Herceptin

10 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 148
Herceptin

Het klinkt misschien gek hoor, maar ik heb veel herkenning bij het onderstaande stukje, geschreven door Naia (alweer een tijd geleden gepost), over het afweersysteem.

Ik heb echt de indruk dat mijn afweersysteem heel goed is, nu ik herceptin krijg. Ben niet verkouden, heb bergen energie, geniet van alle goede ontwikkelingen in mijn werk... 2 weken terug had ik alleen wat geïrriteerd tandvlees, dat is sinds half maart het enige opvallende wat ik had. En velen vinden me er "zo goed uit zien"... Ik denk echt dat dat van die herceptin komt.

Ik denk ook wel dat bij mij misschien ook meespeelt dat die kanker weggesneden is (weliswaar 'met grof geschut' (=een operatie). Ik kan me voorstellen dat mijn lichaam daar blij om is en zich OK voelt.

Zijn er meer herceptingebruiksters onder jullie die zich "beter dan ooit" voelen?

Ik 'mag' nog herceptin tot half maart. Hopen dat mn afweer het daarna alleen kan... :?

Maar daar ga ik wel van uit! :D

naia schreef:
...Herceptin is wel degelijk een immuuntherapie: het maakt gebruik van het eigen afweersysteem om de kankercellen aan te pakken.

KWF Kankerbestrijding heeft een duidelijke folder over immunotherapie, te vinden op http://www.kwfkankerbestrijding.nl/content/documents/Immunotherapie.pdf

Een citaat daaruit:

KWF Kankerbestrijding schreef:
Het idee dat afweerkrachten van het eigen lichaam bescherming kunnen bieden tegen kanker, is al heel oud. Tegelijkertijd is duidelijk dat het afweersysteem niet toereikend is. Langzamerhand is het idee gegroeid dat het mogelijk moet zijn om met behulp van speciale medicijnen het immuunsysteem gericht te versterken. De eiwitten die hiervoor nodig zijn, worden van nature in kleine hoeveelheden in het lichaam
aangemaakt. Door de vooruitgang in de wetenschap zijn er nu mogelijkheden om deze eiwitten in medicijnen te verwerken. Hiermee is behandeling met immunotherapie mogelijk geworden.

Immunotherapie is er op gericht om bepaalde cellen in het afweersysteem te activeren en/of te vermeerderen, waardoor kankercellen krachtiger kunnen worden bestreden. Immunotherapie versterkt dus een al bestaande afweer. Soms kan immunotherapie kankercellen rechtstreeks aanvallen. Bepaalde eiwitten, de zogenoemde Monoclonale Antilichamen (zoals Herceptin), herkennen kankercellen aan eigenschappen op de buitenkant van die cellen. Vervolgens binden die antilichamen zich aan de kankercel en doden die. Soms wordt aan zo’n antilichaam een giftig middel gekoppeld dat de kankercellen gericht vernietigt, bijvoorbeeld een radioactieve stof of een cytostaticum (=een chemokuur).

Offline
Berichten: 1175

hoi Leenke

Blij te horen dat jij je zo goed voelt aan de herceptin :D
de bergen energie herken ik niet maar wel dat ik niet verkouden was
Houden zo Leenke :D

Offline
Berichten: 293

Hoi Leenke,
Ik ben ook net klaar met Hercetin.
En idd ook toen niet verkouden geweest.
Wel kreeg ik steeds meer kleine klachten.
Spieren, nagels, tandvlees, rode vlekken gezicht, vocht vasthouden.
Maar ach.....(bijna)overal is wel weer een tegenmiddeltje voor.
En nu ik 2,5 maand klaar ben, gaat het steeds beter.
Sukses nog.
Doei
Muriel.

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

Hoi Leenke,

Ik heb nu meer als 2 jaar Herceptin. Vorig jaar augustus tot december even gestopt. In die 3 maanden zonder Herceptin was ik veel energieker, voelde me fitter, mijn haar groeide beter.
Volgens mij ben jij een van de weinigen die er meer energie van krijgt, harstikke mooi !!! :D

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Even omhoog i.v.m. het wel of niet kiezen voor Herceptin als curatieve behandeling.

Offline
Berichten: 148

Even een vraagje: een kennis van me had in 2002 bk en kreeg in 2004 uitzaaiingen in longen en hersenen. Het gaat ongeloofelijk goed met haar, en ze slikt momenteel alleen arimidex. Ik vroeg laatst naar haar her2neu-status. Die wist ze niet en had nog nooit van herceptin gehoord.

Misschien was ze Her2neu-negatief, maar misschien ook niet.

Ook al gaat het geweldig met haar (de uitzaaiingen zijn al 2 jaar onzichtbaar :shock: :shock: :D !!!!!!!), het lijkt mij dat ze bij een her2neu+++ alsnog recht heeft op herceptin, ook al bestond het middel nog niet toen ze behandeld werd.

Kan het zijn dat haar de her2neu-info is onthouden omdat zij uit het pre-herceptintijdperk stamt? Kan ik me niet voorstellen, ze liep/loopt bij de VU.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik kan het mij niet voorstellen, maar.... het loont altijd de moeite om het even na te vragen. Ze kunnen namelijk ook resten van de tumor die in 2002 weg is gehaald opnieuw onderzoeken op de Her2Neu-status.

Offline
Berichten: 4252

Leenke, vorig jaar hebben ze mijn oude tumor (2003) ook opnieuw onderzocht om te weten of ie Her2Neu had. Dat was niet zo maar ik wilde het weten ivm keuzes voor andere behandelingen. Dus het kan.

Offline
Berichten: 2045

Leenke in 2002 werd in het VUmc al de her2neu status bepaalt.
Niet iedere arts vind het nodig om mensen te vertellen dat ze ner2neu negatief zijn en dat dus een bepaalde behandeling geen mogelijkheid is.
Er wordt je vertelt wat er wel toe doet en niet alles wat er niet toe doet...

Wel zou ik haar aanraden het nog eens specifiek te vragen.
Gewoon voor de zekerheid.
Maar gek is het niet, er is toen der tijd beslist op getest.

Offline
Berichten: 148

OK, bedankt. Ik zal het haar zeggen, ze gaat eind febr. weer naar de controle.
xxx, L.