instrument spelen na okselkliertoilet

10 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Online
Berichten: 4387
instrument spelen na okselkliertoilet

hallo,

ik heb afgelopen juni een okselkliertoilet gehad. hiervoor krijg ik nog wekelijks fysiotherapie/lymfedrainage en dit gaat gelukkig best goed.
ik speel echter al 15 jaar saxofoon maar heb dit sinds de operatie nog maar 1 keer gedaan. Ik kreeg meteen flinke druk op mn oksel en arm en durf het sindsdien niet meer. Ben bang dat mijn arm niet goed reageerd.
Zijn er mensen die die hier ervaring mee hebben??? Mijn fysio heeft dit nog niet eerder meegemaakt en kan hier ook geen advies in geven.

Offline
Berichten: 4259

Roeltje, wat is er tegen voorzichtig uitproberen ? Steeds een paar minuten langer ?
Heb je nog les ? Anders zou je het ook met een saxofoon docent kunnen bespreken: of je ook kunt spelen met minder druk op je armen ?

Offline
Berichten: 762

Ik denk dat je heel voorzichtig moet proberen op te bouwen.
Ikzelf ben bloemiste en maak grote, zware boeketten in mijn klierenweg-arm.
De eerste tijd na de operatie dacht ik dat ik het echt nóóit meer zou kunnen, maar met heel geleidelijk opbouwen lukt het nu toch. Ik had op een gegeven moment ook beginnend lymfoedeem, en daarvoor draag ik tijdens mijn werk wél een armkous. Maar dat helpt wel heel erg goed.
Dus in overleg met je therapeute héél voorzichtig aan opbouwen, evt. met ondersteuning van bijvoorbeeld een passende dubbele tubigrip (kous) om je arm. Evt. kan je er dan later altijd nog toe overgaan om als het nodig is een kous te laten aanmeten.

Ik draag mijn preventieve armkous tijdens het werk, dus, maar ook tijdens een dagje huishaten, stofzuigen, bedden verschonen.

Maar het langzaam opbouwen is heel belangrijk. Niet in één keer teveel, maar stukje bij beetje meer.

Je kunt vast meer dan je denkt!! Zet 'm op! :wink:

Offline
Berichten: 18

Dag Roeltje,

Ik las net je berichtje, ik ben in m'n vrije tijd zangeres en heb 2 jaar geleden ook een okselkliertoilet gehad.
Zingen en blazen komt misschien wel een beetje met elkaar overeen?
Anyway, ik heb in de maanden na de operatie een soort 'Jantje' onder m'n oksel gehouden als ik aan het zingen was. Dat is een klein kussentje (kreeg 'm van een lieve vriendin, 't had de vorm van een hartje :) ) wat ik tegen de oksel aan klemde voor een soort van tegendruk. Niet teveel vastgeklemd houden natuurlijk, maar dat merk je vanzelf wel wat het beste voelt.

Ik hoop dat 't helpt :wink:

Rian

Offline
Berichten: 149

Hallo Roeltje, vroeger speelde ik viool ( gewoon recreatief zeg maar ) en ik had onlangs bedacht weer eens viool te gaan spelen. Maar nu heb ik beginnend lymfoedeem links en durf ik even niet. Ik begrijp je aarzeling en sluit me aan bij voorgaande schrijfsters, rustig aan lijkt mij ook het beste. Succes !

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Als a-muzikaal persoon 8) kan ik alleen mijn volleybalervaringen delen :wink: . Dat durfde ik ook heel lang niet te doen, bang voor de druk/klappen op mijn arm. Oedeem heb ik niet, maar ik was bang dat ik het door volleybal zou krijgen. Op een gegeven moment miste ik het zo, dat ik toch weer ben gaan spelen. Ff kort, toen iets langer. Gewoon uitproberen en stoppen als het niet meer gaat.

Saxofoonspelen klinkt niet heel belastend voor je armen, omdat je je vingers beweegt en naar mijn idee (ben geen arts!) eerder de lymfe stimuleert.

afbeelding van admin
Online
Berichten: 4387

bedankt voor jullie fijne en snelle reacties!!!!
Zolang je bij het sax spelen blijft zitten is de saxofoon zelf niet belastend voor je arm omdat je hem dan op een andere manier als gebruikelijk kunt vastpakken. (ik zet hem dan op mijn stoel) Maar rondwandelingen gaan sowiezo niet meer lukken.
Het gaat bij het spelen echter om de ademsteun die druk om mijn oksel en arm geeft. En zonder ademsteun kan je niet spelen.
Ik heb geen les meer maar wil mijn oude docent wel weer benaderen om me tips te geven en te zorgen dat ik op mijn oude niveau terugkom.
Vandaag wil ik het toch maar even gaan proberen want ik mis het erg. :?

groetjes roeltje

Offline
Berichten: 4259

Roeltje, ademsteun komt toch vanuit je onderbuik ? Bij zingen wel tenminste.

afbeelding van admin
Online
Berichten: 4387

Ik heb van mijn lymfetherapeute ademhalingspefeningen gekregen die de lymfestroom moeten stimuleren: naar de buik toe ademen schijnt goed te zijn, is dat hetzelfde?

Offline
Berichten: 4259

Ja: inademen, onderbuik naar buiten, uitademen onderbuik naar binnen, maar wel soepel dus niet strak aantrekken.
Yoga, logopedie, zangles, en ga zo maar door, altijd en overal hetzelfde. Kijk maar eens naar het buikje van een babytje !