keuze borstamputatie met verwijderen v lymfeklieren of niet

25 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
keuze borstamputatie met verwijderen v lymfeklieren of niet

Hallo allemaal,

Vandaag ben ik voor de keuze gesteld om een borstkeuze-amputatie te ondergaan met lymfeklierverwijdering of zonder. Mijn linkerborst schijnt er erg slecht aan toe te zijn. Op 1 plek is borstkanker geconstateerd dmv punctie. Daarna is er een MRI scan gemaakt en is de uitslag dat er op veel plaatsen in de linkerborst wat te zien is, waardoor borstamputatie gaat plaatsvinden. Er werd gezegd borstamputatie met lymfeklierverwijdering omdat het al op zoveel plaatsen zat. Toen ik zei dat er nog niet was aangetoond dat het op die andere plaatsen ook kwaadaardig zou zijn en of dit niet met een punctie kon worden aangetoond, werd me verteld dat het te diep zat en dat dit niet mogelijk was en dat men adviseerde om ook de lymfeklieren te verwijderen. Toen ik nog even doorpraatte en zei dat ik het wel erg vond om de lymfeklieren te laten verwijderen als het misschien niet nodig zou zijn. Toen is er gezegd om een borstamputatie te ondergaan met schildklierprocedure. Als dan in het laboratorium bleek dat er uitzaaiingen waren dan zou een volgende operatie plaatsvinden, verwijderen van lymfeklieren dus. Eind deze week moet ik via een telefoontje doorgeven wat ik nu wil. Borstamputatie met verwijderen van lymfeklieren of niet. Graag jullie advies en graag ook reacties van personen die de lymfeklierverwijdering tegelijk met de borstamputatie hebben laten doen en ervaringen van personen die alsnog in een later stadium de lymfeklieren hebben moeten laten verwijderen. Ik ben ook erg geinteresseerd in wat je lichamelijke mogelijkheden na deze operatie nog zijn o.a. qua huishoudelijk werk. Hoop echt op jullie reactie want ik weet het allemaal even niet.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Lianne volgens mij hebben we al een topic (onderwerp) waar de keuze wel of niet een okselkliertoilet in wordt besproken .

In iedergeval zal ik voor je omhoog halen:
Okselkliertoilet
:arrow: bijwerkingen okselkliertoilet
:arrow: voorkomen van Lymfoedeem
:arrow: sentinal node procedure (poortwachtklier)
zelf kiezen

Bij mij hebben ze eerst de poortwachtklier verwijderd. Tijdens een gedeeltelijke mastectomy. Uiteindelijk is de hele oksel geruimd tijdens de amputatie (mastectomy).
Ik weet niet zo goed wat ik zou doen. Ik heb wel veel last gehad van zenuwpijn en oedeem. Ik kan dus ook meer niet dan wel met mijn arm.
Maar er zijn ook een heleboel vrouwen die helemaal nergens last van hebben en alles gewoon nog kunnen na een okselkliertoilet.

Je weet gewoon niet van te voren wat het bij jou wordt.
Wat wel belangrijk is, is te vragen of je bestraald gaat worden.
Bestralen vergroot de kans op problemen na een okselkliertoilet. Aan de andere kant als je kiest voor een amputatie met een okselkliertoilet hoef je waarschijnlijk helemaal niet bestraald te worden. Dus dan heb je daar al geen last van.

Heel verhaal. Lees de ervaringen van de andere in de topics die ik hierboven voor je heb neergezet.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

lianne schreef:
Hallo allemaal,

Vervolg op mijn vorige bericht. Ik zit ook met zoveel vragen.

Het zou fijn zijn als er personen zijn die me kunnen vertellen hoe het leven is na een borstamputatie met/zonder lymfeklierverwijdering.
Vooral m.b.t. huishoudelijk werk. Wat kan je nog wel en wat niet.
Hoe lang duurt het voordat je weer "de oude" bent, en wordt je nog wel ooit "de oude"?
Volgt er altijd bestraling / chemo?
Heb je veel pijn na de operatie?
Heb je altijd last van "de vermoeidheid" waar ik zoveel overlees. En wat houdt dat in. Kun je dan echt hele dagen niets doen?
Sorry voor de vele vragen, maar ben een beetje radeloos.

Alvast hartelijk dank voor jullie antwoorden. Hoop dat ook anderen hier wat aan hebben. En voor wie in dezelfde situatie zit als ik, heel maar dan ook heel veel sterkte gewenst.

Liefs Lianne

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Lianne ik heb nog een paar andere topics voor je omhoog gehaald.

Over vermoeidheid enzo.

Het is vooral belangrijk te onthouden dat het voor iedereen anders is. De één heeft nergens last van de ander wel. Sommige mensen hebben nog veel last van vermoeidheid, en er zijn anderen die bijna weer de oude zijn.
Helemaal dat lukt bijna niemand. Want je leert ook een hoop in deze tijd. En dus kijk je ook anders tegen dingen aan hierna.

Er staat hier nu ook een topic over de voorbereidingen van je operatie. Ook hoe je je daarna voelt hangt van veel dingen af. Bij mij was dat bij beide amputaties (in 2 verschillende ziekenhuizen) al totaal anders. En dat is dus echt niet te voorspellen.

Wat betreft huishoudelijk werk zou je het weblog van Erica kunnen lezen. Die werkte als schoonmaakster (als ik dat zo mag schrijven) van OK's. Eerst was haar werkgever bang dat ze het niet meer zou kunnen maar inmiddels werkt ze weer gewoon helemaal. Als ik haar verhaal niet door elkaar haal met Miranda

Ik heb heel veel naar boven gehaald dus genoeg ervaringen om te lezen.
Ik hoop dat het helpt.

Offline
Berichten: 762

Bij mij heeft toendertijd een beetje hetzelfde gespeeld, alleen kreeg ik de keuze niet. De lymfeklieren moesten er gewoon uit. De reden die daarvoor gegeven werd was als volgt: bij de aanwezigheid van meedere tumoren in een borst, is de schildwachtklier procedure niet meer betrouwbaar. Omdat elke tumor op een andere klier kan "lozen" a.h.w., dus is het dan niet duidelijk welke de eerste klier is en of je "alle" eerste klieren te pakken hebt.
Nu was bij mij wél bewezen dat er meerdere tumoren zaten en bij jou niet persé.
Uiteindelijk had ik in een klier "slechts" een micrometastase, maar ja, je wilt zekerheid, en die heb ik nu wel.
Ik ben bloemiste, en belast mijn arm dus behoorlijk en ga ook het gevaar voor wondjes niet echt uit de weg. Ik heb welliswaar het eerste half jaar na de operatie beginnend lymfoedeem ontwikkeld, maar tot nu toe blijft het daarbij. Ik draag wél met zware werkzaamheden een preventieve armkous.
Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt.
Zoals Goudblok al zegt: iedereen is anders en elke situatie is anders.
Sterkte!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Beste Lianne, als ik jouw verhaal zo lees, vraag ik me af waarom jij geen chemotherapie krijgt voorafgaand aan de operatie en bestralingen? Waar word jij behandeld? Ik zou nl wel voor een second opinion gaan, bij voorkeur in het Antonie van Leeuwenhoek.

In maart 2007 werd er bij mij een grote tumor, 6 bij 7 bij 10 cm (op MRI) geconstateerd en positieve okselklieren (2 zijn er aangeprikt). Ik heb eerst 6 keer chemo gehad en daarna bleek de tumor compleet verdwenen te zijn. De keuze was toen aan mij of er nog geopereerd zou worden. Dat wilde ik wel. Ik had er namelijk helemaal geen vertrouwen in in die borst. Ik wilde eigenlijk ook mijn okselklieren eruit. Omdat de tumor compleet verdwenen was en er op de echo van de okselklieren niks meer te zien was, wilden ze de okselklieren er niet uithalen. We hebben toen de schildwachtklierprocedure gedaan. Tijdens de operatie waren de twee klieren schoon, maar bij nader onderzoek in het lab bleek er toch nog een flintertje te zitten in 1 van die klieren. Weer onrust voor mij, maar mijn artsen wilden absoluut niet nog een operatie doen. Ze hebben mij ervan overtuigd dat bestraling van de oksel hetzelfde effect zou hebben. Ondertussen had ik een second opinion aangevraagd (kwam uit het AVL) en die adviseerde exact hetzelfde als mijn artsen.

Het voordeel van chemo voorafgaand aan operatie is dat je kunt zien of de chemo aanslaat bij de tumor. Als het na 3 keer niks gedaan heeft, kun je er nog voor kiezen om een andere soort chemo te proberen. Chemo helpt niet alleen die tumor om zeep maar ook alle losse flintertjes die elders in je lichaam zouden kunnen zitten (en die het gevaar voor de toekomst vormen). Bijkomend voordeel is dat er dan minder radicaal geopereerd hoeft te worden en dat je dan dus minder risico hebt op schade zoals lymfoedeem. Ik vond het ook bijzonder motiverend om na drie keer te horen dat de tumor in omvang flink was afgenomen. Dat gaf me moed voor de drie chemo's daarna.

Er loopt een grote studie, de Amaros, en die vergelijkt okselkliertoilet met bestraling van de oksel. De studie loopt al erg lang en in de wandelgangen wordt gezegd dat er geen verschil in effectiviteit is tussen okselkliertoilet en bestraling van de oksel maar dat de nadelige effecten met bestraling wel veel minder zijn.

Chemo voorafgaand aan de operatie wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan en er zijn veel voorstanders van.

Zou ik zeker aan je arts voorstellen....

Offline
Berichten: 762

Dat hebben ze bij mij inderdaad ook overwogen: chemo vóór de operatie, maar dat doen ze alleen als ze zeker kunnen voorspellen dat je ná de operatie sowieso chemo zou krijgen (althans, dat was in mijn geval zo, in januari 2006). En dat hangt weer samen met je leeftijd, graad van je tumor etc.etc. (en die graad is bij mij niet voor de operatie bepaald)
Ik was "al" 44 bij de diagnose en dan krijg je niet standaard chemo meer...
Dus er zit een boel in wat Dees zegt, máár het is niet in alle gevallen van toepassing.

Offline
Berichten: 762

Overigens: achteraf gezien had ik GRAAG de chemo voor mijn operatie gedaan!
Dat daar geen misverstand over bestaat!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Klopt helemaal, maar als er op meerdere plaatsen in de borst iets zit, ben je al wel snel een risicopatient. En met positieve klieren (ookal is dat er maar 1) krijg je, als je onder de 60 bent, ook standaard chemo.

Offline
Berichten: 762

Dees schreef:
Klopt helemaal, maar als er op meerdere plaatsen in de borst iets zit, ben je al wel snel een risicopatient. En met positieve klieren (ookal is dat er maar 1) krijg je, als je onder de 60 bent, ook standaard chemo.

een micrometastase wordt niet als positieve klier geteld. Dus ik kreeg alleen chemo op basis van mijn graad 3.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Op http://www.oncoline.nl staan de contraindicaties voor de schildwachtklierprocedure en Multiple Tumorhaarden is er daar wel een van. Daar staan overigens ook de tabelletjes wie wanneer chemo zou moeten krijgen (het is nogal een uitgebreide richtlijn, haast niet leesbaar, hoor).

Hmmm,.... Lianne,.... ik zeg nogmaals, second opinion, bij voorkeur in het AVL...

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Er wordt vaak gezegd dat de sentinel node procedure na verwijdering van de tumor of bij twee tumorhaarden niet meer mogelijk is.

Toch is dit helemaal geen vast gegeven.

Ze zetten net zo makkelijk een paar spuitjes (rondom het geopereerde gebied of bij de verschillende haarden). Het is wel een gegeven dat de uitslag dan minder precies is. En dus halen ze er meestal meer weg en moet er bestraling volgen of een tweede operatie als één van de klieren besmet blijkt. (meer dan 2 tumorhaarden worden in de richtlijn als reden genoemd om geen sentinel node proceduren uit te voeren)
Een micro wordt inderdaad niet als een besmette klier bestempeld. Ook niet volgens de richtlijn.

Volgens mij weet je nog niet of je chemo gaat krijgen hè Lianne?
Want daar vroeg je ook naar.
Als er inderdaad meerdere plekken gevonden zijn in je borst (hoe klein ook) dan ben je waarschijnlijk beter af met een amputatie (zeker als je

Bij een grote tumor is Neoadjuvante chemo (chemo voor de tumor) nu de richtlijn (volgens mij teminste want ik ben al een aantal maanden druk bezig met de nieuwe richtlijn en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nu niet meer zo precies weet of sommige dingen al in de huidigen staan of niet).
Bij meerdere kleine tumoren of tumoren die plaatselijk zijn uitgezaaid is dat nog niet het geval.
Neoadjuvant (chemo voor de operatie) is dus een mogelijkheid maar geen must.

Als je onzeker bent over of de behandeling die je artsen jou aanraden wel de juiste is dan kan een 2de mening van een arts uit een gespecialiseerd ziekenhuis een goed idee zijn.
Dat hoeft niet het AVL te zijn. DdH, OLVG of een universitair ziekenhuis zoals bv. de VU of Leiden kan ook.
Maar dit hoeft niet. Dit moet je alleen doen als jij twijfelt. Als jij je afvraagt of de behandeling die ze voorstellen wel de juiste is.

Het blijft moeilijk om af te wegen of je meteen een okselkliertoilet moet laten doen. Het is niet niks als je ze kwijt bent. Aan de andere kant deden ze tot een aantal jaar geleden niet anders.
En als er niets gevonden wordt, dan ben je blij dat je er nog een aantal hebt kunnen behouden. Maar als er wel wat gevonden wordt, dan moet je weer onder het mes.

Als je zeker weet dat er uitzaaïngen naar teminste 1 okselklier is dan kan je mijnsinziens net zo goed meteen de hele boel laten verwijderen. Want dan willen ze dat uiteindelijk toch (en dat scheelt dan een operatie en een keer onder narcose gaan). Als je dat niet verwacht dan is ze proberen te behouden misschien wel de beste optie.

Maar nogmaals. Alleen jij kan die beslissing nemen. Het heeft geen haast dus denk er rustig over na. Een weekje langer wachten maakt niet uit. En je moet zorgen dat je de juiste informatie hebt zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Dan weet je zeker dat je er later niet alsnog aan gaat twijfelen.

Suc6!
Goudblok

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

RuthF schreef:
Dees schreef:
Klopt helemaal, maar als er op meerdere plaatsen in de borst iets zit, ben je al wel snel een risicopatient. En met positieve klieren (ookal is dat er maar 1) krijg je, als je onder de 60 bent, ook standaard chemo.

een micrometastase wordt niet als positieve klier geteld. Dus ik kreeg alleen chemo op basis van mijn graad 3.

Mij is verteld: een micrometastase is een positieve klier, volgens mijn artsen.

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

maar ik had ook een macrometastase van 3mm, dus okselkliertoilet werd verricht. Dus of er nu van 3 positieve klieren of van 1 positieve klier werd gesproken maakte niet uit. Alles moest er toch uit en het bleek schoon te zijn. Dus in totaal 22 klieren waarvan maar 1 macrometastase. Geen bestraling nadien. In mijn geamputeerde borst werd buiten de tumor nog meerdere haarden ductaal carcinoma in situ gevonden.
Ik ben dus 2 keer onder het mes geweest. Heb weinig last van mijn arm,maar moet hem dan niet te veel belasten. Inderdaad met huishoudelijk werk in plaats van stofzuigen, ramen lappen en booschappen dragen in 1 dag, doe je dit gespreid over de week. Niet dat ik mijn ramen iedere week lap hoor, het is eigenlijk om de maand, hahaha.
Ik heb een eigen weblog. Daar staat vanaf het begin van mijn diagnose alles beschreven hoe ik het ervaren heb. Misschien heb je zin om het te lezen en wordt je wat wijzer.
Een second opinion kan nooit geen kwaad als je twijfelt. Neem effe rustig de tijd om over alles na te denken.
Enne....niet vergeten, wij sleuren je er doorheen !!!

Offline
Berichten: 653

RuthF schreef:
Dees schreef:
Klopt helemaal, maar als er op meerdere plaatsen in de borst iets zit, ben je al wel snel een risicopatient. En met positieve klieren (ookal is dat er maar 1) krijg je, als je onder de 60 bent, ook standaard chemo.

een micrometastase wordt niet als positieve klier geteld. Dus ik kreeg alleen chemo op basis van mijn graad 3.

Is dat zo? Ik had 2 micrometastasen in mijn oksel, en zover ik weet heeft dat wel degelijk meegeteld in mijn nabehandeling. Het is alleen op dit moment niet duidelijk wat de aanwezigheid van micrometastasen doet met de prognose (zie de CBO richtlijn).

Ik heb overigens een borstamputatie gehad. Ik wist al direct dat ik dit wilde, maar nog voor de operatie bleek ik twee (kleine) tumoren in mijn borst te hebben en micrometa´s dus, waardoor borstbesparend sowieso geen optie meer was. ). Mijn okselklieren zijn verwijderd. Ik heb een doof gevoel ad achterkant van mijn arm en een stukje van mijn schouderblad, maar vind dit veel minder storend dan ik vantevoren verwacht had. Mijn oksel is wat strakker dan de andere kant, maar ik doe alles (wat de dokter verboden heeft..... :wink: ). Dus ook in de zon, naar de sauna, boodschappen sjouwen, ramen lappen en ook mijn werk gebruik ik mijn arm soms intensief. tot nu toe geen enkel probleem. Maar zoals Goudblok al zegt: het pakt bij iedereen anders uit, maar het kan dus ook goed gaan.

Lianne, zolang je twijfelt geen keuze maken. Misschien dat een 2nd opinion je idd gerust kan stellen. Sterkte.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Volgens mij worden micrometastasen kleiner dan 0,2 mm niet gezien als positieve klier maar groter dan 0,2 mm wel als positieve klier. Dat staat tenminste in de huidige richtlijn.

De huidige trend (anno 2007) is echt om steeds vaker neoadjuvante chemo (dus chemo voor operatie) te doen, ook bij kleinere tumoren, om de voordelen die ik genoemd heb.

Okselkliertoilet staat ernstig ter discussie, zeker gezien de tussentijdse resultaten uit de Amaros, waarbij okselbestraling dezelfde resultaten lijkt te laten zien zonder het risico op lymfoedeem.

De wetenschap gaat razendsnel en je hebt altijd artsen die behoudend zijn en artsen die vooruitstrevend zijn. Helaas weet je nooit wat in jouw individuele geval het beste is. Laat je dus goed voorlichten, laat geen keuze afdwingen en vraag om een second opinion als dat kan.

Offline
Berichten: 1175

Hoi Lianne

Lianne schreef:
Graag jullie advies en graag ook reacties van personen die de lymfeklierverwijdering tegelijk met de borstamputatie hebben laten doen en ervaringen van personen die alsnog in een later stadium de lymfeklieren hebben moeten laten verwijderen. Ik ben ook erg geinteresseerd in wat je lichamelijke mogelijkheden na deze operatie nog zijn o.a. qua huishoudelijk werk. Hoop echt op jullie reactie want ik weet het allemaal even niet.

Moeilijk he? om die keus te moeten maken
Je hebt het gevoel te kiezen tussen twee kwaden
Bij mij zijn alle lymfeklieren verwijderd tijdens de amputatie
Er was toen gewoon 1 litteken
Ik moest gelijik oefeningen doen de tweede dag geloof ik en die heb ik altijd trouw gedaan
In het ziekenhuis krijg je allemaal tips wat je allemaal niet meer mag na de okseltoillet en ik dacht dat ik achter de geraniums kon gaan zitten :twisted:
gelukkig had ik dit forum waar ik de andere meiden hoorde wat wel allemaal kon en een goede lymfedrainage therapeute die ervoor zorgden dat ik weer terug in mijn werk kon
Ik maak de ok,s schoon :D zwaar werk dus en thuis doe ik alles maar dan ook alles met die arm!!!!
Na de operatie was dat nog niet zo maar door oefenen oefenen en oefenen en juist die arm blijven bewegen en gebruiken !!!!!!!!!

Maar lymfeoedeem blijft altijd een risico
Je kan het 20 jaar later nog krijgen
Er zijn geen garanties helaas

Ik wens je heel veel sterkte met je besluit Lianne

Groetjes Erica

Offline
Berichten: 924

Hoi,

Bij mij eigenlijk hetzelfde verhaal als bij Erica,alleen maak ik geen Ok`s schoon :lol:
Ik kan ook vrijwel alles weer,alleen ben ik nog iets voorzichtig met zwaar tillen enzo.
Het is bij mij dan ook nog maar een ruim jaar geleden.
Ik denk hoe verder je weer bent hoe meer je weer met je arm gaat doen.
Eerst ben je wat voorzichtiger.

Sterkte

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hallo allemaal,

Super forum! Hartelijk dank voor jullie reacties en goudblok bedankt voor het ophalen van de topics. Komende tijd zal ik nog vele vragen hebben en zal hier dan ook regelmatig te vinden zijn. Hoop ook zelf t.z.t hier een steun voor anderen te kunnen zijn.

Beslissing is uiteindelijk geworden dat ik ook de lymfeklieren laat verwijderen. Beslissing was iets makkelijker te nemen omdat ik bij het telefoontje naar het ziekenhuis eerst te horen kreeg dat hun advies toch echt was om ook de lymfeklieren te laten verwijderen omdat het al op teveel plaatsen in de borst zat. Maar.......zelf had ik deze beslissing ook al genomen. Dus nu maar wachten op de oproep voor de operatie. Je mag best weten dat ik ontzettend veel schrik heb, zowel voor de operatie als wat daarna nog gaat komen.

Voor een ieder die ook deze moeilijke momenten heeft heel veel sterkte gewenst.

Groeten,
Lianne

lianne schreef:
Hallo allemaal,

Vandaag ben ik voor de keuze gesteld om een borstkeuze-amputatie te ondergaan met lymfeklierverwijdering of zonder. Mijn linkerborst schijnt er erg slecht aan toe te zijn. Op 1 plek is borstkanker geconstateerd dmv punctie. Daarna is er een MRI scan gemaakt en is de uitslag dat er op veel plaatsen in de linkerborst wat te zien is, waardoor borstamputatie gaat plaatsvinden. Er werd gezegd borstamputatie met lymfeklierverwijdering omdat het al op zoveel plaatsen zat. Toen ik zei dat er nog niet was aangetoond dat het op die andere plaatsen ook kwaadaardig zou zijn en of dit niet met een punctie kon worden aangetoond, werd me verteld dat het te diep zat en dat dit niet mogelijk was en dat men adviseerde om ook de lymfeklieren te verwijderen. Toen ik nog even doorpraatte en zei dat ik het wel erg vond om de lymfeklieren te laten verwijderen als het misschien niet nodig zou zijn. Toen is er gezegd om een borstamputatie te ondergaan met schildklierprocedure. Als dan in het laboratorium bleek dat er uitzaaiingen waren dan zou een volgende operatie plaatsvinden, verwijderen van lymfeklieren dus. Eind deze week moet ik via een telefoontje doorgeven wat ik nu wil. Borstamputatie met verwijderen van lymfeklieren of niet. Graag jullie advies en graag ook reacties van personen die de lymfeklierverwijdering tegelijk met de borstamputatie hebben laten doen en ervaringen van personen die alsnog in een later stadium de lymfeklieren hebben moeten laten verwijderen. Ik ben ook erg geinteresseerd in wat je lichamelijke mogelijkheden na deze operatie nog zijn o.a. qua huishoudelijk werk. Hoop echt op jullie reactie want ik weet het allemaal even niet.

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

Lianne,

Fijn dat je een beslissing hebt genomen waar je zelf 100% achter staat en dat het ook nog de beslissing is geweest die de artsen geadviseerd hebben.
Weet dat je hier altijd terecht kunt om dingen te vragen, om te klagen, om te zeuren (overigens vinden wij het hier geen klagen en zeuren) om te kletsen, om te geinen enz. enz. Hier vind je veel steun.
Het zal een vervelende tijd worden de operatie en eventuele behandelingen die nog volgen, maar vergeet niet dat je het niet voor de kat zijn K doet. Heel veel sterkte Lianne, dikke knuffels voor jou [kiss]

afbeelding van nachtvlinder
Berichten: 302

hallo lianne,

:oops: sorry dat ik dit effe over het hoofd heb gezien, dat gebeurd me normaal nooit :oops:

maar oke ik heb dus ook alles in een operatie gehad, ik had wel last vocht wat ze hebben moeten aftappen ook daar hebben ze een benaming voor maar ik ben hem effe vergeten.
maar verder heb ik eigenlijk heel weinig klachten ervan gehad.
fijn dat je voor jezelf een keuze hebt kunnen maken waar je ook voor 1oo% achter staat.

liefs

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Omhoog voor Moondragon (deze is het !!)

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

de oorspronkelijke vraag van Iriss schreef:
Ik woon in Italie en word ook hier behandeld tegen borstkanker. Ik heb in beide borsten een tumor en 1 in de lymfeklier. Ik heb 5 chemo's gehad en er volgen nog 3. In januari volgt de operatie. Aangezien ik hier weinig informatie krijg, stel ik mijn vragen graag aan ervaringsdeskundigen. Er is geconstateerd, dat alle tumoren verkleind zijn. De lymfeklier is helemaal vedwenen werd er gezegd, maar zal wel verwijderd moeten worden. Waarschijnlijk zijn de andere klieren niet aangetast. Ik heb gehoord, dat in NL meestal alle klieren verwijderd worden is dat zo? Zo ja, waarom?

Groet Iriss

Up voor Iriss.

Iriss, jij hebt neo-adjuvante chemo. Eigenlijk is niet precies duidelijk wat men dan moet met de okselklieren. Ik heb ook neo-adjuvante chemo gehad, de enorme tumor die ik had was volledig weg. De twee okselklieren die van te voren positief waren, waren niet meer te zien. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen toch een poortwachtersklier (schildwachtklier) procedure te volgen. Met de amputatie zijn er twee klieren uitgehaald en onderzocht en deze bleken beiden zonder kankercellen. Later is er in één van de twee nog wel wat gevonden (maarja, die klier was er dus wel uit). Op basis van de resultaten hebben ze toen besloten om de rest te laten zitten. Ik ben wel nog bestraald op mijn oksel.

Offline
Berichten: 4

Hallo Dees,
Bedankt voor je antwoord. Heb jij ook problemen overgehouden met het gebruik van je arm na het verwijderen van die paar klieren?
In januari zal ik aan beide borsten een borstbesparende operaties krijgen en waarschijnlijk zal er 1 klier weggehaald worden. In mijn rechterborst zit de tumor achter de tepel. Zou het mogelijk zijn om de tepel weer terug te plaatsen als deze niet aangetast is? Na de operatie moet ik nog een half jaar doorgaan met Herceptin, daarna volgt misschien bestraling. Ik zit te denken om in NL een Mamaprint te laten doen zodat de hormoonkuur mij misschien bespaard kan blijven. Weet jij hier meer van?

Iriss

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik heb nauwelijks problemen. In elk geval geen lymfoedeem. Door de bestralingen is alles wel stug geworden.

Niet helemaal geschikt voor dit topic, maar wellicht te verplaatsen naar Even voorstellen of naar een eigen hoekje......

Mag ik vragen hoe oud je bent en waarom je aan beide borsten borstsparend geopereerd wordt? Borstsparende operaties geven, zeker bij vrouwen onder de 40, een verhoogd risico op een lokaal recidief. Of je dat risico erg genoeg vindt, is een persoonlijke kwestie. En je zou daarna dus ook nog bestraald worden? Bestraling geeft namelijk ook klachten (terwijl artsen het soms presenteren alsof het een soort zonnebankkuur is)- pijn aan ribben, bindweefsel in schouder, net arm, borst. Ik ken wel vrouwen hier die van hun borst weinig lol meer hebben omdat het zo'n harde klont is geworden.

Een dubbelzijdige amputatie met directe reconstructie (met implantaten of met eigen weefsel) zou wellicht ook een optie zijn.

Het lijkt me niet verstandig om de tepel terug te plaatsen als de tumor daar net achter zat, maar je zou dat echt eens aan je artsen moeten vragen.

De Mammaprint geeft met name uitsluitsel over wel of geen chemo, maar omdat je sowieso al chemo hebt gehad, weet ik niet of dat zoveel toegevoegde waarde heeft. Is er op basis van de biopten al bepaald of de tumor hormoongevoelig is en zoja hoe sterk?