en beetje rondom rond nog voos...deodorant spuiten of oksel scheren voel ik niet meer..

Offline
Berichten: 1768

Tika schreef:
Ook heb ik een vraag over de mate van gevoel in arm/borst. Nu lijkt het bijna gevoelloos. Is het jullie ervaring dat dit weer terugkeert of blijft het hele wondgebied zeg maar gevoellozer, tintelen etc?
Offline
Berichten: 1768

annie schreef:
Hoi Tika,

Ik kan je alleen wat vertellen over de gevoelloosheid van het wondgebied. Ik heb deze keer geen bestraling nodig gehad.

Rondom mijn wondgebied, zowel op de tors als in de oksel is alles gevoelloos. Ik ben er tot nu toe wel blij mee, want al dat geprik om wondvocht af te tappen bij mij doet daardoor helemaal geen pijn. En er gaan toch best dikke naalden in. Tintelen in dat gebied doet het bij mij niet. Maar soms lijken er miertjes te lopen., Ik dacht zelf: nu loopt het vocht weg, maar dat was toch wat te positief gedacht ( in mijn geval dan ), dat is zenuwprikkeling volgens de chirurg. Doet ook geen pijn, dus SO WHAT!

Of het nog gaat verbeteren weet ik niet zo goed. Ik meen dat de chirurg zei dat er mogelijk nog een kleine kans op lichte verbetering KAN zijn. Maar dat vind ik niet zo van belang, van die gevoelloosheid heb ik geen last. Belangrijker vond ik dat die recidiefkanker eruit was, tenkoste dan maar van het gevoel op die plekken.

afbeelding van SjorsM
Offline
Berichten: 52

Ik krijg een preventieve operatie met tissue expanders, kunnen mensen mij vertellen hoe hun gevoelloosheid is?

Offline
Berichten: 4226

Sjors, ik heb een niet-preventieve ampu gehad en daarbij een enkele schildwachtkliercheck. Dat lijkt me redelijk vergelijkbaar. Ik voel middenop de neppert niets, daaromheen een stuk met een vaag gevoel (lijkt wel vertraagd, verdoofd als bij de tandarts). Mijn omsel heeft wel gewoon gevoel.

Omdat de zenuwen door je borstweefsel lopen, worden deze ook doorgesneden/weggehaald, dus helaas... Dat is dacht ik trouwens hetzelfde bij eigenweefsel recon, omdat ook dan de zenuwen worden doorgesneden.

Wat ik wel regelmatig heb is fantoomjeuk! Grrrr! Die krijg je niet weggekrabd.

Wanneer word je geopereerd?

afbeelding van SjorsM
Offline
Berichten: 52

Dankjewel voor je reactie bergamot.
Fatoomjeuk, hmmm, dat lijkt mij vervelend haha. Wat betreft de gevoelloosheid, ik heb ook stangen in mijn rug, en daar is t ook gevoelloos, ook op mijn bovenbenen, heb dalijk helemaal geen gevoel meer :p

Ik word 4 juni geopereerd.