Experimentele medicijnen voor kanker online verstrekt

35 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 304
Experimentele medicijnen voor kanker online verstrekt

De Nederlandse organisatie MyTomorrows, twee jaar geleden opgericht, gaat tien à vijftien geneesmiddelen aanbieden die pas over zeven tot acht jaar voor registratie in aanmerking komen.

Hier de link

http://www.mytomorrows.com/nl/

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ollie, de kranten staan er vol van. Ook was de directeur van de ned. Afdeling gisteren in het nieuws van 20.00 uur. Ik had er ooit al eerder van gehoord, vorig jaar ergens . Maar nu is er een contactpunt.

En wat heeft annie gisteren toen ik er in het brabants dabblad erover gelezen had gedaan : gemaild naar hen. Omdat ik het nog steeds onverdraaglijk vind dat ik niet in aanmerking kom voor PERTUZUMAB.
Ik heb gevraagd of ze als bemiddelaar iets voor me kunnen betekenen in het regulier verkrijgen van pertuzumab voor mijn toekomstige vijfde lijns behandeling.

En gisteravond had ik een mailtje terug met de vraag om mijn telnr en een tijd dat ik gebeld kan worden door te mailen . Ga vandaag het gesprek voorbereiden. Wie niet waagt die niet wint. Ook al blijf ik realistisch en stel ik mijn verwachtingen niet te hoog.

En ik wil ook niet ergens in terecht komen waar ik niet in wil komen. Noch qua medicatie met veel bijwerkingen, noch financieel. Dus een goede voorbereiding is noodzakelijk.

Ik hou jullie op de hoogte.

En ik wil een moderator vragen dit topic te verplaatsen naar het forumonderdeel uutgezaaide borstkanker. Want mytommorrow richt zich op patienten met uitgezaaide kankers, uitbehandelde kankers.

Offline
Berichten: 304

Ik heb het Opperhoofd aangemeld, de procedure is nogal complex, de behandeld arts moet er mee akkoord gaan en de verzekeringen, de mogelijkheid om het zelf te betalen is aanwezig, als je je registreert kun je verder lezen over de voor jouw beschikbare medicijnen.

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Eerlijk gezegd word ik behoorlijk onpasselijk als ik op hun site dit lees (en de taalfout staat ook zo op de site...dus):

"Natuurlijk zou het geweldig zijn vergoedingen geen problemen op zouden leveren, maar dat is nou eenmaal niet de realiteit. Helaas houdt vechten om jouw ziekte de baas te worden, ook in dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor de financiële consequenties die het met zich meebrengt."

Fijn als je het geld hebt, maar wat wrang voor al die mensen die geen 10.000 euro op kunnen brengen. Lang in de ziektewet zitten levert je nou niet bepaald a pot off gold op... Als oplossing komen ze aan met de optie crowdfunding. Is dat echt de kant die we op willen met de gezondheidszorg? Het hele zelf betalen wordt in de media zoveel mogelijk vermeden. Ze kloppen zichzelf alleen op de borst dat ze zo goed bezig zijn. Het is en blijft echter wel een commercieel bedrijf wat geld moet en wil verdienen. Ik zie liever dat er meer energie wordt gestoken in het verbeteren van de toegankelijkheid vanaf de basis.. meer samenwerking en uitwisselen van onderzoeksinfo. Proceduretijden verkorten... niet een systeem waarin de mensen met geld wederom aan het langste eind trekken.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Eigenlijk vind ik dat MyTomorrows een vergoeding zou moeten geven aan de bereidwilligen, die proefpersoon willen zijn voor medicijnen die nog niet geregistreerd zijn. :evil: Juist een commercieel bedrijf zal eerder geneigd zijn de zaken mooier voor te stellen ('die jurk staat je geweldig :mrgreen: ') om jou iets te verkopen (nl. een nog niet bewezen werkzaam medicijn).

Hoeveel faseIII-studies worden wel niet afgebroken wegens onverwacht hartfalen, nierproblemen of andere bijwerkingen?

MyTomorrows maakt ook misbruik van de ontoegankelijkheid van de informatie over lopende studies. Hoewel het overzicht van de borstkankerstudies (http://www.boogstudycenter.nl) recent is verbeterd (aangevuld met 'in preparation'), kun je er lastig in zoeken waar je voor in aanmerking komt. Vaak zijn er zoveel aanvullende eisen (max. 1x chemotherapie, ER+ en ook nog HER2-) dat je alsnog afvalt voor een studie.

Overigens begrijp ik van individuele patiënten heel goed dat ze zich registreren bij MyTomorrows. Iedereen hoopt op een nieuw Glivec, waarmee een ongeneeslijke ziekte alsnog chronisch werd.

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Ik snap de patienten ook wel... al zal ik never nooit met ze in zee gaan. Ik kreeg gelijk een heel naar onderbuikgevoel en heb geleerd dat ik daar beter maar naar kan luisteren. Overigens begreep ik uit betrouwbare bron dat ze met twee hele kleine pharma's in zee zijn gegaan die hoogstwaarschijnlijk de aangeboden medicatie niet op de markt kunnen gaan brengen. De grotere pharma's zien geen meerwaarde om ongemonitord medicatie te verstrekken/verkopen van een middel dat nog in trialfases zit. Juist omdat er nog zoveel onduidelijk is en het hele nare gevolgen kan hebben.
Verder moet een arts aan de slag met medicatie waarvan bijna niks bekend is en jou daar wel in begeleiden... ik ben benieuwd hoeveel artsen dat willen.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Grote farmabedrijven lopen via zo'n club als MyTomorrows teveel risico voor hun reputatie denk ik. Volgens mij is compassionate use in het algemeen gratis als een medicijn is geregistreerd. Ik heb me er toen in verdiept voor de hormoontherapie Zytiga (abiraterone), die is geregistreerd voor prostaatkanker en waarnaar een studie liep voor borstkanker. Dat zou eventueel in compassionate use kunnen. Ware het niet dat de studie naar Zytiga bij borstkanker is mislukt, waardoor ik er ook niets meer aan had...

Ik denk net als Sjakkie dat het lastig wordt om oncologen te vinden, die aan MyTomorrows willen meewerken.

Offline
Berichten: 304

@Sjakkie ik ben het wel met je eens dat elke patiënt, vermogend of niet, toegang zou moeten krijgen tot experimentele medicijnen als ze dat willen, maar als er een middel is wat het Opperhoofd nog enige tijd overleving biedt zal ik daar toch gebruik van maken mits de behandelend arts er achter staat. Eerlijkheidshalve heb ik bij nadere bestudering ontdekt dat het geneesmiddel voor het Opperhoofd hoegenaamd geen overlevingswinst geeft, dus dat is voorlopig van de baan. Natuurlijk zijn ze commercieel, voor niets gaat de zon op, maar de toegang tot reguliere nog niet geregistreerde medicijnen is toch altijd al te koop voor vermogende patiënten en ja dat is oneerlijk.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik ben blij met jullie reacties hier Sjakkie en Maisa.
En ollie natuurlijk.

Ik heb de site nog maar op onderdelen gelezen, nog niet helemaal doorgespit. Ga ik zeker dus mee verder. Omdat ik ook nog geen onderbuikgevoel kreeg bij wat ik las, maar zoals ik so wie so ben ook hier met gezonde scepsis in sta, dus ook het gesprek met hen met scepsis zal voeren , zet ik de volgende stap dus wel.

Bij mij gaat het niet om een echt nog experimenteel medicijn. PERTUZUMAB is geregistreert voor de eerstelijnsbehandeling en daarbij zijn in die lijn ook de bijwerkingen bekend. Zouden ze in een volgende lijn van behandeling erg anders zijn?

Pertuzumab is al geregistreerd. En ik las bij hen wel dat ze ook met zorgverzekeraars proberen te onderhandelen voor betaling.

Ik ben eerlijk als ik schrijf: ik wil er geen cent aan uitgeven. Want ik ben ook tegen ' klasse- gezondheidszorg '. Dat de rijken een middel wel kunnen krijgen, nog los van de mogelijke nog onbewezen bijwerkingen, omdat ze het wel kunnen betalen en de armeren dus belangrijke medicatie mislopen omdat ze het geld niet hebben.

Het is voor mij een nog orienterend gesprek op hun werkwijze, hun mogelijkheden van bemiddeling en gedeclareerde kosten voor aangeboden diensten. Ik ga niks betalen, dus ook niet voor het tel gesprek. Staat ergens dat dat ook al geld kost?

Zo gauw ik het tel gesprek heb gehad zal ik hier verslag doen.
Want dat doe ik wel!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

annie schreef:
Bij mij gaat het niet om een echt nog experimenteel medicijn. PERTUZUMAB is geregistreert voor de eerstelijnsbehandeling en daarbij zijn in die lijn ook de bijwerkingen bekend. Zouden ze in een volgende lijn van behandeling erg anders zijn?

Pertuzumab is al geregistreerd. En ik las bij hen wel dat ze ook met zorgverzekeraars proberen te onderhandelen voor betaling.

Annie, Pertuzumab is zelfs voor borstkanker geregistreerd, alleen niet voor de lijn die jij wil. Ik denk dat je daarvoor niets aan MyTomorrows hebt. De compassionate use die jij wil zou je via de normale procedure kunnen aanvragen, mits je arts erachter staat.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

maisa, heb jij ergens een link om meer zicht te krijgen op die compassionate use en te weten hoe ik zoiets aanvraag, opzet?

Ik meen de term wel tegen gekomen te zijn bij vraag en antwoord bij myTomorrow.
Ik zoek wat zij er over zeggen nog eens terug.

Ik heb nog tijd zat, want als het aan mij ligt werkt mijn T-DM1 nog wel een tijd, ook bij 75%.

Offline
Berichten: 304

Dit las ik bij Fast Track Treatment voor borstkanker.

myTomorrows heeft momenteel nog geen Fast Track Treatment voor borstkanker.

Ik vind het jammer dat er zo negatief over geschreven wordt en dat vooral de term "klasse gezondheidszorg" gehanteerd wordt, dat is toch altijd al zo geweest, mensen die het kunnen betalen wijken uit naar het buitenland voor behandeling en ondergaan een behandeling die in Nederland nog niet standaard is. Als de dood je op de hielen zit en je hebt het geld voor een experimenteel medicijn dan denk ik dat iedereen die kans aangrijpt.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

annie schreef:
maisa, heb jij ergens een link om meer zicht te krijgen op die compassionate use en te weten hoe ik zoiets aanvraag, opzet?

Annie, ik heb de vraag over compassionate use (van Zytiga, in mijn geval) vorig jaar gesteld aan een vriendin, die in de farma werkt. Haar antwoord was:

Quote:
Je vraag is lastig. Dit soort medicatie regelen buiten een studie om, bij geen registratie, zijn moeilijke dingen. Gelukkig is het middel [NB: dit ging over Zytiga, geregistreerd voor prostaatkanker, op dat moment in onderzoek voor borstkanker] wel beschikbaar op de nederlandse markt. Dat scheelt al.
De arts heeft wrs een mondelinge toezegging naar je gedaan.
Zij moet kunnen aantonen dat dit het enige middel is waar jij nog voor in aanmerking komt en dan aanvragen bij [de producent] voor compassionate use (of named patient base, dat is hetzelfde). Meestal doe je dit als je een patiënt reeds behandeld hebt in de studie en je wilt dit middel voortzetten na de studie. Of in gevallen dat er geen andere mogelijkheid meer is.
afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Ollie schreef:
Ik vind het jammer dat er zo negatief over geschreven wordt en dat vooral de term "klasse gezondheidszorg" gehanteerd wordt, dat is toch altijd al zo geweest, mensen die het kunnen betalen wijken uit naar het buitenland voor behandeling en ondergaan een behandeling die in Nederland nog niet standaard is. Als de dood je op de hielen zit en je hebt het geld voor een experimenteel medicijn dan denk ik dat iedereen die kans aangrijpt.

Tuurlijk hebben mensen met geld al eerder uit kunnen wijken naar het buitenland voor behandelingen. Maar dat ging dan in de meeste gevallen wel over reeds geregistreerde medicatie of daar veilig verklaarde behandelingen. En als het al gaat om trials moet jij of je arts behoorlijk goed de weg weten in behandelland om achter die info te komen. Want heel veel trial info is moeilijk te vinden,zeker van de kleine producenten. En hoeveel geld ze dan ook hebben, ze moeten nog wel steeds voldoen aan de gestelde eisen voor die trial.

Nu met MyTomorrows die van de daken schreeuwt in alle media hoe makkelijk het wel niet is om bij die info/mediactie te komen via hun ligt dat toch anders. Patienten die normaal nooit zo diepgravend op zoek zouden zijn gegaan naar experimentele medicijnen worden nu wel getriggerd. En moeten een hoop geld neertellen voor medicatie waarvan geeneens bewezen is dat het veilig en/of effectief genoeg is om op de markt toegelaten te worden. Ik vind dat een kwalijke ontwikkeling... ze bieden je wat aan en zeggen daarbij dat alle verantwoordelijkheid voor (in potentie gevaarlijke) bijwerkingen bij jou ligt (maar ja, je moet wat over hebben voor een kans langer te leven...)
Ik vind het moreel gezien gewoon niet kloppen... ik vind dat ze geld verdienen over de rug van wanhopige mensen. Ze geven je een brokje info, cashen en zien verder af van welke verantwoordelijkheid dan ook.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik heb de rubriek vraag en antwoord goed doorgenomen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hun antwoorden eerlijk, deskundig en genuanceerd vind. Je weet waar je voor gaat kiezen als je met hen in zee gaat. En je kan het middel niet zomaar kopen. Je behandelend. Arts en de Toezichthoudende inspecties moeten ja zeggen tegen het gebruik van die medicatie. Dat bouwt zorgvuldigheids en kwaliteitseisen in.

Mijn scepcis zit hem toch vooral bij het zelf moeten betalen van het medicijn. En bij het ontstaan van een winstgevende commerciele organisatie . De afhankelijkheid van medicijnen bij uitgezaaide kanker om je leven te verbeteren cq met nog wat maanden te verlengen is voor mij Niet iets om commercieel te benaderen. Dat is voor mij totaal iets anders dan bv cosmetische chirurgie als botoxen, schaamlipverfraaiing oiv veranderende schoonheidsnormen. Dat mag van mij comercieel zijn.

Maar noodzakelijke medicatie met een winstoogmerk versnelt bij een patient in nood die een grote beurs heeft om het te kunnen bekostigen brengen vind ik van een andere orde. Ik zie niet graag dat onze maatschappij zich daar naar toe evolueerd. Dit soort organisaties ' gewoon ' gaan worden . Omdat ik vind dat daarmee de tweedeling in de ( zorg ) maatschappij van mensen die het kunnen betalen en /of het bedrag bij elkaar kunnen sprokkelen en mensen die dat niet kunnen en een levensverlengende of genezende behandeling mislopen ermee vergroot gaat worden.

Dat is wat ik bedoelde met ' klasse gezondheids zorg, ' En voor mij is een gezonde scepsis hebben en zo'n organisatie ook door een morele en sociale bril bekijken iets anders dan ' negatief zijn ' Ollie. Of ik daarbij de juiste ethiek hanteer weet ik niet zeker, op zijn minst is het het mijn eigen ethiek.

Het streven om de doorstroom van in eerste en volgende triallijnen onderzochte medicijnen die in de wacht staan om geregistreert te worden maar wat door burocratie tegengewerkt wordt versnelt beschikbaar te maken vind ik een nobel streven. Maar liever op ideeele basis dan op commerciele basis wat mij betreft. Dat vind ik ethischer.

Ik heb nog geen tel.van hen gehad om een orienterend gesprek te kunnen voeren over pertuzumab. Ik verwacht dat ze mij adviseren contact op te nemen met mijn zorgverzekeraar en/ of het ziekenhuis om de mogelijkheid te onderzoeken van een betaling door hen als mijn oncoloog mij in aanmerking zou willen laten komen voor een off- label behandeling of een compassionate use ( dank je Maisa voor je info ) in aanmerking zou willen laten komen.

Offline
Berichten: 4226

Gaan we dan naar dezelfde situatie als in de US, waar een man en twee kinderen berooid en dakloos achterbleven nadat hun huis verkocht was om de stamceltransplantatie te bekostigen die moeders leven moest verlengen, maar door de verzekeringsmaatschappij als 'experimenteel' werd beoordeeld en vergoeding geweigerd?

Ik heb er grote moeite mee.

En ja, dit is waargebeurd.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik ben vandaag gebeld door iemand van myTomorrow.
Mijn eerste vraag was of het gesprek gezien werd als een advies en geld kostte. Dat was niet zo dus ik kon doorgaan met het gesprek. Overigens een aardige, meedenkende man. Hij had zelfs ook al bij de farmaceut geinformeert naar alle ins en outs van PERTUZUMAB. Omdat pertuzumab een al geregistreerd middel is val ik dus niet onder hun werkterrein. Zij willen immers experimentele, nog niet geregistreerde medijnen versneld otoegankelijk voor patienten maken.

Zoals ik verwachtte adviseerde hij voor na de T -DM 1 het gesprek met mijn oncoloog aan te gaan over een toevoeging van pertuzumab aan de herceptin en chemo via de off-label of de compassionate use procedure . En wat ik al met de keuzehulp van het Radboud gezien had dat het beste mijn volgende chemo zou kunnen zijn adviseerde ook hij : herceptin- vinorelbine en misschien dus pertuzumab erbij. En ik mag hem altijd bellen als ik met vragen zit of advies wil zonder dat het wat kost.

Ik weet niet goed hoe het gebeurde, maar we kwamen uiteindelijk ook nog te spreken over visie en doel van hun organisatie. Hij was volledig toegankelijk voor mijn scepsis tav toMorrow. Ook zij zouden liever willen dat de werkelijkheid al zo was dat bv via regelingen van zorgverzekering en politiek de experimentele medicijnen te krijgen waren voor patienten. En hij juicht de discussie die maatschappelijk ontstaan is nav hun komst in de zorgwereld van harte toe. Ze hopen dat er een dusdanige druk van hun organisatie uitgaat dat ze op termijn niet meer nodig zullen zijn.

Of het een PR praatje was weet ik niet. Ik en ook hij vond het een interessant gesprek waarin ik mijn ei kwijt kon en me serieus genomen voelde in mijn scepsis.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Verslag van een debat in de tweede kamer over toMorrows initiatie. Misschien moet je even scrollen om het te vinden.

http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail.jsp?vj=2013-2014&nr=52&version=2

Offline
Berichten: 565

Goed gedaan annie, je bent een topper.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik ben, tot mijn verrassing, vanmiddag gebeld door de dokter van myTomorrow. De dokter met wie ik al eerder ooit belde ivm het verkrijgen in de toekomst van PERTUZUMAB. ( verslagje van dat gesprek hier boven ergens).

Hij belde om te horen hoe het met me ging en om nog eens verder te praten over mijn behandeling nu, de pertuzumab en mogelijke volgende behandelingen. Want hij had nogmaals met de farmaceut van pertuzumab gesproken.

Op dit moment is volgens de farmaceut en ook volgens hem mijn T-DM1 het meest geavanceerde , succesvolle middel om te krijgen bij een her2neu+++ tumor. De chemo die als een paard van Troje meegevoerd wordt op de immunotherapie herceptin dringt tot diep in de celkern door. Daarom werkt het zo goed.

Alle andere reguliere en nog in te zetten chemokuren hierna en ook het middel pertuzumab is volgens hen zwakker dan T-DM1 en zullen dus hierna minder goed werken. Belangrijk is dus om op zoek te gaan naar een middel wat sterker zal zijn als T-DM1. En dan kom je al gauw uit bij de experimentele immunotherapieën. Maar die zijn nog in ontwikkeling ( nature killer cellen) of nog alleen binnen studieverband te verkrijgen door deelname aan zo'n studie.

We hebben daarop gesproken over de therapieën die Fairy ( zonder namen te noemen ) in studieverband deed en nu doet:
- nu haar deelname aan de studie MSB0010718C in Solid Tumors ( tulpje ook ) wat een veelbelovende immunotherapie is.
- vroeger deed ze mee aan de studie BEZ235 en BKM120, maar dat is weer net iets anders dan de nieuwste immunotherapieen volgens hem.

hieronder links naar de ervaringen met die studies.

http://www.de-amazones.nl/phpbbforum/viewtopic.php?f=71&t=21344

http://www.de-amazones.nl/phpbbforum/viewtopic.php?f=71&t=20354

Beiden heel veelbelovend volgens hem, maar nog te vroeg in de onderzoeksfasen om toestemming voor verstrekking te kunnen krijgen van de zorgautoriteit. En toestemming van de zorgautoriteit is ook voor myTomorrow nodig als veiligheids/kwaliteitsinbouw om achter medicatie aan te gaan voor een patient die een beroep op hen doet.

Zijn advies aan mij was om heel goed bij mijn oncoloog in het radboud na te gaan of er immunotherapie studies in het radboud zijn of in de toekomst komen. Want bij immunotherapie liggen mijn beste kansen.

Ik voelde dat hij echt begaan was met mij.
Commercie was geen enkel issue in het gesprek.
Ik heb dus eigenlijk best een goed gevoel aan het gesprek over gehouden en heb er ook wat van geleerd!
Bovendien weet ik wat ik wel/niet met/van hen wil! maar een extra meedenkend contact is nooit weg toch!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Annie schreef:
Ik voelde dat hij echt begaan was met mij.
Commercie was geen enkel issue in het gesprek.

Goed om te horen, Annie.

Ik sprak met een collega over MyTomorrows en was vrij kritisch :-w . Collega kende mensen achter de site vanuit zijn studie/vorige werk en vond ze heel oprecht en betrokken. Bij de vriend van hem, die aan MyTomorrows meewerkt, was geld zeker geen issue. Die was namelijk al lang binnen. (Waarom ken ik geen mensen die financieel binnen zijn :roll: ).

Ik zie nog geen aanknopingspunten voor mijn type borstkanker, maar mijn mening over de club is wat aan het schuiven.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

En toen kwam MyTomorrows met het eerste borstkankerverhaal: :arrow: deze link. Het gaat over her2+, adjuvant (maar met zichtbaarheid aan de buitenkant van de borst), onvoldoende respons op chemo en een 'nieuw medicijn dat in de VS al is geregistreerd', maar hier nog niet. Hoewel het middel niet geregistreerd is, krijgt de patiënt het op dit moment toegediend in een 'Amsterdams ziekenhuis'. Het medicijn zelf noemt MyTomorrows niet vanwege de Geneesmiddelenwet.

Zou het Perjeta kunnen zijn? Of toch Kadcyla (maar dat is toch in Nederland geregistreerd sinds februari?).

Offline
Berichten: 4226

Ik dacht dat het AvL sowieso Perjeta al in trialverband aanbiedt in de PTC kuur die een aantal Amazones al gehad heeft. Of ik ben in de war?

Offline
Berichten: 4226

Ah foutje: dat is taxol (P van paclitaxel) herceptin (T van trastuzumab) en carboplatin (de C dus).

Hmm, zou dan best kunnen dat je gelijk hebt Maisa, interessant!

afbeelding van anlies
Offline
Berichten: 40

ik vind het best wel een vaag en nietszeggend verhaal, met name de financiering. Niet onbelangrijk maar totaal onduidelijk hoe dat in elkaar zit.
kadcyla is voor uitgezaaide kanker geregistreerd, perjeta volgens mij ook maar wordt alleen in combinatie gegeven.
stel nu dat je via my tomorrows aan die middelen komt dan moet je dus ook nog aan herceptin zien te komen en nog aan een kliniek of ziekenhuis die het toedient. Of zou ik met zelf aangeschafte kadcyla in het ziekenhuis kunnen aankomen en vragen of ze dat even bij mijn herceptinportie doen?

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik vind het ook een wat ongelooflijk verhaal. Je kan het niet verifieren, dus moeilijk het waarheidsgehalte te kunnen bepalen. En de financiering: beetje van dittem, beetje van dattum, beetje liefdadigheid, beetje van..... Nou , moeten zij zo werken? Niet uitnodigend vind ik.

Wat het middel zou kunnen zijn? Geen prertuzumab, is al geregistreerd voor gebruik eerste lijn uitgezaaide bk zowel binnen als buiten studieverband . En in de pernetta studie krijg je als eerste lijnsbehandeling bij uitzaaiingen herceptin+pertuzumab, of herceptin+ pertuzumab + chemo ( taxol of vinorelbine meen ik). Bij progressie volgt als tweede lijn t-dm1.

Ook T - DM 1 is geregistreerd en Maureen kreeg het al buiten studieverband.

Offline
Berichten: 4226

Annie, zoals je terecht opmerkt is kadcyla geregistreerd in de palliatieve setting, het gaat hier volgens het bericht van Maisa om een adjuvante behandeling. Daar is het nog niet voor geregistreerd. Pertuzumab idem dito, dacht ik?

Offline
Berichten: 137
truus
afbeelding van truus

Zou het? staat weinig info.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Klinkt interessant, Norbs, maar ja, voorlopig alleen bij muizen onderzocht.

truus
afbeelding van truus

Ik weet van niets, niet op mij hoor, hihi ;)

Offline
Berichten: 137

Ja, maar de e.t. bijwerkingen zijn bekend, want heel veel mensen slikken het. We willen zo graag goed nieuws horen.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Er komen zo vaak zulke berichten in de krant over veelbelovende ontwikkelingen, gezien bij muismodellen. Maar dan heb ik het nog niet in mijn lijf. Wat ik hier interessant aan vind is, dat de weg naar mensen met kanker minder lang zal hoeven te zijn omdat bijwerking al bij parkinson zieken is getest. Tegelijkertijd blijft de vraag of kankerpatienten met hetzelfde klachtenpatroon reageren op dit medicijn als parkinson patienten.

Dank Norbs, voor het plaatsen hier.
Altijd goed om te weten wat er onder de zon gebeurt!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855