keuze in vorm en plek incisie bij borstamputatie

12 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Etteke
Offline
Berichten: 8
keuze in vorm en plek incisie bij borstamputatie

Afgelopen dinsdag van de chirurg te horen gekregen dat er geen opties zijn voor de plek van de incisie bij de borstamputatie: boven de borst een rechte jaap. Nou vind ik dat veel te confrontterend om dat als litteken te houden. Ik wil heb lager en liefst ronder, maar weet niet goed hoe ik nu verder moet:

- naar ander ziekenhuis gaan: maar waarheen dan en hoe pak je dat aan?

- eerst eens een gesprek met de plastische chirurg aangaan vaan het eigen ziekenhuis; misschien dat hij hiermee verder kan helpen

- de mamacareverpleegkundige inschakelen

Of anders: tips welkom.

Hoop dat jullie me verder kunnen helpen. Vind er niks over op internet.

Ik hoef geen nieuwe borst, maar wil wel wat moois/netjes terug met wat natuurlijke vormen en eventueel een tatoo. 

Offline
Berichten: 498

Hoi Etteke, 

Ik heb zo'n rechte "jaap", maar  het litteken is nu, een jaar later, heel mooi genezen. Totaal geen naar gezicht, dus geen ritssluiting of zo. Weet je al of je nog bestraald moet worden? Ik wil geen nare verhalen ophangen, maar van bestraling knapt de huid sowieso niet op. Die bestralingsschade is bij mij althans veel groter dan de schade van de operatie. Later kan er altijd nog iets aan gedaan worden overigens. 

Je kunt allicht het gesprek aangaan met de plastisch chirurg. Maar feit is en blijft dat ze dit vaak volgens een bepaalde procedure/techniek uitvoeren denk ik. 

Hartelijke groet, 

Linda

 

Offline
Berichten: 177

Ik heb na dubbele amputatie twee rechte japen van ieder 24 cm. Is netjes genezen. Eerlijk gezegd ook nooit over nagedacht of dat anders had gekund. Ze trekken het helemaal door t/m poortwachter, dus oksel. Ik denk dat ze die anders moeilijk kunnen volgen.

afbeelding van Etteke
Offline
Berichten: 8

Goed te horen dat jullie tevreden zijn met je "Jaap" en dat deze goed is genezen !   En natuurlijk is deze methode het "beste" kwa technische uitvoerbaarheid. Waarschijnlijk is dit ook de grondslag waarom er geen alternatieven aangeboden worden. Toch zie ik veel reconstructiefotos met littekens op de borst en onder de borst..bij reconstructie gaat het dan toch anders.

Mijn vraag is hoe pak je het aan als je wil onderzoeken of het ook anders kan.

Offline
Berichten: 498

Hoi Etteke,

Je geeft zelf al aan dat je nog in gesprek wil met de plastisch chirurg. Dat lijkt me de juiste weg. Ik ken uit mijn ziekenhuis een vrouw die absoluut een directe reconstructie wilde, ook al was dat geen beleid (omdat ze nog bestraald moest worden, en daar waren ze in mijn ziekenhuis voorzichtig in). Er is rekening gehouden met haar wensen en ze was erg tevreden. Ze heeft dit destijds in nauw overleg met de plastisch chirurg voor elkaar gekregen.

Hartelijke groet,

Linda

 

afbeelding van Etteke
Offline
Berichten: 8

Bedankt, dan ga ik dat eerst proberen !

afbeelding van Etteke
Offline
Berichten: 8

verpleegkundige van de poli gebeld en na veel gedoe nu toch eerst een afspraak met de chirurg om dit te bespreken. met de excusses van de chirurg dat ze zo beslist was overgekomen en geen ruimte had gelaten voor alternatieven.

Wens me maar succes, want het is een hele kortdate vrouw die weet wat het beste voor je is (een hele goede snijchirug) die nu moet meedenken in een esthetisch gevoel van de patient die nog niet precies weet wat ze wel wil (maar wel weet wat ze niet wil). Beste uitkomst iis wat mij betreft, dat zij aangeeft wat er kwa incisie mogelijk is en welke risico's er aan elke mogelijkheid zitten en een doorververwijzing naar de plastische chirurg.

Offline
Berichten: 54

Sterker nog, een plastische chirurg IS ER MET NAME voor de esthetiek! Mijn vrouw is ook door een vrouwelijke plastische chirurg geopereerd. Wel is waar een borstsparende operatie maar heel erg mooi en netjes gedaan! Mijn vrouw heeft na de genezing elke dag enkele keren het litteken gemasseerd waardoor het mooi zacht is geworden. Je ziet het bijna niet meer! En een plastische chirurg MOET willen overleggen! Dat hoort gewoon. Als je gevoel niet goed is bij deze chirurg laat je dan doorverwijzen naar een andere chirurg of ziekenhuis!

afbeelding van Etteke
Offline
Berichten: 8

Gesprek met de chirurg gehad en die heeft bekeken wat er bij mijn borst en met de ligging van de tumoren mogelijk is. De incissie kan inderdaad onderlangs, want de tumoren zitten niet onder de bovenste flap en deze huidlengte is langgenoeg om naar beneden te trekken. Dus dat gaat lukken.

Ze vertelde ook, dat ze inderdaad voor het 'zicht' altijd proberen de incissie zo laag mogelijk te zetten en de de incissie altij horizontaal is, omdat dat nodig is om de huis goed strak te trekken en weg te werken.

dat was dus een opluchting, toen vertelde ik dat ik waarschijnl de andere borst wilde laten verkleinen en de geamputeerde borst zo te laten (vandaar dat ik de plek van de incissie belangrijk vond). Dat kan je dan direct met de amputatie laten doen vertelde ze. Dat was een aangename verassing voor me. Dus nu ook een verwijzing naar de plastische chirurg voor de borstverkleining. 

Zo ben ik waar ik wezen wil en kan ook met de plastische chirurg eens bekijken of wat ik in mijn hoofd heb wat ik zou willen past. Ik weet in ieder geval nu dat het kan.

 

Offline
Berichten: 177

Wat heerlijk dat je serieus genomen wordt en dat je wensen uitgevoerd kunnen worden. En mooi dat beide borsten tegelijk kunnen worden gedaan.

Offline
Berichten: 498

Wat fijn Etteke, en wat goed dat ook je andere wens in een en dezelfde operatie verricht kan worden. Het loont echt om even verder te vragen en kritisch te kijken. Ik vind het zelf altijd ingewikkeld, maar nee heb je en ja kun je dus krijgen, zoals blijkt.

Offline
Berichten: 4265

Echt heel goed. Zo zie je dat doorvragen je zoveel verder brengt.