bestraling tegen de pijn

37 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Dopey
Berichten: 623
bestraling tegen de pijn

Afgelopen weken was het weer druk voor mij. Eerst bezoek aan oncoloog ivm met ernstige pijnklachte. Dit in een ander ziekenhuis. Ctscan en rontgenfoto's ingepland. Afgelopen dinsdag zijn die plaatjes gemaakt. Naast difuse uizaaiingen in mijn hele lijf waren er duidelijk ook een paar heftige uitzaaiingen te zie verantwoordelijk zijn voor veel pijn in mijn linkerbovenarm en in mijn rug.

Gister naar de radiotherapygroep in Anhen geweest. Radioloog heeft me nog eens goed lichamelijk onderzocht. Daarna een scan laten maken van bovenarm en rug om af te tekenen voor de bestraling.

De bedoeling is dat de pijn van de uitzaaiingen hierdoor af gaat nemen. Aansluitend een gesprek met de oncoloog.Ben heel benieuw naar de effecten.

Heeft er iemand ervaring met zo'n "boost"?

Offline
Berichten: 4256

 

Dopey, zelf heb ik geen ervaring maar ik ken echt veel vrouwen met uitzaaiingen die hier geweldig veel baat bij hebben gehad. Dat wens ik jou dan ook van harte toe!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Dopey ik hoop van harte dat je veel baat gaat hebben bij de bestraling en dat je pijnvrij kunt zijn. Ik duim!

Liefs!

D.

Offline
Berichten: 271

Ik weet van een kennis met uitzaaiingen in de rug dat de boostbestraling enorm goed effect had. De pijnklachten waren vrijwel meteen enorm afgenomen. Met twee of drie keer bestralen. Ik hoop enorm voor jou dat het jou ook gaat helpen tegen de pijn. 

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

bedankt voor jullie positieve geluiden, dames. Ik zag er er toch wel tegenop vanwege de ' horrorverhalen' van mijn zwager. Een vriend van hem had ook zo'n behandeling gehad en de pijn was daardoor eerst veeeel erger geworden.

Nu waardeer ik zijn bezorgdheid, maarik vind het toch lastig.

Offline
Berichten: 338

Lieve Dopey,

Ik hoop dat de boost je gaat helpen en dat je mi der wordt of weg is!

Wanneer gaat het gebeuren?

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

nou, een paar dagen verder en mijn rug lijkt baat te hebben bij de bestraling.  Ik ben voorzichtig optimistisch want alles kan nog veranderen. Maar minder pijn is nooit verkeerd.

Mijn linkerarm is een ander verhaal: veel meer pijn. Maar ook hier geldt voorzichtigheid want het zou eerst erger kunnen worden voordat het beter werd. Ken allemaal :-).

Heb inmiddels wel een mitella gekocht om mijn arm bij tijd en wijle te ondersteunen. Dat is we prettig.

Offline
Berichten: 338

Dopey, wat een tweestrijd. Rug beter en arm minder. Was de bestraling eenmalig of moet je nog vaker?

Hopelijk heb / krijg je minder pijn zodat het fijner voor je voelt. Dat zou wel heel fijn zijn!

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

hej mora,

het  is niet echt een tweestrijd. De bestralingen staan los va elkaar. Bij mij rug helpt het, dus dat is heel fijn. Bij mijn arm zou het positieve effect nog kunnen komen. Zo niet dan heb in ieder geval een tijdje geen pijn aan mijn rug. Voorlopig is dat alleen maar winst.

Waarschijnlijk kan ik vaker bestraald worden. Eerst maar even afwachten.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Dat is in ieder geval al winst - minder rugpijn. Ik duim dat je arm het ook beter gaat doen!

Offline
Berichten: 338

Fijn Dopey, dat je rug al beter voelt. En dat je arm nog beter kan gaan voelen. Ik duim mee met met Stoere Leeuw voor nog meer winst!

Offline
Berichten: 485

Wat ontzettend fijn dat je er baat bij hebt, voor je rug dan tenminste. Gaat het met je arm alweer beter? 

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

vandaag op controle geweest bij de radioloog. Hij is bang dat de pijn in mijn arm afkomstig is van een uitzaaiing in mijn nek. Hij zet nu enige spoed achter een mri van mijn nek. Dat vind ik  nogal beangstigend

wat ik ook heel eng vind is dat ik een  masker op moet tijdens de mri en ook later tijdens de eventuele bestraling(en)..

bah bah. Het zit  niet mee en ik heb nu heel veel pijn door het gesjor van de radioloog aan mijn arm. Effe lekker hangen op de bank dan maar.

 

Offline
Berichten: 873

Hey Dopey, helaas is het soms wel zo dat de pijn eerst erger wordt, voor er verbetering optreedt. Maar dat is dan evt even doorbijten, het wordt beter! (Ik heb iig nog nooit gehoord dat dat niet zo is...).

Ik heb meerdere keren een hersenMRI gehad en vind dat masker helemaal niet eng. Als jij herzelfde krijgt: het staat heel vrij om je hoofd en er zit ook nog een spiegel in zodat je veel meer ziet, waardoor het mij totaal geen opgesloten gevoel gaf. Een keer heb ik zo zelfs tv kunnen kijken tijdens de MRI! (Helaas kan dat niet bij elk apparaat in mijn ziekenhuis.) 

Als je bij bestraling een masker op moet is dat wel anders, maar ook dat vond ik niet benauwend omdat er goede gaten zijn om te ademen en te kijken. 

Omdat ik dexamethason gebruikte werd mijn hoofd iets dikker en werd het masker pijnlijker (ik had 3 bestralingen op mijn hoofd), dat was wel onaangenaam. Toen heb ik van te voren een oxazepam genomen om er wat rustiger onder te zijn en dat hielp. Ook mocht ik radio of een eigen cd luisteren, waardoor de tijd veel sneller leek te gaan. 

 

Veel sterkte! 

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

hej Ridoux,

bedankt voor je opbeurende woorden! Voor een mri neem ik meestal twee oxazepam. Misschien nu maar drie.

Ben in ieder geval blij dat je me met ervaringen uit de eerste hand kunt bij praten!

 

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Dopey ik hoop dat het mee gaat vallen en dat je er goed baat bij gaat hebben!

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Stoere Leeuw,

ik wacht eerst de mri van mijn nek maar af. De bijwerkingen van de bestraling lijken me nogal heftig. Ik weet niet of ik daar nog zin in heb.

Offline
Berichten: 73

Lieve Dopey,

Ook ik heb een masker opgehad en bij de bestraling deed ik gewoon mijn ogen dicht en dacht aan leuke dingen. Ik hoop dat het allemaal meevalt en dat je vlug van de pijnklachten af bent.

Sterkte!!! Dikke kus uit Limburg

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Pasje, bedankt voor je informatie. Ik vind het zo fijn dat jullie dat met me willen delen!

Net belde de assistente van de radioloog voor het maken van een mri-afspraak. Ze benadrukte nogmaals, in opdracht van de radioloog, dat ik onmiddellijk moest bellen als ik meer verschijnselen kreeg. Getver! Aan de andere kant is de mri "pas" op woensdag en niet acuut, dus iets minder eng.

Offline
Berichten: 873

Ik vond het juist leuk om te proberen zoveel movelijk te zien tijdens de bestralingen. :)  Dat was wel lastig want ik kon mijn hoofd niet bewegen, maar er draaide van alles rond en ik volgde het telkens met mijn ogen. 

Wat ik heel lastig vond was dat ik niet mocht praten, en het personeel praatte om die reden dus ook niet tegen mij (ze willen niet dat je toch reageert als ze wat zeggen). Daarom zeiden ze dus ook niet hoe lang het nog duurde en dat vond ik heel lastig. Na 2 keer (ik had 3 bestralingen) meldden ze pas dat ik ook radio of mijn eigen cd kon luisteren... Dat hielp echt heel veel, want met mijn eigen cd wist ik precies hoe de tijd verstreek. 

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

met de bestraling had ik geen probleem, behalve de pijn die ik kreeg door geforceerd in een onhandige houding te moeten liggen. Mri is een heel ander verhaal aangezien ik claustrofobie heb. Afgelopen maandag (dinsdag?) was het helemaal een ellende. Wilt u muziek? Nee dank je. Ik kan het echt aanraden. Ik dacht, ach vooruit. Welke zender wilt u? Radio 1, zei ik. Koptelefoon werd geplaatst met de volumeknop op maximaal en radio 538 als zender. Mij werd verder niets gevraagd en hup daar ging ik de buis in. Omdat ik er zo snel mogelijk weer uit wilde he b in eerste instantie niets gezegd over volume of zender. Maar gelukkig kon ik dat halverwege weer terugdraaien.

In ieder geval heb ik geen uitzaaiingen in mijn halswervels (joepie!), voorlopig geen risico op meer uitvalsverschijnselen (joepie2!). Met de pijnstilling die ik nu heb, houd ik het nog wel even vol. En anders kan ik altijd weer terug voor een boost.

Hb is nogal gezakt : van 5,9 naar 4,1. Maar dat is ook een mooie manier om dood te gaan, aan  bloedarmoede.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Dapper dat je die MRI hebt gedaan. Komt toch weer wat info uit. Hopelijk blijft de pijnstilling het goed doen en krijg je inderdaad niet meer uitval.

 

Knuffel van mij voor jou.

afbeelding van inkyaquamama
Berichten: 209

Dat is fijn nieuws,nou hopen dat je heel lang pijnvrij kan blijven.

Offline
Berichten: 271

Dappere Dopey, dat heb je toch maar mooi weer doorstaan! En gelukkig geen ellende in je hals. Ga je nu nog meer bestralingen krijgen?

Offline
Berichten: 873

Goed dat je beide doorstaan hebt! Jammer dat ze dan niet luisterden naar je muziekkeuze...

Heb je last van je lage Hb? Toen ik onlangs een bHb van 4.0 had, was ik na een paar stappen buiten adem. Letterlijk. Ook binnenshuis. Ik heb toen een bloedtransfusie gehad en dat heeft heel goed geholpen  was erg fijn. Is dat voor jou, als je klachten hebt, ook een optie? 

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

helemaal pijnvrij ben ik niet en ik denk ook niet dat dat gaat lukken. Maar met de huidige pijnbestrijding is mijn leven nog steeds leefbaar.

Ridoux, ik heb twee keer eerder een bloedtransfusie gehad. Bij een hb van 5.3 en bij een hb van 5.1. Ik merkte daarvan niet veel verbetering. In die tijd was ik ook erg kortademig. Ikmdenk dat kijn lichaam zich op de een of andere manier heeft aangepast aan het huidige hb. Bovendien doe ik nu ook helemaal niets meer waar ik moe van kan worden :-).

Als ik wil kan ik echter zo om een nieuwe shot bloed vragen..

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

nou, nou, nou, de wonderen zijn de wereld nog niet uit: sinds twee weken is ook de pijn in mijn boven bovenarm zo goed als verdwenenen. Rugpijn is nog steeds heel goed onder controle te houden met instanyl snufjes. Soms kunnen ze je toch wel blij maken met al die afschrikwekkende apparaten :-)

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Wat fijn om te horen Dopey!

Offline
Berichten: 338

Wat fijn voor jullie, Dopey!

afbeelding van inkyaquamama
Berichten: 209

Wat fijn dat het aanslaat,ben echt blij voor je

 

Offline
Berichten: 485

Wat fijn! Dat is echt winst. Ik hoop dat je nog lang plezier van de bestraling mag hebben. 

Offline
Berichten: 271

Wat fijn dat die apparaten toch hebben kunnen bijdragen aan het verminderen van de pijn en ik hoop een verbetering van je kwaliteit van leven op dit moment. Het blijft zo moeilijk in te schatten wat een behandeling je kost en oplevert. Maar dit klinkt goed!

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

en ze kunnen dit onbeperkt herhalen. Waarbij echter geldt dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst :-)

Offline
Berichten: 873

Echt? Oh wat fijn! Tegen mij is altijd gezegd dat er maar een beperkt aantal bestralingen mogelijk was. 

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Ridoux,

nou breng je me aan het twijfelen. :-) Ik weet dat niet 100% zeker, hoor en zeker geen valse hoop geven.

Offline
Berichten: 4256

Dopey, wat fijn om te lezen dat de ernstige pijn aan je bovenarm zo goed als weg is. Ze kunnen niet alles, maar toch ook wel weer veel!

Offline
Berichten: 873

Dopey schreef:

Ridoux,

nou breng je me aan het twijfelen. :-) Ik weet dat niet 100% zeker, hoor en zeker geen valse hoop geven.

Bij mij zeiden ze een paar keer, en hoe meer tijd er tussen zit hoe beter. Dat ging destijds echter wel over het tegenhouden van tumorgroei, misschien is het puur tegen de pijn wel anders. :)