Operatie borstamputatie zonder reconstructie - tips?

7 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Wieke
Offline
Berichten: 8
Operatie borstamputatie zonder reconstructie - tips?

hallo allemaal,

Op 21 april zal mijn rechterborst verwijderd worden. Zoals ik eerder las op dit forum ben ik dan een Amazone (vrouwelijke krijger die haar borst verwijderd om beter te kunnen boogschieten), klinkt wel stoer. Na een heel intensief traject van keuzes maken wat het zou worden, ga ik toch nu voor een operatie zonder reconstructie. Gelukkig blijf ik hier steeds op terug komen en zijn de ergste twijfels wel weg. 

Stoer, maar ben best angstig deze dagen. 
In verband met kinkhoest die niet over lijkt te gaan zie ik extra op tegen de operatie en de beademing/ narcose. Het gesprek met de anesthesist is hierin belangrijk denk ik om al mijn vragen te beantwoorden. Nadeel is wel nu met corona tijd dat ook dit telefonisch moet.
Ook voor Corona ben ik nu extra kwetsbaar door dat restje kinkhoest en dat maakt me dan weer angstig voor die ziekenhuis opname.

Aan jullie de vraag of je tips hebt voor me rondom de operatie en herstel. Mag alle kanten op gaan.
Bijvoorbeeld wat voor BH is mogelijk prettig na de operatie (voor de borst die overblijft), hoewel, misschien is geen BH ook wel fijn? Ik heb cupmaat B/kleine C70. Bestaan er eigenlijk ook BH's met maar 1 kant een cup? Of alleen BH's waar je een externe prothese in doet aan de platte kant?

Iets wat nog slim is om mee te nemen naar het ziekenhuis? 
Of een tip om rustig te blijven en niet in paniek te raken?

Alle reacties zijn welkom

Offline
Berichten: 476

Hoi Wieke,

Spannend zeg en dat in deze tijd.... hieronder even kort mijn tips en ervaringen, ik hoop dat je er iets aan hebt.  

Ik heb een vergelijkbare cupmaat en zelf een speciale operatie bh gedragen.  Bij mij werden ook de okselklieren verwijderd, als ik het goed begrijp hoeft dat bij jou niet? In ieder geval gaf die bh lekker veel steun de eerste periode en voelde ik mij minder kwetsbaar. Ik geloof niet dat ik ooit bh's heb gezien die maar aan 1 kant een cup hebben, maar die operatiebh's kun je volgens best zo dragen, die zijn zo elastisch. Ik vond een beetje tegendruk op de wond juist heel prettig en heb eigenlijk voortdurend de zachte prothese gedragen die ik uit het ziekenhuis mee kreeg. Maar het is heel persoonlijk, kijk even wat je prettig vindt. 

Ik was ook ontzettend bang om onder narcose te gaan, dus ik snap heel goed dat je er als een berg tegenop ziet. Luxeprobleem maar ik was nog nooit geopereerd in die 38 jaar. Gelukkig was de anesthesist een ontzettende lieverd die me geruststelde en ook zei dat ik aan iets leuks moest denken. Ik heb geprobeerd rustig en diep te ademen en gedacht aan mijn eigen tuin in de zomer en ben toen heel rustig onder zeil gegaan. Wat ook wel hielp was het idee dat deze operatie voor mij wel een heel ding was, maar voor het team een routineklus. Het is niet bijzonder gevaarlijk of ingrijpend, een mastectomie, hoe naar dat ook klinkt. 

Achteraf is de operatie mij 200 procent meegevallen en ik was een dag later al thuis (natuurlijk wel met drains enzo). Ik had van alles mee naar het ziekenhuis maar heb bijna niks gebruikt. Oordopjes zijn misschien wel fijn als je een kamer deelt.  Ik hoop dat het jou ook zo goed zal vergaan. 

Sterkte en geniet nog even met volle teugen als dat lukt van het mooie weer. 

Linda 

Offline
Berichten: 166

Wat bh betreft kan ik je geen tips geven. Ik kan wel mijn ervaring met je delen. Heb een dubbele amputatie ondergaan met alleen poortwachterklier-verwijdering.

Ook mij is de operatie enorm meegevallen. Je moet het plat gezegd zo zien - ze hoeven niet echt je lijf in zoals bij een buikoperatie, borsten hangen buitenboord.

Wel confronterend vond ik het de eerste keer, voor een spiegel in het ziekenhuis toen ze het verband eraf haalden.

Je kunt in het begin je bh opvullen met aquariumwatten. En later een externe prothese aan laten meten door een specialist.

Probeer die laatste 12 dagen voor de operatie wat afleiding te zoeken, makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien lekker wandelen en/of fietsen.

Succes 21/4 en hopelijk snel herstel!

afbeelding van Sampai jumpa
Offline
Berichten: 1

Hallo Wieke,

Ik heb 2 jaar geleden een borstamputatie gehad. Ook  zijn toen alle okselklieren verwijderd. 

Als tip wil ik je geven dat een pyjama of nachthemd met aan de voorkant een knoopjes sluiting van boven tot beneden,  veel gemakkelijker aan- en uit te trekken is dan een t shirt. De bewegingen van de arm aan de geopereerde kant zullen nl., zeker meteen na de operatie, wat beperkt zijn. 

Ik heb in t begin geen bh gedragen, gewoon omdat ik dat niet fijn vond. Ik heb een B cup, dus dat was goed te doen, vond ik. Ik droeg een strak hemdje. 

Toen de wond goed genezen was ben ik overgestapt op het dragen van een uitwendige prothese. Die koop je bij een speciaalzaak. Ook de speciale prothese bh's om de prothese goed in te leggen, zijn daar te koop. Overigens vergoeden sommige zorgverzekeraars 1 keer per 2 jaar een prothese én een prothese bh. 

Doordat ik wat vocht vasthoud op de flank, draag ik het liefst een zgn massage prothese bh. Die is gemaakt van soepele, elastische en brede stof met ahw kleine bubbeltjes erin die de huid continu masseren waardoor vochtafvoer gestimuleerd wordt. 

Ook kreeg ik oefeningen die ik na de operatie moest doen om te voorkomen dat ik problemen met m'n schouder zou krijgen.   Ik heb die trouw gedaan en heb gelukkig  geen last van mijn schouder gehad. Ik ga er van uit dat jij ook wel oefeningen zult krijgen. 

Ik wens je veel sterkte bij de operatie en bij het herstel. 

Lieve groet

Sampai jumpa

Offline
Berichten: 19

Ik heb ruim drie jaar geleden een borstamputatie onderrgaan deze is mij ook eneorm mee gevalen. Eerat had ik een borstbespatende met oksel toilet en heb daar meer last van ondervonden. Ik heb wel nadien zonder bh rond gelopen en met hempjes ook omdat ik nog bestralingen er na heb gekregen. Ik kreeg van ziekenhuis pakket mee deze heb ik nooit gebruikt. Pas later heb ik breiboezems ontdekt van katoen en die kom ik dan tussen mijn hempje doen en weer later een prothese en daar ben ik nu aan gewend. Had het idee of om tatoe te plaatsen of om een lichaamseigen reconstructie te doen maar wilde eerst weer gaan leven en nu beloten geen van beide ye doen het is goed zonals het is. Ik was vooralbang dat ik het gevoel zou kwijtraken maar blijkbaar reageert de zenuw wel en voelt dat noet heel anders voor mij. 

afbeelding van Wieke
Offline
Berichten: 8

Bedankt voor jullie lieve en helpende reacties!

Soms slaat de twijfel toe.. toch meteen een tijdelijke reconstructie met tissue expander? Om later mogelijk de SGAP te laten doen met behoud van huid... ?

Maar ook dat weet ik nu nog niet helemaal zeker of ik dat wel echt een reconstructie wil. En dan loop ik wel zolang ik dat niet weet met zo'n ding in mn lijf. Dat staat me tegen merk ik. Ook de risico's op mogelijke complicaties daarbij.

En ook na volledige verwijdering zijn er nog veel opties over als het gaat om reconstructie.. alleen geen huid behoud en kans op tepel behoud.

En zo praat ik mezelf maar weer wat twijfel weg.

En dat er iets moet gebeuren is helder. Al was het alleen al om de kans maximaal te benutten dat ik er voor altijd voor mijn kinderen zal zijn.

Ik ben ook nog nooit geopereerd waardoor ik het allemaal als extra spannend ervaar denk ik. In combinatie met rest klachten van kinkhoest, niet helpend. 

Maar ik besluit op mezelf en mijn sterke lijf te vertrouwen dat het goed komt. Daar ga ik voor.

Warme groet

 

Offline
Berichten: 4238

En als je jezelf toestaat dat je nu het best mogelijke besluit neemt met de kennis die je nu hebt dan ben je ook een heel eind. In de toekomst weet je meer (hoe het ging, etc. etc.) en zou je wellicht dingen weer anders doen, maar nu moet je het doen met wat je nu weet, en dat is al erg veel. Succes!