Oedeem gezicht - arm - borst

16 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 63
Oedeem gezicht - arm - borst

na de laatste chemo is er bij mij langzaam aan steeds meer vocht gekomen in mijn bestraalde borst. Nu blijkt dat dit lymfeoedeem is, hoewel er bij mij maar 4 lymfe weggehaald zijn. Maar schijnbaar waren dit wel erg werkzame, en heeft de laatste chemo de bestraling weer verhevigd en vandaar de vochtophoping. Nu doet het zeer, vooral in bed, en heb ik er last van, maar wegzuigen (zoasl direkt na de operatie, kan niet. Volgens de arts gaat het vanzelf weg, ik heb reeds al fysio hierop gericht. iemand nog een gouden tip?

Offline
Berichten: 1161

Hoi Hasse,

Ik heb een extra kussentje onder mijn schouder liggen s'nachts.
Ik heb het gevoel dat het helpt.
Bij mij begon het ook in de borst en later ging dit verder naar de arm.
Inmiddels ligt er dus een kussentje onder mijn schouder en een kussen onder min arm.

Wat verder goed helpt is lymphetaping.

Offline
Berichten: 63

sbous schreef:
Hoi Hasse,

Bij mij begon het ook in de borst en later ging dit verder naar de arm.

Wat verder goed helpt is lymphetaping.

pfff, hier moet ik dus echt van huilen, dacht dat het gewoon over zou gaan.....

wat is lymfetaping? (zoek zelf wel even verder bij lymfeoedeem in de arm.....had zo gehoopt dat dit voor mij een overgelsagen staion zou worden...)

Offline
Berichten: 166

Lieve Hasse, onzin hoor, wat je arts zegt. Het gaat niet vanzelf over, en er kan wel iets aan gedaan worden. Je moet dan bij iemand zijn die gespecialiseerd is in de behandeling van lymfoedeem, het liefst iemand die ook fysio is, zodat je twee vliegen in een klap kunt slaan. Ik heb nu ook zo iemand gevonden, en merk echt verschil: minder lymfevochtophoping, betere doorstroming en minder pijn. Daarnaast kan ze mbv fysio aan mijn frozen shoulder werken. Ik word twee keer per week behandeld. Ga even naar je huisarts om een verwijzing te vragen voor lymfoedeemtherapie, en daarna naar de link http://www.nvfl.nl (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen Lymfologie). Even je gegevens intikken en hoppa: dan komt er een lijstje van gespecialiseerde behandelaars bij jou in de buurt tevoorschijn :P

Doen hoor! Er kan echt iets aan gedaan worden :wink:

Bon courage [kiss] Zilver

Offline
Berichten: 152

Hasse ook ik heb oedeem in me borst gekregen tijdens de chemo.
En er is wel degelijk iets aan te doen.
Bij mij zijn er alleen 2 poortwachtersklieren weggehaald.
Heb er erg veel last van en ook vooral in bed kan bijna niet op de zij liggen. Heb nu sinds een paar weken therapie, Daar hebben ze de borst ingetaped en op me schouder zit ook tape. Moet zeggen dat het minder aan 't worden is al gaat het langzaam. Ik ga wel naar een speciale oedeem therapeut.

Offline
Berichten: 63

dank voor je link, zilver.
Ik heb gelijk een afspraak gemaakt voor a.s. woensdag.
Huisarts is op vakantie en dat duurt me ook te lang, ik vind het een fijn gevoel dat er een gesp. iemand naar kijkt en eventueel een behandeling start.

maar o, wat baal ik hier van. ik ga nu een potje zitten janken...

Offline
Berichten: 166

Meis toch [troost] Ja...het is kl*** dat we dit soort dingen er soms gratis en voor niks bij krijgen. Ik heb ook geen okselkliertoilet laten doen speciaal om lymfoedeem te voorkomen, maar ja, soms heb je gewoon dikke, vette pech he? :? Huil jij maar ff lekker uit hoor. Maar om je nog even wat moed in te fluisteren: er kan door de behandeling echt een moment komen waarop je nog maar 1 keer per week hoeft...en dan 1 keer per 2 weken of 3 weken...Ik ben er nu al helemaal aan gewend, en kan er prima mee leven :wink: So don't lose hope...

Warme knuffel [kiss] Zilver

afbeelding van evelyn'77
Berichten: 31

Hasse, ik ga ondertussen al een hele tijd naar de kinesiste voor lymfdrainage en het helpt echt hoor. De taping hielp bij mij veel. Tijdens de taxotere ging ik 3 à 4 keer per week om het vocht onder controle te houden, maar nu hoef ik al een tijdje maar 1x per week meer te gaan.
Ondertussen kan ik sommige oefeningen zelf doen :wink: .
Bij ons in Belgie wordt er gelukkig meestal heel kort na de operatie al gestart daarmee zodat alles soepel blijft. En sommige mensen moeten na een tijdje zelfs niet meer gaan.
'k Hoop dat het bij jou vlug wat beter wordt.

Liefs Evelyn [kiss]

Offline
Berichten: 63

de eerste schrik te boven....
mijn arm doet nog steeds zeer, maar ga er nu wat voorzichtiger mee om, al blijft dat moeilijk.

In bed een extra kussen, en een pijnstiller, ik slaap al weer wat beter!

Zijn er nog dingen waar extra op te letten?

Offline
Berichten: 639

Hasse zwaar tillen is niet goed. Verder ook niet getrek aan die arm (doet mijn jongste dochter altijd :? ) en grote temperatuurverschillen zoals in de sauna zijn ook niet bevorderlijk.

Bij mij is het beter gegaan sinds ik naar de sportschool ging. Klinkt tegenstrijdig he? Maar op een gegeven moment durfde ik weinig meer te doen en het werd er eigenlijk niet beter van. Toen ben ik gestart te trainen op de sportschool en dus ook arm, borst en rugoefeningen en mijn trainer zei altijd: ´je moet zelf aangeven, hoe veel je kunt hebben´. Eigenlijk ging het best wel goed. Sinds het voorjaar ga ik eigenlijk niet meer naar de sportschool, omdat ik veel tennis en raad eens? het gaat weer helemaal niet goed :evil: ik tennis overigens met mijn goede arm :wink:

Offline
Berichten: 116

Hi Hasse,

Bij mij zijn er vorig jaar 13 klieren weggehaald. Ik heb na de operatie eerst chemo's gekregen en daarna bestraling. Tijdens de chemo's heb ik lang veel last gehad van mijn borst. Zelfs een paar keer een ontsteking in de borstwond. 2 keer drainage gehad maar verder echt maanden met een hele zere borst rondgelopen. De arm was verder nog behoorlijk pijnlijk maar daar niet te veel last van vocht. Het hielp me met de borst door een opgevouwen handdoek onder mijn arm en schouder te leggen.
Het heeft echt maanden geduurd, die zere grote tiet, maar toch heeft het oudeem bij mij niet doorgezet.
Alleen op dagen zoals deze (warm en benauwd) is alles weer wat groter.

Ik hoop dat je een oplossing vind tussen alle tips en dat het voor jou 'managable' wordt.

[kiss]

afbeelding van Threeboys_4542
Offline
Berichten: 42

Ik heb nog steeds lymfevocht in mijn borst. Nu al 2 jaar geleden de bestraling gehad en borst is nog steeds warm. Ik ben al ruim 1 1/2 onder behandeling van een lymfetherapeut. Het blijft nu wel stabiel bij 1x per week behandelen. Ik heb ook een periode vocht gehad aan de zijkant van mijn lichaam onder mijn oksel. Kon daardoor ook slecht slapen. Ik heb toen een tijdje therapie gehad in een vlinderbad waar je door middel van harde waterstraal gemasseerd word. In het begin was de behandeling pijnlijk maar het vocht aan de zijkant ging weg, mijn borst werd zachter (ik heb veel littekenweefsel dat verhard is) en ging dus ook weer beter slapen.
Misschien kun je informeren of er bij jou in de buurt een ziekenhuis is die ook een vlinderbad heeft.

Offline
Berichten: 63

het vocht in mijn arm wordt volgens mij niet meer op het momnet, het vocht in mijn zij en rug wordt ook niet minder...
ik slaap nog steeds niet echt goed, en wordt 's morgens zeer stijf wakker.
wel doet beweging aan mijn borsten niet meer pijn!

na 3 weken vakantie ga ik woensdag weer naar oedeemtherapeut, krijg weer taping (na 2 weken vakantie liet het los, maar de zon had zijn werk goed gedaan, en dus staat het op het momnet blijvend op mijn rug 8) )
kijk er zeker naar uit, en zal navraag doen over het vlinderbad, zeker omdat het zo'n specifieke plek is!

afbeelding van rooie60
Offline
Berichten: 10

Zal wel helemaal verkeerd zitten maar kan hier in dit forum niets vinden wat oedeem aangaat (of het is er niet) anders haal maar weg.
Vraag is kort en bondig,kreeg in 2010 BK,operatie,1 bortst weg,bestraling,6x TAC. Na 7 mndn kreeg ik oedeemarm,was allemaal opgelost verder toen ik in 2011 weer ging werken voor 31 uur,arm bleef goed met dagelijks armkous aan maar........
Sinds 2015 is het bedrijf waar ik werk verkocht dus onvrijwillig op straat met 130 collegas,ondertussen weer n jr gewerkt via uitz.bur. en nu alweer n jaar in de WW (heb 38 jr aan een stuk gewerkt) mijn oedeem arm is nu dikker sinds 3 mndn ongeveer (400cl erbij) maakt mij ligt hysterisch,want ik denk zelf dat het komt omdat ik minder doe met die arm,(die was hele dagen in de weer met tillen en verplaatsten nl)

Is er iemand hier die ervaring heeft met dikkere oedeemarm ineens??? ik heb geen zin in weer 6 weken in de zwachtels zitten,heb nu gewoon steeds netjes armkous om zoals altijd. Ik wil weer mijn normale omvang zoals andere arm?
Alvast dank

Offline
Berichten: 526

Hoi rooie60.
Ontzettend vervelend lijkt me... En dan ook nog na zo'n lange tijd weer. Ik zelf heb geen ervaring met oedeem maar er zijn wel topics over. Helaas zijn er wat problemen met de website waardoor de zoekfunctie vaak niet (goed) werkt. Voor nu heb ik wel een topic voor je omhooggehaald, hopelijk heb je er wat aan? Hij staat nu zeg maar weer bovenaan.
Heel veel sterkte, hoop dat er snel een oplossing voor je komt!

afbeelding van rooie60
Offline
Berichten: 10

Zangeres72 schreef:
Hoi rooie60.
Ontzettend vervelend lijkt me... En dan ook nog na zo'n lange tijd weer. Ik zelf heb geen ervaring met oedeem maar er zijn wel topics over. Helaas zijn er wat problemen met de website waardoor de zoekfunctie vaak niet (goed) werkt. Voor nu heb ik wel een topic voor je omhooggehaald, hopelijk heb je er wat aan? Hij staat nu zeg maar weer bovenaan.
Heel veel sterkte, hoop dat er snel een oplossing voor je komt!

Dank je wel. :wink: