Eierstokken verwijderen of niet?

5 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 3
Eierstokken verwijderen of niet?

Ik weet niet of dit de goede plek is voor deze vraag maar toch. 

Ik heb sinds afgelopen juli de diagnose uitgezaaide borstkanker. Inmiddels heb ik zes A-C kuren achter de rug en slik ik Tamoxifen. Door de chemo liggen mijn eierstokken stil. Ik sta nu voor de keuze het aankijken en eventueel injecties om de eierstokken plat te leggen als ze weer gaan werken of het laproscopisch verwijderen van mijn eierstokken. Ik was er uit en wil mijn eierstokken laten verwijderen, dan kunnen ze in ieder geval niets meer gaan doen en er kan geen kanker in gaan zitten.

door mijn omgeving ga ik toch twijfelen worden mijn overgangsklachten veel erger en verlies ik mijn hele seksleven? Ja klinkt raar maar ik vind dat erg belangrijk. Ik had zelf het idee dat door de chemo ze nu niks doen en verwijderen dus niet heel veel erger zal zijn. 

Wie heeft hier ervaring mee en kan mij hierin adviseren?

Offline
Berichten: 56

Bij mij werden mijn eierstokken gedurende 2 jaar stilgelegd, en zijn ze nadien laparoscopisch verwijderd. 

Ik voel geen verschil, ik heb veel menopauzeklachten maar die had ik van zodra mijn eierstokken stilgelegd zijn, ze zijn niet verslecht na de operatie.

Offline
Berichten: 4227

Bij uitgezaaide borstkanker ligt het net wat anders dan als je adjuvant behandeld wordt. Jij zal vanwege de hormoongevoelige borstkanker sowieso nooit meer een cyclus mogen hebben (neem ik aan), dus door het weghalen van je eierstokken loop je geen risico meer dat de injecties niet afdoende werken en het scheelt je steeds die injectie en schommelingen (sommige vrouwen merken het als de injectie bijna is uitgewerkt).

Wat ik me wel afvraag, zou je voor de operatie tijdelijk met medicatie (tamoxifen) moeten stoppen? 

Offline
Berichten: 2

Hoi ,

Sinds 2012 heb ik de diagnose uiitgezaaide bk. Heb vanaf toen tot nu Zoladex

injecties gehad .

Was er een beetje klaar mee en heb 3 weken geleden mijn eierstokken laten verwijderen , zodat ik geen injecties meer hoef .

De ingreep ( laparascopisch )  is mij 100% meegevallen )

Offline
Berichten: 271

Ik heb geen uitzaaiingen, maar heb wel mijn eierstokken laten verwijderen omdat ik ook niet blij was met de injecties elke drie maanden. De overgangsklachten zijn niet heel erg veranderd.  Ik was vooral erg opgelucht dat er nu in elk geval dáár geen kanker kan ontstaan en dat ik verlost was van de injecties. Ik heb de Tamoxifen gewoon door gebruikt voor en na de operatie. Mijn seksleven heeft gelukkig niet te leiden onder de overgang, maar daar zijn heel verschillende ervaringen mee. Het is niet anders geworden toen ik nog spuiten kreeg of nu. Ik wens je succes met je beslissing. Ik laat na veel voorlichting mijn gevoel zwaar meetellen!