invasief ductaal carcinoom

19 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
invasief ductaal carcinoom

Hallo medestrijdsters,

ook ik kan me aansluiten bij de troepen van de amazones :(

Zo,n week of 5 geleden werd ik door m,n huisarts naar het zieknhuis doorverwezen voor een mammografie. Er kwan bloed uit m,n tepel en ik voelde in m,n borst zelf en in m,n oksels allemaal knobbels. Daarna ging alles in snelvaart. Ik kreeg en bioptie, een punctie, echo en mri-scan en daarna de diagnose ductaal invasief carcocoom.

Ondertussen heb ik m,n eerste chemo achter de rug (PEC). Deze krijg ik in totaal 6 keer, iedere 2 weken eentje. Naast veel gapen en wat moeier zijn merk ik verder weinig van de bijwerkingen van de chemo.

Ik heb het gvoel alsof ik me bevind in een toneelstuk. Heb het gevoel alsof het niet over mij maar over een ander gaat. Zal wel een vorm van zelfbescherming zijn.

Dit weekend ben ik me steeds meer aan het realiseren dat dit wel eens heel fout af kan gaan lopen. Ik las elders vandaag op internet dat dit ductaal carsicoom de slechte prognose heeft onder de ductaal carcicomen.

Wat denken jullie heb ik een kans om dit te overleven?

afbeelding van nachtvlinder
Berichten: 302

hoi gast,

tja welkom dan maar hier he?
ik hoop dat je snel antwoorden op ja vragen zult krijgen.
ik kan er geen antwoord op geven helaas :?
misschien een idee om je te registeren dan kan je ook prive bericht etc krijgen.
het is maar een idee van me :wink:

Offline
Berichten: 743

Beste gast,

Hoewel geen twee bkpatienten gelijk zijn, stelt het je misschien wat geruster om te weten dat ook ik een invasief ductaal carcinoom had, dat ik zelf ontdekte als een twee cm lang strengetje [half pinkje, zeg maar] net na de geboorte van mijn mini, okt. 2002.
Ik werd pas 1,5 jaar later doorverwezen voor een echo, schrik niet, half dec. 2003. Op 2 febr. 04 echo, week later mammo, week later punctie, week later diagnose [27 febr!!!]. Vertrokken uit dat zh, omdat ze alleen akkoord gingen met borstsparende operatie , terwijl ik een complete amputatie en okselkliertoilet eiste, want die knobbel in mijn oksel beloofde niets dan slechts. In het volgende ziekenhuis wilde men wel toegeven dat het misschien beter was, en het was achteraf ook zo. In datzelfde ziekenhuis miste ik helaas wel net de TAC kuur en de Herceptin allemaal door stomme timing, maar....ik ben er nog, much alive and still kicking, en hoe! Ik heb dus een flinke vertraging in diagnose opgelopen, maar na amputatie en FAC chemo gaat het nu relatief goed met mij.

Neem alles stap voor stap, probeer overbodige beren op je weg te negeren....

sterkte,
Loesje

Offline
Berichten: 4252

Van harte welkom gast ook al was je hier natuurlijk liever geen medestrijder geweest.
Zelfbescherming is ok.
Als je alles in één keer tot je door laat dringen dan is dat voor velen niet te doen. Daarom komt het in stukjes. Het besef dat je een, soms, dodelijke ziekte hebt is ook heel moeilijk.
Natuurlijk heb jij ook kans om te genezen. Statistieken zeggen zo weinig. Je weet namelijk nooit bij welke groep jij zult gaan behoren.
Je bent al harstikke goed bezig: de chemo gaat goed, schrijf je, dat is toch al wel prettig. En ondertussen doet die wel zijn werk.
En er zijn geen uitzaaiingen gevonden, op afstand ? Toch ?
Ik hoop dat je er, ook voor je gevoel, gewoon voor kunt gaan.
Als het ooit anders is dan los je dat dan wel weer op. Nu word je curatief behandeld: om te genezen. Lees hier gerust wat verder rond, want het je zorgen maken is heel normaal als je kanker hebt. Het houdt je alert en het helpt bij je verwerking.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hallo nachtvlinder, elsje en loesje,

bedankt voor het zo razendsnel beantwoorden van m,n vragen. :D

Voor zover ik begreep heb ik idd geen uitzaaiingen op afstand alleen wel knobbels in m,n oksels. Of dat uitzaaiingen zijn weet ik niet.

De tumor in m,n borst proberen ze eerst met chemo kleiner te krijgen. Kan best zijn dat ik hierna nog een andere chemo krijg, zei de arts. Of er een amputatie en/of bestraling komt weet ik niet. Ga bij de volgende keer als ik de arts spreek vantevoren wat vragen op papier zetten.

Ik ben vrijgezel zonder kids en heb geen sociaal netwerk dat in kan springen. Zal ik in de toekomst hulp bij het huishouden nodig gaan krijgen. Ik kan er namelijk niemand om vragen en vraag me af hoe ik dat op moet gaan lossen. Of is het als je alleen staat en geen kids heb goed te doen in je eentje. Hoop het maar. Zou niet weten wie te vragen om een boodschap ofzo te halen. Misschien is hamsteren een goed idee zodat ik een flinke voorraad eten in huis heb :lol:

Jeetje zeg, je wereld staat opeens wel even stil na zo,n bericht. Als ik buiten loop voel ik me net een alien die net van een andere planeet is aangekomen. Raar dat anderen gewoon hun dingetjes doen boodschappen, naar werk n winkelen etc en mijn leven staat op "pause" ingedrukt.

En nog een vraag. Ik kreeg een lijstje dat als je een chemo hebt dat je dan allerlei dingen die je aanraakt speciaal moet behandelen. Moet ik nou iedere keer na iedere chemo m,n huis desinfecteren ofzo?

Offline
Berichten: 4227

Hi gast,

Wat komt er een hoop op je af he? Moeilijk allemaal. Maar hier nog iemand met een Invasief Ductaal Carcinoom, dat is namelijk de meestvoorkomende. Invasief betekent hierin niet anders dan dat de tumor buiten de melkgang is getreden. Was het dat niet, dus nog 'in situ', dan wordt dat aangeduid als een voorstadium van kanker. Simpel IDC zegt dus weinig.

Er is hier een heleboel informatie te vinden, je kunt zoeken met het vergrootglas bovenin dit scherm. En anders: stel je vragen en we wijzen je graag de weg.

Welkom zullen we dan maar zeggen :?

Offline
Berichten: 4252

Ik heb 2 keer bk gehad en beide keren ook in de oksels.
Dit zijn geen uitzaaiingen op afstand maar behoren nog bij de borstkanker zelf. Je kunt daar dus gewoon van genezen.

Offline
Berichten: 4252

Als je goed door de chemo komt en niemand anders hoeft te verzorgen is er geen probleem en een grote voorraadkast doet wonderen.
Alles ontsmetten is niet nodig hoor. Je toilet een keertje extra schoonmaken de eerste dagen na de chemo is voldoende.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Dank je Bergamot en ellen,

raar he, ik heb maar steeds het gevoel dat ik dit niet ga overleven. Waarom weet ik niet maar het speelt vaak door m,n hoofd.

Bedankt voor jullie antwoorden, maak me een stuk minder ongerust en ga goed m,n huis op orde maken(najaarsschoonmaak) zodat ik in de slechtere tijden het alleen maar hoef bij te houden.Ach ja, waar kan een mens zich zoal druk om maken, haha :D

Ik bewonder jullie strijdbaarheid!

Offline
Berichten: 4252

Nou gast jij bent ook aardig strijdbaar als ik je zo lees.
Je kunt je trouwens ook gewoon voorstellen en inloggen met een leuke nickname :lol:

Offline
Berichten: 204

Hallo Gast,wil je hier ook welkom heten! en sterkte wensen met alles!
liefs van Kimberly

Offline
Berichten: 639

Hé gast ik lees nu pas je introductie. Wilde je van mij kant ook een warm welkom toewensen en heel veel sterkte met het pad dat je moet gaan bewandelen. Heb vertrouwen meid, de behandelingen gaan hun werk doen en verder moet je het proberen los te laten (makkelijker gezegd dat gedaan..I know), maar je kunt er vooralsnog niets verder aan doen...dus probeer ook -indien lichamelijk mogelijk- leuke dingen te blijven doen, afleiding te zoeken etcetera. Dat moet je doen om de behandelingen goed door te komen...zeker in jouw situatie dat je er alleen voorstaat en geen grote schaar mensen om je heen hebt!

Suc6!

MarjonD

Offline
Berichten: 4227

Gast, ik ben ook vrijgezel, met wel wat vrienden en familie in de buurt, maar geen 'hartsvriendin'. Het zijn de mensen van wie je het nooit verwacht waar je uiteindelijk het meest aan hebt.

Bij één vriend ging ik de avond voor elke kuur eten, dan leidde hij me af, en een oud-huisgenootje en oud-collega hebben mijn keuken geschilderd toen ik dat niet kon. Daarentegen duurde het een tijd voordat het nieuws bij een andere vriendin het aankwam, maar ondanks dat we weinig contact hadden tijdens mijn behandelingen hield zij precies bij wat ik meemaakte, al mijn onderzoeken en uitslagen wist ze precies.

Ik wilde zoveel mogelijk zelf blijven doen, na mijn eerste kuren heb ik elke keer 2 dagen gelogeerd bij mijn ouders, na mijn laatste 4 niet. Mijn huis is wat verslonsd, maar ach, dat maakt niet uit, toch? Het gaat erom dat je op je gemak bent. Als je je goed genoeg voelt, dan doe je wat en anders niet. Waar ik wel echt los mee ging was boodschappen, ik was allang blij als ik wat lustte dus dan kocht ik het. In mijn geval dus bosbessen en frambozen en ben & Jerry's.

Wees lief voor jezelf en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Discipline komt wel weer wanneer je beter bent :wink: .

Offline
Berichten: 464

Hoi Gast,

Die gevoelens heel herkenbaar hoor. Ik had/heb (tja hoe zeg je dat) ook invasief duc. carcinoom. Bij mij was het erg agressief en sneldelend, uitgezaaid tot ver boven het sleutelbeen in de hals. Met niet zo'n beste prognose, loop ik nu, 2 jaar na de diagnose gelukkig nog steeds rond.

In het begin en vooral tijdens de chemo's zag ik het soms erg negatief in, je gaat echt tot de bodem. De cijfertjes maken het er al niet beter op. Op een gegeven moment kies je voor leven en dat doe je niet voor 20 of 30% maar voor 100%. Ook jij zult de kracht vinden (die heb je eigenlijk al, want je zit al volop in het circus he) en geloof me je zult winnen. Daar duimen wij ook gewoon voor, het moet het moet het moet. Wat ik kan, kun jij ook.
Ik hoop dat je mensen om je heen kunt verzamelen die je kunnen steunen, want er zal misschien een tijd komen dat je er echt doorheen zit..
Heeeeeeel veel sterkte van Kiztatou

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Dappere medevechtsters,

bedankt voor alle reacties en bemoedigende woorden. Heb ondertussen al m,n 3e chemo achter de rug en wacht op de uitslag van m,n botscan. Heb ontzettende pijnlijke steken in m,n borst en er zit in m,n oksel nu ook een knobbel die er pas voelbaar zit en daar is een punctie van genomen. :shock:
Ben best ongerust. Zou het ook al in m,n botten zitten?

Op zich hb ik, godzijdank, nog geen hulp van buitenstaanders nodig gehad. Voel me de eerste dagen vlak na de chemo wel beroerd maar voel me daarna al wel opknappen. Wel veel moe, moe, moe en moeite met me op dingen te concentreren.

Maar ik ben er nog, alive and kicking :D

Offline
Berichten: 581

:oops:

Ik lees jouw intro ook net......je gevoelens zijn ons allemaal bekend, erg genoeg....Gelukkig dat je je goed door je chemo heen slaat.

Hopelijk heb je net zoveel aan de amazones als dat ik gehad heb...zonder hen was ik niet waar ik nu ben (achter de computer [bigsmile] )....dat durf ik zeker te zeggen.

Ik hoop dat je hulp krijgt, vooral na een operatie. En idd. Van de personen van wie je het het minst verwacht krijg je vaak het meest..

[kiss] Suzanne

Offline
Berichten: 4252

Fijn weer wat van je te horen.
Het blijft spannend hé ? en ja na de zoveelste chemo merken de meeste Amazones dat ze moe worden. Dat blijft waarschijnlijk nog wel even zo.
Veel sterkte en hou vol !

afbeelding van nachtvlinder
Berichten: 302

he gast fijn weer iets van je te lezen, hoop dat je de rest ook zo door kunt en mag komen. :wink:

Offline
Berichten: 163

Jammer dat we niet weten hoe het met onze gast gaat. Ik herkende zoveel in haar berichtjes. Die angst om dood te gaan, alles draait gewoon door, maar jou wereldje staat helemaal op zijn kop.

Invasief Ductaal Carcinoom is de meest bekende vorm van borstkanker heb ik mij laten vertellen. En inderdaad gast, van al die cijfertjes en prognoses word je niet vrolijk.