merktekens bestraling: tatoeage of stift?

60 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Mariekew
Offline
Berichten: 18
merktekens bestraling: tatoeage of stift?

dames, ik heb net de operatie achter de rug en krijg binnenkort nog bestraling in borst en oksel.

Nu dacht ik dat ze het gebied daarvoor markeerden met watervaste stift maar ik hoorde ook iemand over tatoeagepuntjes die gezet worden. Dat laatste lijkt me heel vervelend, want die zie je dus de rest van je leven zitten als reminder...

Weet iemand wat de normale gang van zaken is? Mag je kiezen of hangt dat ergens van af?

Offline
Berichten: 539

Zo te zien kom je uit Friesland, ik ben zowel in het RIF in Leeuwarden als in het AMC in Amsterdam bestraald. In beide ziekenhuizen wordt er gewerkt met tatoeage-puntjes. Ik mocht niet kiezen, tatoeage was standaard. De puntjes zijn maar heel erg klein. Ze schijnen na verloop van tijd (jaren) te kunnen vervagen. Ik stoor me er eigenlijk niet zo aan, je ziet ze nauwelijks.

Rond de puntjes wordt tijdens de bestralingsperiode met watervaste stift een kruis getekend. Dit wordt elke keer bij getekend, dat mag je zelf niet doen. Je kunt er gewoon mee douchen, mits je er niet op zit te boenen.

Succes & sterkte met alles!

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ik ben in het Vu Amsterdam bestraald en kreeg een miniemen stipje tussen mijn borsten die ik zelf bijna niet kon zien. Voor de tekeningen kreeg ik een nat spulletje om de 2 a 3 dagen bijgetekend. Ik zweet heel erg dus dat ging al heel snel vervagen, vervolgens kreeg ik uitslag van dat spul dus ben de laatste bestralingen overgestapt op een stift. Ook deze houd niet lang maar kreeg de stift mee zodat mijn partner het kon bijteken.

Offline
Berichten: 29

Tatoeagepuntjes zijn ook bij mij piepklein, vergrootglas nodig dus geen probleem!

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Ik heb zes tatoeagepuntjes: twee aan de voorkant en aan elke zijkant twee. Ze zien eruit als kleine meeëters :-). Bij mij is overigens nooit een stift gebruikt om te markeren. Alleen de puntjes. Het toestel werd gecallibreerd (afgesteld) met behulp van laserstralen.

afbeelding van Kat063
Offline
Berichten: 81

Vreselijk zeg, ik heb helemaal geen zin in zwarte of anders kleurige puntjes. Moet straks ook nkg bestraald worden na de chemo, ga ik maar alvast navragen.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Het is echt niet meer dan een spelde prik bij mij, heb er maar 1 en ik met zoeken waar die zit haha.

afbeelding van Kat063
Offline
Berichten: 81

Dopey heeft er zes (!) zegt ze die er uitzien als meeëters. Lijkt me vreselijk. Je gelooft het vast niet maar ik vind mijn amputatie met reconstructie niet erg maar de gedachte aan pseudo meeëters... Aaaggghhhh....

afbeelding van Kat063
Offline
Berichten: 81

Iedereen heeft zo zijn grenzen :mrgreen:

Offline
Berichten: 17

Hallo Marieke, ik heb afgelopen week tatoeagepuntjes gekregen voor thoraxwandbestraling en dit waren er 7 (3 voor, 3 in mijn zij en 1 in mijn andere zij). Het viel mij erg mee omdat ik me een soort grote zwarte stippen voorstelde maar ze zijn inderdaad zo klein als een meeeter. Ik ben er dus opgelucht over:) Waarschijnlijk ziet niemand het behalve jezelf. Ik heb me er nog niet in verdiept maar mogelijk is het weg te laseren tzt.

Offline
Berichten: 78

Helaas heb ik 8 puntjes, en eigenlijk vind ik ze best goed te zien. Nee, ze zijn niet groot, maar wel zwart. Ik vind het een stip van een fineliner. Het is wel zo dat ik er maar 3 kan zien ;).

Het weg laten laseren kost geloof ik €100,- en het kan als het goed is in 1 keer.

Ik weet nog niet wat ik ga doen als ik klaar ben met bestralen. Een ander zal de puntjes niet zien, maar het is je eigen gevoel hè....

Offline
Berichten: 89

Ik heb er 12! Zes van de wervelbestraling, laag op mijn romp en zes van de borstbestraling hoog op mijn romp. In het VU hebben ze met groene inkt voor de wervelbestraling getatoeëerd en in Enschede met zwarte inkt. Er is er één zichtbaar voor de buitenwereld, in het decolleté. Ik vind het feitelijk ook niet mooi, maar ik heb besloten het te zien als een soort geuzenmerkteken. Ik mag ervoor uitkomen en het mag gezien worden. Bovendien ben ik blij! Ze zijn voor mij het teken dat ik heb kunnen overstappen van een palliatieve behandeling naar een curatieve behandeling. Was dat niet zo geweest, dan had ik niet bestraald hoeven te worden! Voor mij betekenen de tatouagepuntjes ook GELUK!

Offline
Berichten: 48

Ik snap je wel hoor Kat! Die puntjes komen er óók nog ongevraagd bij..

Na mijn behandelingen heb ik bij mijn behandelaren nagevraagd of de puntjes verwijderd mochten worden. Het verbaasde mij enorm dat de meeste verpleegkundige en artsen hier geen antwoord op wisten. Ik vind het echt vreemd dat er soort van verwacht wordt dat je die punten de rest van je leven houd, terwijl ik me er echt aan stoor (ik heb een hele lichte huid dus de zwarte puntjes vind ik opvallend)
Na veel erachteraan zitten heb ik het groene licht gekregen om ze te verwijderen. Ik ga binnenkort informeren wat de beste optie is; laseren of camoufleren.

Berendina; Vind het trouwens knap hoe jij er tegenaan kijkt!

afbeelding van Mariekew
Offline
Berichten: 18

Nou ik heb er vandaag dus 4 gekregen, 2 midden op de borst en aan de beide zijkanten. Ze zeiden dat de inkt oplosbaar is dus dat ze over een jaar weg zouden zijn. Ik ben benieuwd! Ze zijn wel klein, echt een stipje.

afbeelding van Kat063
Offline
Berichten: 81

Ik heb ondertussen ook mijn tatoeage puntjes. Ze zijn speciaal super fijn gezet omdat ik het echt vreselijk vond dat het moest. Het hangt blijkbaar nogal af van wie het doet want zag de puntjes bij andere vrouw die ik van de chemo ken, en die puntjes waren wel 4x zo groot.

Offline
Berichten: 60

Ik heb er twee en ik ging tegen het plafond (bij wijze van spreke dan hè) toen die gezet werden.
Ik ben absoluut niet kleinzerig, kan echt heel veel pijn hebben. Maar dit ... was echt onmenselijk brandmerken :evil:
Meteen daarna (dezelfde dag nog) ben ik van ziekenhuis veranderd.

Offline
Berichten: 79

Ik heb er 6, vond het zetten echt enorm meevallen, totaal niet pijnlijk. Twijfel nog wel of ik ze nog een keer laat weglaseren, op zich vind ik ze niet opvallen behalve het stipje tussen mn borsten.

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Bij mij deed het zetten ook niet echt pijn. Ja, je voelt iets, maar een injectie of bloedprikken is erger. Spijtig dat jij er zoveel pijn van had, Akris. Was zeker gezet door iemand die het nog niet vaak gedaan had.

Offline
Berichten: 60

Ik snap er werkelijk niets van. Maar het moet inderdaad wel iemand zonder ervaring geweest zijn. Kan niet anders, want normaal kan ik echt heel veel pijn aan.

Offline
Berichten: 127

1 van de 8 puntjes die werden gezet deed ook erg veel pijn. De bovenste, bijna in mijn hals moest nog een keer vanwege te weinig inkt en toen heb ik ook even gejodeld van pijn. Maar als alle puntjes zetten zo zeer deed was ze vast een onervaren prikker...

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik denk dat het ook van de plaats afhangt. Ik heb 2 tattoo's laten zetten over de littekens, 2 x 4,5 uur. En daarbij viel erg op dat de ene plek veel pijnlijker was dan de andere. Maar ik was natuurlijk enorm gemotiveerd, en ben heel blij met het eindresultaat.
maar mensen zeggen wel eens tegen me dat het verslavend is en dat ik er vast nog meer laat zetten. D A T denk ik toch niet.
Dit was het me waar, veel mooien dan een slagveld van enorme littekens maar voor de lol ergens wat laten zetten nee die neiging bespeur ik niet bij mezelf.

Ik denk vooral de plekken waar weinig vlees over de botten zit, ribben en sleutelbeen ed. dat die het pijnlijkst zijn.

afbeelding van Annna
Offline
Berichten: 19

Wat doet het AVL? Ik wil echt geen tatoeagepuntjes. Is een stift dan nog wel mogelijk?

Offline
Berichten: 56

Ik heb geen puntjes gehad.
Bij mij is alles met een soort stift getekend, waarop ik allergisch heb gereageerd en mijn huid eronder helemaal verbrand was... Weliswaar een tijdelijk probleem maar ook niet fijn dus.

Offline
Berichten: 178

Gisteren kreeg ik in het AVL tatoeage puntjes. Ik voel december weinig van. Bloedprikken voel je meer. En de grootte? Zo groot als de punt op het toetsenbord van mijn telefoon. Alleen niet zo pikzwart. Er schijnt in Noordwijk een kliniek te zijn waar je ze gratis kan laten verwijderen

Offline
Berichten: 178

Gisteren kreeg ik in het AVL tatoeage puntjes. Ik voel december weinig van. Bloedprikken voel je meer. En de grootte? Zo groot als de punt op het toetsenbord van mijn telefoon. Alleen niet zo pikzwart. Er schijnt in Noordwijk een kliniek te zijn waar je ze gratis kan laten verwijderen

afbeelding van Aaaannnjja
Offline
Berichten: 5

Maandag mag ik voor de intake t.b.v. bestralen.

ik heb expliciet nooit een tattoo gewild vanwege de mogelijkheid dat die inkt kankerverwekkend is. Daarnaast ben ik ook voor zo’n beetje alles allergisch: b.v. mascara’s, hechtpleisters, luchtjes, veel medicijnen etc. etc. Niets helpt en ik zit na gebruik een aantal weken dik onder de uitslag (jeukende blaren). Dit gaat gelukkig na een poos over als ik geen gebruik meer maak van de betreffende boosdoener.

Nu heb ik me laten vertellen dat het UMC toch perse tattoo-puntjes hanteert en, noem het kinderachtig, help ik mezelf nogal overstuur dat ik geen keus heb. Dat is toch niet van deze tijd? En hoe zit het dan met  die B van Bewust—> zelf mogen kiezen? 

Zelf heb ik de watervaste stiften al in m’n tas gestopt zodat ik die kan aanbieden.

Is er iemand die zich hierover ook zo druk maakte en/of heeft iemand tips om toch onder de tattoo-puntjes uit te komen?

laat me maar snel weten dan s.v.p.

Anja

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Anja, persoonlijk heb ik er niet mee te maken gehad, ik ben niet bestraald. Ik heb juist tattoo's laten zetten over de operatielittekens (in goed overleg met de oncoloog). Dus nee anti-tattoo - inkt ben ik ook niet.

Maar ik begrijp het heel goed als iemand het expliciet niet wil, die tattoo-puntjes. En ik ben van mening dat dat bespreekbaar moet zijn. Zou toch ook met watervaste stift kunnen, als jij belooft die stipjes bij te houden als ze vervagen.

Ik hoop dat je eruit komt met de behandelaars. Stress en opwinding heb je al genoeg met ziek zijn. Niemand zit te wachten op nog meer frustratie.

Succes met voor jezelf opkomen!

Offline
Berichten: 485

Ze zijn echt heel klein, en zelf stoor ik mij er niet aan, maar ik vind dat je (letterlijk) een punt hebt. Als jij dat echt niet wil, dan vind ik dat ze daaraan mee moeten werken. Je hebt al genoeg polonaise aan je lijf. 

Offline
Berichten: 338

Ik was niet voorbereid op de tattoopuntjes en ik stoor me er wel aan. Al ik het geweten had dan had ik het ook met watervaste stift laten doen.

In totaal heb ik er 3. 2 aan elke zijkant van m'n lijf en 1 in het midden van mijn decolleté. Dat is degene aan wie ik mij stoor. Het komt meer door de kleur  Het is donkerblauw. Als het bruin was geweest dan had door kunnen gaan voor een moedervlek. Het zijn hele kleine puntjes en ik ben eigenlijk de enige die het ziet. Het valt een ander echt niet op. 

Ik wens je veel sterkte en hoop dat ze mee gaan in het watervaste stift verhaal! 

Offline
Berichten: 78

Ik geloof niet dat ik echt een keuze had, ben getatoeëerd en met zetten ook nog volgekliederd met stift... uiteindelijk heb ik 8 puntjes! Gelukkig kan ik er maar 2 zelf goed zien. Op zich stoor ik me er niet aan, maar had ze ook liever niet gehad. 

Het enige waar ik wel enorm veel lol aan beleef is dat ik op de vraag 'heb jij tattoo?' zonder te liegen kan zeggen dat ik er 8 heb. Zo lollig, niemand gelooft dat, hahahaha

Offline
Berichten: 4258

Een praktische oplossing? Ik heb recent een soort van tepelhofpigmentatie laten doen. Daarbij wordt ook inkte gebruikt, maar dit vervaagt na 2 a 3 jaar helemaal, dus omdat het niet in de 3e huidlaag wordt ingebracht 'groeit' het eruit. Zou je niet kunnen vragen om de tattoo niet diep te zetten maar slechts tot in de 2e huidlaag, dan weet je in ieder geval dat de inkt weer weg gaat.

Offline
Berichten: 4258

Oh en als je overal allergisch voor bent. Ik lees altijd heel veel over smeren tijdens en na de bestraling, maar ik ben ook nogal allergisch en heb dat niet gedaan.
Recent kwam ik er bijvoorbeeld nog achter dat ik zwaar allergisch ben voor bepanthene zalf, waar zo'n beetje iedereen tegen kan. Dus let goed op jezelf en volg je eigen intuïtie. Bij mij bleef de huid gelukkig intact.

afbeelding van Aaaannnjja
Offline
Berichten: 5

Dank voor alle tips zover.

Ik heb gister met een permanent marker, elders,  wat puntjes gezet wat ik dan maandag kan laten zien en waarbij ik kan zeggen “kijk, zo kan het ook” (en hiep hoi ik ben zowaar niet allergisch voor de stift).

ik hou jullie in elk geval op de hoogte. 

Offline
Berichten: 873

Ik heb al geen problemen mee (gehad), heb geloof ik 4 puntjes in bekken-/kruisgebied. Ik vond de tattoos juist handig omdat ik ze voor een volgende bestraling twee jaar later  gewoon weer kon gebruiken. Ze zijn ook kleiner (en daardoor mijns inziens) lekker dan plekjes met de meeste watervaste stiften.

Ik weet niet hoe vaak jij nu bestraald moet worden en of dat nauwkeurig genoeg kan met stift? Dat moet er dan wel telkens opnieuw opgezet, lijkt me, ook best een klus.

Succes! 

Offline
Berichten: 878

Ik heb ook 4 puntjes gekregen. Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom dat met voor altijd blijvende inkt moet en niet met vervagende inkt kan. Ik heb het stipje in mijn decolleté trouwens een jaar later laten verwijderen, want hij stoorde me. De bestralingsarts deed dat zelf met een soort mini  'appelboortje' :). De andere 3 zitten er nog (links en rechts en onder). Ik maak er een grapje van: als mensen vragen of ik een tattoo zou willen, dan zeg ik dat ik er al 3 heb, haha. 

Offline
Berichten: 338

Lucky, hoe heb je het puntje laten verwijderen? En werd het vergoed door je verzekering? 

afbeelding van Aaaannnjja
Offline
Berichten: 5

Dat is ook precies wat ik niet snap. Er zijn ziekenhuizen waar ze met een permanent marker werken en/of marker in combinatie met speciale doorzichtige sticker waardoor het zeker niet zal vervagen.

afbeelding van inkyaquamama
Berichten: 209

Ik kreeg er 3 en ik vond het echt gemeen,maar dat kwam ook doordat ik geheel ontstoken was.

Dat doet alles zeer tenslotte.

Maar kan de puntjes nu niet meer terug vinden dus die waren iniminie.

Soms zit er ook nog iets mee :)

afbeelding van Aaaannnjja
Offline
Berichten: 5

Vandaag de intake met alles erop en eraan gehad bij het UMC tbv bestralen.

Ik had een geweldig fijne arts, dr. X, die erg empatisch en meedenkend was.

Hij deelde mijn mening dat tattoo-puntjes niet perse hoeven en dus ben ik gewoon met een speciale pen gemarkeerd.

Wat een opluchting zeg. Ik ga heel anders, prettiger, de volgende ronde in met dank aan dokter X!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Wat fijn dit te lezen! Weer een zorg minder. Geweldig dat je zo'n fijne arts had. Naam arts verwijderd vanwege forumregels.

Offline
Berichten: 878

Mora2202 schreef:

Lucky, hoe heb je het puntje laten verwijderen? En werd het vergoed door je verzekering? 

Het was geen aparte afspraak. Toen ik het vroeg of het verwijderd zou kunnen worden, zei hij: ik doe het nu gelijk wel even, dus het zat gewoon in mijn terugkom-afspraken, wat vergoed werd. Denk niet dat elke bestralingsarts zo enthousiast klaarstaat met een 'appelboortje', dus geen idee hoe dat normaal gaat. Misschien kan de huisarts het ook?

Offline
Berichten: 338

Dank je wel voor je reactie, Lucky! Ik ga binnenkort eens even naar de huisarts en vragen of hij stip niet weg kan boren! 

Offline
Berichten: 338

Gisteren ben ik bij de huisarts geweest voor de bestralingspuntjes. Ze kon ze zelf weghalen maar adviseerde me om naar een huidcentrum te gaan. Daar kunnen ze de puntjes verwijderen dmv een laser. Zonder littekens. 

Volgende week maandag heb aldaar een afspraak. Dan kijken we of ik in aanmerking kom en kan ik toestemming vragen aan mijn zorgverzekering. Als het valt onder plastische chirurgie dan wordt het vanuit de basisverzekering vergoed.

Mocht het allemaal niet vergoed worden dan wilde de huisarts de puntjes zelf wel weghalen. Voor nu gaan we nog even voor het mooiste resultaat. 

Wordt vervolgd....

Offline
Berichten: 271

Ik ben heel benieuwd,  heb ook 5 puntjes waarvan ik die in mijn decolleté ook wel storend vind. Ik hoor graag het vervolg. Ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd of het ook anders kon destijds bij de bestraling, naast de puntjes werd ik met een stift ook helemaal afgetekend.

Offline
Berichten: 878

Hey wat goed Mora, ik ben ook benieuwd naar de antwoorden die je krijgt. Die andere drie puntjes mogen ook wel weg van mij, hoewel ik niet zeker weet of ik er de moeite van die afspraken voor over heb. Voor die in mijn decollete had ik het zeker gedaan.

Mooi he, hoe we hier samen wijzer worden.

Offline
Berichten: 338

Ik hou jullie op de hoogte! 

Offline
Berichten: 48

Hoi Mora,

Ik kom ook nog even een duit in het zakje doen, ben ook erg benieuwd naar je afspraak.

 

Ik ben voor mijn bestraling totaal niet geïnformeerd over dat er blijvende zwarte puntjes gezet gingen worden.. Ik had anders ook zeker gevraagd of er andere opties waren. Achteraf kan ik daar echt boos om worden, er gebeurt zoveel tegelijk tijdens de behandelfase dat goede en duidelijke informatie zó belangrijk is!

Ik heb 4 puntjes- en de 2 in het midden storen mij behoorlijk. Vooral de bovenste is relatief groot uitgevallen en doordat ik een hele lichte huid heb vind ik het behoorlijk zichtbaar... #einderant :-)

Offline
Berichten: 338

Hoi Stokstaartje, leuk dat je er bent! :p

Jouw ervaring kon de mijne zijn, want ook ik ben niet geïnformeerd van te voren. Het is alsof zij het een klein ding vinden en daarom de info maar achterwege laten. Onacceptabel! 

Morgen mag ik naar het huidcentrum en dan kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik hou jullie op de hoogte. 

Offline
Berichten: 26

Ik ben van te voren keurig geïnformeerd over de 4 tattoo puntjes, ze zijn niet blijvend zei de radiotherapeut, ze zouden binne n 5 jaar vervagen. Die in mijn decolleté is het kleinst en bijna niet vindbaar, gelukkig. 

Daarnaast hebben ze met een ander soort stift een vierkant op mijn buik getekend (voor het blokje wat mijn ademhaling meer, want ik word bestraald op geleide van inademing om schade aan longen en hart te verkleinen). Dat vierkantje zou met een paar weken moeten verdwijnen en als hij te snel verdwijnt tekenen ze hem weer bij.

Ik krijg vanmiddag mijn eerste bestraling (van de 21).

Offline
Berichten: 878

Goed dat je deze ervaring deelt, Bikkelientje.

@Mora: hoe is het bij jou gegaan?

Offline
Berichten: 338

Lucky74 moderator schreef:

 

Goed dat je deze ervaring deelt, Bikkelientje.

 

@Mora: hoe is het bij jou gegaan?

Nou, dat is een beetje gek. 28 januari ging ik naar de kliniek en daar was een dame van een jaar of 55. Helemaal in de make up. 

Ze keek naar de bestraling stip tussen mijn borsten en dacht dat ze die wel weg zou krijgen. Het kwan niet over alsof ze ervaring had en ook gaf ze me een beetje het gevoel dat ik me aanstelde. Ze zou met een offerte komen. 

Tot op de dag van vandaag heb ik niets gehoord en dus net even een mailtje gestuurd. Wat mij niet zint is dat ze zo onzorgvuldig omgaan met een kwestie die voor mij delicaat is. Dus de vraag is of ik met deze partij in zee wil gaan. Als de offerte ooit komt! 

Wordt vervolgd! 

Pagina's