Kiezen voor geen chemo (adjuvant)

29 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 158
Kiezen voor geen chemo (adjuvant)

Er spookt me al een paar dagen een vraag door mijn hoofd en ik heb alles nagelezen, maar vind er niets over.
Misschien is het een hele domme redenering, maar wil het toch even voorleggen.
Als de tumor hormoongevoelig is, en je hebt geen of in één lymf uitzaaiingen en ze willen prefentief een chemo geven staat dan het verwijderen van de eierstokken niet gelijk aan de chemo????
Als er in het lichaam geen hormonen meer aangemaakt worden krijgen de evt zwervende cellen geen voeding meer en kunnen dus ook niet meer groeien. Voor de hormonen die nog aangemaakt worden slik je tegen hormonen en de chemo wordt je bespaard.
Hoort deze redenatie in de Efteling plaats, of zit er een kern van logica in??
Ik heb op de borstkanker informatie site. BE gelezen dat een prefentieve chemo maar 5% uitmaakt op de prognose.
Ik ben zo benieuwd of er hier vrouwen zijn die deze keus gemaakt hebben.

Offline
Berichten: 2045

Hoi Marja,

Een moeilijke afweging...
Je redenatie gaat alleen niet helemaal op.

De chemotherapie is (in dit geval) bedoelt om micro metastasen (die zich eventueel in je lichaam genesteld hebben) te doden. Zodat ze zich niet kunnen gaan ontwikkelen tot een nieuwe tumorcellen.
De hormoon therapie remt/ onderdrukt inderdaad de groei van nieuwe kankercellen maar het is helaas niet zo dat zolang je hormonen slikt je gevrijwaard bent van uitzaaingen, zekerniet als er nog micrometastasen zijn achter gebleven.
De kans dat die micrometastasen inderdaad aanwezig zijn is klein maar... Als ze wel aanwezig zijn en niet bestreden worden is de kans groot dat ze overleven en gaan uitgroeien met alla narigheid van dien.

Dus..ja, er is inderdaad best mogelijk dat je de chemotherapie "voor niets" krijgt. Maar denk er wel goed overna: de risico's zijn groot als je het wel nodig hebt en het niet doet...

Een keuze die jij alleen kan maken...

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hallo Marjo,
Dat dacht ik in het begin dus ook. Maar het is anders zoals het eerste antwoord al aangaf. Ik heb wel chemo gehad, 6 x FEC. Ik heb al die tijd een keer moeten overgeven. Het ingrijpendste vond ik nog het verlies van mijn haren. Hoewel ze zeker niet lelijker zijn geworden.
Je hebt inderdaad maar 5% meer overleveingskans met chemo, maar ik vond elke procent meegenomen. Succes met je beslissing.

Offline
Berichten: 158

Vandaag de uitslag gehad en ik heb metastase in de lymfe.
Van de tien lymfe drie, okseltop is schoon.
Volgens de oncoloog is er een noodzaak van 5x FEC.
Maar er wordt nog een lever echo gemaakt, en hierna volgt het echte behandelplan.
Ziet er dus naar uit dat ik niet veel keus heb.
Ik moet zien dat ik mijn aversie tegen chemo kwijt raak, en het ga zien als mijn vriend die me gaat genezen.

Offline
Berichten: 114

Hoi Marjo,

Afgelopen oktober was ik net geopereerd toen er veel over borstkanker te zien en horen was op t.v. en zo. Op gegeven moment was er een interview met een dame die jaren terug de keuze had gemaakt geen chemo te doen. Want dat paste niet bij haar en ze wilde het niet, enz enz.
Die was er nu inderdaad nog om het zelf na te vertellen. Maar ik dacht gelijk, ja die heeft dan geluk gehad. :shock:

Ik wil over 3 jaren of zo niet met een spijt gevoel moeten denken van: HAD ik maar. Ik bedoel, al zou het terugkomen of zou ik uitzaaiingen krijgen, dan wil ik zeker weten dat ik nu het optimale gedaan heb, al is het maar voor een klein percentage ......... :?

Dus bij mij kwam die keuze al helemaal niet in sprake enkele maanden terug. Ik zit nu midden in mijn chemo kuren en het valt inderdaad niet altijd mee, maar elke procent op een betere toekomst is er een. :lol:

Succes met alle keuzes en behandelingen Marjo. :wink:

Offline
Berichten: 776

Marjo, zie het zo: het is maar zo'n relatief korte periode van je leven dat je die chemo ondergaat. Het zijn al met al maar een paar maanden! En van die paar maanden voel je je niet constant beroerd. Hoe ellendig je je ook voelt, jet krabbelt weer overeind en het gaat weer over.

Ik heb vanaf augustus tot aan november pre-operatieve chemo's ondergaan (6 kuren) en na de operatie was er toch nog vrij veel resterend levend kankermateriaal aanwezig in mijn oksels. Geen aantoonbare uitzaaiingen, maar wie weet nog wel rondzwervende cellen...Niemand die het me kan vertellen, maar ik kan de gok niet nemen om er niks aan te doen. Ik het kader van een net nieuwe trial ben ik dus eergisteren weer begonnen aan een nieuwe ronde van 6 chemokuren. Misschien doe ik het voor niks, daar kom ik nooit achter, maar als ik het niet doe en ik ben over een aantal jaren weer aan de beurt, maar dan met aantoonbare uitzaaiingen, dan vergeef ik het mezelf nooit! Na deze (nieuwe) kuren moet ik ook nog bestraald worden, en hormoontherapie volgen. In december is mijn hele borst eraf gegaan en zijn alle okselklieren verwijderd. Het all-in plus pakket, zeg maar. Alle ongemakken en ellende die ik er nu van heb, zie ik als een diepteinvestering in de toekomst. Ik hoop dat je dat ook zo kan gaan zien en dat je de kracht hebt om voorbij deze ellendige periode te kijken! Sterkte ermee!

Offline
Berichten: 1768

Annemieke schreef:
het is maar zo'n relatief korte periode van je leven dat je die chemo ondergaat.

Dat is denk ik wel een argument om in het achterhoofd te houden. Ik vond mijn chemo afgrijselijk, maar het is gek hoe de menselijke geest werkt: een jaar na dato ben ik veel details alweer vergeten. Het is dat ik hier en op mijn eigen site erover geschreven heb, want anders had ik er helemaal bijzonder weinig meer van geweten.

Het is en blijft jouw keuze... heel veel sterkte, wat je ook mag besluiten!

Offline
Berichten: 250

Marjo,

Er wordt steeds meer Micro-arrays onderzoek gedaan bij vrouwen die geen klieren hebben aangetast, om te kijken welk risico (groot of klein) op uitzaaiingen er zijn. Het weefsel van de tumor wordt onderzocht en er wordt gekeken naar het genen-activiteitenpatroon.

Tumorgrootte/aantal aangetaste klieren/ MAI enz. zegt wel wat maar het ligt toch nog meer gecompliceerd.

Het is een heel complex iets, kanker, en vaak zullen de nabehandelingen overbodig zijn, maar dat kan helaas nu (nog) niet worden uitgesloten. Vandaar de chemo's...

sterkte!

mara

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

kWeet niet of ik dit hier kan neerzetten, anders mag het wel weggehaald worden en ergens anders neergezet worden.
Het volgende is het geval: Vandaag moest ik wederom bestraald worden en raakte aan de praat met een dame. Het laat mij niet los, daarom nu mijn vraag; ik zal effe in het kort vertellen waar het over gaat:
Zij had een tumor en dat is weggehaald, schildwachtklier was schoon. Maar ná haar brachytherapie werd zij enkele dagen later opgebeld om zich bij haar chirurg te melden... Daar kreeg zij te horen dat de snijranden van de tumor níet schoon waren. Dus moest zij wederom onder het mes. Zij heeft alleen maar 25 bestralingen ondergaan (is bijna afgerond) en verder niks...? Ik pieker mij rot, ja raar he? Gewoon een 'vreemde' dame en ik zit mij zorgen te maken..
Haar tumor is niet in 'zijn geheel' uitgehaald, heeft het dan geen 'kans' gehad dat er eventueel kankercellen in de bloedbaan is gekomen? Want eigenlijk heeft zij dus een kleine week met een klein gedeelte van haar tumor in haar borst rondgelopen (wond/bloederig?).

Misschien een rare gedachtengang maar dan zou ik denken: als adjuvante therapie chemo en niet alleen radiotherapie?
gr.anto

Offline
Berichten: 776

Wat denk ik bij deze mevrouw een doorslaggevende reden is om geen chemo te hoeven ondergaan is het feit dat haar okselklieren schoon waren/zijn. Het resterende tumorweefsel uit haar borst kan operatief verwijderd worden; weg is weg. Als er uitzaaiingen in de okselklieren zitten, is er ook kans op micrometastasen in de rest van het lichaam die vanuit de lympfenklieren via de lymfebanen naar de rest van het lichaam zijn getransporteerd); uitzaaiingen op celniveau die nog wel met chemo's te genezen zijn, maar niet op te sporen. Zodra ze wel op te sporen zijn, zijn ze niet meer te genezen...

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Anto, als ik je verhaal zo lees, neem ik aan dat deze mevrouw al 'wat ouder' is: boven de 35 in ieder geval. Dan is de richtlijn om bij schone lymfeklieren geen chemo te geven (tenzij de tumor zeer agressief is). Bij niet-schone snijranden kan een extra boost in de bestraling afdoende zijn. Bij jonge vrouwen wordt extra gesneden, bij oudere vrouwen (ik weet niet precies vanaf welke leeftijd) wordt wel die boost gegeven in plaats van extra snijden. Schijnt in de statistieken gelijkwaardig te zijn.

Geen zorgen om vreemde mevrouw maken. Concentreren op eigen herstel :wink:

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

even up

afbeelding van madeliefje
Berichten: 170

ik heb de neiging om te kiezen voor geen chemo

Offline
Berichten: 439

Maisa heeft voor mij het topic "Kiezen voor geen chemo" waarin toen voor Madeliefje een apart topic is aangemaakt over het weigeren van behandeling, en heeft ze het topic "wel of geen chemo" omhooggehaald nadat ik haar een persoonlijk bericht had gestuurd.
Ik heb namelijk sterk geaarzeld om mijn vraag op dit forum te plaatsen vanwege de vaak felle reacties op de keuzes van Nachtvlinder, welke ik nu ook weer zou kunnen oproepen.
Voor Madeliefje is er bijvoorbeeld in het topic dat voor haar is aangemaakt: "Weigeren van aangeraden behandeling" toen zij ernstige twijfels had over het al dan niet ondergaan van chemo en bestralingen ook best felle discussie gevoerd. Aanvankelijk leek er bij andere Amazones weinig ruimte te zijn voor haar andere keuze dan behandelen maar lezend zag ik ook het dubbele (angst, onzekerheid, boosheid) van de door Madelief nog niet uitgekristalliseerde keuze en de zorgen daarom bij de amazones. Ook ik ben ik blij dat gezien haar ernstige tumorkenmerken ze, geheel conform de consencus, heeft gekozen voor behandelen.

Toch lijkt het nog steeds “onbespreekbaar” te zijn om niet “alle kansen te pakken” of “elk risico te reduceren” omdat je jezelf dat uiteindelijk nooit zou kunnen vergeven. Nu heb ik geen kinderen maar wel een hele lieve echtgenoot en ik kan me voorstellen dat de verantwoordelijkheid naar kinderen heel veel invloed heeft op “keuzes”. Ik heb alleen een verantwoordelijkheid naar mijzelf en mijn partner (en familie).

Na lang overleg en het analyseren en beschouwen van alle relevante borstkankerliteratuur heb ik besloten om toch geen chemobehandeling te ondergaan vanwege de statistisch zeer geringe reductie van de eventuele kans op terugkeer van de BK. Mijn situatie ligt in het grijze gebied van de standaarden… De tumor was wel wat groot maar niet groter dan de magische grens van 3 cm (= 2,7cm / graad II) is goed gedifferentieerd (Bloom Richardson graad 1), helaas wel hormoongevoelig maar gelukkig weer niet HER2neu+ en de (4) verwijderde okselklieren waren in de SN-procedure, tumornegatief (N0). Ik heb dus gunstige tumorkenmerken. Volgens de CBO concensus is dan toch bij vrouwen onder de 35 chemo standaard en moet bij vrouwen boven de 35 chemo worden overwogen (ik was echter nog nét geen 37).

Chemo moest de kans op uitzaaiingen, die 29 – 57% is en waarvan de kans op terugkeer 20-30% bedraagt, met de helft reduceren. Dat is in het beste geval een reductie van 5,8% en in het slechtste geval met 17%. De kans op gevolgschade van de chemo ligt veel hoger: 20% kans op blijvende hartschade en allerlei andere schadelijke, al dan niet tijdelijke, gevolgen waarbij de prijs om de winst te verkrijgen soms wel heel hoog is. Ook is er, omdat er niet meer zekerheid valt te geven, soms schijnbaar sprake van overbehandeling vooral bij mijn bovengenoemde gunstige kenmerken.

De verhalen op de Amazones maken me soms weer onzeker en brengen me zelfs weer aan het twijfelen. Toch zie ik juist bij veel amazones op dit forum juist vaak veel agressievere tumorkenmerken die chemo absoluut rechtvaardigen vanwege de veel hogere risico’s op metastasering. Anderzijds vindt ik het zo enorm wat de vele jonge meiden hier wordt "aangedaan" (een half jaar tot een jaar strontziek) terwijl het rendement vaak om zo piepkleine procentjes gaat... Ook de behandelaars weten soms niet beter en juist bij jonge vrouwen, waartoe ik dus niet meer behoor, wil men elk risico uitsluiten en die hang naar het leven is ook niet zo gek, natuurlijk.

Toch heb ik wel behoefte aan een discussie over de (on)zin van chemo maar ik kan me ook voorstellen dat zo'n topic ongewenst is Daarom heb ik mijn vraag ook niet zomaar op het forum gedropt en besproken met Maisa. Zij is van mening dat álles op het forum besproken moet kunnen worden, zolang het met respect voor ieders mening gebeurt en het moge duidelijk zijn dat ook mijn perceptie er slechts één is.
Ik “kies” niet als Nachtvlinder voor geen behandeling in een uitzichtloze situatie met een duidelijke keuze voor kwaliteit van leven.
Ik kies voor het aanvaarden van enkele procenten hoger risico op terugkeer van de borstkanker, waarbij ik mijn kansen schijnbaar vergroot van 69% tot 74% op een 10-jaarsoverleving. Het zijn zulke moeilijke en significante keuzes, twijfels en onzekerheden en toch wellicht een discussie waard?

Mijn stelling is eigenlijk dat borstkanker hoe dan ook een leven met onzekerheden geeft en dat leven met borstkanker leren omgaan is met die onzekerheden. Ook dat is heel persoonlijk en voor iedereen weer anders. Is het niet raar dat als ik een paar procent onzekerheid aanvaardt en niet “blind” in een chemobehandeling stap ik vervolgens schuldig wordt verklaard als een roker die longkanker krijgt?

Ik heb met mijn lange epistel geprobeerd zo genuanceerd en duidelijk mogelijk te zijn. Ik heb daarom met het onderwerp (on)zin van adjuvante chemo een nieuw topic aangemaakt in het forum Operatie en Behandeling. Graag tot forum in dat topic.

San

Offline
Berichten: 1161

Geniet! schreef:
Hello Ladies,

Ik vraag me af of er op het forum ook wordt geschreven over de keuze om het voorgestelde behandelplan niet te volgen?
Ik ben geopereerd, overweeg nu het voorstel voor chemo en hormoonbehandeling, maar twijfel erg of ik dit wel ga doen. Ook de operatie was voor mij niet vanzelfsprekend.
Zijn er hier ervaringen van vrouwen die de keuze hebben gemaakt om de aanvullende behandelingen niet te ondergaan en kwaliteit van leven belangrijker vinden als het risico van terugkeer van de kanker?

ben erg benieuwd (ook of die vrouwen zich wel op dit forum bevinden)

bedankt voor je reactie!

Offline
Berichten: 4231

Voor mij was kwaliteit van leven uiteindelijk zoveel mogelijk vertrouwen hebben in de toekomst. Daar had ik een paar maanden 'ongemak' wel voor over en ik heb dus de aangeraden chemo wel gedaan - ook al waren mijn klieren niet aangetast. Geen hormoontherapie ivm hormoonongevoelige tumor.

Offline
Berichten: 1161

Ook ik (en met mij velen hier op het forum denk ik) heb me vooraf afgevraagd of ik wel aan de chemo zou gaan. Dit kwam vooral voort uit angst voor het onbekende.

Maar uiteindelijk heb ik besloten om in ieder geval maar te beginnen met de chemo en als de 1e heel erg tgen zou vallen, kon ik alijd nog beslissen om er mee te stoppen.

Chemo is geen pretje maar achteraf zeg ik wel eens, van iedere chemo was ik ongeveer een week ziek en ik 8 x chemo gehad, dat is 8 weken ongemak, en wat is nu 8 weken op een mensenleven als je daar misschien je levensverwachting met jaren verlengt.

Zo ben ik ook begonnen aan de hormoontherapie, met de gedachte dat als ik het niet in verhouding stond met kwaliteit van leven, ik altijd kon stoppen.
Ik zit nu bijna 2 jaar aan de HT maar heb amper ergens last van en dan wil ik toch graag die extra procentjes.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

nou ik heb het helemaal niet zo ervaren als 8 weken ongemak. Pas 2 jaar na chemo, merk ik dat ik weer op mn oude zelf begin te lijken. 12 kilo aangekomen, haren kwijt, verhoogd risico op weet ik veel wat voor een ellende in de toekomst, aderen naar de maan, nog steeds een opgeblazen hoofd, 1,5 jaar lang opgeblazen voeten, de overgang! met allle gevolgen vandien, 65 % kans op onvruchtbaarheid etc
Ik kan me heel goed voorstellen dat je geen chemo overweegt.
Ik vraag me af als ik ooit voor de keuze kom te staan ik het weer ga doen. Ik heb het verliezen van mn identiteit en dat uniforme uiterlijk, er uit zien als 'een kankerpatient' als afgrijselijk ervaren.
Maarja als ik kijk naar Sylvie van der Vaart denk ik, zo kan het kennelijk dus ook. Maar dat weet je van te voren niet heo jouw lijf er op reageren gaat.
Ik ben ook goed ziek geweest van de chemo, ik vind dat tot op heden een ervaring die voor mij in de life changing events hoort.
Maarja, je weet van te voren niet hoe het zal gaan en in jouw geval valt er nog wel HEEL wat te winnen, nl. verhoogde kans op overleven. Als ik door nog een kuur te doen ik er procenten voor mn prognose kon bijkopen, zat ik morgenochtend 7 uur in het ziekenhuis. Het is maar hoe je het bekijkt.
Daar zijn overigens wel cijfers over te vinden. misschien dat je daar wat aan hebt. (ik bedoel jhoeveel meer kans op overleven je hebt met chemo in vergelijking tot geen chemo etc)
succes en goed dat je je steeds afvraagt wat JIJ wilt, daar gaat het tenhslotte om. In mijn optiek is daar in de spreekkamer vaak niet zo veel aandacht voor, maar neem die ruimte!
Maarr om op jouw vraag terug te komen, er zijn meerdere dames die niet het behandelplan hebben gevolgd hier, maar vaak wel een alternatief. Ik kan zo niet even iemand voor de geest halen hier die in een curatieve setting de chemo geweigerd hebben, maar ze zijn er wellicht, hopelijk reageren ze.
(Ik heb overigens ook overwogen, helemaal niets te doen, mijn arts vertelde me toen dat hij dan zou laten onderzoeken of ik wel handelingsbekwaam was. Ik denk dat je niet verbaasd moet zijn als je redelijk wat weerstand van het ziekenhuis zult krijgen, wees daar op voorbereid!)

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Geniet!, er zijn vrouwen die gekozen hebben voor geen chemo (dat zijn er niet veel, de meesten volgen uiteindelijk toch het advies van de arts) en voor geen hormoontherapie (of eerder stoppen daarmee). De voorbeelden die ik weet van geen chemo zijn helaas wel vrouwen bij wie de kanker terugkwam. Een van hen (Nachtvlinder) is inmiddels overleden, van Sawadee weet ik het niet.

Er is een apart topic over wel/geen hormoontherapie, dat staat :arrow:
hier

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Als ik nu hierboven lees het bericht van Sanneke, lees je dus dat zij idd een weloverwogen besluit daarover heeft genomen, Misschien dat ze nog reageert of kun je haar pb en .
succes

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Sanne had uiteindelijk besloten om wél voor chemo te gaan, maar haar lichamelijke toestand liet het niet toe.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hallo ik ben net geopereerd van een.tumor van 1,3 cm en die is net als mn schild wacht klier nu verwijderd,ik zal in juli aan de chemo beginnen maar denk dat ik alleen de bestraling laat doen als er verder geen uitzaaiingen zijn en dat hoor ik over twee weken dan laat ik mn lichaam niet vergiftigen heb gelezen dat als je chemo heb gedaan kan het ook sneller weer terug komen omdat je puur je lichaam vergiftigd en na de behandeling kunnen ze je ook niet helpen met al schade van binnen dan hebben ze zoiets wij hebben ons ding gedaan en het protocol gevolgd dus doeii maar goed ik weet nog niet wat ik ga doen denken,denken je word er moe van gr carry

Offline
Berichten: 1161

Carry, laat je goed informeren.
Je arts kan je laten zien welke invloed, op de lange termijn prognose, de behandelingen hebben.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

carry schreef:
Hallo ik ben net geopereerd van een.tumor van 1,3 cm en die is net als mn schild wacht klier nu verwijderd,ik zal in juli aan de chemo beginnen maar denk dat ik alleen de bestraling laat doen als er verder geen uitzaaiingen zijn en dat hoor ik over twee weken dan laat ik mn lichaam niet vergiftigen heb gelezen dat als je chemo heb gedaan kan het ook sneller weer terug komen omdat je puur je lichaam vergiftigd en na de behandeling kunnen ze je ook niet helpen met al schade van binnen dan hebben ze zoiets wij hebben ons ding gedaan en het protocol gevolgd dus doeii maar goed ik weet nog niet wat ik ga doen denken,denken je word er moe van gr carry

Ik weet niet waar je dat gelezen hebt, maar het lijkt er op dat dat niet op de juiste plek was. Er wordt namelijk heel veel onzin verkocht over chemotherapie en dat zorgt voor onnodige bangmakerij. Het zal vast een kwakzalverssite geweest zijn of een boek van een of andere kwakzalver.
Het is dus wat sbous ook zegt:
Uit je bezorgdheden bij jouw behandelend arts of huisarts en laat je door die persoon goed informeren of neem morgen contact op met de mamapoli om je hart te luchten en ook daar krijg je juiste informatie.

Laat je dus vooral niet gek maken door vanallerhande kletspraatjes.

Offline
Berichten: 1108

Hoi Carry, ik zou me goed laten informeren door je dokter. Statistisch gezien krijgen 30% van de patienten zonder uitzaaiingen in de lymfeklieren binnen 5 jaar uitzaaiingen op afstand zonder chemo. Ik zou heel voorzichtig zijn met het negeren van het advies. Je zou ook de mammaprint kunnen laten uitvoeren. Die geeft je meer info over de kenmerken van je tumor.
Chemo heeft een heel slechte naam. Eigenlijk zijn het gewoon medicijnen. En tja bij een heftige ziekte horen heftige medicijnen. De beslissing wel of geen chemo is altijd aan jou als patient. Ik heb me ook ontzettend verzet tegen de chemo dus ik snap je reaktie zeker wel.
Sterkte!

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

sbous schreef:
Carry, laat je goed informeren.
Je arts kan je laten zien welke invloed, op de lange termijn prognose, de behandelin
Hallo bedankt voor jullie reacties ik heb de uitslag van mijn operatie en zowel de tumor en mn schildwacht klier zijn schoon gelukkig maar stom maar dat zei ik al tegen de chirurg,ik zei ze vinden toch niks en yes mijn gevoel is vaak zo sterk. Dus dat wqs fijn maar heb gevr aan mn arts over terug keer van tumoren na chemo en idd wat ik gelezen had op site van pink ribon gaf de arts mij wel gelijk dat het kan heb al aangegeven dat ik tot nu toe nog steeds geen chemo wil en laat het even rusten want over 5 wk begin ik met bestraling en dan zie ik wel weer!ik heb zoiets ze houden me goed in de gaten en voel dat ik zonder kan,maar moet wel 5 jaar lang antihormoon pillen slikken! Wil nog even kwijt dat ik al. 3 x ivf behandelingen heb gehad en dit kan ook door hormonen spuiten de oorzaak zijn,is dat wel heel klein maar het kan en aangezien ik de eerste bent in de fam met me 33 jaar dan kan dat best waar zijn! Daarom denk ik dat ik me lichaam verpest met chemo en zie het als een foutje van mn lichaam door hormoon toediening maar goed dat weten we niet natuurlijk maar ga eerst ff leuke dingen doen voor die bestraling gaat beginnen,bedankt voor jullie aandacht gr carry
Offline
Berichten: 439

Carry, Als je op je 33e borstkanker krijgt is dat géén goed teken...
Het kan erfelijk zijn (en dus niets te maken hebben met de IVF) en het kan agressief zijn...
De mammaprint is een test die kan voorspellen of je tumor een hoog of laag risico heeft op uitzaaiien.
Laat die mammaprint uitvoeren: dat kan op basis van het tumormateriaal dat is verwijderd bij de OK, óók als dat op paraffine is gezet!
Als daar laag risico uitkomt is het prima om de chemo te laten liggen, komt er onverhoopt hoog risico uit dan zou dat héél onverstandig zijn... Laat je met deze test in je keuze ondersteunen; dan weet je of je de juiste keuze maakt...

Offline
Berichten: 250

Carry, zoals Sanne-ke schreef; je kunt informeren bij je arts over de mammaprint, dan weet je zeker wat de risico's zijn. Je moet het natuurlijk zelf weten maar dat je weet dat er zo'n test bestaat, al kan ik me je gevoel voorstellen dat je graag op je (goede) gevoel afgaat :wink:

Offline
Berichten: 4231

up