Over chemo - bijwerkingen en ervaringen

13 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 113
Over chemo - bijwerkingen en ervaringen

Er zijn verschillende topics over chemo, de bijwerkingen en ervaringen.

:arrow: Algemeen chemo topic

:arrow: Tac-taxotere en taxol kuren

:arrow: FEC kuren

:arrow: AC kuren

:arrow: Dexamethason

:arrow: Neoadjuvante chemo

:arrow: wel of geen chemo

:arrow: Porth a cath

:arrow: smaakverandering

afbeelding van Daan1306
Offline
Berichten: 6

Ik merk dat ik het lastig vind om te vinden waar ik iets kwijt kan, maar ik probeer het hier....

 

Na vier AC chemo’s (om de drie weken) ben ik nu met een blok bezig van 12 wekelijkse chemo’s en immuuntherapie. Vandaag was de 5e in die reeks, maar omdat ik sinds 1,5 week last heb van neuropathie-verschijnselen (doof gevoel in mijn vingertoppen) is de chemo vandaag geschrapt. Volgende week krijg ik een lagere dosis, tenzij de verschijnselen niet zijn verminderd, dan slaan we die nog een keer over.

Nu ben ik benieuwd naar twee dingen. 

Is er ervaring met het weer verdwijnen van de verschijnselen?

Kan het kwaad dat je minder chemo krijgt dan gepland voor je kansen in de toekomst?

Uiteraard ga ik dit ook met de oncoloog bespreken, maar de afspraak is pas over 1,5 week en ik ben vast benieuwd naar de ervaringsdeskundigen hier....

Offline
Berichten: 878

Hoi Daan, ik heb dezelfde chemo’s gehad (maar zonder immuuntherapie). Ik kan me je zorgen goed voorstellen. Logischerwijs heeft het wel iets invloed lijkt me. Maar de artsen wegen de risico’s af tegen de risico’s op blijvende schade en blijkbaar valt dat dan toch in het voordeel uit van overslaan.

Kun je geen telefonisch consult met je oncoloog aanvragen? Ik kan me voorstellen dat je er graag over wil praten voordat je er nog een overslaat.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Daan mijn ervaring was precies het omgekeerde. Ik kreeg dezelfde series als jij en ook ik kreeg neuropathie en veel pijn. Bij mij werd er echter niks gedaan met die info en het behandelplan ging stug door. Met als gevolg dat ik blijvend neuropathie heb (zowel aan handen als voeten) en hersenschade.

Mijn mening is dat het goed is, zoals in jouw geval, dat het plan wordt aangepast. Maar aangezien je twijfelt en piekert zou ik inderdaad vragen om sneller een telefonisch consult. Je gemoedsrust is ook wat waard. En als alles uitgebreid besproken en uitgelegd wordt, kun je dan zelf ook nog iets te kiezen hebben.

Offline
Berichten: 485

Het kan met neuropathie helaas twee kanten op, zoals stoere leeuw al beschrijft. Mijn tante en ik hebben tegelijk de diagnose gekregen in oktober vorig jaar.  Ik heb veel meer Taxol gehad dan zij, bij haar is de behandeling gestaakt ondanks de goede resultaten Zij heeft nu blijvend neuropathie. Bij mij zijn de klachten bijna helemaal verdwenen. Het is een gok. En ook afhankelijk van behandelperspectieven. Mijn tante kon nog hormoontherapie krijgen en ik niet, dus ik was ook bereid verder te gaan. De een is misschien ook gevoeliger dan  de ander. Bij mijn tante deed het zijn werk met veel schade. Bij mij geen blijvende schade maar het deed ook niks voor de tumor. Het hangt misschien ook wel af van leeftijd en algehele conditie. Het is een afweging die je in gesprek met je arts moet maken. Heel veel succes. 

Offline
Berichten: 873

Lagere dosis hoeft niet per se mindere werking te betekenen. De dosis die ze standaard geven is ook gewoon maar uit een studie gerold waarbij ze niet tientallen hoeveelheden hebben getest, maar een paar. 

En je klachten kunnen als het goed is wel (grotendeels) wegtrekken. Bij mij werd de neuropathie in mijn voeten veel minder erg toen de dosis taxol omlaag ging en toen ik stopte nog meer. 

Offline
Berichten: 271

Ik heb na 4 jaar nog steeds last van mijn vingertoppen en voetzolen. Voor de laatste TAC heeft de oncoloog wel gecontroleerd hoeveel gevoel ik nog had. Voldoende om in te schatten dat de neuropathie waarschijnlijk wel over zou gaan. Wat niet gebeurde. Het beperkt me wel iets maar je leert er mee leven. Ik ben toch blij dat ik de hele dosis gehad heb. Maar dat is ook maar een gevoel, het is een richtlijn zoals Ridoux aangaf. Sterkte met de beslissing en de chemo's!

afbeelding van Charlie77
Offline
Berichten: 24

Hoi dames,

Misschien is hier al een topic van maar kan ik die zo gauw niet vinden. Ik heb pas 2 chemo's paclitaxel gehad, 1x met carboplatin er bij. Ik heb sinds een week veel last van druk op mijn oren/hoofd. Alsof je moet "klaren" maar dat lukt niet goed. Is dit een bekende bijwerking vd chemo? Ik hoor graag jullie ervaringen.

Groetjes Charlotte

Offline
Berichten: 485

Hoi Charlotte, 

Het komt mij niet bekend voor. Heb je misschien een verkoudheid of last van je holtes? Je slijmvliezen kunnen wel geirriteerd raken van Taxol. Ik had af en toe last van bloedneuzen en waterige ogen, en een loopneus. 

Offline
Berichten: 156

Hoi Charlotte, 

De drukkende hoofdpijn herken ik wel, maar ik kan me niet herinneren of ik ook druk op mijn oren had. De irritatie van de slijmvliezen had ik ook, maar dat heb ik sowieso snel. Zou er even naar vragen bij de oncologisch verpleegkundige. 

Offline
Berichten: 26

Ik herken het niet van de paclitaxel, maar ik had er geencarboplatin bij...

Zou het idd ook navragen. Ik had ook wat standaard bijwerkingen niet en andere minder voorkomende weer wel. Chemo doet rare dingen met je lijf.

afbeelding van Charlie77
Offline
Berichten: 24

Hoi, heb inmiddels mijn antwoord denk ik wel; ik bleek vorige week de griep te pakken te hebben gehad! Poeh, echt flink ziek van geweest, gelukkig nu weer koortsvrij en beterende hand. Tnx voor jullie reacties.

Offline
Berichten: 156

Fijn dat je nu het antwoord hebt! Hopen dat de rest van de kuren wat milder voor je gaan verlopen!