(mogelijke) tip bij diarree na chemo

9 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Dopey
Berichten: 623
(mogelijke) tip bij diarree na chemo

Tijdens en na de chemo bleef ik maar last hebben van mijn darmen: 6 tot 7 maal per ochtend naar het toilet en dan maar weer een loparamidetablet nemen in de hoop dat ik het verder droog hield. Mijn buurvrouw, wijkverpleegkundige, adviseerde mij (ik mag geen reclame maken maar....) Yakult, dat had ze in haar praktijk al vaker gehoord.

Ik heb haar advies opgevolgd en na een dag of vier van dat vreselijk zure spul, bleek ik inderdaad veel beter functionerende darmen te hebben. En dat terwijl ik vóór de chemo ook al darmproblemen had.

Ik hoop dat ik deze yoghurt hier zo mag noemen, wil echt geen reclame maken. Waarschijnlijk zijn er ook andere middelen die net zo goed werken. Als anderen die kennen, hoor ik dat graag. In ieder geval heeft dit spul me eindelijk weer een normale stoelgang opgeleverd en dat is zo'n enorme opluchting dat ik dat graag wil delen met anderen die vergelijkbare klachten hebben.

Marlies

Offline
Berichten: 878

Ik meende dat zulke drankjes afgeraden worden tijdens chemo? Omdat dat bacteriën zijn die je neemt terwijl je weerstand laag is? Maar ik weet het ook niet zeker.

Ik had tijdens de taxolkuren juist verstopping en had erg baat bij de synthetische vezels van het ziekenhuis.

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Hej Lucky,
in gewone yoghurt en in een heleboel andere levensmiddelen zitten ook (goede) bacteriën. Lijkt me dat je die zonder problemen kunt eten.

Ik had vooral verstopping van de dexamethason tijdens de kuren. Toen ik overstapte op een ander kuurritme (één keer in de drie weken AC en elke week Taxol) hoefde ik de drie dagen rond de kuurdag geen dexamethason meer te slikken. Ik kreeg alleen nog een infuus met dexa aan het begin van de kuur. Daarna had ik geen last meer van verstopping. Gelukkig.
Maar toen sloeg ik door de andere kant op :-(.

Is ook niet raar natuurlijk, want al het slijmvlies in je lichaam (van kop tot kont :-)) wordt aangetast door de chemo. Bij mij wordt nu druk gewerkt aan een 'nieuwe binnenbekleding' en ik kan het merken ook!

Offline
Berichten: 154

Hier hetzelfde probleem. Had er de vorige kuren AC ook wel last van, maar na 2 dagen ging het dan beter. Nu al 3 dagen ongeveer 7-8 x per dag :roll: . Nu gebeld met oncoverpleegkundige, en moet onmiddellijk imodium nemen. Ik wist helemaal niet dat dat mocht tijdens de chemo ;). Hopelijk betert het vlug, want ik voel me precies een voddeke.
Die yakult drinken zie ik echt niet zitten, zeker omdat je zegt dat het zo zuur smaakt. Er bestaan ook nog andere yoghurt drankjes... zou dat hetzelfde effect hebben?
Dus als er nog mensen tips hebben: deze zijn zeer welkom :D

Groetjes,

Sarah

Offline
Berichten: 242

Probiotica van Orthica, Orthiflor original. Een capsule met een aantal soorten bacteriën, Yakult heeft er dacht ik maar eentje. Hielp bij mij heel goed om de darmflora snel weer in orde te krijgen.
Ik kreeg van dexa ook verstopping, mocht ook niets innemen toen.

Offline
Berichten: 38

zelfde tip als Floriane: Probiotica van Orthica. Werkt prima; ik gebruik het nu omdat ik antibiotica heb en dat ook slecht op je darmbacterien werkt. Nu met Probiotica erbij geen darmproblemen.

afbeelding van assie66
Offline
Berichten: 11

wat helpt tegen diarree is blauwe bessen eten en je bent zo van je diarree af. En probiotica helpt je darmflora weer te herstellen vooral goed na een antibiotica kuur. Orthica en maar ook bonusan Darmocare Pro zijn heel goed Ik moest namelijk een halfjaar lang antibiotica innemen omdat mijn borstkanker begon met een borstontsteking en die mocht niet terugkomen tijdens de chemo. Ben nog altijd bezig met probitica want het duurt ongeveer een half jaar voordat je darmflora weer hersteld is en je darmflora is ook belangerijk voor je weerstand! Maar blauwe bessen is een wondermiddel tegen diarree en sowieso een superfood en o ja het helpt ook als sap tegen aften in je mond!

Offline
Berichten: 154

Dank je wel iedereen. Ik heb probiotica geprobeerd: Enterol. Normaal een heel goed middel (geef ik altijd aan de kids bij diarre en na 1 dag dikwijls is het al over). Maar bij mij helpt het geen zier. Dus maar verder imodium nemen dan... Maar die blauwe bessen ga ik zeker eens proberen. En euhm... 6 maanden voordat darmflora weer ok??? Dat meen je niet. Ik dacht echt dat ik na een maand of zo van alle kwaaltjes (maag, darmen, huid) verlost zou zijn... Pffff. Nu ja, dat kan er dan ook nog wel bij zeker, ik hoop alleen dat ik wel vlug weer koffie kan verdragen. Wat verlang ik naar een simpele tas koffie :). Nog 1x chemo te gaan... Einde in zicht :)

Offline
Berichten: 242