Hoge hartslag en opgejaagd gevoel

10 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 19
Hoge hartslag en opgejaagd gevoel

Hai meiden, weer eens een vraag. Ik ben de chemo's door, heb de operatie achter de rug en nu is het herstellen om straks de bestralingen te gaan doen. De weefseluitslagen waren heel goed - complete pathologische remissie in mijn borst (tumor weg, niet meer te vinden via de microscoop, snijvlakken schoon) en van de 11 verwijderde klieren waren er 10 schoon inclusief de topklier. Alleen in de poortwachterklier zat nog een micro uitzaaiing, dit was macro. Kan bijna niet gunstiger dus.

Inmiddels ben ik gestart met de herceptin injecties, vorige week dinsdag de eerste gehad. 

Waar ik van baal is dat ik zo enorm opgejaagd ben. Ik word in de ochtend letterlijk wakker met een bonkende hartslag. Ik vind het heel moeilijk te duiden of er nu in mijn geest een soort verwerkingsproces aan de gang is waar ik nerveus van word, of dat dit een bijwerking is van bijvoorbeeld de herceptin, of mogelijk een overgangsverschijnsel. Of is mijn lijf super hard bezig te herstellen van de operatie?

Ik kan me gewoon totaal niet meer ontspannen, alles voelt nerveus en gespannen aan. Daardoor eet ik ook slecht en dat is onhandig want ik ben enorm afgevallen door de chemo's. Ik krijg de spanning/nervositeit wel enigszins weg met een halve lorazepam (0,5 gram dus) maar ik wil ook niet dat dat een gewoonte wordt.

Klinkt dit bekend? Bijwerking? Of gewoon mijn hoofd dat mijn lijf op stang jaagt? Het is niet zo dat ik enorm aan het piekeren ben of zoiets. Het piekeren komt soms wel op gang omdat ik  me zo nerveus voel ....

Offline
Berichten: 127

Hoi Wendy,

wat ontzettend naar dat je je zo voelt!! Ik herken het helaas. Ik weet niet of het veroorzaakt wordt door je Herceptin, maar ik zou sowieso even contact opnemen met je behandelaar(s) met dit verhaal. Het kan zeker een gevolg zijn van de overgang en ook zeker een reactie zijn op alles wat je al achter de rug hebt en nog moet gaan. Ik snap en herken je moeite met het slikken van het rustgevende middel, maar het kan echt geen kwaad om hier een hele van te nemen. Zolang je er zo bewust mee bezig bent zal je niet 1-2-3 verslaafd raken hoor! Verder kan je op momenten dat de spanning heel erg oploopt proberen even flink te gaan bewegen. Al ga je maar de trappen op en af rennen of zo. Klinkt raar maar mij hielp het altijd aardig. Probeer te eten op momenten dat het wat beter gaat, drinken ging vaak beter bij mij en ik kocht bijv. van die ontbijtdranken. En een tip die heel lastig is maar echt helpt...accepteer dat het zo is en probeer er niet tegen te vechten. Heel veel sterkte!

Offline
Berichten: 4258

Ik denk meteen aan de overgang als ik je klachten hoor. Dat opgejaagde gevoel herinner ik me nog goed. Maar een aantal sessies bij het Helen Dowlinginstituut (alvast aanmelden, want wachtlijsten) lijkt me ook geen overbodige luxe. Of iets wat meer bij jou in de buurt zit? https://www.hdi.nl/

Veel sterkte, en heus het wordt ooit beter.

Het opgejaagde gevoel wordt overigens sterker als je te weinig eet, dus samen met je huisarts + diëtiste zou je dat al direct aan kunnen pakken.

Offline
Berichten: 19

@Mammoet - dat drinken beter gaat is inderdaad ook zo bij mij, ik drink inderdaad ook de ontbijtdranken enzo, en soep gaat bijvoorbeeld beter dan brood. Ik dwing mezelf overigens wel om te eten en als ik eenmaal eet dan gaat het ook wel. Vanmorgen zag ik gelukkig dat ik een kilo aangekomen was, dus het afvallen is in ieder geval gestopt.

Morgen heb ik een checkup bij mijn chirurg en spreek ik ook met zowel de specialistich verpleegkundige van de mammacare alsook de afdeling oncologie, dus maar eens even navragen. Maandag start ik met een reeks gesprekken bij de maatschappelijk werksters verbonden aan de mammacare om eea eens op een rijtje te zetten.

Helen Dowling had ik al eens naar gekeken maar Arnhem en Bilthoven liggen te ver bij mij vandaan helaas.

Overgang - ergens was ik er al bang voor. Was al wat aan het googlen geslagen en zag dit soort klachten inderdaad vaak terugkomen. Op zich stelt me dat enigszins gerust in de zin van, het is "normaal" en hoort er bij, en het is niks geks - als dat het is dan. Vervelend is het wel zeg :( Dank jullie wel voor jullie inzichten!

Offline
Berichten: 127

Goed om te lezen Wendy dat je alles goed aan het aanpakken bent w.b. hulp en ook dat je weer bent aangekomen! Vervelend is het zeker, maar gek is het niet ;-) Sterkte met alles!

Offline
Berichten: 4258

Al een kilo aangekomen: wat knap zeg! Fijn dat dat de goede kant uitgaat. En of je daadwerkelijk in de overgang bent blijkt uit bloedonderzoek. Is dat al gedaan?

Offline
Berichten: 19

Nee, nog niet. Ik sprak gisteren de specialistisch verpleegkundige oncologie, zij gaat mij een formulier opsturen voor bloedprikken waarbij inderdaad gekeken wordt naar hormoonspiegel, maar ook naar schildklier. Daar had ik nog niet aan gedacht, maar het zit bij ons wel in de familie en het kan ook zo maar toevallig nu ontregeld geraakt zijn. Dus ze nemen me wel serieus en er wordt naar gekeken.

De dietiste die ik sprak zei ook dat mijn gebrek aan eetlust mogelijk wel komt van de herceptin, vooral in combinatie met naweeen van de narcose (vorige week geopereerd) en dat dat waarschijnlijk wel weer terug komt.

Gelukkig was het vandaag mooi weer en had ik wat afspraken buiten de deur, ik merk dat me dat wel goed afleidt van het nerveuze gevoel. Dus mogelijk is het gewoon ook een mentaal ding hoor en moet dat allemaal op zijn plek vallen. Maar het is wel fijn dat er ook even meegekeken wordt of er lichamelijk niks geks aan de hand is.

Offline
Berichten: 4258

Wat fijn dat er verder gekeken wordt. En ja, de zon, en sowieso afleiding, is heel prettig. Even niet aan jezelf denken is echt wel fijn.

Offline
Berichten: 168

Is je bloeddruk wel gemeten? Ook met hoge bloeddruk kun je zulke klachten ervaren.

Offline
Berichten: 19

Ja, maar daar is niets mis mee :) Sterker nog, direct uit de operatie waren ze een beetje bezorgd omdat ik een onderdruk van 52 had haha (en ik voelde me verder niet ziek). Lage bloeddruk zit in de familie, heb ik van mijn vader. Tijdens de chemo's enzo was ie ook altijd keurig. Dus ik verwacht niet dat het daar aan ligt.